След записване на ясла, прекъсва ли майчинството?

• 70 457
  • 311
  •   1
Отговори
# 225
  • на североизток
Такааа, прочетох почти всичко по темата и разбрах следното: когато детето тръгне на ясла преди да навърши 2 години, майката трябва да уведоми НОИ и работодателя си и да започне да получава половината майчинство-при положение, че все още не е започнала работа.
Това, което не разбрах е, сега като трябва да връщам пари, ще връщам половината, която съм надвзела или цялото майчинство?

Лихвата, която се дължи колко точно процента е и кой я определя?

И другото, което все още ме гложди е това за детското заведение на пълна държ. издръжка.Тъй като яслите не са такива, а по времето когато се е случило това с мен(преди 3години) в закона пишеше така.И тогава втората година не беше отпуск за гледане на дете..., а си беше майчинство. С две думи стана ми ясно, ако сега съм в това положение какво трябва да направя и как стоят нещата законово, но не ми е ясно за минало време не трябва ли да се съблюдава закона, който е важал тогава???

# 226
Посъветвай се с адвокат.

# 227
Втората година си е чист отпуск, макар и с целево предназначение.
Половин обезщетение ще получаваш до навършване 2 г. на детето ако ходиш на работа.
Преди три години законът си беше като сега, т.е. не можеше да си седиш вкъщи, да получаваш обезщетение, детето ти да е до 2 г. и да ходи по ясли.
Давностният срок е 5 години.

# 228
  • София
Здравейте..имам нужда от малко помощ и ще съм благодарна на всички, които пишат Hug
Малкият го приеха април на първо класиране за ясла с прием септември. Той е роден на 22 юли тази година прави 2 годинки. Сега- имам уговорка с шефа ми да ме пусне неплатени тези 40 дена отпуска- дълго е за обяснение защо така стана, след което ще напусна тази фирма. Въпросът ми е искат ли служебна бележка отново септември когато детето тръгва на ясла? Аз мислех с отпуските ми се връзва да съм вкъщи до 2 септември, но директорката каза че ще ги приема към 10-то число или 20-то. Това май означава че аз ако напусна преди тези дати прецаквам на малкия яслата и единствения вариант е да си пусна до края на септември неплатена?! После ако напусна и да кажем че се получат празни дни докато почна новата работа ще повлияе ли на яслата??  Изобщо не ми е ясно как седят нещата, моля ви ХЕЛП  Praynig

# 229
  • София
lycia, няма никакво значение от тук нататък дали работиш или не.  Peace Щом по време на записването си отговаряла на условията - това е всичко. През септември никой няма да те пита дали работиш, нито ти търсят някакви допълнителни бележки, нищо. Просто си водиш детето на ясла и това е.
Промяна в обстоятелствата може да настъпи за всеки, никой не е застрахован от загуба на работа.
Не се притеснявай.  Hug

# 230
  • София
Да, именно. Аз затова хипер много се притесних, защото невероятно страшния късмет извадихме- първият изтеглен беше малкия в гранична група и сега да не прецакам нещо...щото ще се гръмна Simple Smile 
Благодаря ти сърдечно Peace

# 231
  • София
Нищо не прецакваш, не се притеснявай.  Hug
По приницип обаче, освен тези платен 40 дни отпуск за двете години майчинство /които при теб разбрах че няма да бъдат платени/, имаш право на още 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете /може да се ползва до 8-годишна възраст на детето и може да не е наведнъж/.
През време на този отпуск работодателя ти плаща само здравни осигуровки /или може ти да му даваш парите/, но поне се водиш на работа, тече ти стаж и ако се наложи да ти се издават служебни бележки за този период се смятат като период на МРЗ.

# 232
  • София
Да. знам за тези 6 месеца...а дали да не питам някоя майка от същото ОДЗ дали не искат служебна бележка и да се застраховам?

# 233
  • София
Няма да искат, мъжа ми също остана без работа в началото на учебната година. Точно тогава трябваше да попълваме декларации къде работим, служебни телефони, домашни, мобилни, адрес, евентуално контакт с близък който да прибере детето ако нещо се случи и т.н. - тази декларация е с цел ако се наложи спешно да ни издирват заради детето /всичко може да се случи/.
Та там си написах, че мъжа ми е безработен и никой не ни е правил никакви проблеми, нито е коментирано по въпроса. На следващия месец си намери работа и така.

# 234
  • София
Няма за какво!  Hug Успех в яслата и много здраво детенце ти пожелавам!

# 235
iv4i_79 , има вариант,ако в декларацията, която си подписала е пишело "на пълна държавна издръжка" и да не дължиш пари. Wink Ако все пак дължиш,то това е сумата за цялато майчинство,за времето, за което детето е било на ясла/градина,а ти не си била на работа.Лихвата така и не разбрах колко е.

# 236
Момичета а какво се случва когато детето го вземат на ясла след 2 години?
То така или иначе майчинство не се получава? съответно и няма какво да се връща?

# 237
За родителите интересуващи се по темата от Плевен и областта, искам да оставя едно съобщение, че утре в Заседателната зала на Областната управа от 10 часа, ще се проведе среща с управителката на НОИ Христина Митрева по въпроса за глобите и прекъсването на майчинството при връщане на децата на ясла. Който се чувства ощетен от системата или се интересува от проблема моля да заповяда.

# 238
Бих искала и аз да попитам, защото не ми стана много ясно. Не живеем в София, и може да се каже няма проблем с местата в яслата (или поне нямаше преди 2-3 години), и при нас практиката е такава - отначало от яслата се взема само храна, за да свикне детето, обикновено около 2 седмици или 1 месец, и след това детето започва реално да посещава яслата. Но докато се взема храна, естествено се плаща такса и детето се води записано. Случаят при нас е такъв, че започнахме да вземаме храна за каката, когато беше на почти 1 година и 11 месеца (края на октомври, тя е родена в началото на декември), и смятах да я пусна на ясла, когато навърши 2 години. В началото на декември обаче в групата им се появи скарлатина, обявиха карантина, и аз реших да я пусна след Нова година. Така и стана, тръгна реално на ясла през януари, когато аз вече така или иначе вече не вземах майчинство за нея. Въпросът ми е следният: трябва ли да връщам някакви пари за този месец и половина, през който сме вземали храна и детето се е водело записано, или не, като се взема предвид реалното му тръгване на ясла. През този месец и половина тя си е била вкъщи, и аз си я гледах, не съм се връщала на работа, защото бях вече и много бременна Grinning.     

# 239
Сори, де ама като вземаш храна, детето как свиква?  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт