ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 66 214
  • 1 596
  •   1
Отговори
# 1 365
  • София
Е, аз, защо мислиш от сега подпалих счетоводителките?
Колко време отнема тази осигурителна книжка да се завери?

# 1 366
Ами, първо - трябва да се издаде книжката от НОИ, после счетоводителят трябва да попълни данните (година,месец, отработени дни, осигурителен доход, % осигуровки и суми за сметка на лицето и работодателя, дата на внасяне на осигуровките - всичко това е доста досадна работа и изисква време smile3557). Книжката се носи в НОИ, а служителят там проверява в техните масиви дали данните съответствуват. Ако всичко е ток и жици - удрят един печат. За два-три дни работата може да се свърши, ако има желание.

# 1 367
Преди да мъдрите декларациите, нека първо децата Ви да влязат. Това е малко като приказката за нероден Петко.
Аз също съм отметнала, че не съм съгласна данните ми да бъдат проверени в НОИ. Ако Сирма и СО ми позволят да преглеждам детайлно кандидатурите на децата , от списъците, в които кандидаствам и аз - няма проблем, обаче те не желаят сами по себе си прозрачност. Няма равнопоставеност, тъка че съжалявам. СО не е компетентен орган за разкриване на данъчна и осигурителна информация. Дори изискването за представяне на копие от декларации при записване е на ръба на закона. Принудена съм да се подчиня на унизителни за мен правила  и  необмислени и създаващи привилегии критерии за кандидастване, така, че няма да съдействам по никакъв начин извън нормативно определеното по Решение на СОС за провеждане на кандидатстването

Цитат
Справка със ДОПК:
Чл. 72. (1) Данъчна и осигурителна информация са конкретни индивидуализиращи данни за задължените лица и субекти относно:
1. банковите сметки;
2. размера на доходите;
3. размера на начислените, установените или платените данъци и задължителни осигурителни вноски, ползваните намаления, освобождавания и преотстъпвания на данък, размера на данъчния кредит и данъка при източника на доходите, с изключение на размерите на данъчната оценка и дължимия данък по Закона за местните данъци и такси;
4. данните от търговска дейност, стойността и вида на отделните активи и пасиви или имущества, представляващи търговска тайна;
5. всички други данни, получени, удостоверени, подготвени или събрани от орган по приходите или служител на Националната агенция за приходите при осъществяване на правомощията му, съдържащи информация по т. 1 - 4.
(2) Данъчната и осигурителната информация се обработва, съхранява и унищожава по ред, определен от изпълнителния директор на Националната агенция за приходите, и се предоставя по реда на този кодекс.
Задължение за опазване на данъчната и осигурителната информация
Чл. 73. (1) Органите и служителите на Националната агенция за приходите, експертите и специалистите и всички други лица, на които е предоставена или им е станала известна данъчна и осигурителна информация, са длъжни да я пазят в тайна и да не я използват за други цели освен за прякото изпълнение на служебните си задължения.
(2) Не представлява нарушение на задълженията по ал. 1:
1. предоставянето на данъчна и осигурителна информация, съдържаща се в публичните регистри, и при съдебен процес;
2. оповестяването на информация по реда на чл. 182, ал. 3;
3. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) предоставянето на данни при извършването на обмен на информация с други държави по силата на влезли в сила международни договори, по които Република България е страна, или при условията на глава шестнадесета, раздел IV, V, VI и глава двадесет и седма "а".
Разкриване на данъчна и осигурителна информация
Чл. 74. (1) Данни, представляващи данъчна и осигурителна информация, се предоставят само по:
1. писмено искане на Президента на Република България във връзка с правомощията му по чл. 98, т. 12 от Конституцията на Република България;
2. искане на орган на Националната агенция за приходите във връзка с осъществяване на правомощията му при условия и по ред, определени от изпълнителния директор;
3. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г., доп. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.; изм. - ДВ, бр. 109 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 98 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.05.2009 г.) писмено искане на Главния прокурор, управителя на Националния осигурителен институт или директора на съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт, директора на Агенция "Митници" или директора на съответното териториално поделение на Агенция "Митници", ръководителите на Държавна агенция "Национална сигурност", Агенцията за държавна финансова инспекция, Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, председателя на Сметната палата, председателя на Националния статистически институт - при необходимост във връзка с осъществяване на определените им в закона правомощия;
4. по писмено искане на съдебни изпълнители - във връзка с образувано пред тях дело.
(2) Извън случаите по ал. 1 данъчна и осигурителна информация може да се предоставя само:
1. с писмено съгласие на лицето, или
2. въз основа на акт на съда, или
3. по инициатива на орган на Националната агенция за приходите - в случаите, когато това е предвидено в закон.
(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Длъжностните лица от инспектората при министъра на финансите имат право на достъп до всички сведения и документи в приходната администрация във връзка с извършваните от тях проверки. Те са длъжни да пазят в тайна данните, представляващи данъчна и осигурителна информация, станали им известни във връзка с изпълнение на служебните им задължения, включително и след прекратяване на правоотношенията им с министерството.

# 1 368
Ами, Буря, аз нямам проблеми с това - даже бих искала да проверят данните ми в НОИ. Това е така, защото ВИНАГИ съм предпочитала работодатели, които са в "светлия" бизнес. Плащам си данъците,  работодателят ми и аз си плащаме всички осигуровки за целия доход, който получавам от труда си. Гордея се с това! И имам законното право да искам да се възползвам от социалните придобивки, които съм си осигурила със голяма част от парите, които съм изработила.

А на счетоводителя, който е "посъветвал" да не се декларират доходи, сега ще му излезе през носа да попълва документи и да доказва правото на клиента си да иска социални придобивки.

Въпрос на принцип.

# 1 369
Ели (Hrisa)
К2 Определя се автоматично от данните за трудовия статус на родителите !!! - Само толкова (трудов статус: работещ / неработещ) са им позволили по дефиниция да проверят автоматично, другото е много лична според мен информация (което се доказва и от самото право на избор дали да я споделя или не със Сирма-например) !!!
Много благодаря за информацията която Mama na Nory  и sanja_ споделиха!!!

Не те разбрах точно. Кой на кого и какво е позволил? НОИ дава на СО достъп до базата им с данни на същия принцип като търговските банки. И ако искаш обществена услуга или кредит, СО или банката те проверяват дали отговаряш на условията. Кой им обслужва системата няма никакво значение. Най-малкото е редно да бъдеш проверима точно толкова колкото и останалите.

Между другото по въпроса с декларациите - важното е човекът да е осигурен. Ако някой има доходи от дивиденти и ги е декларирал със съответната декларация - това не го прави автоматично работещ родител. Напротив дивидентите са доход базиран на инвестиция, а не в резултат на положен труд. Основанието за осигуряване, респективно доказателство за статус "работещ родител" е положен труд на някакво основание: трудов договор, граждански договор, свободна професия и т.н. Така че доказвайте осигуровките, а не доходите.

# 1 370
  • София
Благодаря ти, още ведъж, sanja_.

storm76, декларацията е последното унизително обстоятелство за мен, в цялата схема.

Затова, моля, да си спестиш препоръките, ако съм преценила сега да организирам документите, това е моя и ничия друга работа.

Засега съм преценила да представя декларация, както и данните ми в НОИ, вместо 500 лева за частна градина, независимо, че мога да си го позволя.

# 1 371

Между другото по въпроса с декларациите - важното е човекът да е осигурен. Ако някой има доходи от дивиденти и ги е декларирал със съответната декларация - това не го прави автоматично работещ родител. Напротив дивидентите са доход базиран на инвестиция, а не в резултат на положен труд. Основанието за осигуряване, респективно доказателство за статус "работещ родител" е положен труд на някакво основание: трудов договор, граждански договор, свободна професия и т.н. Така че доказвайте осигуровките, а не доходите.

Точно това мислех да напиша и аз, когато прочетох, че Декларацията по чл.92 от Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) е декларация, за облагане на печалбата на юридическите лица (фирми). Декларацията по чл.50 от Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) е декларация за облагане на дохода на физическото лице. В случая търсят доходи на физическото лице (родител), защото за част от тези доходи лицето е длъжно да плати социални осигуровки., но ти си го формулирала чудесно..

Hug

# 1 372
  • София, център
ЕЕЕЕЕЕЕ sanja_   Mr. Green, никой няма да си изпише химикалката повече- бъди сигурна, напротив по-малко цифри са писали преди...по-малко ще пишат и сега... Халал да са им...

Декларилал "верни или неверни" доходи, няма общо с платени и неплатени осигуравки...

Ели (Hrisa) Да права си, но нашите случаи така или иначе са от тези, в които дивидентите идват от инвестиция която сме направили в бизнеса в който и работим!

# 1 373
storm76, декларацията е последното унизително обстоятелство за мен, в цялата схема.

Затова, моля, да си спестиш препоръките, ако съм преценила сега да организирам документите, това е моя и ничия друга работа.

Засега съм преценила да представя декларация, както и данните ми в НОИ, вместо 500 лева за частна градина, независимо, че мога да си го позволя.

Да съм те цитирала случайно? Не съм. С тия калпави правила , ясно е , че всеки се спасява поединично както намери за добре съгласно конкретния си казус. Не правя изключение и аз.
Справката от ДОПК я постнах, защото някой /мисля Щурчо/ бе написал, че СО по право като оператор на база данни има право да разкрива данъчна и осигурителна тайна. ОК?

# 1 374
Не съм си го и помисляла..

# 1 375
Напълно съм съгласна. Съвсем точно е формулирано. Конкретно в случая се търси "осигуряване". Моля да ме извините, че си позволих да споделя, че за мен доходи от труд и осигуровки са неразривно свързани понятия  Grinning

# 1 376
  • София
Случайно даде коментар, за неродения Петко и да чакам за документите.
Но е ОК.

# 1 377
Моля, момичетата, които утре ще присъстват на срещата, ако могат да поставят въпроса за осигурителните книжки и други такива документи. Дали директорите ще получат наистина допълнителни указания, за да не се окажем неприятно изненадани по-късно.

# 1 378
Моля, момичетата, които утре ще присъстват на срещата, ако могат да поставят въпроса за осигурителните книжки и други такива документи. Дали директорите ще получат наистина допълнителни указания, за да не се окажем неприятно изненадани по-късно.

Конструктивно предложение!

Всичко останало "буря в чаша вода". Моля още веднъж за извинение, ако съм прозвучала прекалено рязко. Rolling Eyes

# 1 379
  • София
Съгласна съм.
Директорите да бъдет информирани за всички форми за доказване, че родителите работят и се осигуряват.
Да не се наложи да се осигурява щатен счетоводител за записването на децата.

Общи условия

Активация на акаунт