Меню за Погача на бебе?

• 44 707
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
Аз пък на колкото погачи съм ходила , никъде не е имало поп. Истинската традиция е такава , ама това са отживелици и много малко хора ги спазват.
Погачата се прави по-скоро,за да се покаже бебето на роднини и приятели .

# 16
  • София
кога се прави тази погача за бебе Blush
когато проходи или когато се роди newsm78
аз знам,4е то4но на 40- тия ден-и се ходи сутрин в църквата и попа 4ете някаква молитва на бебето -тогава би трябвало да е първото излизане на майката и детето от дома им-но това разбира се никой ве4е не спазва

Нито погачата нито прощъпулника са църковни треби (лични църковни нужди или ритуали), а народни обичаи.

Това, което сте описали е така наречната чиста молитва. Тя се чете 40 дни след раждането и няма нищо общо с погачата. Впрочем в някои краища на България държат погачата да я направят най-късно в неделята преди 40 ден от раждането и то до обяд, когато слънцето все още е във възход (но това пак повтарям са си народни обичаи, които не са задължителни и не на всякъде ги спазват).

Съществува поверие, че погачата се прави защото навремето, когато Христос  е възкръснал се е показал за пръв път на жените мироносци и затова е прието на този празник да ходят само жени и да видят бебето. Даже едно време до този ден никой не е виждал нито родилката нито бебето, защото бабите са смятали, че до тогава и двете са податливи на болести и не са пускали външни хора при тях.

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 09:55 от дядо хаджия

# 17
  • Cофия
За менюто ни беше темата май  Mr. Green
  та по темата - само сладки неща знам аз, че се слагат на максата. Друг е въпроса, че ако си опънеш гостите 3 часа да ядът само сладкотии за мен си е мъчение  Simple Smile

# 18
На пазар Красно село има няколко павилиона за сладки.Винаги са току що направени и има богат избор.За нашага погача всичко купих от там и взех малко соленки,но преобладаваше сладкото.Сложих и ядки микс.Нищо не съм приготвяла у дома.Беше вкусно,красиво и лесно.

Общи условия

Активация на акаунт