ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 67 775
  • 1 596
  •   1
Отговори
# 825
  • София
А знае ли се колко време преди кандидатстване трябва да е работила бабата, за да има 3т допълнително внучето? Или пък какво става с детето, прието с точки по този критерий, ако после работещият в ДГ напусне? В нашите списъци има и такива деца #Crazy
Никой ли не знае?
Никъде не е написано, че е обвързано със срок. Веднъж като е прието детето, няма начин да бъде отписано заради това, че бабата е напуснала. Няма логика. Критерият си е официално приет и към даденото време ако отговаряш - ползваш го. Все едно да ми отпишат детето ако при постъпването съм останала без работа, при положение, че в момента съм на трудов договор и получих заветната точка при кандидатстването.

# 826
Момичета, много рядко пиша в този форум, но имам въпрос, на който не мога да намеря отговор.  В моят район има една майка при която съм абсолютно сигурна, че си е "измислила" баба и дядо, за да вземе въпросните 3 точки. В крайна сметка документите се проверяват само от директорките, нали? Защо да няма и други хора при записването и проверяването на документите? Но, въпросът ми е- как мога да подам сигнал, че е подадена неверна информация? 
И аз знам при нас за такъв случай,но ще изчакам да видя кг.софия.бг като проверяват при общината данните за работещите в ДГ,дали ще го премахнат от точките на детето и тогава ще действам.

# 827
  • Върху лъчите на Слънцето.
А знае ли се колко време преди кандидатстване трябва да е работила бабата, за да има 3т допълнително внучето? Или пък какво става с детето, прието с точки по този критерий, ако после работещият в ДГ напусне? В нашите списъци има и такива деца #Crazy
Никой ли не знае?
Никъде не е написано, че е обвързано със срок. Веднъж като е прието детето, няма начин да бъде отписано заради това, че бабата е напуснала. Няма логика. Критерият си е официално приет и към даденото време ако отговаряш - ползваш го. Все едно да ми отпишат детето ако при постъпването съм останала без работа, при положение, че в момента съм на трудов договор и получих заветната точка при кандидатстването.
И да допълня - ако бабата почине, детето пак ли да бъде отписано? Sick

# 828
               dianka33 ,ако искаш прати ми данните на ЛС аз също мога да проверя. Peace
               storm76 , "родителите,баба/дядо работещи в училищата" НЕ ПОЛЗВАТ  К4,не получават 3 т.Те ползват допълнителния критериий за работещ в системата на образованието на територията на СО и получават 0.1.
Е да де, ама в списъка на ДГ по мое първо желание фигурира дете, което познавам и бабата работи в училище, не в ДГ, пък е с 10+ точки. Много ми е интересно какво ще се случи при зипасването на детето.

# 829
               storm76 , "родителите,баба/дядо работещи в училищата" НЕ ПОЛЗВАТ  К4,не получават 3 т.Те ползват допълнителния критериий за работещ в системата на образованието на територията на СО и получават 0.1.
Е да де, ама в списъка на ДГ по мое първо желание фигурира дете, което познавам и бабата работи в училище, не в ДГ, пък е с 10+ точки. Много ми е интересно какво ще се случи при зипасването на детето.

Не би трябвало да го запишат. Дидиа беше казала по-преди, че дори и да го запишат с решение на ПС в случая може да се вземе решение за отписване поради извършена измама.

Аз си мислех да препоръчам на директорите в периода на записване да осигурят поне още една-две дами от ПС с които заедно да го правят или да говорят с родители да осигурят някакво присъствие (без да гледат документи), защото на четири очи много грозни сценки може да се проведат.

# 830

Не би трябвало да го запишат. Дидиа беше казала по-преди, че дори и да го запишат с решение на ПС в случая може да се вземе решение за отписване поради извършена измама.

Аз си мислех да препоръчам на директорите в периода на записване да осигурят поне още една-две дами от ПС с които заедно да го правят или да говорят с родители да осигурят някакво присъствие (без да гледат документи), защото на четири очи много грозни сценки може да се проведат.

Лошото е, че това ще се случи чак на записването. А времето в момента е ценно, за да подредя желанията си. И като видя, че във въпросното ОДЗ имам нисък шанс, аз няма да кандидатствам там, а това значи, че ще получа информация чак след класирането..., че има свободно място (ако се отпише детето)

# 831
  • София
Няма ли начин при потвърждаването да се докажат всички точки от къде са? Така,че при реалното записване да останат само мед. документи.

# 832
Няма ли начин при потвърждаването да се докажат всички точки от къде са? Така,че при реалното записване да останат само мед. документи.

Има начин, но с връзка на системата с ЕСГРАОН. Такава за настоящия прием няма да има. Мислех вчера да се обаждам или до ходя да си говоря с тях, но поразгледах структурата и се оказа логично да няма такава връзка. Дирекция "ГРАО" е в МРРБ, а предполагам министър Гагаузов няма да се затича да помага на СО (особено в настоящия момент).

Така че имаме деликатен отказ (както се изрази Минчева) и за съжаление голяма част от заявените точки не могат да се проверяват автоматично.

# 833
Чудя се не могат ли родителите на всички некласирани деца, но такива които попадат в гранични групи и ще бъдат разиграни от системата, да изискат достъп до документите на децата, които на техните опашки са приети с предимство. Не знам точно какъв да е механизмът, но точно те са най-заинтересовани да се уверят, че няма „мними предимства”.

# 834
Записвам се да следя отново темата.
Моят има някакъв нищожен процент шанс да влезне в ЦДГ, той си е в ОДЗ, обаче ми се искаше да направим размяна на места. Засега го обмисляме само.

Според мен всяка една, която има наблюдения за наушаване на регламента, явни неверни данни и т.н. трябва да вдигне врява, защото само така може да стане някаква промяна, иначе кучетата ще си лаят, керванът ще върви.

Blueeyes, ще кажат, че данните са лични и че се нарушава конфиденциалността /ей тази дума така ли се пише/ и няма как да стане. Така мисля аз де.

Но после може да се направи списък с граините и хора, които знаят за "врътки" да подадат сигнали за определената градина и даже да посочат името на детето, чиито родители са по-хитри уж...

# 835
Чудя се не могат ли родителите на всички некласирани деца, но такива които попадат в гранични групи и ще бъдат разиграни от системата, да изискат достъп до документите на децата, които на техните опашки са приети с предимство. Не знам точно какъв да е механизмът, но точно те са най-заинтересовани да се уверят, че няма „мними предимства”.

Въпросът за родителския контрол си го задавам като латерна почти на всяка среща. На последната среща, ми казаха че няма механизъм за достъп до личните данни на децата от заинтересовани родители.

Така че това с проверките не мисля че може да се осъществи, най-малкото с участие на родителите. Можем да получим достъп до някаква обща информация или да изискаме СО да направи проверка на конкретен случай и те ще я направят. Въпросът е какво правим ако от СО кажат че са направили проверка и според тях няма проблем.

Няма (или поне аз не се сещам) за независим контролен орган, който има задължението да направи такава проверка. Ако вие се сещате - казвайте.

# 836
Мили майки аз Ви призовавам всяка една от вас,която има информация за подобен случай да се обърне към ИСОДГ или Столична община.Мисля,че ако ние не си помогнем няма кой друг да го направи.Видяхте как изчистиха К5.Така ще изчистят и К4.В противен случай ако само си споменаваме тук,че видиш ли ние знаем за такива случаи ама нали са ни познати и си мълчим пред съответните органи,то тогава нашите деца ще са ощетени.

# 837
blue, може да се осъществяват проверки с участие на родителите! Фандъкова го е предложила лично на Мотивация миналата седмица, когато гостуваха в BBT. И тя самата щяла да участва, поне веднъж предполагам, за шоуто, и медии щяла да покани. Проверка на документите на случайно избрани приети деца в случайно избрани детски градини. Аз така разбрах предложението, но може да варира, предполагам. Ще се възползваме от това предложение, може да го обсъдим в детайли с Фандъкова на протеста, така хем медиите ще чуят и запишат, та после тя да не може да се отметне.

# 838
К5 го изчистиха, защото една мама ми подаде инфо с молба да направя запитване на гражданския контрол. Така че ако имате информация за конкретни случаи, дайте да ги съберем на едно място и да поискаме повишено внимание и евентуална проверка ако децата се запишат със съмнения за нередовно предимство.

# 839
Здравейте, а имате ли представа как могат да се получат 10+ точки , когато се кандидатства по общи критерии? Видях и такива кандидатури. Като погледнах точките, които се дават по общи критерии и ми се стори нереално.

Може би сте го обсъждали вече този въпрос....

Общи условия

Активация на акаунт