Ти какво сготви? Снимай, покажи!? - 37-та тема

• 48 876
  • 367
  •   1
Отговори
# 105
  • под тепетата
 Инфо за Диди : на Четвъртък пазара има сергия точно до чешмичката, на която един чичка продава зелентии. При него съм намирала резене, прилича много на копъра, но ароматът му е друг и по-силен. Дано съм разбрала , че става въпрос за пресен, а иначе ако е за семената - при подправките пак на пазара.

# 106
bilqna_69 , точно от пазара се връщам !  Grinning Жалко , че не си писала по-рано ! Бях и до чешмичката и видях разни зеленини , но точно резене май нямаше ?! Но не съм сигурна ! Иначе си купих горски чесън.Мъжът ми го ял миналата седмица из сливенските села , като беше но лов и му харесал.Аз ще го опитам довечера на салатка.Пък другия път ще разгледам подробно сергиите за резене , благодаря ти за инфото !    bouquet

# 107
petufi ,много странно изглеждат тез спагети.Така като ги гледам не са пълнозърнести.
Какви са по точно?
Ами те не са пълнозърнести  newsm78. Диетични са. Донесоха ги от Италия и наистина са много странни. на кутията имаше още 2 вида - обикновените жълти и едни червени. На вкус си бяха същите  Wink

# 108
Зеле с пушено филе:

Един боб в гърне съм си заплюла от предните страници Laughing.

# 109
При нас топли сандвичи,бананови пенкейкс и диня. Simple Smile

# 110
  • пак на Рив Гош
Nella, много ми харесаха тиквичковите спагети, ще пробвам да ги наподобя в скоро време.
Както и Гелева ме подкокороса за спанака с ягоди  Laughing - тъкмо тук почна да излиза младият спанак (а един от блоговете, дето излизаше в линка на Гугъл, който беше дала, вече втори ден го разглеждам  Laughing)
Наде, благодаря за разясненията  Hug. Излюбопитствах, защото точно такива пипетки ползвах в лабораторията навремето (то и кулинарията си е един голям експеримент, та защо не?  Grinning)
Тъй като си нямах козунак, който да направя на сладкиш, а само една изостанала франзела  Laughing, днес за закуска спретнах един английски пудинг от хляб и масло (bread-and-butter pudding):

И после - една "Многострадална Геновева"  Laughing - кюфтета по чирпански:

За макароните ще си позволя да се намеся (нищо, че не съм правила, но нали съм на всяка манджа мерудия  Grinning). Имам едно списание, в което освен, че им разказваха историята, един майстор-сладкар даде и рецепта с тънкостите при приготвянето им.
Оттам научих, че :
- 24 часа приди използването им, белтъците се отделят от жълтъците е се съхраняват в херметическа кутия в хладилник - така албуминът от белтъка губи своята еластичност и белтъците се втечняват;
- за шоколадовия ганаш не трябва да се ползва шоколад с над 52% какао, иначе сганашът става твърд;
- сместа от бадемово брашно и пудра захар се смила на много ситно и после се поставя в тавичка, покрита с пекарска хартия и се оставя за 5 мин в загрята на 150 градуса фурна. Така се стабилизирали молекулите и макароните оставали хрупкави отвън. После се пресява преди употреба;
- след като макароните се шприцоват, се оставят в тавата за 1 час на стайна темпераура, в края на който тестото не трябна да залепва за пръстите. Така се поизсушават и няма да се разпукат при печенето;
- пекат се на 150 градуса в продължение на 10 минути.
Висчко това ме поотказа да ги пробвам в домашни условия, поне после да не се тюхкам как съм ги провалила  Grinning. Имам и книжка с рецепти (на френски), ако някй се интересува.
И аз май знам откъде Кафенцето е намерила нейния макарон (брадовчедка ми работи при тях и от нея знам, че отскоро са ги пуснали на пазара)  Laughing
А спагетите на Petufi ми приличат като май с мастило от октопод да са  newsm78

# 111
за днес - толкова:
баница
кюфтета
и салатка

# 112
  • София
Ето едно кексче от мен, по рецепта на Селма/но без глазура/.  bouquet

# 113
    От мен днес.
    Много сочен и много Шоколадов кекс с парченца сушени кайсии.

Козуначен кекс,като пух! Simple Smile По рецепта на козуначени мъфини (не помня на кой беше,но е страхотна!!!)  bouquet

Гвиниот по рецептата на Мента /Асяйлен.Неописуемо вкусни и меки!Препоръчвам ви! Wink

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 22:12 от Селма

# 114
  • NL
Ето малко снимки на макароните,може да ви послужат като идея.Някои,които поместват там имат и блог и там има рецепти.
http://www.flickr.com/groups/21575583@N00/pool/
Роца много полезна информация  bouquet.И аз отдавна съм им се наканила да ги правя и ще имам предвид това,което си писала.

# 115
Леле...какви изтънчени макарони......Роца, както си го обяснила....Лятната отпуска няма да ми стигне за да ги направя...Пък за нерви да не говоря....Я по-добре да се наредя след Диди за колетче с тез вкусотии....

Роца, да ти кажа...не ги слушай дамите в таз тема....От съветите и писанията тук само килограми се лепят......Та...момичетата, които те подкокоросват......не им се давай, че после страшно става......

Селма, ако може рецептите за шоколадовия кекс и за гвиниот....Но...няма да ме подкокоросаш......ама ей така за архива ми......

Благодаря за цитронадата.....ще се пробва...Аз съм пила 1 път...ами разкош си е! Сега да видя коя рецепта ще избера....Или  и всичките ще ги пробвам.

Хайде сега и вие да видите какво яде семейството вчера и днес:

Отворена и затворена пица

Пилешка супа

Супа-топчета

Мусака с тиквички и патладжан и картофи

Тортичка с брюле, бишкоти и ягодки

Лека нощ! Hug

# 116
  • In a surreal moment!
Здравейте ! Днес пак месих и пекох , но нали се раздава ....ето част от нещата , другите преди да се сетя заминаха по направление http://www.snimka.bg/album.php?album_id=121568&pid=11816628

Селма - нали си в БГ , сподели моля те какво сирене сложи на гвиниотите за пълнеж, не мога да преценя какво от бг-те е подходящо

# 117
Аааа Маме, много бързо изчезна,тази тортичка.........сърце нямаш ли бе жена,по късна доба след като ни тресна земетръса,тази тортичка ми взе ума.Моля,сподели рецептата - ще се прави утре тя,няма как.

# 118

Селма, ако може рецептите за шоколадовия кекс и за гвиниот....Но...няма да ме подкокоросаш......ама ей така за архива ми......

Шоколадовия кекс е шоколадовия вариант на един друг кекс в моите рецепти.
   А Гвиниот са взети от тук.Ползвах  най-обикновена извара на Маджаров(отговарям на Миг не забравим Wink ),вместо царевичното брашно,сложих пшеничен грис.А вместо по 2 жълтъка в тестото и в пълнежа,сложих по 1 цяло яйце и на двете. Simple Smile

# 119
Аааа Маме, много бързо изчезна,тази тортичка.........сърце нямаш ли бе жена,по късна доба след като ни тресна земетръса,тази тортичка ми взе ума.Моля,сподели рецептата - ще се прави утре тя,няма как.

Лина, елементарна е тортата......Прави се за 30 мин. Само едно условие трябва - да имаш готова смес за брюле. Моето бе от 1кг. от Метро - някъде 7-8 лв. Забърква се по рецепта дадена от опаковката - 140 гр. брюле се разбърква с 200мл. прясно мляко и 500мл. сладкарска сметана. Ред бишкоти поляти леко с прясно мляко. Ред брюле, бикшоти, брюле и украса по избор. Става и с банани, и с кокос, и с киви. От този 1 кг. излизат няколко тортички, така че определено си заслужава, на мен ми дапада тази комбинация ,а и на домашните им хареса. Правя я в тортена форма, 1 нощ в хладилника и стяга достатъчно добре. Това седене в хладилника е най-големия недостатък на тортата......

Селма, благодаря за рецептите!

Последна редакция: сб, 25 апр 2009, 23:08 от Мама Цоцоланка

Общи условия

Активация на акаунт