Майчинството - счетоводно - 19

• 55 499
  • 1 043
  •   1
Отговори
# 855
  • Пловдив
Благодаря за отговора, но така ако тези 190 лв са за месец май който от 13 до 31 има 13 работни дни то се пада по  14.62 лв на ден. И като ги умножа по още 9 за да стане цял месец т.е. 22 работни дни -9 х 14.62 =131.58. И общо ще станат 321.58(190+131.58), а не 250лв.
И само за 45 те дни преди термин ли ще вземам толкова и после 240?
Благодаря!

от 13 до 31 май са 15 работни дни-има две работни съботи

Смятам на 20 работни дни в месеца обезщетението,защото според мен това е усредненият случай.Ако има повече работин дни от 20,ще имаш повече пари от 250 лм.

# 856
Сега вече ми стана ясно Simple Smile
Благодаря много! Hug

# 857
Здравейте.
Преди време бях писала за проблем с работодател и неправомерно назначение, поради което не ми се изплащат обещетения.Писах къде ли не жалби, но отговор нямам.прехвърлят ме към различни институции.Работодателят отказа да ми коригира договора и ми остава единствено да го съдя, но докато се осъдим аз ще продължавам да съм без доходи.
Затова се замислих мога ли по време на отпуск за гледане на дете до 2г да си сменя работодателя и какви са процедурите.
Поне да си взема остатъка от парите, а не да губя и тях.И вторият ми въпрос е ако се прехвърля на нова работа мога ли да продължавам да  изисквам от старият работодател да ми изплати обещетенията.Само да оточня аз съм още по старият закон, където се изплащат парите от работодател, затова съм обвързана с неговите проблеми с НОИ Confused
Надявам се съм си задала разбираемо въпроса  Embarassed

# 858
  • В полите на Пирин планина
Здравейте.
Преди време бях писала за проблем с работодател и неправомерно назначение, поради което не ми се изплащат обещетения.Писах къде ли не жалби, но отговор нямам.прехвърлят ме към различни институции.Работодателят отказа да ми коригира договора и ми остава единствено да го съдя, но докато се осъдим аз ще продължавам да съм без доходи.
Затова се замислих мога ли по време на отпуск за гледане на дете до 2г да си сменя работодателя и какви са процедурите.
Поне да си взема остатъка от парите, а не да губя и тях.И вторият ми въпрос е ако се прехвърля на нова работа мога ли да продължавам да  изисквам от старият работодател да ми изплати обещетенията.Само да оточня аз съм още по старият закон, където се изплащат парите от работодател, затова съм обвързана с неговите проблеми с НОИ Confused
Надявам се съм си задала разбираемо въпроса  Embarassed

Да, може - по взаимно съгласие да се прекрати договора или като ти си пуснеш предизвестие. Може да започнеш работа на друго място - трябва да имаш един отработен ден, за да влезе договорът в сила. Вземанията ти от първия работодател си остават непроменени, т.е. можеш да си ги търсиш  Peace

# 859
Благодаря за бързият отговор  Hug
На новият договор, след като влезе в сила отново си подавам молба за отпуск и си продължавам до 2г. нали така или бъркам?

# 860
На новият договор, след като влезе в сила отново си подавам молба за отпуск и си продължавам до 2г. нали така или бъркам?

Не, не бъркаш. Подава се заявление по чл. 53 от КСО в НОИ от работодателя.

# 861

Не, не бъркаш. Подава се заявление по чл. 53 от КСО в НОИ от работодателя.
Сърдечно благодаря   bouquet
Лек и успешен ден

# 862
  • софия
Здравейте на всички   bouquetИмам една молба-може ли да ми обясните на чист български език следното
НЕ ВИЕ Е ПОДАДЕНА ИНФОРМАЦИЯ В РЕГИСТЪРА НА ОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА ОТ 01.12.2008Г.КАТО ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ/2008Г. Е НЕКОРЕКТНА ПОДАДЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ ДНИТЕ В БРЕМЕНОСТ И РАЖДАНЕ ДО 410-ДНИ СЕ ПОДАВАТ В Т.16.2 НА ДЕКЛЕРАЦИЯ ОБР.1 ПОДАВАНА КЪМ НАП, А НА ВАС СА ПОДАДНИ В Т.16.3
Това ми беше изпратено току що на мейла.Декларацията ми е подадена на 1.06,от тогава е входящият и номер и до сега си стои в статус в обработка и им писах да попитам кога ще бъде обработена и сега получих това TiredА до момента ми е изплащано всичко от предишната декларация
Благодаря предварително за отговора Hug

# 863
Здравейте на всички   bouquetИмам една молба-може ли да ми обясните на чист български език следното
НЕ ВИЕ Е ПОДАДЕНА ИНФОРМАЦИЯ В РЕГИСТЪРА НА ОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА ОТ 01.12.2008Г.КАТО ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ/2008Г. Е НЕКОРЕКТНА ПОДАДЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ ДНИТЕ В БРЕМЕНОСТ И РАЖДАНЕ ДО 410-ДНИ СЕ ПОДАВАТ В Т.16.2 НА ДЕКЛЕРАЦИЯ ОБР.1 ПОДАВАНА КЪМ НАП, А НА ВАС СА ПОДАДНИ В Т.16.3
Това ми беше изпратено току що на мейла.Декларацията ми е подадена на 1.06,от тогава е входящият и номер и до сега си стои в статус в обработка и им писах да попитам кога ще бъде обработена и сега получих това TiredА до момента ми е изплащано всичко от предишната декларация
Благодаря предварително за отговора Hug

Ще рече, че работодателят не е подавал декларации за осигурените лица за посочения период. Това се прави след превод на осигурителните вноски и изплащане на заплатите /или начисляването и на двете /. Корекцията на грешно подадени данни също се прави от работодателя.

# 864
Здравейте момичета - искам предварително да ви благодаря, че помагате и се отзовавате на всички въпроси   bouquet
Имам едно питане и аз - в момента съм в майчинство и болничните ми изтичат на 29 юни - смятам да се върна на работа от 30 юни, но работя като учител и точно тогава всички излизат в отпуски, ако и аз излезна в отпуск дали ще мога да ползвам тези 50% от майчинството които ми се полагат  newsm78
Предварително ви благодаря   bouquet

# 865
Здравейте момичета - искам предварително да ви благодаря, че помагате и се отзовавате на всички въпроси   bouquet
Имам едно питане и аз - в момента съм в майчинство и болничните ми изтичат на 29 юни - смятам да се върна на работа от 30 юни, но работя като учител и точно тогава всички излизат в отпуски, ако и аз излезна в отпуск дали ще мога да ползвам тези 50% от майчинството които ми се полагат  newsm78

Да - получават се и по време на отпуск. Трябва да подадеш декларация по чл.54 от КСО - Прил. 4

# 866
Здравейте!
Ще бъда благодарна за бърз отговор- на 02 юли малкият ми навършва годинка. На 3-ти ли трябва да се върна на работа. Искам да прехвърля майчинството на баща му-работи на трудов договор. Какво трябва да направя, документи, които трябва да попълня и откъде да започна? Баща му може ли да работи допълнително на граждански договор, докато е в майчинство. Предварително благодаря.

# 867

Да - получават се и по време на отпуск. Трябва да подадеш декларация по чл.54 от КСО - Прил. 4
Много благодаря за бързия отговор   bouquet

# 868
Здравейте!
Ще бъда благодарна за бърз отговор- на 02 юли малкият ми навършва годинка. На 3-ти ли трябва да се върна на работа. Искам да прехвърля майчинството на баща му-работи на трудов договор. Какво трябва да направя, документи, които трябва да попълня и откъде да започна? Баща му може ли да работи допълнително на граждански договор, докато е в майчинство. Предварително благодаря.

Не е задължително да завършва на РД на детето. Брой 410 дни от 1-вия ден на първия болничен лист за бременност и раждане 45 дни преди термин.

За прехвърлянето:

В случай че отпускът за отглеждане на дете ще се ползва от друго правоимащо лице, като приложение към заявлението се оформят следните документи:
- декларация за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя), в случай че майката предостави съгласието си за това обстоятелство;
- справка по образец от предприятието, в което работи майката (бащата, настойникът).
Декларациите и справките се изготвят в два екземпляра, всеки от които се съхранява в личните досиета на деклараторите в съответното предприятие.
В тази хипотеза заявлението се подава от лицето, което ще ползва отпуска за отглеждане на дете със съгласието на майката (осиновителката). Тя разполага с възможността във всеки един момент да оттегли своето съгласие с писмено заявление, адресирано до предприятието, в което работи, и да продължи да го ползва лично. В този случай към заявлението се прилага декларация, подписана от майката, че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка (чл. 46, ал. 4 НРВПО).
Правоимащите лица, определени в чл. 164, ал. 3 КТ могат по своя инициатива да прекратят ползването на отпуска за отглеждане на дете със заявление, облечено в писмена форма и адресирано до предприятието, в което работят.

Необходими докумнети за предприятието на двете страни:
Заявление за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда
Декларация по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските
Декларация за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда от бащата (осиновителя) или от един от родителите на майката (осиновителката) или на бащата (осиновителя)
Декларация за поредността на детето
Справка от предприятието, в което работи майката (бащата, настойникът)
Заповед за разрешаване на ползването на отпуск по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда

За НОИ:

Декларация Приложение 3+копие от акта за раждане на детето + копие от заповедта за разрешаване на отпуск.

Бащата може да сключи граждански договор по време на отпуск за гледане на дете.

# 869
Стики, пак съм аз, да ви кажа какво стана с моето майчинство....В РУСО минах през няколко кабинета и няколко наистина мили дами, които ми обърнаха внимание и провериха нещата и се оказа, че за 3 месеца назад милата ни счетоводителка такива сметки е направила и даже за 1 месец имам база 5 лева??? Останалите ме е водила на минимална-това в персоналните регистри, а в същото време виждат, че са ми внасяни осигуровки на високата база... Накрая 2-те дами се двоумиха как е възможно и дори псуваха по моята мила колежка как може да е толкова немърлива, след което ме насочиха да напиша жалба....ЖАлбата я написах и сега чакам в едномесечен срок да й направят проверка и да я накарат да си оправи сметките, че и до глоби и актове щели да стигнат.... После ще чакам  преизчисление  и превод... Simple Smile
Благодаря още един път за вниманието и времето, ще пиша пак, когато има развитие....

Общи условия

Активация на акаунт