Примерна схема за захранване (15)

• 51 111
  • 507
  •   1
Отговори
# 330
Някой може ли да ми каже от кога може нормални овесени ядки, не каша?
Марински, на вашата възраст, че и преди това давах.
Мартин много ги обича, давам като закуска (със сирене и масло, или с плод).

# 331
Роzичке а вариш ли ги или само zаливаш с гореща вода?

# 332
  • Варна
Майчета, дайте идея как /с какво/ да въведа ръж и ечемик? Кашите, които видях са овесени, пшенични или комбинирани....   newsm78

# 333
кои храни не трябва да се дават и след навършване на годинка /т.е. до 3г./? Записала съм си фъстъци, морски дарове, майонеза, гъби...

Между 1 и 2 год. постепенно се включват:
- гъби (не са силен алерген, но са трудносмилаеми и нямат голяма хранителна ценност; като супа или бульон може около 10 м.)
- сусам (силен алерген, но може след 1 год.)
- пресни ягоди (между 1 и 2 год. според различни източници)
- бобови храни като основна храна (след 15-18 м. според някои схеми на хранене)
- пълнозърнести продукти като хляб, трици, зародиш и др. (трудносмилаеми)
- яйца под различна форма (не само твърдо сварени)
- по-мазни риби (преди 1 год. се дава приоротетно бяла риба)

След 2-3 год., по преценка:
- продукти от непастьоризирано мляко
- фъстъци (най-често се препоръчват след 3 год., но има препоръки за по-ниска възраст)
- морски дарове (след 2 или 3 год. според различни източници)
- колбаси (високо количество сол; селитра - ако се пушени)
- едри морски риби: акула и пр. (може да съдържат високи нива на олово и други тежки метали)
- сушени плодове (риск от задяване, но иначе може да се добавят смлени, нарязани и т.н.)
- месо от дивеч (може след 1.5 год. най-рано, с много условности)
- шоколад, какао (може след 1 год. от гледна точка на алергиите)

След 1-2 год. проблемът не са толкова самите храни и техният алергенен потенциал, колкото съдържанието на много сол, оцветители, стабилизатори, нитрати и т.н. в общата храна, както и самото качество на продуктите. След 2 год. пълномалсените млечни продукти се заменят с нискомаслени (но не обезмаслени).

# 334
от кога може нормални овесени ядки, не каша?
6-7 м. каша
8-9 м. сварени пасирани (обикновени, фини)
9-12 м. сварени (обикновени = пасирани или цели; фини = само сварени)
12-18 м. сварени или накиснати без варене

... как ти се струва режима ни и къде и как да включа АМ, по колко ???
Режимът съответства много добре на възрастта. Следобедна закуска не е задължително – с смисъл следобедното хранене може да е хранене привечер около 18-19 часа, после мляко преди заспиване. Зависи от детето. Видовете храни и редуването също е чудесно.

За АМ – най-лесният трик да се накара едно кърмаче да приеме АМ е да се смеси с кърма. Примерно 50/50 или повече кърма. После постепенно се намалява делът на кърмата.

На тази възраст няма голямо значение кога се дава АМ – достатъчно е да се събере нужното количеството за деня. Няма проблем, ако първите седмици при прехода от кърма към АМ детето не изпива нужното количество – важното е да свикне с вкуса на АМ, после нещата ще си дойдат на мястото и ще ти подскаже кога иска мляко. Предвид режима, най-лесно ще е първо да се замести вечерното кърмене, за да може детето да се засити с АМ и да отпадне безпроблемно нощното кърмене. Ако отказва АМ за пиене – остава варианта в храна, както е споделила erota.

erota,   bouquet

# 335
Здравейте, бях писала преди време, но тъй като не получих отговор (все пак много мами споделят проблемите си тук) бих искала да напиша пак с какво се храним. Проблема е, че малката много неща не обича (или по-скоро малко неща харесва) и вече се чудя с какво да разнообразявам менюто.
Ето какво папкаме:
6.30 - кърмене
9.00 - млечна каша с Грис - 100 гр. + кърмене
12.00 - месно пюре с пуешко (друго все още не съм въвеждала, че малката солено не яде, а в търговската мрежа е трудно да се намери такова без сол), или тиква с пуешко или Картофи с пащърнак и пуешко (зеленчуково пюре, наи-често тиква с картоф, пащърнак, тиквичка-общо взето май само това яде с охота) - 100 гр + кърмене
15.00 - млечно кремче на Алете, всички видове и допадат - 100 гр + кърмене
18.00 - кърмене
21.00 - 100-150 грама Пълнозърнена каша с бисквити или Оризова каша (направена с вода) + кърмене
2.00-3.00 - нощно кърмене
Забележка: ние сме скарани с плодовите пюрета и това е голям проблем, не ще и да ги близне под никаква форма и консистенция, домашни или купени, йогурти също не обича, киселото мляко не и е по вкуса, попара пък хич  ooooh! . Изобщо ми е много трудно да разнообразявам, какво ли не съм купувала и хвърляла, това, което присъства в менюто и е единственото, което е харесала. Лишавам ли я от важни витамини и минерали с неконсумитането на плодове например? В последно време пък яде още по-малко и премина почти изцяло на кърма  ooooh! . Косе Босе, ако можеш да ми дадеш съвет и обсъдиш режима ни   bouquet , благодаря предватително.

# 336
Косе Босе , невероятна както винаги! Благодаря ти за изчерпателния и стегнат отговор!   bouquet

# 337
Роzичке а вариш ли ги или само zаливаш с гореща вода?

В началото известно време ги варях, слагах след това маслото и сиренето и оставях малко под капак да се задушат. После само ги заливах с гореща вода, и пак оставях да се задушат и набъбнат.

# 338

А пресни плодове? Сега вече има череши, скоро излизат други пресни плодове, подходящи за възрастта. Предлагай ги на по-големи парчета, за да ги взима самичка или може да ги сложиш в по-шарен и интересен съд, който не е виждала досега. Важното е плодовете да са достатъчно зрели, за да бъдат сладки и меки, все ще й хареса нещо. Освен витамините, повечето плодове са полезни и защото регулират стомаха.

Не е пропуск, че не яде кисело мляко и попара. Би могла да добавиш 1 лъжичка пасиран или фино настърган пресен плод в любимото млечно кремче; ако го възприеме, после постепенно може да се увеличи количеството.

На 10 м. може да предложиш някои храни намачкани, а плодовете фино настъргани. На някои дечица им омръзва пасираната храна (дори да имат съвсем малко зъбки), може новата консистенция да се хареса.

Друго решение е да се увеличи малко паузата между храненията, примерно на 3.5 часа. Иначе храненето е много добре, твърдата храна като брой хранения е достатъчна за възрастта. Ако въведеш сирене и жълтък между 10 и 12 м. и добавяш към зеленчуците, може да й допадне. Зелените подправки променят вкуса на храната, може да добавяш мъничко към готовите пюрета непосредствено преди да й ги предложиш. От купените пюрета може да предложиш и такива със сол, все пак солта в тях не е много – колкото да си хареса някой нов зеленчук или друг вкус. Кърменето също е чудесно, поздравления. Сигурна съм, че другите дами също ще помогнат с идеи и опит.

# 339
Косе Босе   bouquet

# 340
  • София
Здравейте . От около месец и половина се захранваме . До сега съм въвела : тиква , тиква с картоф , морков, пащърнак , тиквички с картоф на Semper .
Сега се опитвам да въведа тиквички с картоф на hipp ( по този начин въвеждам ориз ) - но малкият упорито ги отказва . Пробвах да ги разредя с кърма - пак не ги иска , самият ориз е по едър и не може да ги преглъща - задавя се  и плюе . Чудя се сега какво да правя мислих след тиквичките да въведа карфиол . Дали да въведа първо карфиола и после да пробвам пак с тиквичките ?
Вие как ще ме посъветвате как да продължа захранването ?

# 341
Благодаря ти Косе Босе,толкова ценни съвети даваш   bouquet . Иначе имаме вече 8 зъбчета, но незнаем как да си служим с тях,късно захраних и трудно преглъща по-едра комсистенция, но трябва да започне да свиква, все пак сме големи вече. Сиренце и жълтък се опитвах на няколко пъти да слагам в любимото и зеленчуково пюре, но тя ги усеща и отказва да го яде  Thinking . И с плод в кремчето опитах, същият резултат. Изобщо към всичко подхожда с мръщене  :ooooh. ? Наистина ще пробвам от месните със сол, все пак предлагах такива преди два месеца някъде, може пък да ги приеме.
koteto_f , аз по-гъстичките пюренца като тези ги разреждам като преварявам водичка и слагам в пюрето. Имай предвид, че и пюрето от карфиол е също толкова гъсто, както тиквичките, че и повече.

# 342
koteto_f, с въпросното пюре и аз имах трудности. От бурканчето не го искаше. Аз го смесих с малко рядко домашно картофено пюре. Така го изяде  Grinning

# 343
Може ли попарата да се прави с АМ? Навсякъде чета, чай и сухари, а защо не АМ? Моля да ми обясните. И ако неможе, тогава с какъв чай я правите?

# 344
  • София
margarita1 Благодаря за съвета . Той и картофите не ги харесва много , след малко ще пробвам и дано да го прояде , че направо с това хранене ми разказва играта

Общи условия

Активация на акаунт