Египет - трета тема

• 51 549
  • 705
  •   1
Отговори
# 645
Forski, overbooking е когато един хотел продаде повече стаи отколкото има  Peace
Таня, така е - екскурзоводите са доста добре платени (на фона на останалите хорица), но и обикновено са с много добро образование - половината са завършили египтология плюс езикови училища и алианси. Но и аз имам угризения, че понеже се загубих при първото ми ходене в Кайро (много в мой стил), изпуснах нашата екскурзоводка тогава и не можах да и дам бакшиш  ooooh!

# 646
  • софия
за 12.12 цената в алфатур за алф лейла е 374, а в акватур 248, ебаси разликата Shocked. а в аква пише 16 евро за виза newsm78

# 647
  • Beyond the Frontiers
Forski, аз не бих те посъветвала да плащаш на улични търговци с банкноти по 100 долара. Дори да сте спазарили цена, ще се опитат да си вземат исканата от тях сума. Мисля, че напред в темата е написано това.

# 648
Аз пък все си мисля, а и опитът ми от други дестинации е че за сувенири, ако се отиде на заведение, за вода и.т.н. е по-добре да се плаща в местна валута, доларите/еврото ако плащате екскурзиите да речем  Peace Иначе ти обръщат цената в долари "по-трънския курс" както се казва. За бакшиш може и да е удачно на определени места да се оставят долари, стига да имате дребни купюри, което си е проблем при обмяна по принцип.

# 649
А, на висококвалифициран екскурзовод, от тези, които водят из музея в Кайро и Пирамидите, нашата беше завършила в Русия, колко бакшиш е удачно да се остави??

# 650
Пина, ами няма правило някакво - според възможностите...аз бих дала 10-20 паунда примерно (ако съм много доволна и не съм в края на почивката си  Mr. Green)
Ани, така е - по-добре е да се обръщат парите и да се плаща в местна валута за покупките. И разбира се не е хубаво да виждат, че човек има повече пари..това затруднява пазаренето  Twisted Evil

Визите струват 15 долара и се получават на място, преди да се мине граничния контрол - продават се в банките, които обменят валута (имат си малки гишета и са едно от първите  неща, което ще видите, като влезете на летището). Ако визита се вади от агенцията, тогава вече те си определят малко по-висока цена. Но няма никакъв проблем да си я купи човек на място - представлява една марка в общи линии (макар, че сега малко са актуализирали дизайна). Чиста формалност е, плащаш и си я получаваш - но е отличен източник на приходи за египетската икономика - дължи се от всеки турист, независимо от националността му  Peace

# 651
  • Egypt
По повод лошата храна в панорамния ресторант на хотела, за която са платили 70$- премного е за 4 пици и 4 бири. Аз по принцип до сега никога не съм попадала на лоша храна в египетски ресторант. Преди няколко дни ходихме в ресторант " Abo Shakra", те са верига, има ги на почти всяка голяма улица, предлагат повече традиционна египетска храна, и обстановката е много луксозна. В тоалетната например, една лелка непрекъснато вървеше след нас и ароматизираше въздуха, подаваше салфетки и пускаше водата на мивките, за което бакшиша й беше 1 паунд Simple Smile А сметката беше 90 $, поръчката- 4 порции сармички, огромна купа със салата и 2 вида сос, крем супа пиле, крем супа червена леща, пълнен гълъб, агнешки джолан с картофи, панирано пълнено пиле, кюфтета и месо на грил, сандвич с панирано пиле за малката, и за десерт 2 Ом'али и крем Карамел.
Визата си е точно 15 долара, купува се от летището, от гишетата на банката в ляво, преди изхода. Може би този допълнителен долар, който събират от туристическата агенция е за бакшиш, че да минете по- бързо  Mr. Green
И да кажа за времето в момента- през деня е топло, в Хургада става за плаж, но вечер си е студено, особено в Кайро, трябва да има  връхна дреха.

# 652
Ами не е долар, а малко повече - 16 евро...
Иначе има и ресторанти с гадна храна - аз само веднъж съм се натъквала на такъв, но ми стига - скъпо и безвкусно - на един от корабите, стационирани по Нил в Кайро.
На друг също съм се хранила и беше ок, но този последния не го препоръчвам на никой...само дето не си спомням и името - от страната на Кулата е.
Най-добре е да се ходи в ресторанти, в които има много местни хора. Но пък, когато човек пътува организирано, рядко има възможност за посещение на места, различни от включените в колективната програма.

# 653
faima, Вие сте си спретнали гала гощавка  Peace Ох как ми се прияде Ум Али с един фреш я от гуава, я от лимон  Simple Smile

# 654
за 12.12 цената в алфатур за алф лейла е 374, а в акватур 248, ебаси разликата Shocked. а в аква пише 16 евро за виза newsm78

като плащах за Аква тур на място, и аз четох, че пише в сайта им виза 16 евро, но жената от Аквата ми каза, че визата се плаща в Египет, не ми е искала пари, и ми каза, че цената й е 15 долара. Не знам защо в такъв случай са си я написали в сайта  Joy

# 655
faima за 90$ в България не може да хапнеш такива неща, които си написала! Звучат вкусно Simple Smile Особено гълъба.. абе всичкото Wink

# 656
  • Beyond the Frontiers
Визата си е точно 15 долара, купува се от летището, от гишетата на банката в ляво, преди изхода. Може би този допълнителен долар, който събират от туристическата агенция е за бакшиш, че да минете по- бързо  Mr. Green

Агенциите нямат нищо общо. Това са инициативи на предприемчиви екскурзоводи Sad да изкарат по някои долар, а лошият имидж остава за агенциите...

# 657
Форски, разходката по Нил наистина е много приятно преживяване, а нощен Кайро - не може да се опише колко е различно и вълнуващо. Храната миналата година на корабчето не струваше, но определено спомените да Simple Smile
Иначе проверете в хотела - някои предлагат шведска маса за 10-15 долара, но зависи от хотела де. Нашият беше Пирамид вю, леко мизерничък. Ще чакаме да се върнете, заредени с положителни емоции. Завиждам най-благородно! Много ми се ходи пак

# 658
Здравей. Това Пирамид Вю ми прозвуча познато и даже помислих, че в Кайро ще сме там. Проверих си обаче договора и пише, че сме в хотел Хоризонт. Но като се замисля, от Аква тур ми казаха, че ако тям нямало места  newsm78 ще сме в еди си кой.. и май споменаха Пирамид Вю, но не съм сигурен.
Междудругото ми е много интересно какво имете предвид на "храната е лоша". Аз по принцип не съм кой знае колко претенциозен човек и ми интересно да проверя Wink

# 659
  • Beyond the Frontiers
Аз определено пообиколих хотел, но лоша храна е силно изказване за мен. Има хотели с по-бедно меню. Това, което не ми хареса е, че слагат някаква подправка на всичко и ми идва малко по-пикантно и натъртва.

Общи условия

Активация на акаунт