Картофени рецепти

  • 57 028
  • 192
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 383
ето една рецепта на Картофен Хляб от Афьон/Тр

пресметнах/преобразувах я рецептата като за машина за хляб(800г)

Вода..................195мл      
Картофи...........180г      
Сол....................6г
Бяло брашно.....450г      
Cyxa Мая...........6,0г(прясна 15г)





# 106
  • София
  • Мнения: 8 499
ето една рецепта на Картофен Хляб от Афьон/Тр

пресметнах/преобразувах я рецептата като за машина за хляб(800г)

Вода..................195мл      
Картофи...........180г      
Сол....................6г
Бяло брашно.....450г      
Cyxa Мая...........6,0г(прясна 15г)


Комшу тамън щях да те питам на ЛС това Афьон град ли е или област, че тука сега в България дават един сериал и главната героиня е от там.

# 107
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Ето нещо и от мен:
Картофени таралежки.
Продукти:
500гр. картофи,
200гр. кашкавал,
100-150гр. сирене,
1 кофичка майонеза,
3-4 стръка магданоз.

Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват и се пасират.
Към тях се прибавя настърган кашкавал,настъргано сирене и майонезата.
Всичко се обърква добре и се прибавя ситно нарязан магданоз.
От получената смес се оформят топки,които се овалят в настъргано сирене (или нещо по ваш вкус)

# 108
  • Мнения: 383
Комшу тамън щях да те питам на ЛС това Афьон град ли е или област, че тука сега в България дават един сериал и главната героиня е от там.


здравей комшу,

да, Аfyon е област, прочутa със суджука , хляб кадаиф със биволска сметана, мрамора, подводните си води, картофите, локума, маковете си и още мн. други подобни.

ето го Afyon

Последна редакция: ср, 22 юли 2009, 18:46 от Ердинч

# 109
  • Мнения: 573
Това е много лесна и вкусна картофена гарнитура

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254554.msg6221942#msg6221942

# 110
  • София
  • Мнения: 4 180
Майка ми прави мързелива мусака. Картофите приготвя на пюре и 1/2 разстила в на маслена тавичка после ги залива със запържена кайма, лук, чер пипер, чубрица (смес като за мусака) и отгоре останалата част от пюрето. Пече около30 мин. и сервира.
Аз си я правя стандартна мусаката, но тя винаги така я приготвя.

# 111
  • Мнения: 559
Картофи на фурна с 4 вида сирена.

1.5 кг.картофи се нарязват на полумесеци.Смалко масло и чаша вода се оставят във фурната за около 30 мин.Когато омекнат,се омесват със сирена по избор (синьо сирене,гауда,ементал,саламурено,моцарела,пармезан и тн).Запичаме като най-отгоре поръсваме с кашкавал до червено.Поръсваме с пресен магданоз.
Сол не се слага,понеже не е нужно.

# 112
# 113
  • Мнения: 1 271
Картофи с ориз е една от любимите ни ястия.
Приготвя го баба ми и е типична рецепта за селото, в което е родена.

Картофите се обелват и нарязват в тавичка. Запържва се глава лук в МАСЛО. Слага се червен пипер, джоджен , сол и малко черен пипер плюс вода.
Заливат се картофите. Една кафена чашка ориз се изчиства, измива и с ръка се разпръсква по картофите. Заливат се с вряла вода и се пекат.

моята баба правеше същото само че в тенджера и с домати накрая, с много джоджен - мммммммммм

пп. от къде е баба ти?  Embarassed

# 114
  • На брега на реката
  • Мнения: 1 540
От линковете на Ердинч аз си откраднах тази снимчица  Wink

                                   

Картофки, лютеничка, наденичка на тиган - поне на мен така ми изглежда  Crazy

# 115
  • София
  • Мнения: 10 214
Аз правя картофено руло,но вече не помня откъде ми е рецептата.Не съм чела темата,може и да я има рецептата.
Значи сваряват се обелени картофи и след това се пасират или намачкват.Разстилат се върху пекарска хартия като за руло.Отгоре се слага плънка по желание.Може да е от запържена кайма,лук и други нещица,кой каквото се сети.Завива се на руло.Някои го мажат с белтък.Изпича се леко.
Нещо такова става:
http://www.valenceto.snimka.bg/album.php?album_id=63251&pid=2655322

# 116
  • Мнения: 2 037
Да ви питам как точно се правят картофки с пушено сирене и пилешко филе? Подобно на тези в Уго с разни комбинации. Предполагам, че на всички принципа е един и същ. Запичат ли се, варят ли се.....?
Картофите първо се сваряват, след това се слагат в глинено гювече или йена. Заливат се със сметана, слага се нарязаното пилешко филе, черен пипер и сол и се пекат, а накрая се настъргва кашкавал.

Ей това го направих вчера вечерта изглежда много хубаво, дано и да е вкусно - довечера ще разберем  Party

# 117
  • София
  • Мнения: 1 231
Чакайте и аз да се запиша в къщи често се предлага за Мезе-обаче е картофена торта.Имам снимка как изглежда ма нещо не мога да я кача. Embarassed те тука точно съм с две леви ръце май,ако някой има желание и помогне ще я качим заедно ако ли не ето продуктите:
По принцип готвя на око  Grinning ма все пак горе долу знам кое колко отива.

1кг картофи(сварени и обелени)
200 гр мек колбас(аз купувам Тандем в естествено черво,може и 2 кренвирша ма не е същия вкус)
4 твърдо сварени яйца
1 майонеза -250 гр(майонеза Краси е толкова)
3-4 кисели краставички по желание
1/2 кофичка кисело мляко
200 гр кашкавал
200 гр сирене
маслини за украса или който каквото иска

В тава (аз я правя в йенска тенджера,може в тор-тена чиния)изобщо в съд които да ви е удобно,ма гледайте да е  примерно 25 на 30 или 30 на 35 като размер
Разделяте всички продукти на око на две.(без яйцата).Всичко се ренда идеята е да е пласт по пласт.Почвате картофи,сирене,салам,кашкавал.кисели краставички(тях може и ситно нарязани за по лесно).Заливате с соса(майонезата разбъркана с киселото мляко)ма половината и пак продължавате-картофи,сирене,салам,кашкавал най отгоре заливате пак със соса и нарендвате яйцата и украсявате както ви харесва.Престоява 4 5 час в хладилника и бон апетит.Аз лично я разрязвам на парченца и сервирам,а всеки гост сам да си разбърка цялата смес,наистина е вкусно и лесно поне за мен.

# 118
  • Universe
  • Мнения: 1 559
Пиле по белгийски -  страхотно попадение, много сполучлива рецепта   bowuu
 Рецептата и снимката са от сайта vkusnoikrasivo.com


Продукти:
1 пиле,
2 големи глави лук,
500гр. картофи,
150 мл. прясно мляко,
50 гр. масло,
200гр. кашкавал,
сол, подправки на вкус.
Мляко за пюрето, колкото поеме.
Приготвяне:
Пилето почистваме и отделяме бутчетата за друго ястие.
Сваряваме пилето и обезкостяваме.
Нарязваме на дребно.
Лукът /може да се добавят и гъби/ също нарязваме на дребно и запържваме в малко мазнина с пилешкото месо.
Сваряваме картофите и приготвяме пюре по обичайния начин за приготвяне на пюре/с масло и мляко или вода/.
На дъното на тавичка слагаме пилешкото месо с лука, върху него разстиламе пюрето и накрая настъргваме кашаквал.
Наливаме млякото от страни по стените на тавата така, че да отиде и в пилешкото, а не само по пюрето.
Запичаме във фурна за 20-30 мин или, докато кашкавалът придобие златиста коричка.
Печем на 220*С в предварително загрята фурна.


И нещо от мен -  една гарнитурка, която става и за мезе  - пресни картофки с чесън и копър.



Измивам картофите /не е нужно да са пролетни, тези ги пържих вчера Wink/ и както са с корите ги нарязвам  на рендето "Вьорнер" на кръгчета като за чипс. Пържат се в тиган или фритюрник, след изваждането се поръсват с гранулиран чесън и пресен копър.
Могат да се консумират е на другия ден - вкусът си остава непроменен Peace

# 119
  • На точното място
  • Мнения: 298
Сега попадам но тази тема. Изчетах я цялата - все е дно аз съм я писала. Вкъщи сме големи картофомани, правила съм 99% от рецептите тук. За съжаление мъжът ми е на здравословна диета, която напълно изключва картофите  Sad. От пролетта не съм правила любимите си рецепти с картофи. Ще следя обаче с интерес, че времето на диетата отминава  Wink

Общи условия

Активация на акаунт