След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 527
  • 311
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Направо ми взе граматиката 5*180=900 лв колко взимат за 10 дена бре да му се невиди  ooooh!  А като забавят майчинството лихви няма,е просто вече нямам думи тотално ме срази.

# 196
Здравейте, искам да питам по-запознатите следния въпрос :
През септември се надявам да тръгне детето ми на ясла. Тогава ще бъде на 1 година и 6 месеца. Разбирам, че майчинството ще спре. Но искам да си търся работа по специалността. И искам да напусна сегашната си работа.
Ако остана няколко месеца без работа,трябва ли да уведомявам някой,и ще спрат ли детето от ясла?
Благодаря!   bouquet

# 197
Сега разбрах, че дължа на държавата 1400 лева за 5 месеца и 10 дни.
Добре , съгласна съм че с нея на глава няма да излязя.Както казахме закона преди всичко.
По онова време за месец се взимаше 180 лв.
Искам само да знам, защо не са ме уведомили навреме,та да не плащам токова пари и за лихвите.Би трябвало да ме уведомят с писмо  и аз да си направя сметката, а не да съм в невидение години.
би ли споделила за кои месеци става въпрос и кога те уведомиха за дължимото????

# 198
Малко след дъжд качулка се включвам, но не съм видяла
Детето ми е родено на 16 септември 2005 г. .Значи съм го пуснала някъде началото на април.
Тогава е било на година и половина .
Вчера майка ходи да ми фправя бакиите , аз така и не видях нищо от документите.
Последно сумата, която плати за този период е 1600 лв.
Както искате така ги смятайте.

# 199
Имам доста натрупана отпуска през двете майчинства и като станем на две годинки искам да я ползвам.Знае ли някой колко трябва да работя преди това?Също от месеца в които се връщам ще имам само пет работни дни.Казаха ми, че тогава трябва да работя и следващия цял месец без право на болнични.Много мами споделят, че още със започване на ясли са се разболели тогава ние какво можем да направим при положение, че няма кой да ни помага.Благодаря предварително.

# 200
Не си длъжна да работиш, но ако очакваш, че при връщането ти на работа ще има увеличение на заплатата и искаш да получиш плащане за отпуските си на тази база- 10 дни.
Чл.177 от КТ:"За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
(2) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер."

А защо "без право на болнични"?Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение вместо трудово възнаграждение за времето на отпуск поради временна неработоспособност и при трудоустрояване, ако имат най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск. Изискването за 6 месеца осигурителен стаж не се отнася за лицата, ненавършили 18-годишна възраст.Ти ги имаш.

# 201
Във фирмата ми казваха след второто майчинство ,че нямам база на която да ми платят.По същата причина ми отказаха и отпуска.Питах сега защото две години по- късно си помислих, че има някаква промяна в закона.Тогава също имах пет работни дни от месеца в който се върнах а трябваше да работя целия следващ и чак след това да ползвам отпуск ,но увеличение получих доста след това защото за да го получа трябвало да имам база за цял месец с увеличена заплата.И това стана чак на третия месец от връщането ми на работа.Работя в държавно предприятие, но нещо ми се струва ,че ме пързалят.

# 202
 Laughing А на каква база ти се плащаше майчинството и първата отпуска за бременност и раждане?
Нужни са 6 месеца стаж, а ти ги имаш. В закона пише каква е базата, пък що се правят на ощипани не знам. По време на двеге години по майчинство осигурителен стаж също ти се трупа.
На трудов договор ли си или по служебно правоотношение?
Ако не ти е удобно тук можеш да ми пишеш на лични.

# 203
Здравейте!Не знам дали  е тук мястото,но да Ви питам......,аз в момента ползвам 6мес. неплатено майчинство или незнам как точно е правилно да се изразя,но става дума за след втората година на детето.....,та тези шест мес.,ми се води трудов стаж,но ми се внасят само здравни осиг.,не ми се изплащат пари от НОИ(освен детските)Ще има ли някакъв проблем,за това че детето е записано в ДЯ и трябва ли да уведомявам някъде?

# 204
Здравейте.Видях в първите страници че сте обсъждали ако се запише детето на ясла се прекъсва майчинството за това искам да ви питам защото съм решила утре да отида да подам молба за ясла на малката.
Та въпроса ми е следния значи ако сега подам молбата за да си имам едно запазено място най-рано за началото на др година/защото са мн малко местата и да се подсигуря/тогава ще ми бъде ли спряно майчинството след като дефакто тя не ходи на ясла?

# 205
Здравейте.Видях в първите страници че сте обсъждали ако се запише детето на ясла се прекъсва майчинството за това искам да ви питам защото съм решила утре да отида да подам молба за ясла на малката.
Та въпроса ми е следния значи ако сега подам молбата за да си имам едно запазено място най-рано за началото на др година/защото са мн малко местата и да се подсигуря/тогава ще ми бъде ли спряно майчинството след като дефакто тя не ходи на ясла?
Не, когато започне да посещава редовно и се води записана от яслите пускат списъзи и уведомяват НОЙ.

# 206
Прекъсва!

# 207
И в тази тема да попитам...........

Преди 2 год.ако се запише детето на ясла/т.е.започне да я посещава/ майчинството прекъсва.това е ясно.Но какво става ако детето тръгне на 2 год?

Мама може ли да си остане в къщи и да ползва 6мес неплатената отпуска.? newsm78
Тогава НОЙ нищо не плаща, т.е. няма и какво да връща, единствено и се пази мястото в работата.

# 208
  • Варна
Можеш да си ползваш неплатената докато детето ходи на ясла, няма проблем.

# 209
Ох,4етох 4етох и же4е се обърках.Детото ми ена ясла от 2 дена.ТЯ е на 1 год.и 6 мес.-аз без работа.Казвате ,4е маи4инстжото се спира,но аз съм говорила с маного майки от тази ясла,които са в съ6тото положение и те казват,4е си взимат маи4инсжо-240лв.КАк така се полу4ава незнам.И други майки съм питала и да ви кажа не познажам някои със спряно маи4инсво.Аз мисля да по4на работа след 1 месец,но дотогажа какжо 6те стане.И къде мога да проверя дали имам глоба/дали трябжа да връ66там пари/Разбирам 4е такъв е закона и не искам да споря с вас,но за66то жси4ки които питам казжат 4е са си жзиамли пари.И друго да питам-дали от яслата ужедомяват родителите 4е подават декларация в нои 4е детото е на ясла.Само да кажа,4е съм от малък град и дали тожа има зна4ение Rolling EyesА  и друго се сетих да ви кажа,моге да е по разли4но за мен за6тото съм бременна .Дали е друг закона в такъв слу4аи.Моля ви споделете,4е ве4е запо4жам да се притеснявам да не остана без пари.

Общи условия

Активация на акаунт