Майчинството - счетоводно - 19

• 55 509
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 840
Здравейте,момичета!
Искам да попитам от каква възраст на детето мога да си прехвърля майчинството

# 841
След 6 месеца таткото може да го гледа до годинка като обезщетението не е фиксирано, а се изчислява като това за бременност и раждане на майката.

След годинка може да прехвърлиш майчинството на таткото, бабите или дядовците ако работят на трудов договор.

# 842
Стики,благодаря за бързия отговор

# 843
  • София

За кои документи ме питаш - за да назначат съпруга ти ли?

А при теб - като ти прекратят договора да те назначи деверът в неговата фирма. Защото на борсата майчинство не дават. Само обезщетение за безработица.
Макар максималното да е колкото майчинството. Simple Smile
Да, за тях. Simple Smile

# 844
  • София
След 6 месеца таткото може да го гледа до годинка като обезщетението не е фиксирано, а се изчислява като това за бременност и раждане на майката.

След годинка може да прехвърлиш майчинството на таткото, бабите или дядовците ако работят на трудов договор.
Стики, няма ли вариант да се прехвърли на баба или дядо след 6 месец, ако с таткото не сте семейство?
А може би дядото или бабата да са безработни или само по оная програма, дето няма пари Mr. Green

# 845
Никой ли не може да ми отговори на този въпрос  Tired
Здравейте!
Имам следния въпрос - Имали право работодателят да ми накъсва отпуската по негово желание, в смисъл да ходя да я пускам месец за месец?
Като имам отпуска неизползвана от 2 години и малко отгоре и ме се равнява на около 150дни /учител съм/
Благодаря предварително!  bouquet

# 846
  • В полите на Пирин планина

Стики, няма ли вариант да се прехвърли на баба или дядо след 6 месец, ако с таткото не сте семейство?
А може би дядото или бабата да са безработни или само по оная програма, дето няма пари Mr. Green

Докато не ти изтекат 410-те дни нямаш право да прехвърляш на друг. На бащата може след 6 месеца, дори и да нямате официален брак, но е припознал детето.

# 847
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Имам следния въпрос - Имали право работодателят да ми накъсва отпуската по негово желание, в смисъл да ходя да я пускам месец за месец?
Като имам отпуска неизползвана от 2 години и малко отгоре и ме се равнява на около 150дни /учител съм/

Честно казано за учителите не знам как стои точно въпроса  newsm78 Може би в колективния трудов договор е описано точно как е. Принципно, ако е за периоди преди 2008 година по КТ не може да ти бъде отказан отпуск, т.е. може да го ползваш целия. След 30.06.2009 г. това се отнася и за отпускът за 2008 г.

# 848
Здравейте отново. Simple Smile
В нашието предприятие (държавно) са забранени отпуските до второ нареждане. Но аз се връщам юли на работа и прекратявам майчинството си. В същото време имам неизползвана отпуска още от 2006 година, която искам да взема от края на юли. От работа ми отговарят, че е много вероятно да не ми дадат отпуск. Имат ли право?

# 849
  • Майничка
В нашието предприятие (държавно) са забранени отпуските до второ нареждане. Но аз се връщам юли на работа и прекратявам майчинството си. В същото време имам неизползвана отпуска още от 2006 година, която искам да взема от края на юли. От работа ми отговарят, че е много вероятно да не ми дадат отпуск. Имат ли право?

По КТ, от юли нямат право да Ви откажат отпуск за 2006,2007 и 2008г., но трябва да предупредите писмено работодателя 10 дни предварително от кога ще го ползвате. За 2009 могат и да не Ви разрешат.

# 850
Здравейте!

Честно казано за учителите не знам как стои точно въпроса  newsm78 Може би в колективния трудов договор е описано точно как е. Принципно, ако е за периоди преди 2008 година по КТ не може да ти бъде отказан отпуск, т.е. може да го ползваш целия. След 30.06.2009 г. това се отнася и за отпускът за 2008 г.
Благодаря много   bouquet

# 851

По КТ, от юли нямат право да Ви откажат отпуск за 2006,2007 и 2008г., но трябва да предупредите писмено работодателя 10 дни предварително от кога ще го ползвате. За 2009 могат и да не Ви разрешат.

Благодаря за бързия отговор!   bouquet

# 852
Здравейте отново!
Въобще не ми е ясно как се изчисляват болничните и майчинството Sad
Значи осигурявах се 11 месеца на 240 лв и един месец на 335 лева. от 13 май съм в болничен 45 дни преди раждане и на 20.06 видях че в картата са ми превели 190 лева- и не мога да разбера защо са толкова и за какъв период са ми изплатени?
Може ли да ми кажете колко трябва да вземам като болнични и колко като майчинство?
Благодаря ви много предварително!  bouquet

# 853
  • Пловдив
Здравейте отново!
Въобще не ми е ясно как се изчисляват болничните и майчинството Sad
Значи осигурявах се 11 месеца на 240 лв и един месец на 335 лева. от 13 май съм в болничен 45 дни преди раждане и на 20.06 видях че в картата са ми превели 190 лева- и не мога да разбера защо са толкова и за какъв период са ми изплатени?
Може ли да ми кажете колко трябва да вземам като болнични и колко като майчинство?
Благодаря ви много предварително!  bouquet

Това е превода за май.Месечно ще взимаш около 250 лв по време на обезщетението за бременност и раждане,което е 410 календарни дни от първия ден на 415 дневния болничен.

Майчинството започва след това и месечно ще взимаш 240 лв за 2009 г

# 854
Благодаря за отговора, но така ако тези 190 лв са за месец май който от 13 до 31 има 13 работни дни то се пада по  14.62 лв на ден. И като ги умножа по още 9 за да стане цял месец т.е. 22 работни дни -9 х 14.62 =131.58. И общо ще станат 321.58(190+131.58), а не 250лв.
И само за 45 те дни преди термин ли ще вземам толкова и после 240?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт