ОДЗ и ЦДГ В СОФИЯ - кандидатстване 2009/2010

• 66 150
  • 1 596
  •   1
Отговори
# 1 395
Съпругът ми е собственик на ЕООД,по напред бях чела че и Щурчо е такава.Искат да доказваме сега работещи родители така ли?Защото в обясненията на критериите пишеше,че трябва да се представя данъчна декларация за предходната година.Вие за какви осигурителни книжки говорите? newsm78 Не е ли достатъчно една служебна бележка,че лицето се осигурява?

Въпросът е на какво основание се осигурява съпругът ти. Стана на въпрос че ако липсва декларация, а са внасяни осигурителни вноски върху доходи различни от трудови правоотношения, това може да се удостовери със заверена осигурителна книжка. Някой да ме поправи ако нещо не съм разбрала. Но все още няма гаранция че тя ще бъде приета от директорите.

Не съм сигурна, но според мен попълнена и заверена трудова книжка от работодател и попълнена и заверена от НОИ осигурителна книжка са по-добър доказателствен материал от служебната бележка. Декларация също, но предполагам че трябва да е заверена със зелен печат от НАП. А иначе аз мога да изфабрикувам (ако реша) един куп служебни бележки и да декларирам в тях каквото ми скимне. Мога даже на лицата да им регистрирам и по един договор. И да знам че ако това не се провери в НОИ, никой за нищо не може да ме хване.

# 1 396
Във въпростоно меню в профила "необходими документи" не искаха осигурителна книжка нито за мен нито за мъжа ми.
нека още някой който го е разглеждал да потвърди.

# 1 397
Не знам за какво основание става на въпрос,той регистрира дейност декември 2008 г.,защото фирмата е от скоро,но и има данъчна декларация подадена по чл.51 с отчетена загуба,но ще видя какво искат като вляза в профила на детето и ще се говори със счетоводителката.Е,стига да приемат детето де. Simple Smile

# 1 398
  • София
Нали са направили справка с НОИ?  Директорките няма ли да имат инфо за децата които чакат? Доколкото разбирам справката и информацията ще е при тях и документите които ще се носят ще се сверяват точно с направената предварителна справка. Някой да ме поправи ако греша.

# 1 399
Ето това бях писала преди време, дано да ви е от полза:
Лицата, упражняващи свободни професии, доказват участието си в осигуряването с осигурителни книжки. В осигурителните книжки се вписват осигурителния стаж, осигурителния доход, както и направените осигурителни вноски. Осигурителните книжки се получават и заверяват в териториалните поделения на Националния осигурителен институт.
Задължението за осигуряване на всички тези лица възниква от започване или възобновяване на дейността и продължава до нейното прекъсване или прекратяване. В тази връзка, преди да поискат издаване на осигурителна книжка, лицата, които започват да осъществяват някоя от дейностите по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 КСО, е необходимо да са обявили това обстоятелство с декларация в съответната териториалната дирекция на Националната агенция за приходите. Декларацията се подава в териториална дирекция на НАП по постоянен адрес на физическото лице.
Самоосигуряващите се правят необходимите вписвания в осигурителната книжка, свързани с определяне на осигурителния стаж и доход за всеки месец, през който е упражнявана дейността. Заверката на осигурителните книжки на самоосигуряващите се лица се извършва след проверка на попълнените данни в осигурителната книжка относно съответствието на постъпилите данни за осигуряването в регистъра на осигурените лица и данните за постъпилите суми по платежните документи, по съответните кодове за вид плащане за авансово внесените през годината осигурителни вноски и внесените вноски след определяне на окончателния размер на осигурителния доход с годишната данъчна декларация. При пълно съответствие на данните осигурителната книжка се заверява от контролните органи на НОИ. В осигурителната книжка се отразява и окончателният размер на осигурителния доход, определен с годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

# 1 400
 Момичета, знаете ли нещо по въпроса за удостоверението за настоящ адрес? Как се доказва настоящ адрес? От къде се вади и за колко дни?

# 1 401
Момичета, знаете ли нещо по въпроса за удостоверението за настоящ адрес? Как се доказва настоящ адрес? От къде се вади и за колко дни?
В общината където си посочила този настоящ адрес,който може да е различен от постоянния.Служба ЕСГРАОН,веднага.Мисля,че беше синя бланка,продават се по книжарниците.

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 23:58 от Tricky

# 1 402
  • offshore & overseas
Вади се в съответната община, обаче за колко дни не мога да ти кажа. Може би не става съвсем веднага, за да си направят необходимите проверки. Отиваш и питаш. Peace

# 1 403
  • София
Удостоверение за настоящ адрес се вади точно за пет минути, отиваш си в общината, попълваш формуляр, слагат печат и готово.

# 1 404
  • софия
Удостоверение за настоящ адрес се вади точно за пет минути, отиваш си в общината, попълваш формуляр, слагат печат и готово.
Ако си под наем или жилището не е твое, собственикът трябва да попълни декларация, че е съгласен да си регистриран на този адрес. (Дори и собственикът да е съпруг/съпруга и те да имат тази инфо) Това е в Красна поляна, но има райони, в които нищо не проверяват и не искат дори и такава декларация. Бланка - 0.50 лв. и 2.50 за услугата.

# 1 405
  • София
Аз съм в Надежда, като си сменях адреса изобщо нито са ме питали, нито документи са ми искали, говорим само за настоящ адрес, ако става дума за постоянен тогава сигурно е по-сложно.

# 1 406
Чета и не мога да проумея как може да има родители които декларират някакво предимство и в същото време отбелязват че не желаят то да бъде проверявано. Щом не желае ОК но предимството отпада. Като отидем в банка и ни поискат лична карта и я ксерокопират я даваме защото знаем че нямат право но иначе няма да има пари. Мисля че е редно да спрем да мрънкаме и да окажем пълно съдействие за доказване на всички критерии и то по най сигорния начин.Всеки може да седне на компютъра и с малко фотошоп да направи чудесни докоменти. За това си има държавни институции които единствено биха били миродавни. Предполагам че доста от родителите са отбелязали някои и друг критерии в повече пък ако мине. Тук трябваше да има някаква санкция и да отнемат примерно от реалните точки или да изхвърлят от класирането. Ще ми бъде крайно интересно ако СИРМА бъдат така добри да побликуват имената на децата на които е открито че имат декларирани фалшиви предимства.

# 1 407
Ако не се лъжа обаче, ако сте под наем и си извадите удостоверение за настоящ адрес, то на името на хазяите ще излезне, че отдават жилището под наем, за което се плащат данъци.
Идеята не беше ли софиянци да ползват предимство? Аз мисля даже, че трябваше да има изискване 10г в София, ама нейсе...лично мнение, както и на 10 човека около мен.
Пак лично мнение - много стана модерно да си пазим личните данни, все едно сме баронеси. Когато нещо се декларира, значи трябва да се докаже - с проверка! Какво е това "аз имам предимство, ама вие не ми го проверявайте" Thinking

# 1 408
Ели (Hrisa) Да права си, но нашите случаи така или иначе са от тези, в които дивидентите идват от инвестиция която сме направили в бизнеса в който и работим!

Моят случай е същият (инвестирала съм в бизнеса в който работя), но мога и да работя и да не работя и в двата случая да получавам дивиденти, но този доход не доказва сам по себе си че съм работещ родител. Нито че работя в бизнеса в който съм инвестирала. Затова имам и трудов договор. До някое време бях самоосигуряваща се като съдружник, но договорът ми се видя по-чиста работа. Вярно че праговете са по-високи, осигуровките също, но не е болка за умиране.

Не се заяждам, но дивидентите и доходите от наем примерно не са доказателство че родителят работи. Напротив, има много рентиери, които не работят.

Май доста оспамихме темата.

Аз тук прочетох за майка, която не е дала разрешение за проверка в НОИ, не защото има да крие нещо, а защото не вярва на системата ИСОДГ и, че работещите с нея имат право да работят с лични данни. Това е съвсем различно. До сега от общината и директорите на ДГ на йота не са доказали, че заслужават доверие. И се получи логично - хората да подхождат предпазливо. Току виж някоя директорка види от системата на НОИ, че имаш високи доходи и после започне да те изнудва за пари за ДГ.

От друга страна проверката на връзкарския критерий е задължително морално задължение на общината, след като той се оказа най-компрометиралия се. Проверката не е свързана с високо ниво на достъп до лични данни /ако приемем, че е само представянето на акт за раждане/.

# 1 409
  • в центъра
Какво точно да кажа на срещата - голяма част от родителите искат пълни и изчерпателни проверки на К4 и максимална прозрачност, т.е. информираност по въпроса, но в същото време родителите не са склонни да дадат личното си съгласие те самите да бъдат проверени от достоверен източник за съответствие с декларирани от тях други критерии.
Някак ми се губи логиката - за другите проверки до откат, защото със сигурност се опитват да ни измамят и да ни вземат местата, а за нас - няма нужда щото по презумпция сме си почтени и всичко ни е изрядно, но въпреки това не искаме някой да го проверява.
Момичета, нека не прилагаме двоен стандарт - на никой не му е приятно да му ровят в личните данни, но понякога се налага. Всички искат достъп на родители до лични досиета на кандидати с К4, но ако на мен ми дадат достъп до папките с вашите документи дали ще бъдете щастливи.

Подкрепям напълно!
Или искаме прозрачност и сме съгласни да проверяват и нашите документи или се примиряваме с това, че системата не е съвършенна и позволява да бъдем излъгани.
Аз лично не разбирам притеснението да ми ровят в личните данни ако съм изрядна.

Общи условия

Активация на акаунт