Италия 100!

• 20 995
  • 295
  •   1
Отговори
# 150
Ха, ха, много точно описание, прослойка стил "Лили Иванова"  hahaha И тука има такива образи.
На басейнчето на което ходя лятото, идва едно семейство тя и той.
Тя е като някакво шаранче в лицето. Първо мислих, че е със скорошна операция и още не й е спаднал отока, но той не спада вече 3 години ... Цялата е напомпана, натъпкана... мъжът й си я харесва обаче. Прилича на някаква възрастна Валерия Марини , същата пластична вулгарност.

# 151
Така е Лени , но като цяло 'етикета' не се губи  Laughing Sunglasses Един диамант хвърлиш ли го в калта все си е диамант и си свети  така и Милано. Както казах аперитиво, аз ви оставям момичета, занасям се към корсо семпионе, на по едно "Jazz Café". Приятна вечер на всички  Grinning

# 152
  • Italia
Така е Лени , но като цяло 'етикета' не се губи  Laughing Sunglasses Един диамант хвърлиш ли го в калта все си е диамант и си свети  така и Милано. Както казах аперитиво, аз ви оставям момичета, занасям се към корсо семпионе, на по едно "Jazz Café". Приятна вечер на всички  Grinning

Хм,не си ми много дале4е ама за съжаление домът ме зове,няма как. Rolling Eyes След малко и аз паля моторетката към нас. Grinning

# 153
Аз да ви се оплача как съм я закъсала със Sintassi del periodo, нищо не схващам  Sad

теорията не я помня, ама на практика е по усмотрение на пиШеЩия

Аз най-отговорно завявявам,4е съм завърШила гимназия с изу4аване на италиански ( бях една от най-дОбрите в класа ) ама за Синтасси дел периодо за първи път 4увам.  #Crazy Embarassed
Деси,я обясни на кака си Милена за какво то4но иде ре4. Ейййй, колко е верен лафа,4е 4овек се у4и докато е жив. Rolling Eyes

ох, ми има 17 вида субординати (подчинени изречения) като всяка отговоря на комплементото, което се съдържа в нея (аз поне така разбрах). Ta ние трябва да можем да определяме кое подчинено изречение какво е. Примерно E' inutile che tu venga, che tu venga е subordinata soggettiva, forma esplicita. Да де, ама аз не мога да разбера почти никога кое изречение какво е. Ето тук са изброени видовете пропозициони http://it.wikipedia.org/wiki/Categoria:Sintassi_del_periodo .. абе голяма каша е. Освен това, трябва да можем да определяме и кое комплементо какво е...  #2gunfire  Sick  

# 154
Абе те със сигурност навсякъде ги има, но имах предвид, че в Милано сякаш чувствително често срещам "Лили Иванова". Wink

В Болония съм била веднъж и там хората ми се сториха по-земни. Впеачтли ме много единствено един мъж полу-травестит със силно червило на устата, висок към 2 метра, но качен на сабо с висок ток, а всичко останало като дрехи, лице си му беше мъжко. Лени и тя беше и може би го помни. Laughing

# 155
В Болоня мъжете са впечатлителни, жените изглеждат като мокри врабчета пред тях.
Помня:) Харесвам ексцентрици много.

Като те чета, Деси направо изпадам в депресия колко много имам да уча италиански ...

# 156
E' inutile che tu venga, che tu venga е subordinata soggettiva, forma esplicita.   
Деси, това не е ли просто Congiuntivo, бе? newsm78

# 157
  • Italia
Аз да ви се оплача как съм я закъсала със Sintassi del periodo, нищо не схващам  Sad

теорията не я помня, ама на практика е по усмотрение на пиШеЩия

Аз най-отговорно завявявам,4е съм завърШила гимназия с изу4аване на италиански ( бях една от най-дОбрите в класа ) ама за Синтасси дел периодо за първи път 4увам.  #Crazy Embarassed
Деси,я обясни на кака си Милена за какво то4но иде ре4. Ейййй, колко е верен лафа,4е 4овек се у4и докато е жив. Rolling Eyes

ох, ми има 17 вида субординати (подчинени изречения) като всяка отговоря на комплементото, което се съдържа в нея (аз поне така разбрах). Ta ние трябва да можем да определяме кое подчинено изречение какво е. Примерно E' inutile che tu venga, che tu venga е subordinata soggettiva, forma esplicita. Да де, ама аз не мога да разбера почти никога кое изречение какво е. Ето тук са изброени видовете пропозициони http://it.wikipedia.org/wiki/Categoria:Sintassi_del_periodo .. абе голяма каша е. Освен това, трябва да можем да определяме и кое комплементо какво е...  #2gunfire  Sick  

Като 4ета и се умопомра4авам. Зна4и аз на практика съм ОК,но на теория накуцвам. Wink
Деси,сега като се прибера Ще си направя експеримента да запитам мъжа ми,тукаШен,дали има идея Що е то Синтасси дел периодо и има ли тя по4ва у нас ( гарантирам ти,4е Ще ме погледне странно и Ще ми каже Cosaaaa ?  Twisted Evil )

# 158
Мен пък ме интересува в писмения италиански къде се слагат запетайките?!!
Аз си карам по БГ маниер - ограждам подчинено изречение, пред някои съюзи .... Но виждам по книгите, че не е точно така. Simple Smile
Правилото как е?

# 159
10cent's То тея неща според мен, не ти помагат кой знае колко да можеш да говориш правилно. Това е все едно да ме питат за синтаксис по български език, еми подлог и сказуемо ще уцеля, ама някакви там допълнения честно казано вече не ги помня. За мен това са някакви главоблъсканици със съмнителен изход, нещо като математиката  Laughing
sciura не е просто конджунтиво, конджунтивото е наклонение, което може да съществува само в подчинено изречение, тоет това е глаголът в подчиненото изречение. Е' е подлогът в главното изречение è inutile.
предполагам, че са ги гърчили в училище, както и нас тука със синтаксис на изречението. Тоест чувала съм го, ама до тук.

# 160
правилото за запетайките

Запетайката се използва във вметнатите части (qualche volta, lasciatemelo dire, Tu ,ragazzo, oltrepassi ogni limite)
La virgola ci vuole ancora per separare la proposizione principale e vari tipi di altre proposizioni subordinate (подчинени изречения, значи)
При обръщения също се използва: Аmore, hai preparato la cena?
Също така при изписването на датите: Sofia, 4 giugno
В италианският не се слага запетайка пред местоименията che, quale, cui, ecc.
Не е задължително да се слага запетайка пред MA и не се слага пред съюза che.

Последна редакция: чт, 04 юни 2009, 20:41 от Dèsi

# 161
sciura не е просто конджунтиво, конджунтивото е наклонение, което може да съществува само в подчинено изречение, тоет това е глаголът в подчиненото изречение. Е' е подлогът в главното изречение è inutile.

Как може глагол да е подлог? Ти съвсем ме смая! "è" е глагол...
che tu venga не е ли подчинено изречение на è inutile? Какво пречи тогава да е congiuntivo според определението, което даваш?

Аз знам, че congiuntivo се използва след фрази, които изразяват съмнение или пък утвърждават нещо или пък декларират нещо...
è inutile ми мяза точно на една такава фраза. Не е ли?
Аз си ги говоря тези неща, ама по инерция и без да съм ги учила много, много от учебни, така че не ти споря, а просто любопитствам.

# 162
Ами грешката е моя, имах предвид сказуемо, ама понеже чета за някакви подлози в момента и съм се объркала, извинете  Embarassed Точно така е както ти казваш. То конджунтивото е ясно кога се използва, аз имах предвид, че щом е конджунтиво, значи е подчинено изречение. Оф, от много учене, съвсем съм изпушила.

# 163
Oooo, мерси за правилото за запетайките!  bouquet
Значи наистина много прилича на българското правило. Например пред però ще се сложи запетайка, така ли? Или по-скоро не, както е с ma?
A за обръщението: Моето аморе никога не слага запетайка, когато ме пита дали съм му сготвила вечеря и аз реших, че побългарявам правилата и спрях и аз да слагам. Twisted Evil

# 164
аз съм много зле. първо, 2г си бях вкъщи и как да науча да говоря. започнах да разбирам, но нямаше с кой да говоря. помнех доста неща от училище, но практика с почти никой.  сега за няколко месеца чувствително дръпнах, аз самата се усещам доста по-уверена, но пък моят съпруг предпочита да ме слуша и да не ме поправя, понякога се ядосвам, защото го питам 'разбра ли', а той казва " да, да, разбрах", но го мързи да ме поправя. имаме разправии с него по този въпрос. като се добави, че съм майстор на губенето на време , нещата са сложни)) все някой ден ще се науча, де, особено, ако искам да се явявам на конкурси.. няма ак.

Последна редакция: чт, 04 юни 2009, 21:05 от 10cent's

Общи условия

Активация на акаунт