Примерна схема за захранване (15)

• 51 027
  • 507
  •   1
Отговори
# 105

Може още един вид каша, за разнообразие. Елдата регулира.
След това месо, вече се препоръчва почти единодушно да не се отлага за по-късен етап на захранването. Края на 6 м. или началото на 7 м. е подходяща възраст за месо, около месец след началото на захранването.

Вариант е месото да се включи преди следващата каша, има и такива препоръки. Но пък ще бъде трудно да се разчита само на оризовата каша още време, все пак първия месо се въвежда по-бавно и плавно, примерно седмица.

Жълтъкът е с най-малък приоритет, спокойно може да се остави след 8-9 м.

киселото мляко трябваше ли да е краве или може и овче?
Няма значение.
При здраво, неалергично дете няма смисъл да се започва с овче мляко, особено в по-късна възраст.
И двата вида мляко имат сходна хранителна стойност.

кога мога да дам халва?
Халва - например след 1 год.:
* ако няма примеси или следи от сусам и фъстъци
* ако няма хидрогенирани мазнини

... трябва да се да се дава препечен хляб/сухар,а така хляба натюр може чак след годинка.
Та много интересно ми стана защо да не може.
Скорбялата в препечения хляб е по-лесносмилаема.
Мекият хляб също е опасен за задавяне, защото лесно се размеква и залепва върху небцето – затова се дават корички от хляб или сухари за гризане или чесане на венците.

Препечен хляб се дава през първите месеци от захранването. Може да се дава хляб без да е препечен и преди 1 година, зависи от детето – в попара, за дъвкане и т.н. Нормален хляб се предлага след 1 год. като допълнение към основното зеленчуково хранене.

# 106

1. така подредените продукти добре ли са като план/ред за първите 2 месеца?
Чудесна последователност, много подходящи храни.
Може да се вмъкне още вид зърна, за да има разнообразие на кашите.

2. 5 дневен интервал за храните добре ли е при риск от алергии?
Да.

3. Трябва ли детето да има установен режим, за да се започне захранването?
Твърдата храна се предлага горе-долу по едно и също време, плюс-минус един час.
В началото на захранването няма да е грешно, ако храненето е съобразено напълно с режима на детето. После нещата ще се променят от само себе си и детенцето ще подскаже кое е най-добре за него.

4. Когато се въвежда нов продукт - дава се малко от него и после вече въведен - например лъжичка зеленчук преди/в оризовата каша?
Нов продукт се въвежда по няколко начина:
- 1 лъжичка нов зеленчук към въведен, после 2 лъжички нов за сметка на по-малко количество въведен и т.н. (предимство: така детето приема по-лесно новия вкус)
- първо се дава 1 лъжичка нова храна, после се дохранва с въведената (предимство: така детето усеща чистия вкус на новите храни)
- дава се 1 лъжичка нова храна и се дохранва с мляко, после 2-3 лъжички плюс мляко и т.н. (предимство: така се въвеждат храни, които трудно се комбинират с въведените, или се включва второ хранене за деня)

5. Какво приблизително количество каша/пюре да достигна без заместя храненето, но все пак да е достатъчно?
Зависи от детето, най-сигурният начин е първо да се дава млякото, после пюрето.
Няколко лъжички през първите 2-3 седмици са достатъчни; за възраст 6-7 м. са достатъчни до 150-160 грама.

6. Колко време след началото на захранването е нормално да въведа второ хранене?
2-ро хранене = втори месец от захранването

# 107
5. Какво приблизително количество каша/пюре да достигна без заместя храненето, но все пак да е достатъчно?
Зависи от детето, най-сигурният начин е първо да се дава млякото, после пюрето.
Няколко лъжички през първите 2-3 седмици са достатъчни; за възраст 6-7 м. са достатъчни до 150-160 грама.

Косе Босе, мерси за бързия отговор  Hug Обаче след като прочетох това съвсем се обърках  Mr. Green Ми моят убостник повече от половин бурканче (и това в редки случаи) от малките на Хип никога не е хапвал... И то бая редичко, разредено с кърма. Значи ли, че му е малко, днес 8 кг го мерихме добичето  Mr. Green Добре е качил за последния месец, даже май множко ми се струва - около 650 гр. Малко ли яде? Много суче, обаче  Mr. Green

И друго, оризовата каша като първа каша колко време се въвежда. Да не се запече съвсем? Днес ще ни е 4 ден, кога мога да почна елдата?

# 108
Идеята е да се предлагат до 150-160 грама, няма нужда от повече.
Това е максимумът, съобразен с капацитета на стомахчето.
На 6 м. обемът на стомахчето може да поеме около 130 мл или 20-25 лъжички, като съответно достига около 190 мл на 9 м.

Колкото иска детето, толкова.
В началото на захранването количествата нямат значение - важното е млякото, плавното въвеждане на вкусове и избягването на алергии.

Между 7 и 12 м. нормалното наддаване за кърмачета е около 300-400 г месечно за момчета, родени над 3.3 кг.
Тегло близо до 8 кг на 6 месеца е златната среда.

Оризова каша - седмица.
Първата високовъглехидратна храна действително може да предизвика запек или тежест в стомахчето, ако се въведе прекалено бързо. Стомашните ензими се настройват към новия тип храна, след зеленчуците и плодовете.

# 109
Косе Босе, може ли малко информация за нуждата от месо-пишеш, че е необходимо да се въведе сравнително рано.
Малчо е супер алергичен и алергологът ни каза до 1 година да не даваме никакво месо. Отделно таткото ни е вегетарианец и иска и детето да прави вегетарианец.Аз не знам какво да правя  newsm78.Има ли вариант протеините и аминокиселините да се набавят само от зърнени, бобови, киноа?
Вече е на 7 месеца, въведени са само ориз и отчасти картоф (отчасти, защото го давах само 3 дни), готвим се за елдата. Но с тези темпове не знам докога ще се захранваме  #Crazy

# 110
Здравей Косе Босе,

Захраних на 6 месеца моето момченце. До сега съм давала няколко зеленчука, плодове, каша от ориз и елда. Режимът ни на твърди храни е: на обяд зеленчуково пюре (изяжда около 1/2 бурканче от 125 г.); следобедното му хранене е каша с плодово пюре. Кърмя около 1 час преди да предложа твърда храна.

Скоро ставаме на 8 месеца и ми се струва, че изоставаме с въвеждането на месото, глутен и жълтъка. За жълтъка, специално педиатърката ме предупреди, че е крайно време, а аз мислех да почна с месото, та в 8 месец да имам поне едно месно хранене. За глутене поне овеса мислех да предложа в 8 месец.

Накратко в какъв ред и по колко време да въвеждам тези храни?

Може ли веднъж въведени да се редува жълтък с зеленчуково пюре и месно или месото да е по-приоритетно?

Време ли е да въведа още едно хранене? Какво да бъде то?

Благодаря!

# 111
Аз само се записвам да следя темата. Косе Босе, добре завърнала се  Hug

# 112
Косе Босе, много ти благодаря  bouquet

# 113
Косе Босе, много благодаря  Hug

# 114
Косе Босе, много, много  Благодаря!
Немога да опиша колко безценно ми е такова напътствие в момента, колкото и да чета коментари на подобни въпроси по някакъв начин имах вече нужда да попитам "а от тук нататък как?".
Благодаря,

# 115
Аз ще ви следя  Embarassed

# 116
  • София
Много благодаря на simpatiuh4e и Косе Босе    bouquet

# 117
И аз се помествам тук.  Mr. Green Мисля съвсем скоро да захраня със зеленчуково пюре. Ще ви следя, но всичко ми е толкова неясно.  ooooh!

# 118
  • На бял кон в Pierrefonds
Здравейте, прочетох тук, че много майки дават пюре от пащърнак. Тук не продават такова пюре, но видях, че има на пазара в суров вид. Въпроса ми е как мога да го приготвя, в чист вид ли се дава или смесено с друго пюре (доста ароматно ми се вижда???) и от каква възраст мога да го въведа?

Благодаря ви.

(да си призная аз никога не съм яла такъв зеленчук  Embarassed)

Последна редакция: сб, 16 май 2009, 15:17 от abutikon

# 119
abutikon Аз дадох пащърнак на 5м 20д след въвеждането на морков и картов. Дадох го чист на Хип и Сънвал Биобамбини. На живо нямам представа как изглежда  Embarassed От бурканчетата не усетих аромат, но е сладникаво и се хареса. А относно правенето сигурно се вари и после пасира, като добавяш АМ/кърма. Поне така си мисля, не съм специалист  Rolling Eyes От пюренцата съм го виждала с комбинация с картоф и месо/ но какво точно беше  newsm78 /

По нагоре процетох коментар на Косе Босе за алегриите и ще задълбая темата  Embarassed
От както захранвам ми се струва че имаме проблеми с коремчето. Напъва се, плачка насън, но пък като се събуди и няма нищо  newsm78 Ака редовно, поне 2-3 пъти дневно, понякога по-рядко, друг път по-гъсто. бях спряла захранването за 6 дена, но нямаше някаква съществена разлика. дали е малко  newsm78 На няколко пъти и се появява обрив - размазан, от ситни червени пъпчици, но само на кръста. педка по тел-а каза, че е от памперса. Може ли да е реакция към пюрето?

И не съвсем по темата  Rolling Eyes Вчера и днес сме на морков+ ябълка, но пюретата ми киселеят, нормално ли е това??? Чистата ябълка и тя ли е кисела???

Благодаря, предварително  Hug

Общи условия

Активация на акаунт