При нас поспрете, лошите мисли с арабски сладки прогонете - леко фатална 113-та

• 28 573
  • 292
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Кефиш ме дядо Хаджи Grinning Честно.. През бурите  всички преминаваме, важното е след тях да се прочиства въздуха наистина.. Peace Е, аз с твоя актив от 23 години семеен живот не мога да се похваля, ама и 15 към момента  са някакъв показател.. Wink Предбрачен договор в описания от  Мактуб вид ние  нямаме, за собственост над нещо определено  не претендираме..Сори, всъщност аз претендирам за изключителни права на собственост над съдържанието на хладилника, когато е пълен, де Mr. Green То ми и личи ...
Шехи, кофти работа с прането... SadДа ви кажа аз един майтап  в тази връзка..Преди години, близначките още не бяха родени, бяхме в Йордания тримата за цялото лято почти.....Та сестра му реши да ме замени  и един ден му изпра бялото пране на мъжо, а преди това и детското.....Ама в барабана останала една червена рокличка на принцесата..Та гащите му и потниците - всичките розови.. hahaha Joy Ама това бе най-малкият проблем в случилото се Wink Благоверният ми съпруг  си тръгна една-две седмици по-рано от нас. Грижливо си нареди багажа сам.Знаейки, че отделих порозовелите му слипове в един черен плик, той без да погледне съдържанието на плика го метнал в куфара..Е да, ама и моето бельо беше в подобен плик..Ха, познайте, през първата вечер от неговото отсъствие  пред какъв избор бях изправена Mr. Green При неработещи магазини въпросният избор се свеждаше до 3 възможности - спане по без гащи, с някои от неговите или с предложените ми от сестра му нови нейни...Е,да , ама собствениците на последните два варианта са далеч по-слаби от мен...Оставям на вас отговора на въпроса, на кой вариант съм се спряла тогава.. Mr. GreenНа него му  е  било лесно, от самолета - право вкъщи, а там в шкафа са си го чакали  останалите негови гащи.. Crossing Arms Е, на другия ден и аз се обзаведох с подходящото бельо.. WinkГолям купон, все на мен ми се случват разни неразбории.. Party Ама като ви чета и се питам, дали  пък точно онази случка в далечното  минало  не е хватката за правене на  близначки момичета, при това двуяйчни..Явно едни гащи са били по-бледо розови, а други :  по -ярко боядисани.. hahaha Joy Не знам...
На рожденничките желая всичко най-хубаво, много здраве и щастие!  bouquet
Питате за Латеа, по чехли из квартала не съм я срещала.. Sad Не заради  друго, нали преди няколко поста ви казах, че в лудницата у дома е трудно да си намеря чехлите Mr. Green Майтап..
Писах й на лични, нещо се беше поомърлушила.. Sad Но сподели, че се е сдобила с автомобил. Предпочитем да мисля, че е заета с шофиране и затова не се появява Peace Като се нарадваш на придобивката, чакаме те... Hug Heart Eyes

# 136
  • Egypt
Добър ден и от мен!
Дядо Хаджи, ето част от моя брачен договор ( аз се ожених  за масри в Кайро):
                                                                                ...
 След това попитахме първата страна, явила се на мястото на склюване на този брак, дали приема втората страна, явила се на мястото на сключване на този брак , за своя законна съпруга.  Първата страна отговори, че я приема за своя законна съпруга.
                                                                                 ...
 Бракът беше сключен със зестра от ... паунда, платена в пълен размер. На мястото на сключване на този брак и пред двамата свидетели съпругата потвърди получаването на зестрата.
 Съпругът и съпругата се споразумяват, че семейното жилище ще бъде на адрес: дома на съпруга.

Не упоменавам колко паунда е зестрата, че ще ми се смеете Wink

# 137
ФАЙМА,  и ти си една сладурана. Simple Smile аз не се интересувам от обезщетения или сума на зестра. то ако се стигне до развод, най-важно за мен е дечицата да си останат при мен. но принципно ме интересуваше,какво още е хубаво да се уточнява в такъв договор. Сафар много ми помогна с нейните обяснения. вие вече живеете в други страни  и сте се сблъсквали с живота там и  културни различия. но аз не съм ходила никъде още и съм доста наивна да си кажа честно, за това се притеснявам за тези неща. пък и персийският писанчо ми е казвал на майтап няколко пъти,че ако искам да се прибирам всяка година по 2 пъти,ще трябва да работя и аз,за да си изкарам парите за пътуването. аз нямам против да работя. не се справям много добре в кухнята и не ми се иска да нямам соц.контакти,а само вкъщи да седя. така че ми се иска да работя, пък било то и за пътуване до България.  но така мисля сега,когато нямам деца. не знам някой ден как ще е. но определено не искам аз да работя по цял ден,а децата да ми ги гледат баби и дядовци. като казах това, се сетих,че не сте споменали,дали вашите деца са ходели на детска градина или кой ги е гледал,ако вие сте ходели на работа. Simple Smile

# 138
здравейте момичета и момче!!! как сте?гледам обсъждате предбрачните договори аз нямам засега такъв пък после незнам ние официално мислем да минем през джамията като дойде той тук иска да получи официален документ че религиозно сме женени а там го направихме просто така казах ме думите зестрата ми е 10 евро. Laughing Laughing Laughing нали знаете как е при шиитите при тях може и без свидетели.искам да попитам някой да ми каже за някой добър магазин за халал месо ,че като ми дойде гостенинът трябва да се мисли той яде само халал месо друго не признава.искам и да попитам дали някой може да ми каже дали в софия има ресторант със халал месо за съжаление на индийски ще го водя но няма да яде месо там защото не е халал само ядене без месо. Wink Wink има един ливански там мисля да видя дали не готвят със халал месо. един музикален поздрав от мен.   http://www.youtube.com/watch?v=4BUUws1gXKQ&feature=related

# 139
до женския пазар, в уличката не се ли продава такова месо? забелязала съм,че магазините са все арабски и може би месото там е халал. но все пак  трябва другите да отговорят де. те са повече по готвенето. Wink

рени, а при шиитите по-различно ли седи положението с договорите? обясни ми какво се прави. и моя приятел е такъв... Simple Smile

# 140
  • Egypt
 Паулина, аз с тоя си пост исках да се пошегувам с дядо Хаджия, нали, а иначе и преди сме коментирали (май беше в Магребската тема обаче  Thinking) за тая зестра. Та- българките се обиждаме като се говори за пари, ние не се продаваме нали, и повечето неразумно и идеалистично отхвърлят паричния въпрос, или вписват символична сума, но повярвай ми- щом това го има от време оно (и не само в ислямската традиция, но и в християнската- защо е отпаднало при нас в съвременния брак е друга тема), значи е нещо умно, и няма общо с любовта, която не се купува.
 За децата- нещо не ми се вярва да можеш да си ги вземеш при евентуален развод. Моят съпруг е много демократичен, и не е религиозен, но специално по тая точка беше категоричен, че децата остават при него. Каза ми, че мога да си замина когато пожелая, но имаме ли дете това ще е доста трудно.
 Ето още от договора ни- той ще плаща за две мои връщания до България годишно, с продължителност не повече от месец, и ще ме придружава веднъж за по две седмици. Когато се прибира от работа трябва да го посрещам с усмивка, и всякакви неща, които имаме да дискутираме, да остават за след това. Никога да не го питам какво да готвя. Ако аз работя и печеля повече пари от него, нямам право да плащам за семейството,  тоест трябва да живея по стандарта, който той може да осигури.
Имам и още точки, но трябва да прочета оригинала по- късно.

# 141
Пулина, много правилно, че се замисляш предварително за такива неща. Не мисля, че има разлика в договора при шиити и сунити, помисли си до каква степен си готова да правиш компромиси...пък понякога нещата просто се скапват изневеделица, например може предварително да си мислиш най-искрено, че можеш да се справиш с нещо, но когато се случи в действителност излиза съвсем друго...хубаво е човек да си помисли предварително, макар естествено не всичко може да се предвиди.

Може да ви се стори смешно, но аз бих включила в договора точка за избора на име на децата. Една приятелка женена за арабин ми сподели, че свекито и след като разбрала, че е бременна (снахата, не свекито) веднага отсякла: 'Аз ще избера името на това дете'. Аз много се възмутих, а мъжа ми каза че това било често срещано явление...Та така, когато любимият каже 'Не мога да откажа на мама' какво ще правиш, ще се карате и разделяте, или цял живот ще назоваваш детето си с име, което ти е противно...Моят мъж харесва много името Салам/Абдул Салам, ама при положение че детето е наполовина българче как да го нарека Салам, колкото и да е красиво значението на арабски...Та може да се включи в договора, че ако някой е категорично против някое име, да се обсъжда друга възможност и така докато и двамата се съгласят за дадено име.

Сафар, добре, че сподели за дрес кода у вас, че аз съвсем погрешно си мислех, че нашата рода е най-задръстената....е, ние поне се разхождаме без чорапи...

Делта, благодаря за рецептата, стана ми вкусно още докато четях и искам да я изпробвам, но нямам само меда от всичките продукти. Бидейки неделя днес, живота в дълбоката провинция бидейки замрял....май ще чакам до утре да пробвам панацеята.

Файма, правилно, паричния въпрос не е за пренебрегване. Жените са по-уязвими по принцип, а с напредване на възрастта стават още по. Това няма нищо общо с чест, достойнство, доверие, недоверие., безгранична любов...просто проява на разум и здравомислие, нещатата се променят, животът всеки ден ни го доказва.

Последна редакция: нд, 10 май 2009, 18:36 от Monsoon_rain

# 142
ех, аз пък исках зестра на кило... в смисъл на моето живо тегло, затуй е голяма, а и към akhyal (khyal)... конник, та затова беше по-голяма шумотевицата.  hahaha Joy

Рени, Рени, мила моя... дойде на моя хал с това халал месо. В България откарахме на вегетарианска храна, на замразена риба - филета от супермаркетите, на консерви риба тон - за салата и пак и пак риба и яйца.

Сега тук има халал месарници бол.    
Разбрах и аз, че на улица "Симеон" в София има някакъв арабски супермаркет, а също така и месарници, но честно да ти кажа - аз не съм ходила да проверявам, когато съм сама.

Ехоооо, как съм се минАла: че първият път като се врекохме аз и мъжо, към 12 часа вечерта в апартамента в Белгия, понеже той беше решил, че аз съм, не ще да чака повече и това е! Ама и не ще да е в двата крака у харама с чужда жена... Та без свидетели минахме! ма пусто мерак! Че аз тогава никаква зестра нямах. Никакви 5, 10 евро. Само една красива розова роба  - да не чета ал-фатиха по гащи и неприлично облечена и една кутия амлу да се подкрепя после на сутринта. А и един сребърен сервиз за чай. Как лъжа начи.
При нас наддаването и надцакването стана като се включиха роднините. И ми е ясно, че тези сумалък точки в предбрачния договор не са гарант за щастие.Ама да кротнат и двете страни. Ей го на сега конника яде таратор .... за пръв път от 2 години и половина!! Преди това яде катък ... тоз катък еййй, катък с маслини.      

Мансун, водим водим по задръстеност, ейй, с бодра конска стъпка. А аз също трябва да посрещам с усмивка, той да идва вкъщи спокоен и да не стряска с влизането си. Аз казвам какво готвя, питам също, но за разходи и други неща - обсъждаме заедно. При нужда - между нас двамата в нашата двойка, аз мога ако реша да давам по 200 Евро месечно, защото аз сега печеля повече, които той да приема с благодарност. При нас следва и списък на нуждите на родата - майка, баба и 2 сестри, които не работят сега. Както и при какви неотложни случаи може да се помогне на по-широката рода, а също така и ако моята майка остане вдовица, тя сега е омъжена за друг човек - баща ми почина преди доста години, какво се случва с нейната издръжка         

Последна редакция: нд, 10 май 2009, 18:47 от safar_maktoub

# 143
  • Egypt
А, да, права е Монсун с това за имената. Аз винаги съм искала ако имам син да го кръстя Георги. Но мъжът ми каза, че не иска никакви религиозни имена. Аз като се замислих, те повечето стари  български имена са религиозни. Всеки път спорът ни завършва, като кажа, че рибата е още в морето, ние тигана загряваме...
Катя, по въпроса за таратора- отначало му се назландисваше момчето ми, после и ушите му плющяха  Laughing

# 144
Е, това за родата е супер предвидливо, защото като нищо могат да ти тръшнат детето на някой четвърти братовчед да живее у вас, или ако мъжът ти има успешен бизнес двайсет-трийсет човека да решат, че е длъжен да ги издържа. просто взаимоотношенията в тези страни са съвсем различни, за тях много неща са нормални, но могат да докарат европеец до лудост,,,както и обратното.

# 145
набързо 4е чмам пробмел с  клавчатурата

какъв ден е днес?  аз постИх, И  по слу4айност разбрах 4е че днес се постело, гледам магрИба нажИво от МедИна, ама не схванах добре защо се постИ/  за някаквИ "белИ днИ " казаха нещо И 15 ден от месец

ама Имам още доста до 20:42 по БГ време

наблИжава вече Рамадана, трябва подготовка, че  жегИте не прощават   Embarassed

# 146
  • по пътеката
фаима, много интересни неща си поискала! а сега за имената какво стана? на георги ще ставам ли кръстнница? или на ахмед4о? добре ,4е има провидение, при името на линда, да се намеси в лицето на една стара мома леля, ама супер модерна жена, която се беше върнала току-що от ливан! и даде името на една певица, то верно линда добре пее, 4е и глас за три квартала да надвика! дай боже да има смисъл в хубавото име! за големите ми деца у бг се борих по 9 м, някой дори умря без да си види внука от зор,4е не съм му сложила името на него! ама са вси4ки с хубави имена и при това извоювани с хитрост като коня в троя!
но за издръжката на родителите си е по подразбиране!слава богу всеки си има работа и пенсията!дано никой не висне на мене, 4е ще падне ,макар от ниско!
рейн, определено много неща могат да изкарат от нерви евроепееца,ако са в страната на мъжа, ина4е в трета страна някак по се цивилизова връзката и приравнява на местните такива като навици!
проблем е като избие прекаленото поевропей4ване или прекаленото ограни4ване заради техен  манталитет и втора4ване в разли4ията! както и спецификата на общуването може да има непълноценни контакти и като последствие  неразбиране на проблем навреме!
кате ш, нямам поглед за днес защо се пости и по кой календар!но успех!
и времената и отношенията се менят, не знам колко може да се договарят  небивалиците ,които могат да изско4ат  от ъгъла!на мене една такава ме лиши от злотото от сватбата, наложи се да го дам за да се оперира спешно свеки! нямаш? как да гледам мъж ми да се гър4и в заеми, а аз да си кютам с финасовото обезпе4аване по мене си! дано се оцени, макар, 4е не вярвам в това! егоизмът и интересът яко клатят феса! катето мароки много добре го изложи за региона преди!

# 147
Момичета при нас валя град ,а сега вали дъжд като из ведро
Званях на Снежна-но,не се обажда и скайпа и не работи.

Гледате ли финала на Брадъра- момиченцето което пя с Тодор има невероятен глас-а, и песента беше подходящо избрана Grinning

# 148
Да изясним нещо, тези предбрачни договори не са специфика само за региона - обект на нашта темичка, правят се много и в Европа, доста са разпространени из средната и по-високите класи в Зап. европа. освен това проблеми могат да възникнат и при двойка със сравнително сходна култура, ние имаме познат алжирец женен за пакистанка. Казва момичето е супер, но родата и ме изкарва извън нерви, всеки ден някой пристига чичо, леля, братовче...всеки с изискванията и претенциите си. Също имам две приятелки българки с англичани. При тях има много интересни съвпадения (не се познават), в началото на връзките всичко беше нормално, цветя и рози, после обаче и двамата започнаха все повече да се съобразяват с майките си (и двете майки властни и мнителни), и двамата решиха да си купят къща в непосредствена близост до къщата на родителите си, и двете ми приятелки не понасят събиранията с роднините на мъжете си, за едната особено всяка Коледа, всеки рожден ден бяха агония, а той настояваше да се празнува ВИНАГИ у майка му...Та това лесничко можеше да се избегне с една клаузичка от предбрачен договор - коледа с приятели, или една коледа с твоето семейство, една с моето...абе то не може всичко да се придвиди, какато каза марси, кой знае какво дебне зад ъгъла, но все пак...

редактирам; на-интересното беше, че на едната от тези приятелки, която ми е много близка, мъжът и и беше забранил да си говорим на български в негово присъствие. Резултатът беше, че започнахме много рядко да се виждаме, и някак си да се опитваме да го избягваме, сори, ама с някой който познавам от университетските години, имаме толкова много спомени, никой не може да ми забрани да си говоря на родния език, още повече нашите си специфични български неща и лафчета не могат да се изразят на английски....та такива ми ти работи, много ми беше мъчно, още повече в англия нямах с кой да си говоря на български, тя ми беше почти единствената, а трябваше да понасям разни фасони от негова страна Да поясня - става въпрос не когато отида на тях двамата на гости като двойка (тогава би било невъзпитано да говорим на бг), но за всеки път когато искам да се видя с нея, да полафим, когато се отбия у тях, въобще, когатоисках да видя НЕЯ като моя дългогодишна приятелка, а не двамата като семейство

Последна редакция: нд, 10 май 2009, 20:11 от Monsoon_rain

# 149
reni31-- такова месце можеш да си  купеш от женския пазар във всички магазини за месо там повечете се стопанисват от араби (шия) ние от там си копуваме а за ресторантите да те успокоя че навсякаде се готви с обикновенно месенце Mr. Green
аз да кажа и за моята сватба нали ми знаете моя махър 1 левче #Cussing out #Cussing out #Cussing out  
оф нещо ми е едно мързеливо само си ви прочитам никак не ми се пише newsm46
и с друго да се похваля аз
качваме се с мойто хабиби в автобусчето 94 настаняваме се удобно вадим билети и аха да ги перфорираме и ко се загледах в билетчето  зачетох се в него абе за 5 секунди и му ги подавам и викам айди дупчи ги  и той ко се засмя наведе се да ме целуне и познай някой ме бута по гърбеца и вика билети за проверка моля аз кат попарена и  ся ми те в ръцете на аля  ама 100 5 хората видяха че ги гласим за дупчене ей кат каза тоя не са таксувани по 10 лв глоба  викам му бе ей сега се качваме бе чаки бе ето билетите  нееее та не казвам ви за 1 секундо се събраха 3 мъже и една жена ще се бият голям панаир моя и той  луд скача да ги бие автобуса спря смъкнаха ни на семинарията звъннаха на полицията казвам ви голям срам и моя един инат аха ще отупа хората   Twisted Evil ше се бие вече  него ли да дръшам с контролата ли да се оправям   тя женицата се оплаши и ми вика бе момиче каде намери тоя дивия арабин Mr. Green ма той луд бе леле кат я захапах пък аз кой луд ма........ #Cussing out  голям срам чесно ви казвам всички хора само нас гледат и в центара на събитието тая женица ми вика ок  айде дайте само 10 лв за двамата бонус  не 20 а 10 лелеле кат ми кипнаааа викам ей  пиши там квот ше пишеш акт ли там де да знам  кво че ако те почна с мойте 6 години бокс и 75 кг щте потроша мале пердето ми падна чесно ви казвам всичко се озапти аля кротна само мен гледат хората викам и на тая дай върни ми билетчетата Mr. Green   и пиши кот ще пишиш ....ааама оная чак се сепна не очакваше аз така да реагирам аля ме драпна за ръката и си трагнахме никой не ни закачи Mr. Green щъ и дам едни 10 лв  ма голям срам брах   на някой случвало ли му се е подобно нещо newsm78

Общи условия

Активация на акаунт