Пияни вишни!

• 4 379
  • 10
  •   1
Отговори
  • Popovo
Съжялявам ако се повтарям,но искам да ви питам за една рецепта.На времето сестра ми ми правеше един сладкиш казваше се "Пияни вишни".За съжаление е загубила рецептата, а на мен толкова много ми харесваше.Затова да помоля ако някой може да ми помогне да пише.Или ако някъде е написана рецептата да ми да де линк към нея.  bouquet

# 1
В google намерих това

Торта "Пияна вишна"
Блат
100 гр масло
70 гр пудра захар
5 яйца
6 с.л. захар
90-100 гр натурален шоколад
1 ч.л. ванилия
100 гр брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
3 с.л. какао
Крем
200 гр кр.масло
2-3 с.л. пудра захар
1/2 кутия подсладено кондензирано мляко
Пълнеж
100 гр сушени вишни или череши
50 мл ром(коняк,вишновка,ракия,водка)
2-3 с.л. захар
Блат: Брашното се пресява с какаото,ванилията и бакпулвера. Белтъците се разбиват с 3 с.л.захар на сняг.Жълтъците се разбиват с останалите 3 с.л.захар докато побелеят и се сгъстят.Шоколада се стопява на водна баня или в МВ.Маслото се разбива с пудрата захар на крем.Добавят се шоколада и жълтъците,като се редуват.Добавя се и пресятото брашно,а накрая и белтъците.Пече се на 180 С във форма, покрита с хартия за около 40-50 мин.След като изпечения блат изстине напълно, се разрязва на две.
Крем:Маслото се разбива с пудрата захар на крем.На тънка струйка при непрекъснато разбиване се добавя кондензираното мляко.Оставя се в хладилника за половин час преди употреба.
Пълнеж:Вишните/черешите се поръсват със захарта и се заливат с алкохола поне за 24 часа.
Единия блат се сиропира леко.Отгоре се нареждат вишните/черешите (оставете няколко за украса).Върху тях се шприцова половината крем.Слага се втория блат,който също се сиропира леко и се маже с другата част от крема.Украсява се по желание.
Моят коментар:Въпреки недоверието ми ,тортата се оказа доста сполучлива .Сиропирането на блатовете си е от мен,защото в къщи сухи торти не обичат .Ако обичате по-сухи сладкиши,спокойно можете да го пропуснете.Захарта в крема е по собствено усмотрение.Вие можете да го направите по свой вкус.Ако нямате кондензирано мляко може да направите само маслен крем или да смесите със сметана.Общо взето лесно се прави и не отнема много време,а и е чудесна за любителите на шоколад и пияни вишни .

# 2
  • Popovo
Благодаря ти много . HugНе е точно рецептата на сестра ми но,ще я пробвам,особено като има шоколад. Heart Eyes

# 3
А, защо не попиташ  сестра ти за точната рецепта ?

# 4
  • Popovo
А, защо не попиташ  сестра ти за точната рецепта ?
Защото тя не знае рецептата наизуст,а е загубиля лишчето където я е писала.От преди 10 години не ми е правила "пияни вишни".

# 5
mama_vesi,моля ако не те затруднявам като я направиш да я снимаш и споделиш мнение.Когато бях малка баба на село правеше специално за мен,не съм я опитвала повече от 15г.......... за съжаление.
Липсва ми този вкус.

# 6
mama_vesi, твоят сладкиш има ли нещо общо с тая рецепта?

Понеже много трудно ми се отвори страницата, копвам рецептата на Дивиана за Велика шоколадова торта с пияни вишни!С картинки./картинките ги няма, рецептата е от преди години/ Grinning

Необходими продукти:

За блата -
260 гр. брашно
500 гр. пудра захар
10 яйца
3 суп. лъжици какао

За крема -
6 суп.лъж. какао
100 мл коняк
300 гр. масло
120 мл прясно мляко
200 гр захар на кристали
250 гр пудра захар
8 яйца
2 1/2 ч. чаши вишни (или коктейлни череши или вишни) без костилките
200 гр натурален шоколад
2 пак. ванилена захар
50 гр филирани бадеми или други ядки
200 мл разбита сметана за украса

Начин на приготвяне -

1. Два дни преди да се направи тортата, вишните се накисват в коняка и 3 суп.лъжици захар. Съдът се покрива плътно и се поставя в хладилника.

2. Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват на гъст крем със захарта и към тях се прибавя пресятото брашно с какаото. Сместта се изсипва във висока форма, която е намазана с масло и поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Готовността на блата се проверява, като клечка за зъби се забива в центъра на блата - когато се извади, тя трябва да е суха.

3. За крема - Захарта на кристали се смесва с какаото и 80 мл от прясното мляко. Прибавят се леко разбитите яйца. Сместта се поставя на водна баня и се разбърква до сгъстяване. Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Яйченият крем се прибавя лъжичка по лъжичка към масления. Слага се ванилията. Какаовият крем е готов.

4. От изстиналия блат се изрязва хоризонтално пласт с дебелина 1.5 см. Издълбава се внимателно меката вътрешност на долната част (не на тънкия пласт!) В нея се слагат 2/3 от какаовия крем.Върху него се подреждат половината от отцедените, от коняка вишни (череши). Останалият крем и вишни се смесват с издълбаната мека част на блата.
Получената смес се разпределя върху вишните и се захлупва с капака (пластът с дебелина 1.5 см).
5. Така сглобената торта се залива с глазура, приготвена от стопения на водна баня шоколад и 40 мл прясно мляко. Тортата се украсява с филирани бадеми, сметана, шоколадови стружки, захарни перли и вишни.

# 7
  • Варна
Днес се пробвах със тортата "ПИАНИ ВИШНИ" по рецепта на nell@,не ме бива много по украсите затова е малко семпличка но на вкус е страхотна.Прилагам снимков материал.http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11860717                                                                                                                                                                  Допълвам че вместо 5 яйца както е по рецепта аз сложих 3 яйца(от недоглеждане на рецептата а уж я бях даже преписала).

Последна редакция: пн, 27 апр 2009, 21:08 от ellia

# 8
ellia страшна торта си спретнала   bouquet

# 9
  • Варна
От мен благодарности за рецептата   bouquet

# 10
И на мене ми хареса. Ще я направя. С пияни вишни досега съм правила само бисквитени топчета и вътре пияна вишна.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт