6-месечно бебе категорично отказва захранване! дайте съвет!

• 4 058
  • 16
  •   1
Отговори
Имаме следният проблем: захранихме се на 6 месеца както пише по дебелите книги с по лъжичка две и постепенно увеличихме дозата, стигнахме до едно бурканче 125мл, дори не съм му въвела вс зеленчуци защото се храним от две седмици, ял е картоф, морков и тиква.
В един момент /онзи ден/ отказа категорично да яде каквото и да е , иска само да суче и нищо друго. Не мога да кажа, че и преди това ядеше с  голяма охота, но и не съм го насилвала, но сега пък изобщо, прави едни погнусени физиономий каквото и да му предложа, ревем по цял следобяд, аз се изнервям много и нещата не вървят на добре.
Иначе суче лакомо, и е едър за възрастта си, до сега не сме имали проблеми с храненето, много добре си се кърмим даже, нямаме признаци за растеж на зъби, беше малко понастинал та се наложи няколко дни да му давам Вит. С и още някакви неща които не са му много приятни, дали пък да не е останал с впечатление че вс. различно от цица е лекарство, незнам вече какво да мисля... днес изхвърлих поредното пюре и съм решила да го оставя поне седмица без да му давам нищо, ама после как да започна пак ли с лъжица две, пак ли със същите продукти...  и ако пак така я караме какво да правя,...моля помагайте!

Последна редакция: ср, 20 май 2009, 14:45 от bilyanaz

# 1
Здравей.

С дъщеря ми имах подобни :проблеми: с неяденето. От към 6 месечна до към годинка, тя не искаше да яде, трябваше да я разсейвам с нещо за да си отвори устата. Имаше дни в които оставаше само на кърма, защото не успявах да и дам нищо друго. Оставих с времето нещата да се решат. Сега се храни, като и давам капачките на бурканчетата, тя затваря, аз пъхам лъжицата в устата. Общо взето имам чувството,че пюретата не и харесваха толкова много, от както започнах да я храня с Детската кухня, яде мога да кажа с охота.

Моят съвет е да изчакаш няколко дни, да го разсейваш с нещо, да смесваш с нещо сладичко, например всичко с тиква, бебетата харесват тиква, точно заради сладкия и вкус. Опитай ти да приготвиш пюре. Опитай с плодово. Пробвай различни варианти. Слагай кърма в пюрето.

Успех!

Hug

# 2
яде с охота защото в детската кухня малко или много подправят храната със сол а може и др. подправки да слагат.
аз си мисля сл. път аз да му приготвя пюрето да видим как ще реагира. До сега зеленчуцте в бурканчета/ хип и литъл бий/ които съм му дала ми се струват с много натрапчив аромат на мен лично не са ми приятни но и те не са приготвени за мен.
Мъжът ми е бил много злоядо дете, надявам се не е наследствено!

# 3
Хип съм купувала точно два пъти. Купувам Бебевита, те също са на Хип, но някаква подмарка, детето ги харесва повече според мен. Овко също са добри, пак според мен. Не мисля, че харесва детската кухня заради подправките, аз съм и готвила без подправки, също яде и и харесва повече от пюретата. Опитай да направиш ти пюре, така че на теб да ти е вкусно. Успех!

Hug

# 4
До 1 г. основната храна на детето е млякото. Така че няма от какво да се притесняваш, ако иска давай, ако не, не насилвай. Дъщеря ми въпреки, че е от ящните, често ми е карала по 7-10 дена само на мляко. Може и да е било свързано с никненето на зъб, не съм сигурна, че има връзка, защото никога не е показвала, че я боли.

Всеки ден пробвай дали ще приеме пщре, но ако откаже, давай мляко, води се по него  Peace

# 5
Бебетата са живи хора и, като такива имат право да не искат определени хранив определени дни, както и понякога да ядат повече, понякога по-малко.
Обикновено майките очакват децата да приемат пюретата и манджите, както млякото и всичко да върви гладко и спокойно, но това обикновено не е така.
Когато детето иска да суче  - суче. Млякото му дава всичко необходимо, а и периодите на отказ от твърда храна при здравите бебета рядко надвишават седмица.
Предвид предстоящите жеги, детето ще отказва големи количества храна, ще иска повече мляко, това са неща, които са съвсем нормални за летния сезон.
Също е време за появата на зъбките, което може да е много труден и мъчителен период, както за детето, така и за майката.

Не очаквай детето всеки път да отваря с охота уста, не го насилвай и не се притеснявай, ако е видимо здраво и енергично.

# 6
Поведението на бебето ти може да се дължи на много неща, но е нормално и не е повод за притеснение. Възможно е да е следствие от разболяването. Много деца отказват твърда храна при боледуване. Зъбите също са вариант, защото те тормозят много преди да се покажат. Също правилно си предположила, че заради даването на лекарствата може да се е изплашил от лъжицата. Но това са временни състояния, които отминават. Важно е да не насилваш и да имаш търпение. Дори и да остане само на кърма, на тази възраст това не е проблем. Кърмата е основната храна за бебетата до годинка, а твърдата храна е повече за запознаване с нови вкусове,  консистенции и полезни вещества.
Мога да ти предложа няколко идеи, може да са полезни при отказ от храна.
Първо, ако усещаш, че момчето ти се плаши от лъжицата, можеш да предлагаш малки парченца сварен зеленчук (плод). Може както да му позволяваш сам да си взима (да се маже ако ще, да пробва да си вкара храната в устата), а и може просто да му предлагаш храната с твоите пръсти.
Ако още нямате такъв навик, хубаво е да сядате заедно на масата, цялото семейство, когато е възможно. Нека да има достъп до храна или ти му подавай от твоята чиния. Може в чинията да има подходящи за него продукти, ако вашата храна не е подходяща, но като вижда, че му даваш от храната на големите ще се чувства част от ритуала  Grinning
Може би е наистина добра идея да предлагаш сготвени от теб храни. Още от утробата, а и после през кърмата, бебетата получават информация за хранителните навици на семейството. Те са му много по - познати и близки от готовите бебешки пюрета. Много е вероятно да се харесат повече.
Паузата само на кърма също не е лоша идея, след седмица предложи пак, колкото иска, толкова. Можеш да предлагаш нови вкусове, нови зеленчуци, плодове. Дори и да не се стига до голямо количество, разнообразието е по - важно в случая.
Успех и пак ще се повторя, търпение му е майката  Peace

# 7
много благодаря за вниманието което ми оказвате, аз сега си мисля ами ако следващият път да речем след 5, 6 дни започна с каша и от начало с лъжичка две, все едно не съм давала зеленчуци, дали ще има ефект... знам че все още млякото му е много важно, обаче ще дойде момент в който може и да не му е достатъчно, ако до тогава не е свикнал с някаква алтернатива?

# 8
спри и изчакай малко.После пак опитай

# 9
и аз имах такъв проблем, пробвай с Гербер, Букет от зеленчуци и зеленчукова крем супа( тази е с млечен протеин) само нези двете иска да яде  Peace

# 10
Много добри съвети са ти дали майките по-горе,само мога да добавя,че в тези горещини на бебето може да му е по -добре да си цока млекцето и затова да не иска пюретата.

# 11
  • Стара Загора
Започнах и аз на 6м.....но до годинката основното му ядене беше АМ. Не го насилвах.
След годинката сам започна да иска да яде друго различно от АМ

# 12
Направи една пауза от твърдата храна и предлагай само кърма. След няколко дена пробвай пак.
Наистина, основната храна на едно бебе до годинката трябва да е мляко, така че не се притеснявай, постепенно ще се регулира менюто. Много е малко бебето, невинаги захранването ще върви гладко, тепърва ще си изгражда предпочитания.

# 13
Захраних дъщеря ми с оризова каша,отначало започнахме много добре,но после започна да я плюе и да прави погнусени физиономии.Спрях да и давам каша.
Взех и пюре от тиква,ефекта беше много добър,хапваше я и много и хареса вкуса.
Моето мнение е да дадеш почивка на детето и после да опиташ пак,ако отново прави същите физиономии пробвай с плодово пюре.
При дъщеря ми нещата са такива,че яде само ако съм добавила АМ в пюрето,натурални някак си не и допадат.
Успех.

# 14
  • София
При дъщеря ми нещата са такива,че яде само ако съм добавила АМ в пюрето,натурални някак си не и допадат.

В това няма нищо лошо. Напротив.
До навършване на 1г. е добре всяко хранене да е млечно-т.е., да съдържа мляко под една или друга форма.
Моят син чисто зеленчуково пюре също не е ял-винаги ги приготвях с кърма или АМ.

Общи условия

Активация на акаунт