И з р а е л 36

• 15 196
  • 286
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Танче,напълно съм съгласна с теб.Аз например пускам sms-i за биг брадър,купувам картички и доста хора го правят.Жалкото обаче е,че държавата е няма и това е жалко,много жалко Sad

Аз пък на такива SMS дарения вече не се връзвам от както разбрах, че държавата начислява върху тях ДДС и си го прибира в бездънния ни бюджет. Затова търся банковата сметка и превеждам там.

Впрочем даже и в кампанийни дарения въобще не участвам. Имам си тука един обет и парите ги превеждам по мой избор и според моите възможности.

Това пък е интересен повод да попитам как стои въпроса с даренията в Израел. Създадени ли са някакви принципи или навици обикновените евреи да правят дарения за различни каузи.

# 136
  • Някъде там...
Добро утро  Hug
Пете как е малкия?
Дядо Хаджи,тук има изградена невероятна благотворителна система (поне според мен и като я сравнявам с българската такава) В края на миналата година имаше благотворителна програма за дарители на костен мозък.На различни места в цял Израел се отвориха места където хората даваха кръв за изследвания и ако случайно можеха щяха да помогнат на две малки деца.Нашия център беше в един супермаркет.Бяха разделили лобито на две-за подаване на документи ( с които влизаш в националната донорска система) и за вземане на кръв.Работеха страшно бързо и за първи път не ми направиха вената на решето.
Също децата от училищата събират пари за болни деца.Обикалят по къщите с билетчета за 10 и 20 шекела (грубо 3 и 6лв ) Почукват на вратата и ти обясняват ситуацията предлагат ти билетче и една детска усмивка...Аз също бих искала да се запозная подробно с благотворителната система тук  Peace
В Бг използвах само банкови сметки за да си изпратя това което мога.Тези смс-и никога не ги знам докъде стига а за Биг брадър не бих пратила нищо,има в Клюкарника разбивка каква смешна сума е останала за децата след като са платили хонорари,данъци и т.н.

Дългичко стана ама като видях въпроса на дядо Хаджи и нещо ми трепна  Flutter
Хубав и мързелив ден ви желая   bouquet

# 137
  • T"A
Тали, снощи се прибрах много късно, след 1:30 през нощта - прочетох разказа за Мади и от вълнение, примесено с умората от вечерта, ми се насълзиха очите! Браво на момиченцето ти   bouquet  Hug   bouquet

Дядо Хаджи, тук половината държава преживява от дарения  Peace Има такава традиция сред евреите и това е станало и неписано правило в държавата. По-назад бяхме споменавали как се събираше и изпращаше храна на войниците по време на войната, Бубето разказа за костния мозък, има много доброволен труд, който се полага в полза на имащите нужда от някаква помощ, има касички за дарения до всяка каса в магазин или супер, а всяка вечер в късните часове има реклами на някоя организация, която събира средства за някаква кауза... На празниците в супера, в който пазарувам, се пазарува и за хората в нужда (трайна храна), която даваш на доброволци вътре в супера (на излизане от него), те я опаковат в едни кашончета и се раздава на бедните. Всяка сграда е издигната с дарения и пише от кого са... Примерите са безкрайни, просто наистина се дарява много  Peace
Има и дарения с SMS-и и аз съм участвала с такива, удобство е, но има и организации, на които се стараем пе. риодично да отделяме.
Имах учителка по иврит - религиозна жена, която имаше 4 сина. Всеки от тях от най-ранно детство беше възпитан и свикнал в петък сутрин да посещава болница за деца и да прекарва малко време с дечицата там, а, когато може - и да събере малко от джобните си и да купи подаръче за отделението. . . Както казах - край нямат примерите!  yes

Петя, има ли подобрение? Дано да оздравява бързо детенцето!
Ина, как мина изложбата? Надявам се, че си доволна и ще ни разкажеш  Hug

# 138
  Саги е по-добре ...задържа водичка , спи много , но ще се оправи !Мерси , че попитахте !

Относно помощите и даренията - има много начини , а  работата като доброволец също също  е интересен начин за помощ в дадени ситуации . Ние лично сме си определили  на определен интервал от време да даваме парична сума на  нуждаещи се хора. Моят съпруг  вярва ,
че това носи благословение . Това обаче го правим за хора , за които сме сигурни , че не са мошеници. Виждаш ги и знаеш, че имат нужда. Веднъж го направихме чрез един друг човек. Не искахме да знае семейството, че ние сме дали парите .Ако знаеха  не биха взели , защото са хора с  гордост . С етиопците  е най-трудно. Имат нужда , но имат и гордост. Та дадохме веднъж  през  синагогата ...уж е от  синагогата. От работата на мъж ми също събират дарения. В синагогата също събират помощи - пари, дрехи, храна и т.н. На няколко месеца  оставям дрехи и  за соц. слабите на определени места. Майката на свеки пък даваше (когато беше по-шен , сега не  е много наред със здравето) пари на ръка на войници , които минаваха покрай къщата на определен период . Иска да дава на армията  , но да е сигурна , че отива  до войничетата. Така си решила жената. Освен това къщата си беше отворила (двора) за събиране на помощи . Всички носят там и от там ги събират и разпращат. Свекърва ми пък дава пари на хора , които  познава от квартала, че са финансово зле . Изчаква да е  някакъв празник, за да не се засегнат. Има много примери и много начини. Хубава тема се отвори по този повод. Може да са дребни неща тези, но ако всеки прави по нещо си е друго  Peace . Според ситуацията и според възможностите.

# 139
Възхищавам се на тази държава за тези благотворителности особено за доброволния труд /писали сте в старите теми за доброволния труд беше много интересно/.

Поздравявам Ви стази песничка /не знам какво се пее в нея, но ми хареса звученето-много е нежно/  http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=f4fy9DwhUO … p;feature=related

# 140
  • Някъде там...
Ангел мой...И аз незнам за какво се пее ...Не е мой тип музика  Whistling
Когато имам работна виза смятам да си потърся нещо свързано с благотворителността-например да помагам всеки петък или нещо от сорта...Чакам да видя след като свършим с документите как ще се развие живота ми та да мога най-после да си наредя преоритетите...Много ми е трудно така-незнам кога ще почна работа,кога ще си отида до БГ (зависи от първото) кога най-после ще имам мед.осигуровка...все нормални неща,но ще търпя няма как...

# 141
Бубе, стискам ти палци да стане по-бързо   Peace

# 142
Боряна , и това ще стане !  Hug

suni4ka, пее се нещо от сорта -  Не казвай , че  всичко е  свършило /минало . Немога да бъда сам без теб....До тебе  дойдох , ти си моя мечта ... Само теб обичам ... Само теб ще обичам през  всичките си нощи ... Ти си мой ангел ...Ти си моята  звезда , с тебе се чувствам в пълнота... Каквото поискаш ще ти дам , любов моя.... Любовна песен е  Simple Smile .. Аз пък обичам такава музика .Тя е малко мизрахи ...ориенталски елементи има ...Допада ми това  звучене.

Моят мъж  сега свързва системата  на пречистване на водата  (озмозата) така, че изходната вода да се влива в казанчето на тоалетната . После ще навърже и водата от климатика да върви натам. Досега водата на климатика  напояваше последователно навързани саксии (пак сам си гонаправи).Много е обаче - преливат .... Пак се хаби водата  , а саксиите зеленясват от многото вода ... Сметнахме , че около 30 литра вода излиза от климатика лятото ...Гледа човек - капки  от маркучето ....Капки , капки, но  много вода  се хаби така.

# 143
и аз харесвам такава музика,любима песен ми е-лекол ехад йеш hug

# 144
  • Някъде там...
На мен малко ми напомня на чалгата  newsm78 но разбира се за всеки вид музика си има и хора...Аз например умирам за салса,меренге...Харсевам и израелска музика,но си я подбирам малко от малко...Има един Еял Голан ами според мен той все едно за Пайнер работи  Joy
Не искам да обиждам никой и се надявам,че не засягам никой с този мой коментар  Hug Ако съм обидила някой то моля за извинение  Praynig
  bouquet

# 145
  • T"A
 hahaha
Има един Еял Голан ами според мен той все едно за Пайнер работи  Joy

Joy
Бубе, а Моше Aфия чувала ли си го? Най-големият идиот в тази държава (не взимам отношение към музиката му, която също е все едно продуцирана от Пайнер, но човекът просто е силно умствено ограничен...).

# 146
  • Някъде там...
Не съм го чувала ама като попитах мъжо коментара му беше:Ой ве .... Joy
Аз предимно слушам това което е по ГалгалаЦ  Mr. Green но и там понякога има ужасии ....
Любимата ми песен е на Гали Атари-Ейн ли ерец ахерет(Нямам друга държава)...Знам и текста даже  Blush Другата е Дваж кол дваж(Мед всичко е мед) и Индианската песничка (сладурска ми е)

# 147
 Аз мога да слушам  класика, рок, етно , балади и блусове, народна ...какво ли не.  Simple Smile То зависи от настроението на човек, от много неща. В  много видове музика намирам по нещото за мене в определения момен както се казва.  

# 148
  • T"A
Търсих инфо за един кибуц и намерих една художествена снимка, която много ми хареса:
http://museworx.com/ViewAsset.aspx?fileID=49228

"Ейн ли ерец ахерет" и на мен ми е любима  Heart Eyes Който и да я изпълнява си я обичам, даже се чудих как да вмъкна мотиви от нея в някоя от темите, ама все някак не вървеше   newsm78
А индианската коя е?  Thinking

Тази ли?

"Ейн ли ерец ахерет" я намерих с руски субтитри - произношение и превод, ако на някой му е интересно  Hug
http://www.youtube.com/watch?v=jxu1W8hFstM

А тук би трябвало да е в изпълнение на Гали Атари: http://www.youtube.com/watch?v=dy2qjrnds6g

# 149
  • Някъде там...
Мдам тази е на Гали Атари и тази е индианската песен  Peace
Аз си я превеждах сама Ейн ли ерец ахерет,бая се припотих Хайя ми помага ама накрая си разбрах текста... Много я харесвам тая песен  Flutter
Пете аз имам проблем с чалгата...Като живеех в Бг всички познати слушаха само това и се нагаше да посетя дискотеки от тоя тип-ами натрясквах се като тиква и тогава не ми пукаше какво слушам  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт