Автоимунен тиреоидит на Хашимото (7)

• 92 793
  • 752
  •   1
Отговори
# 105
По-надолу съм превела част от нея. Точно това обясняват - че може години да няма промяна в стойностите на хормоните и дори на антителата, а заболяването да е налице.

Специално на причините за появата му не се говори. Темата всъщност е щитовидна жлеза и наднормено тегло. но в първия абзац се изброяват видовете тиреоидити - вирусен, токсичен, постродилен и т.н., така че явно причините са най-различни.

# 106
  • София и там където не се пуши
Малей, а се чудя защо не пишете, а то нова тема и за 4 дни 8 страници  Crazy

# 107
veni1122, забравих, че по време на бременността ми бяха предписали и Аспирин Протект. Но не вярвам да ти изпишат, мисля, че само Д-р Тодорова го изписва и то при много високи стойнсти на антителата. 
Д-р Тодорова ми препоръча и натоварване с глюкоза / изследване за  гестационен диабет/, ок.20 г.с.  до колкото си спомням. Обсъди това с ендокриноложката си. Моята в Бурас не знаеше това, та се наложи да си искам.

А Хашимотото всъщност не се ли диагностицира по повишените антитела ТАТ и МАТ newsm78
Мисля, че и преди съм казвала, че при мен при първите ми изследвания антителата бяха 0; ТСХ-то беше доста завишено и при опипване на жлезата от хирург - ендокринолог ми бе поставена диагноза Хашимото за първи път. Дори ми каза, че в изследванията ми има грешка Rolling Eyes  и жлезата ми е почти унищожена. При следващото изследване изскочиха завишените антитела.

птица, мисля, че имаш предвид разликата между обиколката на ханша и обикалката на талията да е 30 см.
На при напълняването ми точно на талия наддадох, явно съм рискова. Laughing

# 108
Добро утро , мацки !

Птица, благодаря ти за статията и за превода, много интересно четиво, особено това, че Хашимотото можело да бъде от вирус или постродилен, токсичен, бактериален произход и т.н. А също и това , че може да го носиш дълго време , без промяна в показателите  Shocked

Знаете ли, чудя се защо така ни объркват нивата на ТСХ , ТАТ и МАТ в лабораториите или не става въпрос за объркване , а за някакви странни вариации  newsm78

Да ви се оплача, чувствам се ужасно изморена , а днес е едва вторник, не знам до края на работната седмица как ще издържа  ooooh!, ходя и на курс, което ми е още по-нанагорно, дано не си пренавия пружината.
Вчера беше ужасна жега при нас, пожелавам си по-хладен ден , пожелавам го и на вас. Преди исках да е топличко, но сега с тези жеги - пак се чувствам зле, сещам се за Птица  Blush
Лек и усмихнат ден и обичайте се - имам предвид себе си  Hug

# 109
  • София
 Птица и аз много благодаря за статията!  bouquet Уж я четох и мислех че съм разбрала всичко...ама нищо не съм/сега като чета превода/
И моите антитела и ТСХ бяха в норми до преди няколко месеца,а имах хашимото/открито при Начев на ехограф/ и само на контолен преглед и ТСХ,ТАТ и МАТ - веднъж годишно бях.И изведнъх ТСХ-57 и ето хормонално лечение. Не разбирам как става това....но факт!
Хубав ден хашимотки!!!  bouquet

# 110
Момичета не съм писала от извесно време, защото бях по изследвания.
denik и моето ТСХ е много ниско и ме пратиха на нервоофталмолог на параметрия.Това изследване е много точно и показва чрез очите къде е проблема в мозъка.Оказа се , че от щитовидната жлеза се дразни хипофизата и при мен се съмняват за микроаденом и ме пращат на магнитен резонанс.
Явно след години наред с Хашимото и увеличени антитела това е повлияло на хипофизата.
Хич не било шега работа.Ама мен хич не ме е страх,щото най-важното е да имаме вяра.

Момичета искам да ви питам някой от вас ходил ли е на имунолог и знаете ли дали Хашито се хваща на имунологични изследвания.Ако е автоимунно би трябвало да се хваща.Питам се защото години наред имам увеличени антитела, но никога ТСХ-то не ми е било високо.Все ми е ниско.А доколкото знам Хашито е хипофункция!

Лек ден желая и много слънце. sun

# 111
Добро утро  Hug

Ето какво пише в старото ми изследване (новото ще бъде следващата седмица):
anti TPO - 10 IU/ml  - реф. ст. до 35

TSH -  6.13 uIU/ml -  реф. ст. 0.4 - 4.25

Progresteron - 13.4 ng/ml -  реф. ст. лут. фаза 0,95 - 21.0

LH -  4.8 mIU/ml -  реф. ст. до 15

FSH -  4.4 mIU/ml -  реф. ст. лут. фаза 1.1 - 10

FT4 -  15.6 pmol/l -  реф. ст. 10.29 - 24.45

Естрадиол -  371 pmol/l -  реф. ст. лут. фаза 101 - 905

Диагнозата ми бе поставена на база оплакванията ми, ехографски преглед на жлезата и завишеното ТСХ.
Сега с нетърпение чакам да направя новите изследвания.

Хубав ден на всички   bouquet

# 112
quote author=redsonja link=topic=394500.msg11177778#msg11177778 date=1242107624]
Добро утро  Hug

Ето какво пише в старото ми изследване (новото ще бъде следващата седмица):
anti TPO - 10 IU/ml  - реф. ст. до 35

TSH -  6.13 uIU/ml -  реф. ст. 0.4 - 4.25

Progresteron - 13.4 ng/ml -  реф. ст. лут. фаза 0,95 - 21.0

LH -  4.8 mIU/ml -  реф. ст. до 15

FSH -  4.4 mIU/ml -  реф. ст. лут. фаза 1.1 - 10

FT4 -  15.6 pmol/l -  реф. ст. 10.29 - 24.45

Естрадиол -  371 pmol/l -  реф. ст. лут. фаза 101 - 905

Диагнозата ми бе поставена на база оплакванията ми, ехографски преглед на жлезата и завишеното ТСХ.
Сега с нетърпение чакам да направя новите изследвания.

Хубав ден на всички   bouquet
[/quote]
LH и Естрадиол на кой ден от МЦ са ти пускани?Те трябва да се дадат от 3-5 ден от началото на МЦ, а прогестерона след доказана овулация или на 21 ден от МЦ.[

# 113
Цялото изследване беше пуснато в периода 19-21 ден от МЦ. И съответните референтни стойности са като за този период.
Исках да си пусна новото изследване на 3-5 ден, но се случиха точно почивните дни 1-6 май и просто нямаше как.
Но въпреки това се надявам този път резултатите да са по-показателни.

# 114
Продължавам Simple Smile

"Хормоните на щитовидната жлеза. Тяхното действие
Т3 (трийодтиронин) и Т4 (тироксин) са двата основни хормона, изработвани от щитовидната.....Т3 иТ4 са основните регулатори но обмяната на веществата, отговарящи за производството и използването на енергията от/на всяка клетка и тъкан във вашия организъм. Хормоните на щитовидната жлеза играят ролята на педала за газта в нашия организъм: ако са твърде малко се чувствате отпаднало и на организмът ви му е трудно да работи; ако се твърде много, все едно сте на конно състезание. Не е учудващо, че когато производството на тези хормони се нарушава, това може да се отрази отрицателно на теглото. Когато щитовидната ви не е в ред, възникват куп симптоми, които могат да заблудят, тъй като се проявяват и при други заболявания. По тази причина болестта на щитовидната често я наричат „великия хамелеон”. Хипертиреозното (при което се изработват твърде много хормони, напр.болестта на Грейвс) и хипотиреозното (твърде малко хормони, като тиреоидита на Хашимото) състояние могат да повлияят отрицателно на настроението, съня, работата на имунната система, теглото и управлението на болкоусещането..

Хормоните...
Т4, изработван от щитовидната, се преобразува в тъканите на тялото и в нея самата в по-активната форма Т3, но само ако всичко функционира нормално. Щитовидната жлеза изработва няколко важни ферменти, като ТПО, необходим за превръщането на Т3 в Т4. Една от причините, поради които дори при видимо нормално състояние, потвърдено от изследванията, могат да възникнат симптоми на нарушение на функ. на щит.жлеза  е неспособността на органа да превръща Т3 в Т4. Щитовидната произвежда и друг хормон – калцитонин, необходим за регулиране на калциевия баланс в организма и предотвратяващ остеопорозата. За разлика обаче от Т3 и Т4 той не оказва пряко въздействие върху увеличението на теглото.

Работата на щитовидната се контролира от „център за управление”, намиращ се в хипоталамуса на мозъка. Хипоталамусът синтезира хормон, стимулиращ освобождаването на тиреотропин ( TRH -тиреотропен рилизинг /освобождаващ/ хормон), който кара хипофизата да изработва и подава в кръвта хормони на щитовидната жлеза или тиреотропин
Хормоните на щитовидната циркулират в кръвта и способстват за изработката на Т3 и Т4 от щитовидната. Нивото на тези два хормона в кръвта предоставя на хипофизата и хипоталамуса информация за продуктивността на щитовидната жлеза – недостатъчен, прекомерен или в норма синтез - и на тази основа хипофизата и хипоталамусът синтезират необходимото количество TRH и TSH.

Ако щитовидната не изработва достатъчно Т3 и Т4, то хипофизата подава повече от хормона-стимулатор ТСХ. Това означава, че при недостатъчно активна щитовидна се наблюдава високо ниво на ТСХ. Много пациенти смятат, че при хипотиреоз нивото на ТСХ е ниско, но не е така – ниското ниво ТСХ означава, че хипофизата реагира на завишеното количество на щит. хормони в кръвта и снижава производството му. Ако нивото на ТСХ е много ниско (напр. Под 0,4 ед/мл) това е признак за прекалено активно работеща щит. жлеза. 

Как действат хормоните на щитовидната"
за утре newsm78

Тъй като се пообърках от руските съкращения, за да не ви подведа – ето обяснение на  процеса и на български - http://www.firstmdl.com/Lab_analizi__Hormon.htm
Излиза, че процесът бил по-сложен, отколкото го знаех. По многостепенен, така да се каже – хипоталамус (TRH) –> хипофиза (TSH) -> кръвта -> щитовидната (Т3 иТ4) -> обратно....)

# 115
Здравейте хашимотки. Аз от няколко дни не бях влизала тук. С това хубаво време не се спираме много в къщи. Макар , че на мен жегата не ми влияе много добре. По - добре се чуствам на по - хладно. Днес обаче съм щастлива. Ходих на мамолог , след като снощи си напипах някаква бучка в гърдата ,даже си личи като се вгледа човек. цяла нощ ревах и не можах да спя и сутринта рано - рано на преглед. Оказа се че ми се  е увеличила жлезата и само да мажа с някакъв крем. Доктора като каза здрава си  , нищо ти няма ми стана едно весело и леко. 
Тоя месец и аз трябва да си пусна ТСХ ама да видим кога ще стане.
Лек ден на всички.

# 116
Видяхте лииииии Mr. Green Дето все ви беше студено Crossing Arms Все още е добре, макар че вчера и оня ден вече оплезих език. Ама като почнат 30+ градуса, ще ви питам тогава дали ви е хубавичко на топличко Tired

Крисис, случват се такива работи. Много сме наплашени вече, а в повечето случаи нещата са временни и съвсем безобидни Peace

# 117
  • София
Момчиета, чета ви, но нямам какво да кажа. Аз лично не се вторачвам толкова, може би защото нямам и кой знае какви неприятни усещания /освен косопада, дето не иска да спира, но съм като таралеж в главата, отвсякъде стърчат малки косъмчета на по 2-3см, няма оправия прическата/.
Трябва да се замъкна за едно ТСХ да пусна, ама нещо ме мързи да се занимавам с това. Мисля да сваля 2-3кг и тогава.
Някой знае ли какви изследвания да пусна да видя как съм с инсулиновата резистентност? Как се казват точно, да ги пусна с ТСХ-то?
Krisis, супер, че се е оказало лъжлива тревога. По принцип трябва всяка година да се прави ефохрафия на млечните жлези и цитонамазка, аз миналата година ги правих ноември, та си знам, че като стане края на октомври трябва да записвам пак часове.

# 118
За инсулинова резистентност аз лично минах само с кр. захар и инсулин. После има формула (НОМА) по която се изчислява (докторката се лигавеше и не щя да ми обясни, но аз я намерих в нета Wink). Но то като си видиш инсулина колко ти е, и става ясно. Иначе, за по-голяма прецизност се прави глюкозно обременяване, доколкото знам, но е гадно, а и щом може да се мине без него, що!?

Косата ти с какво я обработваше? Помня, че сподели, но не помня какво Embarassed Повтори накратко за късопаметните, моля те Praynig

Вторачват се новичките и най-вече момичетата без деца още. Нормално. За тях е много важно и много притеснено. Ние какво да му се вторачваме!? Имаме си ги магаретата, остава да си пием хаповете и да разчитаме да няма промяна към по-лошо.
Животът е хубав Peace

# 119
Имаме си ги магаретата, остава да си пием хаповете и да разчитаме да няма промяна към по-лошо.
Животът е хубав Peace
Hug Hug Hug и ние така

Общи условия

Активация на акаунт