И от мен нещичко.

  • 43 658
  • 71
  •   1
Отговори
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                Съдържание

1.Кифлички.
2.Кокосов сладкиш "Галя"
3.Картофена салата
4.Гъби в доматен сос
5.Задушен шаран с вино.
6.Мързеливки
7.Супа от тиквички.
8.Тутманик по овчарски.
9.Бързи питки.
10.Леща с наденица.
11.Пица с хляб.
12.Крем с кисело мляко.
13.Ориз по парижки.
14.Десертче "Лакорис"
15.Пиле с гъби.
16.Пиле с картофи.
17.Сандвич " Йоки"
18.Картофи по Лионски
19.Пълнени пиперки.
20.Гъби с ориз.
21.Кюфтета на фурна.
22.Кюфтета от картофи
23. Паниран кашкавал.
24.Пилешки бутчета по мексикански
25.Спагети с кайма,лук и домати.
26.Кекс с лимон.
27.Маслена торта без печене.
28.Руло "Котешки очи".
29.Локумки
30.Кравайчета
31.Варенки.
32.Бухти със сода.
33.Коледни сладки.
34.Грах с яйца на фурна.
35.Пълнени картофи
36.Макарони на фурна
37."Гнездо" с кайма
38.Кекс с газирана напитка.
39.Патладжани и домати със сметана и кашкавал.
40.Кюфтета от тиквички 1
41.Месеница.
42.Кюфтета от тиквички 2
43.Бухти
44.Макарони на фурна
45.Баница с кисело мляко
46.Бисквитена торта с баварски крем
47.Пълнени чушки със сирене и яйца.
48.Мъфини с малини и бял шоколад.
49.Бананови мъфини
50.Мъфини с какао и орехи
51.Мъфини с ягоди
52.Мъфини с бял шоколад и кокосови стърготини

53.Бързи и лесни питки.
54.Мъфини със сирене.
55.Дробчета по селски.
56.Кекс с локум на Йоли
57.Пил. бутчета с ориз и заленчуци.
58.Мекичета.
59.Картофени таралежки.
60.Кюфтета от чушки.
61.Сарми.
62.Палачинки.
63.Торта с хляб.
64.Мъфини с боровинки.
65.Бейби картофки с гъби,филе и кашкавал.

66.Икономичен шницел

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 17:27 от •◊ Ясмина ◊•

# 1
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
              Кифлички

Продукти:
 ~ 1 чаша мляко,
 ~ 3 лъжици захар,
 ~ 250 г мас,
 ~ 1 яйце,
 ~ 1 кг брашно,
 ~ мая (колкото кибритена кутийка),
 ~ мармалад,
 ~ орехови ядки,
 ~ 2 лъжици ром,
 ~ пудра захар,
 ~ 1 ванилия.

Начин на приготвяне:
Разбъркайте маята с млякото, малко брашно и щипка захар и оставете да бухне. Разбийте маста със захарта, прибавете последователно яйцето и маята и с брашното замесете тесто. Разделете го на топчета. Разточете всяко на кора с дебелина 2-3 мм и я нарежете на триъгълници. Сложете мармалад (предварително смесен с рома и счукани орехови ядки) и завийте кифлички. Изпечете ги в умерена фурна. Топлите кифлички поръсете с пудра захар, смесена с ванилията (с цедка се ръсят най-равномерно).

Последна редакция: сб, 23 май 2009, 01:19 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 2
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
     Кокосов сладкиш "Галя"

Продукти:
 ~ 4 яйца,
 ~ по 12 лъжици захар,
 ~ прясно мляко,
 ~ олио,
 ~ смлени орехи,
 ~ брашно и грис,
 ~ 4 лъжици кокосово брашно,
 ~ 1 бакпулвер;
 ~ 1 чаша едро нарязани орехови ядки;

За сиропа - 2 чаши захар, 3 чаши вода, 1 ванилия.

Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, прибавете олиото и млякото. Смесете останалите продукти и с леко бъркане постепенно ги прибавете към яйчената смес. Изсипете в тавичка, намазана с масло и поръсена с половината от нарязаните орехи, върху тестото сложете останалите орехи. Изпечете в умерена фурна. Сварете сироп от захарта, водата и ванилията и залейте изстиналия сладкиш. Simple Smile

# 3
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Картофена салата

Продукти:
 ~ 4 сварени яйца,
 ~ 4 сварени картофа,
 ~ 4 кисели краставички,
 ~ 1 кофичка сметана,
 ~ сок от 1 лимон,
 ~ магданоз,
 ~ сол.

Начин на приготвяне:
Картофите и краставичките нарежете на тънки кръгчета, белтъците - на ивички. Жълтъците пасирайте с жилица, прибавете лимоновия сок и сметаната, посолете и разбъркайте. Половината сос изсипете върху сместа с картофите, разбъркайте и оформете в чиния. Залейете с останалия сос и поръсете със ситно нарязан магданоз (или по ваш избор). Поднесете салатата с попарени кренвирши или студени колбаси. Grinning

# 4
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
               Гъби в доматен сос

Лесно и бързо Wink

Продукти:
 ~ 500 г гъби
 ~ 2-3 глави кромид лук
 ~ 250 г бяло вино
 ~ 1/2 чаша олио
 ~ дафинов лист
 ~ розмарин
 ~ 2 скилидки чесън
 ~ 1 суп.л. доматено пюре
 ~ сол
 ~ пипер на вкус.

Начин на приготвяне:
В тенджерата се налива малко вода и се сипва доматеното пюре. Добавя се виното, олиото и се вари на тих огън 10 минути. Добавят се останалите продукти и подправките, разбърква се. Задушава се около 20-30 минути. Ястието се сервира горещо. Grinning

# 5
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                  Задушен шаран с вино.

Продукти:

 ~ 150 г шаран
 ~ 20 г /1 с.л/ масло
 ~ 20 г  лук
 ~ 10 г /1 непълна с.л./ брашно
 ~ 20 мл /1 с.л./ червено вино
 ~ 50 мл /1 непълна к.ч./ рибен бульон или вода 1/10 дафинов лист
 ~ шипка захар
 ~ 1/10 лимон
 ~ няколко зърна черен пипер
 ~ сол

Начин на приготвяне:
Нарязаният лук се задушава в част от маслото. Прибавя се рибата, посолена и нарязана на порции. Задушава се около 15 мин, после се залива с виното. Слагат се дафиновият лист, черният пипер, карамфилът и захарта. Готовата риба се поставя в затоплен съд. Брашното се изпържва в останалото масло, докато стане златисто, после се разрежда със сока от задушената риба или рибен бульон. Сосът се оставя да поври и като се посгъсти, опитва се на сол и киселина и се прецежда. Рибата се залива с него. Grinning /може и с бяла риба да се приготви/

# 6
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
              Мързеливки

Лесно и много бързо  Wink

Продукти
 1 ч.ч. кисело мляко с 1 ч.л.сода,
 1/2ч.ч.олио,
 2 - 2 и 1/2 ч.ч. брашно,
 1 ч.ч. настъргано сирене.

Начин на приготвяне:
Всички продукти се объркват с вилица в последователността в която са изредени.
Оформят се топчета,нареждат се на разстояние в намазнена тава и се пекат в предварително загрята фурна.

# 7
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                              Супа от тиквички.

Продукти:

~ 1 средно голяма тиквичка
~ 1 глава лук
~ 1 непълна кафена чаша олио
~ 3 супени лъжици кисело мляло
~ 2 супени лъжици ориз
~ 1 чаена лъжичка сол
~ магданоз.

Начин на приготвяне:
Тиквичката се измива, остъргва се с нож, измива се повторно и се нарязва на малки парчета. В 1 л кипяща вода се слагат солта, олиото и нарязаният лук. След няколко минути се прибавят тиквичката, изчистеният и измит ориз и съвсем малко червен пипер за цвят и се оставя да ври 20-30 мин. Накрая се слагат разбитото кисело мляко и нарязаният магданоз.

# 8
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                        Тутманик по овчарски.

Продукти:
~ 500 г брашно
~ 4 яйца
~ 200 мл растително масло
~ 200 г натрошено сирене
~ 200 г кисело мляко
~ 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Начин на приготвяне:
Разбиват се трите яйца и към тях се прибавят млякото, в което е разтворена содата, мазнината, сиренето и брашното. Полученото средно твърдо тесто се разстила в намазана с масло тавичка, намазва се с разбитото яйце и се пече в умерена фурна.  chef

# 9
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                           Бързи питки.

Продукти:
~ 1 кг брашно,
~ 500 г кисело мляко,
~ 2 яйца,
~ 1 кафена чашка растително масло,
~ 100 г суха мая или 40 г прясна мая,
~ 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат,
~ 1 супена лъжица захар.
 
Начин на приготвчне:
Маята се размива с малко вода и захар. От брашното, киселото мляко, содата, яйцата, захарта, солта, 1/2 от мазнината и маята се приготвя тесто, което се меси до образуването на шупли, поставя се в по-голям найлонов плик и се съхранява в хладилник. При нужда от тестото се отрязват парчета, които леко с ръка или точилка се оформят на кръгли питки. Питките се намазват с останалата 1/2 от мазнината и се пекат във фурна при висока температура. След изпичането се намазват (по желание) с краве масло и се поднасят със сирене.

Последна редакция: сб, 23 май 2009, 13:51 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 10
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                           Леща с наденица.

Продукти:
~ 250 г леща
~ 40 г олио
~ 1 глава лук
~ 3-4 скилидки чесън
~ 1 голям морков
~ 1-2 пиперки
~ 3-4 домата (или 1 супена лъжица доматено пюре) червен пипер
~ чубрица
~ сол
~ 150 г наденица (или друг колбас)

Начин на проготвяне:
Изчистете и измийте лещата. Сложете я в тенджерата и залейте със студена вода. Прибавете мазнината, зеленчуците, почистени и нарязани, и подправките. Затворете тенджерата и варете 15 минути. През това време нарежете наденицата на кубчета и я запържете леко в малко мазнина. След като отворите тенджерата, прибавете наденицата към сварената леща.

# 11
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                    Пица с хляб.

Продукти:
~ 6 филии стар хляб/може и по-малко зависи от тавичката/
~ 3 яйца
~ 1 чаена чаша кисело мляко
~ 200 гр.сирене
~ 200 гр. колбас
~ малко олио
~ чубрица

Начин на приготвяне:
 * Нареждаме филийките в предварително намазана с олио тавичка.
 * Ръсим ги с нарязания колбас и настърганото сирене (може и нещо по ваш избор), добавяме малко олио и чубрица.
 * Запичаме до зачервяване.
 * Разбиваме яйцата с киселото мляко и заливаме филийките.
 * Отново запичаме до зачервяване.
 * По желание преди поднасяне може да я полеем с кетчупи и/или майонеза.  chef

# 12
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                  Крем с кисело мляко.

Продукти:
~ 500г кисело мляко
~ 200г пудра захар
~ 1 ванилия
~ 1 лимон
~ 3 супени лъжици вряла вода
~ 30г желатин.

Начин на проготвяне:

 * Разбърквате киселото мляко с пудрата захар.
 * Изцеждате лимона и заедно с ванилията прибавяте към млякото разбъркано с пудрата захар.
 * Предварително накисвате желатина и прибавяте към горната смес.
 * Изливате крема във форма предварително изплакната със студена вода.
 * Оставяте на хладно да се охлади.

# 13
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                 Ориз по парижки.

Продукти:
~ 1 чаена чаша ориз
~ 1,5 чаена чаша вода
~ 1 глава лук
~ 50 г масло
~ 50 г настърган кашкавал
~ 200 г гъби
~ 50 г шунка
~ няколко супени лъжици кетчуп (или лютеница)
~ 2-3 скилидки чесън
~ магданоз
~ сол
~ черен пипер

Начин на приготвяне:
Почистете, измийте и нарежете гъбите. Задушете ги в малко мазнина.
Нарежете шунката на ситно и също я запържете в малко мазнина.
Пригответе ориз пилаф.
Изсипете го в дълбок съд и прибавете гъбите и шунката.
Наръсете с настърган кашкавал и залейте с кетчуп/лютеница, предварително подправен със счукан чесън и нарязан магданоз.

# 14
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                    Десертче "Лакорис"  Grinning

Бързо,лесно и вкусно. Grinning

Мляко с ориз - предварително готов и изстинал.
Отделно си правите плодово мляко от:кисело мляко,ягоди+захар (количеството е по ваша преценка Wink ) - пасирам го,след което го изсипвам в/у млякото с ориз,отгоре поръсвам с кокосови стърготини+една ягодка за украса (украсата може да е по ваш избор).Това е.   Mr. Green   chef


Открих една снимчица  Laughing

Последна редакция: сб, 23 май 2009, 15:52 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 15
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
              Пиле с гъби.

Продукти:
~ 1 пиле
~ 2 супени лъжици брашно
~ 4 лъжици олио
~ 200 г гъби
~ 1 чаша бяло сухо вино
~ 1 чаша доматен сок или настъргани домати
~ 1 малка глава лук
~ 1-2 скилидки чесън
~ магданоз
~ сол
~ черен пипер.

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на порции. Посолете парчетата, поръсете ги с черен пипер и ги оваляйте в брашно. Сложете ги в загрятата мазнина и ги запържете леко от двете страни. Прибавете ситно нарязания лук. След като се запържи и той, добавете останалите продукти. Затворете тенджерата и варете 20 минути след завъртането на вентила.
Поднесете ястието с гарнитура от бял ориз, задушен грах и салата. Flutter     chef

# 16
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                         Пиле с картофи.

Едно пиле,500гр.картофи,малко лук,подправки:сол,олио,черен пипер,подправка за пиле,червен пипер,чубрица и малко вода.Ми това е! Laughing Mr. Green

# 17
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                        Сандвич " Йоки"

Продукти:
~ хляб (зависи колко филийки ще правите)
~ маргарин/масло,
~ домати,
~ сирене,
~ чубрица.
Начин на проготвяне:
Филийките се намазват с маргарина,доматито нарязано на шайби се слага отгоре,след което и се поставя и сиренето,поръсва се с чубрицата.Пекат се на загрята фурна.

Последна редакция: нд, 24 май 2009, 11:41 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 18
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                     Картофи по Лионски

Продукти:
~ 1 кг картофи
~ 50 г масло (маргарин)
~ 2-3 глави лук
~ сол
~ черен пипер
~ 1 чаша сухо бяло вино
~ 20 г брашно.

Начин на приготвяне:

Загрейте мазнината в тенджерата и задушете леко картофите и лука, предварително обелени и нарязани. Посолете, поръсете с черен пипер и прибавете брашното. Разбъркайте и налейте бялото вино. Отново разбъркайте. Затворете тенджерата и варете ястието 10 - 15 минути.

Последна редакция: сб, 23 май 2009, 21:15 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 19
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                  Пълнени пиперки.

Продукти:
~ 700 г кайма
~ 80 г мазнина
~ 600 г пиперки
~ 40-50 г ориз
~ 1 глава лук
~ 3-4 домата
~ магданоз
~ сол
~ черен пипер,
~ чубрица

Начин на приготвяне:

Пригответе най-напред плънката. Запържете ситно нарязания лук, прибавете доматеното пюре и измития ориз. Залейте с малко вода и оставете да поври. Прибавете горещата смес и подправките - сол, черен пипер, магданоз, към смляното месо и разбъркайте добре. Накрая сложете чубрицата и доматите, предварително обелени и нарязани на ситно. Измийте пиперките, изчистете ги от дръжките и семето, посолете ги отвътре и ги напълнете, като внимавате плънката да не е много натъпкана. Върху всяка пиперка сложете парченце домат с люспата навън. По този начин външният вид и вкусът на ястието стават по-приятни.
Наредете пиперките в тенджерата, покрийте ги с бульон или вода, посолете и затворете тенджерата. Варете 10 минути.
Поднесете ястието, полято с бял сос

# 20
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                    Гъби с ориз

Продукти:
~ 1 буркан стерилизирани гъби,
~ 4 кафени чашки ориз,
~ 1 глава кромид лук,
~ 125 г краве масло,
~ 1/2 връзка копър,
~ черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава в маслото и 1 супена лъжица вода до омекване. Прибавят се нарязаните гъби, задушават се няколко минути, след което се заливат с течността от консервата и гореща вода (общо 4 чаени чаши) и се кипват. Прибавя се почистеният и измит ориз. Ястието се посолява и се оставя да ври на тих огън или се пече при умерена температура, докато оризът набъбне  и  поеме  течността.  Поднася  се  поръсено  с дребно нарязания копър и черен пипер.  chef

# 21
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                          Кюфтета на фурна.

Продукти:
~ 8-10 пържени кюфтета,
~ 1/2 кофичка сметана,
~ 1 лъжица доматено пюре,
~ 1 връзка ситно нарязан магданоз.

Начин на приготвяне:
Сложете кюфтетата в тавичка.
Смесете доматеното пюре, сметаната и магданоза и залейте кюфтетата.
Запечете във фурната 10-15 мин. Grinning

# 22
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Кюфтета от картофи

Продукти:
~ 1 кг картофи,
~ 1 чаена чанта брашно,
~ 1 глава кромид лук,
~ 150 г сирене,
~ 2 яйца,
~ магданоз,
~ черен пипер и сол на вкус,
~ 1 1/2 чаена чаша растително масло.

Начин на приготвяне:

Картофите се измиват и сваряват, обелват се и като изстинат, се прекарват през преса или се пастъргват на ренде. Прибавят се яйцата, ситно нарязаните лук, сирене и магданоз, черен пипер и сол на вкус. Сместа се омесва и се оформя на кюфтета, които се овалват в брашното и се изпържват в сгорещената мазнина. Поднасят се с кисело мляко, разбито със счукан чесън и ситно нарязан копър, зелена салата или салата от мариновани пиперки.

# 23
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                                Паниран кашкавал.

Продукти:

~ 400 г кашкавал,
~ 3 яйца,
~ 2 кафени чашки брашно,
~ 3 кафени чашки растително масло,
~ 1 чаена чаша вода,
~ череп пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне:
Кашкавалът се почиства от кората и се нарязва на парчета с дебелина 2 см. Приготвя се пастата за панирането им, като към разбитите яйца се прибавят при непрекъснато разбиване 1/2 от брашното, размито на гладка каша с 1/2 от водата, черен пипер и малко сол. Кашкавалените парчета се потапят последователно в останалата, 1/2 от водата и брашното, а след това в пастата и се изпържват до златисто оцветяване в сгорещената мазнина. Grinning

# 24
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                          Пилешки бутчета по мексикански  От тук

Продукти:
~ 8 пилешки бутчета
~ 2с.л.зехтин
~ 1глава лук/нарязана на ситно/
~ 1ч.л.чили на прах
~ 1ч.л.смлян кориандър
~ 400мл.домати от консерва
~ 2с.л.доматено пюре
~ 200гр.царевица от консерва/или замразена/
~ сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
В загретият тиган,бутчетата се запържват от всички страни до златисто.
Изваждате ги от тигана и пак в него задушавате нарязаният на ситно лук.
Добавяте нарязаните на ситно обелени домати,заедно със сока и доматеното пюре.
Отново връщате бутчетата в тигана,като разбърквате от време на време около 20мин. или докато есото не се свари.
Добавяте царевицата,като готвите още 4-5мин.
Подправяре на вкус със сол и черен пипер.
Може да се поднесе с ориз или само със салата.

# 25
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                       Спагети с кайма,лук и домати.

Продукти:
~ 400 гр. спагети (пробвайте пълнозърнести или ръжени спагети)
~ 250 гр. кайма
~ 1 буркан домати
~ 2 средно големи моркова
~ 3 глави лук
~ 30-40 мл. зехтин
~ 100 гр. кашкавал
~ 100 гр. сирене

Подправки:
~ 1 ч.л. - подправка за кайма
~ 10 скилидки счукан чесън
~ 1 щипка бял риган
~ 1 щипка розмарин
~ 1 ч.л. сол
~ 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:
Спагетите се сваряват в подсолена вода (слагам кубче бульон вместо сол).
Каймата, лука и много ситно нарязаните моркови се задушават в мазнината. След като се запържи каймата се прибавят подправките, задушавате малко и прибавяте пасираните домати.
Оставяте да къкри на тих огън до изпаряване на част от течността.

Гарнирате допълнително със сирене и кашкавал, ако харесвате.   chef

# 26
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                       Кекс с лимон.

Продукти:
~ 3 яйца,
~ 250 г захар,
~ 250 брашно,
~ 125 мл мляко,
~ 1/2 бакпулвер,
~ 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат,
~ лимонова кора - настъргана.

Начин на приготвяне:
Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване. В млякото се прибавя содата, а в брашното - бакпулверът. Прибавят се белтъците, разбити на сняг, и лимоновата кора. Всичко се разбърква добре и се изсипва в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар/шоколад.

# 27
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                               Маслена торта без печене.

Продукти:
~ 250 г краве масло,
~ 200 г пудра захар,
~ 100 г разтопен шоколад,
~ 3 яйца, 100 мл прясно мляко,
~ 100 г орехи (1/2 смлени и 1/2 счукани),
~ 250 г натрошени бишкоти.

Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се едно по едно яйцата, шоколадът, млякото, орехите и натрошените бишкоти. Всичко се разбърква и се изсипва в намокрена тортена форма. Притиска се леко и се оставя да престои в хладилника 24 часа. След като се извади от формата, тортата се поръсва със смлени орехи. Grinning

# 28
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                     Руло   "Котешки очи".
Продукти:
За блата:
~ 6 яйца,
~ 150 г захар на пясък,
~ 1 супена лъжица брашно,
~ 150 г смлени орехи.
За крема:
~ 1/2 л прясно мляко,
~ 50 г брашно,
~ 300 г краве масло,
~ 120 г пудра захар,
~ 3-4 супени лъжици какао,
~ 1 супена лъжица ром,
~ 1 прах ванилия,
~ 1 пакет бишкоти.

Начин на приготвяне:
На блата: Белтъците се разбиват на сняг, постепенно се прибавя захарта и продължава да се бие. Прибавят се един по един жълтъците, брашното и смлените орехи. Всичко се разбърква много добре и се изсипва в правоъгълна тава, застлана с хартия. Пече се в умерена фурна.   chef
На крема: Маслото и захарта се разбиват до побеляване. Млякото се разбърква с брашното и се вари до сгъстяване. След като сместа изстине, прибавя се по малко към маслото. Прибавят се какаото и ванилията. Всичко се разбърква много добре. Изпеченият блат се намазва с крем. Върху него се нареждат бишкотите, напоени в прясно мляко и ром. Навива се рулото. Отгоре се намазва с крем и се поръсва с настърган шоколад или смлени орехи.  chef

Последна редакция: вт, 26 май 2009, 11:05 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 29
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Локумки

Продукти:
~ 15 г мая за хляб,
~ 300 мл чаша олио,
~ 300 мл вода,
~ брашно,
~ пудра захар и ванилия.

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря във вода. Прибавят се олиото и брашното и се замесва средно твърдо тесто, което може да се точи. Правят се топки, които се разточват с дебелина 1/2 см и се режат на 8 триъгълника. Във всеки се слага парченце локум и се свива на кифличка. Пекат се в умерена фурна. Още топли се овалват в пудра захар и ванилия.

# 30
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                       Кравайчета. Grinning

Продукти:
~ 4 яйца,
~ 150 г захар,
~ 200 г кисело мляко,
~ 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат,
~ 1/2 чаена лъжичка амонячна сода,
~ 4 супени лъжици олио,
~ ванилия,
~ 500-600 г брашно.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се млякото, олиото, ванилията, амонячната сода, разтворена в малко оцет, и брашното със содата бикарбонат. Замесва се тесто. Разточва се кора с дебелина 1 см и с голяма и малка чашка се изрязват кравайчета. Отлежават 1 час и след това се пържат в много олио. Горещи се овалват в пудра захар.

# 31
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                                Варенки.

Продукти:
~ 1 яйце,
~ 1 1/2 супени лъжици олио,
~ 200 мл прясно мляко,
~ 300 г брашно,
~ 200 г извара (сирене),
~ 1 яйце.

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват много добре. Прибавят се олиото, млякото и брашното и се замесва тесто, което се оставя 1 час да отлежи, като се покрива с кърпа (за да не стане кора). Разделя се на две и се разточват две кори с дебелина 3-4 мм. Изрязват се кръгове с водна чаша. Върху всяко кръгче се слага 1 чаена лъжичка смес от извара (сирене), яйце и малко сол. Прегъват се кръгчетата и се залепват с белтък или се натискат с вилица. Преди да се сервират, се пускат в кипяща подсолена вода и след като изплуват, се изваждат (с решетъчна лъжица). Нареждат се в чиния и се заливат с вряло краве масло. Поднасят се с кисело мляко или сметана.(не съм пробвала рецептата още  Embarassed) Mr. Green

# 32
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Бухти със сода.

Продукти:
~ 250 г кисело мляко,
~ 1 чаена лъжичка сода бикарбонат,
~ 3 яйца,
~ 400-500 г брашно
~ 1 с.л. ракия
~ малко сол

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват. Прибавя се киселото мляко, разбито със содата,брашното и ракията,за да стане кексово тесто. С помощта на лъжица се изсипва по малко в сгорещената мазнина. Пържат се до зачервяване.   Grinning Обожавам ги.     На вид не изглеждат много добре,но пък станаха много вкусни  Laughing
                   
                                     

Последна редакция: пт, 04 сеп 2009, 12:08 от •◊ Ясмина ◊•

# 33
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                     Коледни сладки.

Продукти:
~ 180 г краве масло,
~ 80 г пудра захар,
~ 1/2 ч.л. бакпулвер,
~ 250 г брашно,
~ канела.

Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавят се канелата и брашното с бакпулвера. Замесва се тесто и се разточва на кора с дебелина 1/2 см. Реже се с накъдрени формички с три три различни големини. Пекат се в умерена фурна. След това се слепват с крем или мармалад по три една върху друга, Слага се по една вишничка. Поръсват се с пудра захар.  chef

# 34
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Грах с яйца на фурна.

Продукти:
~ 6 яйца
~ 1/2 пакетче краве масло
~ 1/2 буркан стерилизиран грах
~ 150 г кашкавал
~ щипка сол
~ 2 супени лъжици кисело мляко
~ щипка чубрица.

Начин на приготвянев:
Маслото се разтопява в малка тава или в друг по-дълбок съд във фурната. Яйцата се разбиват със солта, с 3 супени лъжици студена вода и с киселото мляко. Грахът се изсипва в тавичката, прибавят се яйцата и чубрицата и се разбърква. Отгоре се ръси с настърган кашкавал. Пече се около 15 - 20 мину.

# 35
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                        Пълнени картофи

Продукти:
~ 1 кг картофи
~ 50 г масло (маргарин)
~ 250 г кренвирши (или наденица)
~ сол
~ черен пипер.

Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги издълбайте. Обелете кренвиршите, нарежете ги на ситно и напълнете картофите с тях. В тенджерата загрейте мазнината и сложете картофите да се запържат леко. Посолете и поръсете с черен пипер. Затворете тенджерата и оставете ястието да ври 15 минути от завъртането на вентила. Така приготвените картофи можете да поднесете, поръсени с нарязан магданоз и с гарнитура от задушен зелен фасул.

# 36
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                     Макарони на фурна

Продукти:
~ 1/3 пакет макарони
~ 1/2 пакетче краве масло
~ 1 1/2 чаени чаши прясно мляко
~ 3 яйца
~ сол
~ 3 кафени чаши захар.

Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват в 1 л. подсолена вода, изсипват се в подходящ съд и се прибавя маслото, нарязано на парчета. Яйцата се разбиват със захарта, заливат се е горещото прясно мляко и със сместа се заливат макароните. Разбъркват се и се пекат в загрята фурна до зачервяване. Поднасят се топли. По желание може да се поръсят с пудра захар, а в яйчената смес да се сложи 1 ванилия.

Последна редакция: чт, 28 май 2009, 22:47 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 37
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                     "Гнездо" с кайма

Продукти:
~ 500 гр. кайма
~ 8 яйца
~ 5 с.л. галета
~ 120 мл. прясно мляко
~ 2 яйца
~ 1 глава лук
~ 1 с.л. чубрица
~ 1/2 ч.л. черен пипер
~ 1/2 ч.л. къри
~ 1 ч.л. смлян кимион

~ 2 с.л. зехтин
~ 1 ч.л. универсална подправка

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно и заедно с 2 яйца и другите продукти, без зехтина и универсалната подправка се омесва кайма, която се оставя да престои половин час. Голяма тава се намазва със зехтина, каймата се разделя на 6 топки, които се оформят като гнезда. Във всяко се чуква  внимателно по едно яйце, поръсват се с универсалната подправка и се пекат във фурна на 220 градуса, до изпичане на яйцата (около половин час). Поднасят се топли, по едно в порция, с гарнитура по избор.  chef

Последна редакция: ср, 27 май 2009, 14:59 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 38
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
      Кекс с газирана напитка.

Продукти:
~ 4 бр. яйца
~ 1 ч.ч. захар
~ 2 ч.ч. брашно
~ 1 бакплувер
~ 1 ванилия
~ 1 ч.ч. газирана напитка,може и вода,
~ 1 ч.ч. олио

~ топинг по желание  Simple Smile

Начин на приготвяне:
Всички продукти се смесват в реда в който са написани по горе и се изсипват в намазнена и поръсена с брашно тава. Пече се в предварително загрята фурна (200 градуса), като при поставянето му се намаля, за да се изпече хубаво.Залива се с топинг.  chef


Последна редакция: чт, 28 май 2009, 18:13 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 39
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
         Патладжани и домати със сметана и кашкавал.

Продукти:
~ 4 патладжана,
~ 6 - 7с.л.олио,
~ 3 - 4 с.л. кисело млаяко,
~ 5 - 6 домата,
~ 250гр. заквасена сметана,
~ 150гр. настърган кашкавал,
~ 2 с.л. галета,
~ 3 - 4 скилидки чесън,
~ черен пипер и сол.

Начин на приготвяне:
Патладжаните се обелват и нарязват на филийки.Посоляват се и се слагат в наклонен съд,за да изтече горчивият им сок.После се запържват леко в гореща мазнина.Сметаната се смесва със 100гр. от настъргания кашкавал.В малка намазнена тавичка ( може и йенско стъкло ) се нареждат пласт патладжани,пласт сметана и настърган кашкавал,пласт домати - нарязан на филлийки.Ястието се подрежда в тази последователност.Най отгоре се изсипва останалата сметана смесена с киселото мляко и подправките.Поръсва се със 150гр. настърган кашкавал.Ястието се пече на 180 градуца около 40 минути.

# 40
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
              Кюфтета от тиквички 1

Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и остъргват. Настъргват се на ситно ренде. Не се слага сол. Изстискват се много добре от сока, с ръце. За да станат кюфтетата, това е най-важната част. Ако не се получат кюфтетата, значи не са изстискани добре тиквичките. Прибавя се брашното, яйцето, подправките. Омесва се - трябва да има гъстотата на омесена за кюфтета кайма. Кюфтетата се правят малки - около 6-7 см в диаметър и дебелина 5-6 мм. В противен случай ще останат сурови. Всяко кюфте се овалва в брашно (галета) и после в разбито яйце или само в разбит белтък и се пържи в олио. Вече изпържени, кюфтетата се посоляват.
Може да се полеят със соса или сосът да се поднесе отделно.
Ако Ви се получи по-рядка сместа - печете в уреда за гофрети, без да панирате.

Последна редакция: вт, 02 юни 2009, 21:39 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 41
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                Месеница.

Продукти:
~ 1 с.л олио
~ 1 с.л. оцет
~ 2 яйца
~ 1 ч.ч. прясно мляко
~ 20 г. прясна мая (1/2 пакетче)
~ 1 ч.л. сол
~ 1ч.л. захар

~ около 3 ч.ч. брашно
 
~ сирене, олио

Начин на приготвяне:
Размийте маята заедно със солта, захарта и малко от млякото. Постепенно добавете яйцата, останалото мляко и другите продукти и замесете тесто. Може да се направи на ръка или в машина за хляб. Готовото тесто се разделя на топки, които се разточват на правоъгълни кори. Всяка кора се намазва обилно с олио и се поръсва с натрошено сирене, след това се навива на руло и се нарязва на парчета, които се нареждат в намаслена тава изправени като пънчета.

Месеницата се оставя да втаса (необходими са около 40 - 60 мин, според Т на помещението), след това се намазва отгоре с разбит с малко прясно мляко жълтък и се пече на умерена фурна.

     

# 42
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Кюфтета от тиквички 2

Продукти:
~ 1кг. тиквички,
~ 1 връзка пресен лук,
~ 1 връзка магданоз,
~ 3 - 4 с.л. брашно,
~ 300гр. сирене/извара
~ 3 яйца,
~ олио.

Начин на приготвяне:

Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги изстискваме.
В голяма купа разбиваме яйцата.
Прибавяме брашното,сиренето ( изварата ),нарязания на ситно лук,подправките и тиквичките.
разбиркваме сместа.Гребем с лъжица от нея и пускаме в сгорещена мазнина.Поднасят се с кисело мляко с начукан чесън пожелание   chef
 
                                     

# 43
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                                  Бухти
Продукти:
 ~ 300 г брашно,
 ~ 150 г кисело мляко,
 ~ 2 яйца,
 ~ 100 г сирене,
 ~ 10 г мая,
 ~ 2 чаени лъжички захар,
 ~ 1/2 чаена лъжичка сол,
 ~ 200 г мазнина за пържене.

Начин на приготвяне:
Маята се разбива с малко хладка вода и захарта. От брашното, киселото мляко, настърганото сирене, втасалата мая и солта се омесва тесто, което се разточва на кора с дебелина 1,5 до 2 см. От нея се изрязват бухти с размер 4 - 5 см, които се пържат в загрята мазнина. Поднасят се топли. Grinning

# 44
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                    Макарони на фурна.

Продукти:
 ~ 1 пакет макарони - аз предпочитам от по-фините, не тръбички, а да речем "мидички"
 ~ 1 литър прясно мляко
 ~ 1 и 1/2 ч. ч. кристална захар /опитвам млякото на вкус и ако захарта ми се стори недостатъчно, добавям още/
 ~ 2 пак. ванилия
 ~ 5 - 6 яйца

Приготвяне:

Предварително сварявам макароните в около 4 л. слабо подсолена вода, в която съм добавила, преди да ги сложа да се варят, и 4 с. л. олио.
Като се сварят, ги отцеждам - няма нужда от миене, защото олиото не позволява да се слепват, изсипвам ги в тава, която съм намазала с малко олио, и изливам върху тях млечно-яйчената смес (разбивам предварително яйцата със захарта и добавям към тях прясното мляко и ванилията). Разбърквам леко, за да се разпределят равномерно макароните в тавата и слагам да пека в предварително загрята до 200 градуса фурна.
За да имат още по-съблазнителен вид, по желание може да се поръсят с пудра захар.  chef

                                                       

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 23:08 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 45
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                    Баница със сирене и кисело мляко

Продукти:

1 пакет / 500г/ точени кори
1 чаена чаша натрошено сирене
1 чаена чаша мазнина
1 чаена чаша кисело мляко
3  яйца
1/4 лъжичка амонячна сода

 

Начин на приготвяне:

Към сиренето прибавяме яйцата (3 яйца), млякото, содата и разбъркваме добре сместа.
Правим руло от корите,като всеки две мажем с мазнина и ръсим от сместа.
Намазваме тавичка с мазнина и нареждаме парчета,от горе поливаме с останалата част от мазнината.
С едно яйце намазвам баницата когато е полу опечена.
Печем около 40-50 мин на 200 градуса.

 

Последна редакция: чт, 18 юни 2009, 22:25 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 46
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                    Бисквитена торта с баварски крем.

Продукти за крема:
1л. прясно мляко,
150гр. брашно,
250гр.захар на пясък,
6 яйца,
2 пакета бисквити "Закуска",
ванилия.

Начин на приготвяне:
Крема:Млякото,брашното и жълтъците се разбиват добре и се прецеждат през цедка,сваряват се с половината захар,като непрекъснато се бъркат,докато се сгъстят.
Белтъците с останалата захар се разбиват на сняг.
Жълтият крем се охлажда малко и се смесва с белия крем.
Всичко се разбърква.

В тавичка редите:един ред бисквити,един ред крем,и така докато свърши....
Украсата е по желание Grinning


                                               

# 47
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                    Пълнени чушки със сирене и яйца.

Продукти:
10бр. чушки,
400 - 450 гр. сирене,
4-5 яйца,
200гр.домати,
червен пипер ,
чубрица,
черен пипер (малко),
3 - 4 с.л. олио.

Начин на приготвяне:
Сиренето,яйцата,чубриката,черния пипер се смесват и се пълнят чушките,след което се нареждат в тавичка,слага се доматито,червения пипер и олиото.Пече се на 200 градуса.  chef



Снимката не е много хубава,но не ми се правише друга. Blush

# 48
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
          Мъфини с малини и бял шоколад.

Продукти:
 1-1/2 ч.чаша брашно
 1/3 ч.лъжица сода
 100гр. бял шоколад, натрошете на сирно
 1 яйце
 1 ч.чаша кисело мляко
 2 суп.лъжици олио
 1 ч.чаша малини
 1/2 ч.чаша захар.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180гр.
Смесете брашното, содата и захарта.
Отделно смесете киселото мляко, яйцето, олиото и шоколада. Прибавете към течните съставки и брашнената смес, смесете добре. Прибавете най-накрая и малините, разбъркайте.
Сипете с купичките за мъфини като не препълвате,печете до готовност, като проверявате с клечка / 20-25мин./    chef

Последна редакция: чт, 18 юни 2009, 16:50 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 49
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Бананови мъфини

Продукти:
2 ч.чаши брашно
1-1/2 ч.чаша захар
3/4 ч.лъжица сода
1/2 ч.лъжица бакпулвер
1/2 ч.лъжица сол
2 яйце
1/4 ч.чаша кисело мляко
1/2 ч.чаша олио
1 ч.лъжица ванилия
2 банана, пюрирайте
1/2 ч.чаша орехи (може и без тях)

Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180гр. Подгответе си 12 формички за мъфини.
Смесваме брашното, солта, захарта, бакпулвера и содата.
Отделно смесваме яйцата, олиото, киселото мляко, ванилията.
Прибавяме сухите съставки към течните смесваме добре, накрая прибавяме бананите и орехите.
Сипете сместа в купичките като не препълвате. Печете за  20-25мин. или до готовност като проверявате с клечка.  bouquet

 

Последна редакция: ср, 24 юни 2009, 11:31 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 50
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                 Мъфини с какао и орехи.

Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. хладка вода
2 1/2-3 ч.ч. брашно+1 чл сода бикарбонат
орехи,
какао или 1 пюрено бурканче конфитюр по желание.

Начин на приготвяне:
Всичко се разбива с миксер по реда,в който са написани продуктите.
Със сместа се пълнят до половината формичките и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса.


                             

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 16:48 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 51
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
             Мъфини/кекс с ягоди.

Продукти:
260 г брашно
10 г бакпулвер
1/2 ч л мляна канела
60 г орехи
200 г ягоди
1 яйце
180 г захар
100 мл олио
2 ч л ванилия
250 г кисело мляко

Начина на приготвяне:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера, канелата и ванилията.
В отделна купа се разбива яйцето със захарта.
Прибавя се киселото мляко и се разбърква добре.
При непрекъснато бъркане се прибавя на тънка струйка олиото.
Добавят се орехите, които са наситнени.
Сместа се излива към брашното и се разбърква добре.
Ягодите се измиват и се нарязват на едри парчета и се прибавят към тестото.
Сместа се разбърква добре.
Разпределя се във форми за мъфини като се пълнят на 2/3 от обема.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 С за 35 минути или до златиста коричка.
Мъфините се оставят да изстинат 5-7 минути и след което се изваждат от формата.
Поръсват се по желание с пудра захар.
Любимите ми! Party Flutter Mr. Green

Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 12:40 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 52
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
            Мъфини с бял шоколад и кокосови стърготини.

Продукти:
1-1/2 ч.ч. брашно
1 кафена лъжица сода
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
100 гр. бял шоколад,натсърган или натрошен на ситно
20 - 30 гр. кокосови стърготини.


Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180гр.
Смесете брашното, содата и захарта.
Отделно смесете киселото мляко, яйцето и шоколада.
Прибавете към течните съставки и брашнената смес, смесете добре.
Прибавете най-накрая и кокосовите стърготини, разбъркайте.

                                 

Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 12:39 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 53
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
         Бързи и лесни питки.

Продукти:
2   яйца
1 коф. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
2-3 с.л. олио
1/2 ч.л.а сол
1/2 ч.л. захар
брашно, колкото поеме

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със солта и захарта, добавя се киселото мляко със содата и ведната се добавя брашно.
Замесва се меко тесто,което се оформя на топки и се нарежда в тавичка.Отгоре се набучва с вилица.
Аз слагам отгоре и няколко малки бучици масло.
Пече се при 180-200 градуса за около 30-40 минути. След като се извади от фурната, докато е гореща, питката се напръсква с топла вода и се завива. Оставя се да престои 10-на минутки.
В тестото може да се добави и сиренце.

                       

Последна редакция: вт, 23 юни 2009, 23:42 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 54
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                    Мъфини със сирене.  Източник с малка промяна от мен

Продукти:
2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. натрошено сирене
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко + 2 с.л.
1ч.л. сода
2 яйца
По желание:
ким
настърган кашкавал.

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното в купа.
В друга купа разбийте яйцата, киселото мляко+содата и олиото.
Сложете сухите съставки (брашното) към мокрите (яйца кисело мляко олио) и накрая сиренето.
Поставете хартиена кошничка във всеки отвор и намажете с олио.
Разпределете тестото до 3/4 от височината на отворите. По желание отгоре може да поръсите с малко ким или настърган кашкавал.
Печете около 20-25 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Извадете от фурната, охладете за около 5 минути и извадете кексчетата от формата.



                                   

Последна редакция: вт, 18 авг 2009, 16:29 от •◊ Ясмина ◊•

# 55
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                            Дробчета по селски.

Продукти:

700гр. дробчета,
2 моркова,
1-2 чушки,
150 - 200гр. дом.пюре или 2-3 настъргани домата,
1/2 ч.ч.олио,
лук нарязан на шайби - количеството е по желание (аз слагам много лук по поръчка на мъжо Heart Eyes)
Подправки:сол,черен пипер,червен пипер,чубрица,кимион.Може и по ваш вкус.

Начин на приготвяне:
Всички продукти се слагат в сурово състояние в йенско стъкло и се разбъркват.Пече се на 200 градуса като от време на време пак се разбъркват.  chef

     

Последна редакция: чт, 02 юли 2009, 22:54 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 56
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
              Кекс с локум на Йоли  източник

Продукти:
2 яйца
2 жълтъка
150 гр.захар
100 мл.олио
200 гр.кисело мляко
240 гр.брашно
1/2 пакетче бакпулвер
2 ванилии
100 гр.орехи
100 гр.микс от сушени портокалови и лимонени кори
2 с.л.коняк
1 кутия обикновен локум

2 белтъка
50 гр.захар

Приготвяне:
Разбийте яйцата и жълтъците със захарта до побеляване. На тънка струйка прибавете олиото , а след това и киселото мляко. Нарежете цитрусовите кори на кубчета и ги накиснете в коняка за 10 мин. Изцедете ги и ги сложете в яйчната смес. Прибавете с леко бъркане брашното , пресято с бакпулвера и ванилията. Накрая сложете накълцаните орехи и локума , нарязан на малки парченца.
Намаслете кексова форма и я посипете с брашно. Изсипете тестото и изпечете кекса в предварително загрята умерена фурна.

Изстиналият кекс сложете в кръгла чиния. Разбийте двата белтъка със захарта. Шприцовайте кекса с целувченият крем и го сложете за 1-2 мин. под силно загрят грил докато леко порозовее.  chef
              Да уточня:на снимката са мъфини - съответно продуктите са намалени на половина. Wink
                       

# 57
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
              Пил. бутчета с ориз и заленчуци.

Продукти:
4 бр. пил.бутчета,
300-350гр. ориз
3 морковчета,
2 зелени чушки,
лук,
черен пипер,сол,
магданоз,
червен пипер.

Начин на приготвяне:
Пил.бутчета се сваряват в подсолена вода.
Нарязаните лук,моркови,чушки се запържват леко,прибавя се оризът към тях,който също се запържва много малко,слага се сол и черен пипер на вкус.След това се изсипват в тава,слагат се пил. бутчета и вода.Пил.бутчета ги поръсвам с червен пипер и подправка на Маги - "малки тайни - сочно пиле" или по желание
От време на време разбъркваме,когато оризът е почти готов поръсваме магданоз.
Печем на 180 - 200 градуса.  chef

                         

Последна редакция: вт, 07 юли 2009, 20:31 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 58
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                        Мекичета.

Продукти:
1 кофичка кисело мляко
1-2 с.л. олио
1ч.л. захар
1 ч.л. сол;
1 ч.л. сода за хляб
брашно за меко тесто.

Начин на приготвяне:
Смесваме кислелото мляко+содата,олиото, солта и захарта, прибавям брашното и омесвам меко тесто.
Оставям да почине 30 мин.С намазнени ръце откъсвам тесто, раздърпвам да стане тънко и се пържат в повечко олио (или фритюрник)
Може като се оформи мекичето да се сложи малко сирене в средата и да се прегъне на две.  chef

                                         

# 59
  • Мнения: 32
Съжалявам не погледнах.

Последна редакция: чт, 16 юли 2009, 16:27 от puh4eto92

# 60
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
puh4eto92 тук се пише само от автора на темата,т.е. само аз.
Ако искаш си направи тема в която да пишеш само ти и само твои рецепти да постваш в нея.

# 61
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                          Картофени таралежки.

Продукти:
500гр. картофи,
200гр. кашкавал,
100-150гр. сирене,
1 кофичка майонеза,
3-4 стръка магданоз.

Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и се пасират.
Към тях се прибавя настърган кашкавал,настъргано сирене и майонезата.
Всичко се обърква добре и се прибавя ситно нарязан магданоз.
От получената смес се оформят топки,които се овалят в настъргано сирене (или нещо по ваш вкус). 

Последна редакция: пн, 20 юли 2009, 19:35 от ۰۪ ۫٭۪۫۰ Сливница ◊

# 62
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
               Кюфтета от чушки.

Продукти:
1кг. чушки,
3 яйца,
1 жълтък,
250гр.сирене,
черен пипер,
магданоз,
галета,
брашно,
олио,сол.

Начин на приготвяне:
Чушките се опичат,обелват и нарязват много ситно.Към тях се прибавят 1 яйце,1 жълтък,настъргано сирене,
черен пипер,магданоз,сол и смес от галета и брашно,така че да се получи смес с гъстотата на кайма за кюфтета.
Кюфтетата се оформят с мокри ръце,овалват се в брашно,потапят се в разбито яйце и се пържат в олио.  chef

# 63
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                      Сарми.

Продукти:
1кг. кайма,
4-5 глави лук,
1 връзка магданоз,
1/2 връзка копър,
2 ч.ч. ориз,
1ч.ч. олио,
6с.л. дом. пюре,
1 голяма зелка,
1с.л. червен пипер,
1/2ч.л. смлян черен пипер,
2с.л. оцет,
сол на вкус.

Начин на приготвяне:
Нарязваме наситно лука,магданоза и копъра и ги слагаме в тава заедно с ориза,олиото и 1/2 дом. пюре.
Прибавяме каймата и хубаво разбъркваме.Посолявам,добавям черния и червени пипер и отново разбърквам сместа.
От зелката отстранявам кочана и я поставям в дълбока тенджера с кипнала подсолена и подкиселена с оцета вода.Варя 10мин.,
изваждам и охлаждам със студена вода.Отделям листата и им отрязвам дебелата жилка.
В средата на всеки лист слагам по 1-2 с.л. от плънката и завивам правоъгълни сарми.
Подреждам сармите плътно в плитка и широка тенджера,наливам вода колкото да ги покрие,и отгоре ги завивам със зелеви листа.
Затискам с плоска чиния и варя на тъх огън около 1 час.

# 64
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                       Палачинки. източник

Продукти:
250 гр. брашно;
0,500 л. прясно мляко (може да се замести на половина с вода)
4 яйца,
2 щипки сол;
1 с. л. пудра захар;(може и без нея)
1 прах ванилия;
1 с. л. олио;
20 гр. разтопено масло.

Начин на приготвяне:
Брашното се слага в дълбок съд. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата, разбити като за омлет (или едно по едно). Сипва се бавно половината мляко, бие се 2-3 минути, за да се получи гладка смес.Прибавя се солта, олиото, разтопеното масло, пудрата захар и ванилията. Изсипва се втората половина от млякото. Похлупва се сместа и стои половин час на стайна температура преди пърженето.  chef
Ако искаме да направим много фини палачинки, предварително разбиваме белтъците на сняг. Палачинките могат да се направят и само с вода – тогава стават много леки, но не чак толкова вкусни. Ако са само с мляко, стават по-дебели и плътни.

                                   

# 65
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
  Лесна и вкусна торта с хляб.

Продукти:
• 1/2 хляб
• 1 малък маргарин
• 1ч.ч. захар
• какао за цвят
• 2 пакета от малките бисквити  "закуска"
• кондензирано подсладено мляко или компот.

Начин на приготяне:
Сухия хляб се  мокри с вода ,изтисква се и се прибавят другите продукти-маргарина,захарта и какаото.Бисквитите се потапят в млякото.Нареждането става по следния начин:един ред бисквити,един ред от сместа,бисквити,един ред от сместа и така докато свършат.Това е. Mr. Green  chef

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 21:20 от •◊ Ясмина ◊•

# 66
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                   Мъфини с боровинки.    Източник
 
Продукти:
430 г брашно
1 с л бакпулвер
1/2 с л сол
330 г захар
86 мл олио
86 г меко краве масло
3 яйца
257 мл прясно мляко
1 пакетче ванилия
280 г пресни боровинки.

Начин на приготвяне:
• Две форми за мъфини (2х 12) се намасляват или всеки отвор се застила с хартиени кошници.
• Брашното се смесва със солта и бакпулвера.
• Захарта се разбива с олиото и кравето масло.
• Сипват се млякото, яйцата, ванилията.
• Разбърква се.
• Добавя се брашното и тестото се разбърква до еднородна смес.
• С електрически ръчен миксер се бърка на ниска скорост (1-ва) 60 секунди (това ще помогне на кексчета да се надуят по време на печенето).
• Прибавят се боровинките и се разбъркват с дървена или силиконова лъжица.
• Тестото се разпределя по формите.
• Отгоре по желание мъфините могат да бъдат поръсени с едра захар, кристална захар, маслени трохи, орехи или филирани бадеми.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 190 С за 18 минути или до готовност.
• Оставят се във формата 15 минути, след което се изваждат.

# 67
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                                  Лазаня.   източник

Променила съм рецептата.

Продукти:
• 1 пакет кори за лазаня,
• 500гр. кайма,
• 250-300гр. кашкавал,
• 2 зелени чушки,
• 2 моркова,
• доматен сок
• индийско орехче
• лук, чесън,
• риган, магданоз,сол

Начин на приготвяне:
Корите се пускат във вряща вода за около 1 минута (или по-малко). В тенджерата се пускат не повече от 3 кори, за не се слепнат. Като се извадят, се изплакват със студена вода и се подреждат една до друга. На пакета пише, че се слагат сурови и после си омекват при печенето, но аз за всеки случай може да ги попарите.
За плънката: запържва се лукът и чесъна. Прибавя се 500г. кайма. Каймата може да е телешка или смес- по ваш избор. Запържва се като се налива по малко доматен сок, да не стане на бучки. Прибавят се няколко пасирани домата (или дом.пюре) и подправките
Най-отдолу в тавата се слага малко дом.сос (или плънка). Отгоре се подреждат един ред кори, а върху тях от плънката. Върху всяка кора слагате настърган кашкавал, още малко плънка. Следва нов слой кори и т.н. Най-отгоре се завършва с кори. Покриват се с фолио и се пекат в предварително загрята фурна на 200-220 градуса. След около 25 мин. може да махнете фолиото, да настържете кашкавал и да оставите да се запече леко.
Важното е плънката, да не е прекалено гъста, да има и течност, за да омекнат корите.

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 21:17 от •◊ Ясмина ◊•

# 68
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                Пияни мъфини.

Продукти:
• 1 яйце,
• 100г. захар(може и повече)
• 1 ч.ч. кис. мляко,
• 1 ч.л. сода,
• 2 ч.ч. брашно,
• олио на око Thinking ,
• 40г. пудинг по желание,
• 30-40г. кокосови стърготини.

• 30-40г. стафиди,
• 30гр. ром.

Начин на приготвяне:

Накиснете стафидите в рома.
Смесете брашното,пудинга,кокосовите стърготини.
Отделно смесете кис. мляко със содата.
Разбъркайте яйцето и захарта,след което прибавете кис. мляко+содата и олиото.
Прибавете към течните съставки и брашнената смес,разбъркайте добре.
Стафидите сложете най отгоре,може и посредата.
Сложете тавичката в студена фурна на 180 градуса.



Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 21:17 от •◊ Ясмина ◊•

# 69
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                           Бейби картофки с гъби, филе и кашкавал.   ИЗТОЧНИК


Продукти за 5 порции:

• 1 кг дребни картофи
• 250 гр гъби (печурки)
• 250 гр в п филе (или шунка)
• 250 - 300гр кашкавал
• 6-7 с л мазнина за задушаване (който иска може повече)

Начин на приготвяне:
* Картофите се сваряват  не разваряват  в подсолена вода -  ако са пресни - предварително обелени (аз нали си имам лесен метод със солта) , ако са стари - белят се след като се сварят. В случая са пресни.
* Поставят се в тиган с повече мазнина да се запържат до зачервяване /или във фритюрник/.
* Разбъркват 2-3 пъти внимателно, да не се разкъсват
* Изваждат се в широка чиния.  Мазнината от тигана се изсипва в друг съд, като се оставя само 1-2 лъж. в него.
* Поставят се филето/шунка, нарязано на дребни кубчета и нрязаните  гъби. Задушават се за 2-3 мин. (ако гъбите са мариновани и филето е прясно тази част се пропуска и те се прибавят върху картофите само нарязани)
* Разпределят се върху картофчетата.  Настъргва се кашкавала отгоре и запича на грил или на горен реотан до разтопяването на му (може и в микровълнова фурна)
* Може да се поръси със ситно нарязан магданоз (за любители) и подправки по желание преди сервиране.
***Ако искате да са по-ароматни, може при варенето да поставите стрък розмарин при тях.

Рецептата ми е любима и затова си позволявам да я сложа в "любими",дано авторката няма нищо против. Praynig Blush

Последна редакция: сб, 19 дек 2009, 21:16 от •◊ Ясмина ◊•

# 70
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
                                           Бонбони "Рафаело".      Източник.

Продукти:
• 400 гр.кондензирано мляко подсладено, (подчертвам защото когато аз ги правех за първи път не обърнах внимание на това  ooooh! и нищо не се получи)
• 30 гр кр.масло
• 100гр.кокосови. стърготини.

Начин на приготвяне:
Конд.мляко се слага в малък съд и към него се добавя маслото.
На слаб огън се бърка непрекъснато,като се остава млякото да загрее но не и да заври.
След това около 10-тина минути млякото се сгъстява и става като крем. Изсипва се в чиниика и се остава да изстине.
Когато кремът се втвърди, с леко намазнени ръце оформете топчета, които се овалват в кокосови стърготини.
Така получените бонбони се остават в хладилник за 1 - 2 часа.
По желание може да сложите ядки вътре.

# 71
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Икономичен шницел.

Продукти:
•250гр кайма
•2бр. яйца
•1ч.ч. газирана вода
•1ч.ч. брашно
•1 щипка сода
•1ч.л. сол
•черен пипер
•кимион (или подправки по ваш вкус)

Начин на приготвяне:
Всичко се смесва и с лъжица се взима и пържи.Това е.Лесно, бързо и вкусно.

Общи условия

Активация на акаунт