Re: ВЪПРОСИ към хомеопати - ТУК - 3

• 145 471
  • 1 754
  •   1
Отговори
# 1 605
Nial  Hug  Страхотно го каза
Ако позволиш да попитам - Какво ти е мнението за така нашумялата напоследък ''психодрама''? До колко тя би могла да помогне на човек да се себеопознае и дали не е поредното модно нещо?
Всъщност смятам, че е много редно хомеопата да има на лице и малко повече прочит на ''психо''-литература / Wink нямам предвид Стивън Кинг/
Мече, пожелавам ти бързо да забравиш тези прекомерно много ''ох''-чета.

Може би ще съм пристрастен, защото една от терапевтичните ми квалификации е психодрама. И все пак - с две думи, това е психотерапия чрез методите на театъра. Участието в такава група предоставя възможност за задълбочено себепознание, развитие и усъвършенстване на собствената личност и  на взаимоотношенията си с другите, придобиване на опит за работа в група. Психодрамата е метод на групова психотерапия, чрез който в защитена среда, човек изследва вътрешния си мир, света и своето взаимодействие с него;  минали и настоящи моменти от живота си; симулира бъдеща реалност, усвоява и развива нови ролеви модели и намира креативни начини за справяне с проблемите на ежедневието. Психодрамата помага на човек да освободи, неизразените мисли и чувства, да намери практически нови подходи към промяна  на ситуациите в живота, носещи неудовлетворение.
Психодрамата постига терапевтичен ефект, акцентирайки върху активното ролево изиграване на травматичния материал и спонтанността, като основни фактори водещи към фундаментална промяна и израстване, себеразбиране и приемане.

Йогата модна ли е, сама по себе си? Не! Но е модно да ходиш на йога. Психоанализата модна ли е? Не! Но е модно да ходиш на психоанализа. Рейки модно ли е? Не! Но е модно да се занимаваш с някаква духовна ала -бала.  Мисля, че схванахте идеята ми.

Психодрамата е средство за себепознание. Оттам нататък всичко зависи от това с каква нагласа човек се включва в такава група - от мода или от желание да изследва своята дълбинност. Всичко зависи и от това как водещият (водещите) групата гледат на човек - като средство или като цел.

Може да влезете в сайта на дружеството по психодрама и групова психотерапия: http://www.psychodrama-bg.org/  или тук: http://actinplay.cult.bg/ за повече инфомрация за психодрамата като метод, както и за това кога стартират групи.

# 1 606
Може ли човек да откаже цигарите с помощта на хомеопатията?
Дано ти пишат лекарството двамата хомеопати, дето не са тук от няколко страници, а само ни гледат сеира Confused

Сеира , както го наричаш бе провокиран от нещо, което изобщо не е сеир , а се нарича здраве. Съжалявам , че го приемаш като сеир, но е така, защото не си от потърпевшите и ти е "широко" около врата  Peace

Ниал, благодаря за поста. За мое голямо съжаление комплексите ми са толкова обширни, че напоследък само се шегувам с тях.

Прекрасно е че можете да се смеете на комплексите си. Повечето хора не са като вас - вместо да се смеят, те губят време в това да отричат комплексите си, да се стараят да ги скрият или да се борят с тях. Много уморително е и свършва с депресия...клинична  Grinning На печелившите честито, за останалите - втори ТОТО шанс  Joy  Joy  Joy

# 1 607
Ах, колко интересна е стнала темата напоследък! Simple Smile
Ниал, удоволствие е да те чете човек! Бих искала да копирам част от постовете ти и на други места, за да ги видят повече хора, но знам, че това едва ли ще им помогне. Който иска да стигне до някъде, намира начин, който не иска, намира причина...

# 1 608
Ах, колко интересна е стнала темата напоследък! Simple Smile
Ниал, удоволствие е да те чете човек! Бих искала да копирам част от постовете ти и на други места, за да ги видят повече хора, но знам, че това едва ли ще им помогне. Който иска да стигне до някъде, намира начин, който не иска, намира причина...

Когато ученикът е готов - учителят идва сам. Всеки един от нас е учител и катализатор на другия.

# 1 609
  • София - Варна - Бургас
Nial Би ли казал мнението си и по въпроса с използването на епитети вместо аргументи, когато някой говори за друг човек.
  Добре, аз не влизам в този форум от няколко дни, а някои не посещават Управителните съвети на Хомеопатичното общество от месеци, и има ли връзка това със "стерилноста" за която така красиво говориш.

# 1 610
Nial Би ли казал мнението си и по въпроса с използването на епитети вместо аргументи, когато някой говори за друг човек.
  Добре, аз не влизам в този форум от няколко дни, а някои не посещават Управителните съвети на Хомеопатичното общество от месеци, и има ли връзка това със "стерилноста" за която така красиво говориш.

Кои са тези "някои", Александър? Мен ли визираш? Да не съм бил на УС - 2 последователни пъти.

Отсъствието ми има отношение към "стерилността". Има отношение към обучението на психотерапевти.  

Що се отнася до първото ти питане, в психотерапията се насърчава човек да говори за своите мисли, чувства и преживявания във връзка с поведението на другите, но де НЕ поставя оценки и квалификации. По този начин фокусът се подържа изцяло в Аз-а, защото единствено и само Аз съм отговорен за изборите си, както и за начина по който се чувствам, за начина по който разбирам и взаимодействам със света.

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 23:13 от Nial

# 1 611
  • София - Варна - Бургас
Suzza Звъня ти от 10 дена, за да се разберем с аргументи, а не с епитети и за да не става "сеир" за който виждам някои с охота се "отзовават" и трупат дивиденти, но ти не ми отговаряш...
  Писах ти и на "лични" но и там не получих отговор.

Аз бих искал да се аргументирам, вкл. и извинение за някои мои грешки, но това е конфиденциална информация, която аз не бих изложил, без твоето изрично съгласие.  

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 23:14 от Aleksander

# 1 612
  • София - Варна - Бургас
Цитат
...Що се отнася до първото ти питане, в психотерапията се насърчава човек да говори за своите мисли, чувства и преживявания във връзка с поведението на другите, но де НЕ поставя оценки и квалификации. По този начин фокусът се подържа изцяло в Аз-а, защото единствено и само Аз съм отговорен за изборите си, както и за начина по който се чувствам, за начина по който разбирам и взаимодействам със света.

Благодаря за отговора! А как трябва да постъпи човек, когато му поставят оценки и го квалифицират.

По първото, нямах предвид конкретно теб, за тебе знаех.

# 1 613
Това с психодрамата (за първи път го чух тук) ми харесва като идея....
И както винаги ние извън София не можем да се възползваме Twisted Evil Crossing Arms
Ниал, мисля, че ако имаш време, ще си много полезен тук. Защо не отвориш тема, или ние да го направим, в която да помагаш с психологически съвети? (може и да е терминологично неиздържано, но ме разбираш какво имам предвид). На каква възраст си?(нескромно питам)

Александър, Ниал,съфорумници, какво мислите вие за информирания избор(засягам една от трактовките на понятието)? Възможно ли е и редно ли е човек да приема даденото му от лечител - бил той духовен, алопат, хомеопат, екстрасенс и т.н. на сляпо доверие, без знание....? Ниал, ти, от професионалната ти гледна точка, смяташ ли, че, съзнавайки на какво се подлага или какво лекарство приема, човек може да си внуши симптоми? Питам като полудоказана хипохондричка Mr. Green
В същото време редно ли е и не е ли опасно за психиката на човек да насилва характера си, правейки нещо, с което не е наясно?

Лично за себе си харесвам критиката, когато е градивна.....

Цитат
Аз бих искал да се аргументирам, вкл. и извинение за някои мои грешки, но това е конфиденциална информация, която аз не бих изложил, без твоето изрично съгласие.
Чест ти прави Peace

Относно думичката "сеир", явно ви хареса Confused

# 1 614
Цитат
...Що се отнася до първото ти питане, в психотерапията се насърчава човек да говори за своите мисли, чувства и преживявания във връзка с поведението на другите, но де НЕ поставя оценки и квалификации. По този начин фокусът се подържа изцяло в Аз-а, защото единствено и само Аз съм отговорен за изборите си, както и за начина по който се чувствам, за начина по който разбирам и взаимодействам със света.

Благодаря за отговора! А как трябва да постъпи човек, когато му поставят оценки и го квалифицират.

По първото, нямах предвид конкретно теб, за тебе знаех.

Мнението на другите има отношение само към начина по който те възприемат и разбират света. Да реагираш на дадена оценка, означава че нещо в теб кореспондира с нея. Означава че най-малкото човек  има отношение към дадената оценка, както със хомеопатичните лекарства - дали някой употребява много сол или пък никаква сол е едно и също - показва отношение към солта.

Всички хора живеят в своята собствена предства, мечта; в своя собствен ум. Те обитават един напълно различен свят от онзи в който ние живеем. Каквото и да правят, чувстват, мислят или казват хората, добре е да не приемаме лично. Другите имат собствено мнение базирано на своите вярвания, разбирания и опитност. Затова каквото и да мислят за мен, то не засяга мен, а тях.  Grinning

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 23:44 от Nial

# 1 615
Това с психодрамата (за първи път го чух тук) ми харесва като идея....
И както винаги ние извън София не можем да се възползваме Twisted Evil Crossing Arms
Ниал, мисля, че ако имаш време, ще си много полезен тук. Защо не отвориш тема, или ние да го направим, в която да помагаш с психологически съвети? (може и да е терминологично неиздържано, но ме разбираш какво имам предвид). На каква възраст си?(нескромно питам)

Александър, Ниал,съфорумници, какво мислите вие за информирания избор(засягам една от трактовките на понятието)? Възможно ли е и редно ли е човек да приема даденото му от лечител - бил той духовен, алопат, хомеопат, екстрасенс и т.н. на сляпо доверие, без знание....? Ниал, ти, от професионалната ти гледна точка, смяташ ли, че, съзнавайки на какво се подлага или какво лекарство приема, човек може да си внуши симптоми? Питам като полудоказана хипохондричка Mr. Green
В същото време редно ли е и не е ли опасно за психиката на човек да насилва характера си, правейки нещо, с което не е наясно?

Лично за себе си харесвам критиката, когато е градивна.....

Цитат
Чест ти прави Peace

Относно думичката "сеир", явно ви хареса Confused

Благодаря за поканата, но в психотерапията, както и в хомеопатията се подхожда индивидуално към всеки конкретен случай. В психотерапията НЕ се дават съвети. Никой не може да даде съвет, никой няма право. Психотерапевтът помага на човек да открие отговорите за себе си, точно както е казал Галилей: "Не можеш да научиш човек на нищо, а само да му помогнеш да го открие в себе си" За да помогнеш на един човек да навлезе в себе си и да хвърли светлина към сенчестата страна на своята личност е необходимо много повече, от няколкото изречения които човек може да зададе като въпрос тук, или д аполучи като отговор. Разбирам идеята ви, но е невъзможно. Ще се получи същото както и със хороскопите. Има разлика между хороскоп направен от професионален астролог за конкретен човек и общите писания по вестниците.

Последна редакция: чт, 26 ное 2009, 23:33 от Nial

# 1 616
Възможно ли е и редно ли е човек да приема даденото му от лечител - бил той духовен, алопат, хомеопат, екстрасенс и т.н. на сляпо доверие, без знание....? Ниал, ти, от професионалната ти гледна точка, смяташ ли, че, съзнавайки на какво се подлага или какво лекарство приема, човек може да си внуши симптоми? Питам като полудоказана хипохондричка Mr. Green В същото време редно ли е и не е ли опасно за психиката на човек да насилва характера си, правейки нещо, с което не е наясно?

Не очаквам от хората с които работя да ми вярват. Да вярваш означава да приемаш безусловно. Това автоматично активира мощни защитни механизми - т.нар. критичен фактор на съзнанието, които локализират и капсулират новоприетото, без да го интегрират в цялостната личност и по този начин не може да има терапевтично случване. Вярата в резултат  на разбиране е съвсем друго нещо. Задача на всеки професионален психотерапевт е да катализира разбиране у хората по отношение на травматичния материал.

Човек може да си внуши всичко, при това с изключителен успех.

Да правиш нещо с което не си наясно е насилие. По горе обясних, че целта е развиване на разбиране и стимулиране на осъзнаване, като ключ към възстановяване на здравето.

# 1 617
Цитат
Психотерапевтът помага на човек да открие отговорите за себе си

Вече ми отговори на два въпроса.Мисля , че подобна тема ще има смисъл.
Както и да е, това е твое право.

Цитат
Човек може да си внуши всичко, при това с изключителен успех.
А мисля, че и на Марти отговори Wink

# 1 618
ДА не разводняваме  Grinning Темата е за хомеопатия.

Човек е свободен да прави каквото иска, стига да не вреди на друг свободен избор. Ако ви е присърце - направете тема, обещавам да я държа под око...само толкова  Grinning

# 1 619
Nial, аз лично имам високо мнение за теб.. но реакцията на ситуацията изглежда като лична вендета.. грозно се получава..
Хубаво е да популяризираш идеята си за психологично обучение на хомеопатите, дори е чудесна идея, но подбери средствата.. определено не е това начина..
Кой на какъв съвет ходил или не ходил нас това не ни интересува.. тук си говорим за здраве.. а също и кой на кого се извинил и си признал грешките..
Става дума за това - Алекс не е помогнал на две жени в техните проблеми.. може ли да им се помогне и у кого е грешката, как да се избегнат такива грешки в бъдеще..
По темата за информирания избор съм напълно съгласна.. аз лично искам повече светлина по основни въпроси на хомеопатията.. не искам да ставам хомеопат, а искам да знам кое как работи, как действа, какво се очаква... неискам да чета свободни статии в нета.. искам Хомеопатичното дружество да организира курс за лаици.. такъв който дава знания за елементарен контрол над лечението.. този въпрос беше често задаван и отговорът е - Курсът за хомеопати.. койтое дълъг и тромав и скъп и е само в София.. става дума за курс от лекции който да даде светлина над методът хомеопатия и да убеди повече хора в истиността му.. защото повярвайте не вдъхва много вяра постоянен отговор - попитайте хомеопатът си , той е наясно със случая ви.. не искам да се доверявам сляпо никому, а искам да знам основни неща.. не просто два принципа на които лежи хомеопатията..  Ето това е някаква трактовка, на "сеира" и се надявам така да помогнете на нас да осъществяваме контрол над лечението си..

Общи условия

Активация на акаунт