Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са гестационните седмици и как се определят месеците на бременността?
Как се броят седмиците на бременността, когато се отчита част от деня?
Какви са рисковете, когато плодът е по-малък от очакваното за гестационната седмица?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са гестационните седмици и как се определят месеците на бременността?
Гестационните седмици по време на бременност се разделят в различни месеци, както следва: 1-4 г.с. съответстват на 1-ви месец, 5-8 г.с. на 2-ри месец, 9-13 г.с. на 3-ти месец, 14-17 г.с. на 4-ти , от 18 до 21 седмица е петият месец, от 22 до 26 седмица е шестият месец, от 27 до 30 седмица е седмият месец и от 31 до 35 седмица е осмият месец. Бременността обикновено продължава около 40 гестационни седмици или приблизително 9 месеца.
-
Как се броят седмиците на бременността, когато се отчита част от деня?
Ако например сте в 20-та гестационна седмица и 3 дни, считате се за 20-та гестационна седмица, тъй като все още не сте преминали към следващата седмица. Въпреки това, когато става въпрос за бременност, много жени предпочитат да смятат, че времето от 20+ означава фактически следващата седмица, т.е. 21-ва гестационна седмица.
-
Какви са рисковете, когато плодът е по-малък от очакваното за гестационната седмица?
Ако плодът е по-малък от очакваното за гестационната седмица, но все пак има сърдечна дейност, рядко представлява сериозен проблем. Разликата в размера може да се дължи на множество фактори, включително момент на овулацията или грешки при определяне на датата на последния менструален цикъл. Важно е редовно да проследявате развитието на плода по време на следващите прегледи, за да сте сигурни за неговото здраве.
-
Каква е вероятността да се наблюдава сърдечна дейност на различни етапи от бременността?
-
Как се определя размерът на плода и какво да правим при съмнения?

Не бъркайте понятията, разликата между навършени седмици и седмица, която караш е огромна! Винаги караш следващата след навършените. Като бременна от 8 месеца и една седмица в кой месец си, в осмия ли?
/ Сърдечния ритъм се измерва в по голяма седмица и разликата е че тогава измерват калко удара в минута е сърдечният ритъм при пулсациите не е така с такава точност. Но тъй като не съм лекар си запазвам правото и да греша. А иначе ще ти пратя интересна статия там пише мн. полезни неща /аз съм в болнични и само чета ли чета.../но в момента излизам и ако те засека на линия ще ги метна. 
/ но понеже ставаше дума в по ранна седица, какво точно се долавя за това уточних това което съм чула от доктора.