КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 70 995
  • 644
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте всички,
Благодаря ви за отзивите. Аз вече посетих Св. Климент Охридски. Разговарях с директорката - г.жа Логофетова, мисля че се казваше. Много спокойна жена, възпитана и много внимателна. За материалната база - училището се намира срещу КАТ, дървеница. Стаите са хубави, малки, но и учениците им в клас не били много. коридорите са обсипани с рисунки - някои са на ученици на училището, други- професионални. коридорите и стаите са доста приятни. Имат физкултурен салон, който е в ремонт и там по същество не може да се играе. Показаха ми го обаче и казаха, че предпочитат родителите да са запознати предварително с всички условия, за да няма изненади. Забравих да спомена, че училището няма двор - водят ги в някаква градинка от другата страна на булеварда... не познавам добре района.
Толкова за материалната база. Казаха, че математиката е застъпена много силно при подготовката на децата. Аз направих справка в нета и наистина представители на училището фигурират доста напред в класациите на олмпиади по математика и т.н. Преди доста други частни училища /вкл. Еспа и Св.София/. Това, което ме кара да се колебая е написаното от Призма - самата директорка каза, че са малко деца в един клас - според нея около 7-8. Трудно ми е да преценя дали това е добре /в смисъл може да се обрне повече внимание на децата/ или не... Ако някой друг има впечатления - моля да споделите. Признавам си, че  доскоро ползвах форума само като читател ... Благодаря на всички!!!!

# 181
Това е чудесно. Виж горе, допълних.

# 182
Здравейте всички,
Благодаря ви за отзивите. Аз вече посетих Св. Климент Охридски. Разговарях с директорката - г.жа Логофетова, мисля че се казваше. Много спокойна жена, възпитана и много внимателна. За материалната база - училището се намира срещу КАТ, дървеница. Стаите са хубави, малки, но и учениците им в клас не били много. коридорите са обсипани с рисунки - някои са на ученици на училището, други- професионални. коридорите и стаите са доста приятни. Имат физкултурен салон, който е в ремонт и там по същество не може да се играе. Показаха ми го обаче и казаха, че предпочитат родителите да са запознати предварително с всички условия, за да няма изненади. Забравих да спомена, че училището няма двор - водят ги в някаква градинка от другата страна на булеварда... не познавам добре района.
Толкова за материалната база. Казаха, че математиката е застъпена много силно при подготовката на децата. Аз направих справка в нета и наистина представители на училището фигурират доста напред в класациите на олмпиади по математика и т.н. Преди доста други частни училища /вкл. Еспа и Св.София/. Това, което ме кара да се колебая е написаното от Призма - самата директорка каза, че са малко деца в един клас - според нея около 7-8. Трудно ми е да преценя дали това е добре /в смисъл може да се обрне повече внимание на децата/ или не... Ако някой друг има впечатления - моля да споделите. Признавам си, че  доскоро ползвах форума само като читател ... Благодаря на всички!!!!

Можеш да погледнеш и по-стари постове някъде пролетта-лятото на 2008 г. Има доста интересни и хубави разкази за това ЧУ.
Да, доста са добре в математиката, но не съм съгласна с класацията ти.  Mr. Green (съвсем добронамерено - зависи кои състезания си гледала)

# 183
Даниела, благодаря за разказа ти. Simple Smile Имах подобни подозрения за Евролицея. Не може да правят нещо толкова грандиозно и да не посочат ни опит, ни лицензи, ни преподаватели. Ама-ха!
По първа точка не мога да те посъветвам.
По втора точка - интересни са тези ЧУ. По тип обучение май най-много до ААУ се доближава Св. Георги, а като база - Ровел. Но аз лично не съм им фен - въпрос на лични възприятия.

# 184
  • София
Даниела, Дрита ще проверяваш ли?
Ще ми бъде интересно да споделиш впечатления /макар и накратко/ от Петър Берон и Българско школо.  
За мен предимство на общинските училища е свободното време, което позволява децата да почиват повече, а също има роля за изграждането на самостоятелност.
Предимство на добрите частни училища виждам в професионалната организация на ежедневието на децата - както по отношение на изучаваните дисциплини, така и по отношение на допълнителните занимания. Мотивирани преподаватели, ангажирани с обучението на децата родители, там, където има тестова форма на прием - условия за изграждане на класове от деца с близки умения, интереси и знания.

inox, за малки деца /4-5/ годишни група от 7-8 деца е добре, именно заради индивидуалния подход. Но по-големи деца трябва да имат приятели, конкуренти, лидери, дразнители. Има моменти, които изискват тържественост, шум, пъстрота. А това може да стане в малко по-широка среда. Пък и ми се струва несигурно, ами ако 1-2 деца напуснат /напр. по финансови причини/, някак 6-7 второ- или трето-класници съвсем камерно ми звучи като клас или като випуск. Не натрапвам мнение, пиша какво мисля за толкова малки класове.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 15:13 от Prizma

# 185
"Дорис Тенеди" строят прекрасна сграда в  "Белите брези".

# 186
Здравей, 1,
Всъщност, всеки започва от нулата, но в Евролицея, подчертавам по мое мнение, някакси няма визия. Твърде е възможно те да се развият отлично, но на този етап не е това, което търся. Моля те ,обаче, сподели какво не харесваш на Св.Георги? Много е важно за мен.

Призма, Дрита не е ли немско училище? С мъжа ми взехме решение Алекс да учи английски и френски като втори език, а немски на доста по-късен етап.
Обезателно ще споделя за Петър Берон и Българско школо. Всъщност, след като приключа с обиколките и намеря малко време, ще седна и ще се опитам да систематизирам видяното. Така и на мен може да ми се изясни. А разсъжденията ти за плюсовете на държавното и на частното образование са същността на дилемата ми. Наясно съм, че всеки сам решава за себе си, но понякога има аргументи които този, който е потънал в проблема, не забелязва. Затова и питам. Не е ново за този форум, но при 12-часовия ми режим на работа трудно се справям с четенето на всички и затова се нуждая от съвет.

# 187
Да добавя нещо- Св.Георги започват да строят свое училище в парцела от 10 дка, в който сега се намира Трета АГ в Княжево. Щели да разрушат сградата и да построят своя. Звучи много добре.

# 188
  • София
Не, чувала съм, че Дрита се гордеят с обучението си по английски. Но нямам впечатления от тях, а и сякаш не полагат усилия сайтът им да ги представя.

# 189
Daniella, нямам никакви лични впечатления към Св. Георги. Трагедията с детето в басейна в Банско ме потресе.

# 190
Понеже си говорите за Свети Георги, дано съм полезна с моите лични впечатления, от проучванията ми миналата година.
Първо: ми е останало неприятното усещане, че там много повече важи фамилията на родителите, отколкото някакви записвания или изпити на децата, и второ: при подбора на учителите се държи много повече на това да са native speaker, отколкото преподаватели с опит. За трагедията не искам и да коментирам - сама по себе си е достатъчно показателна.

# 191
Във в. Капитал има интересна статия
http://capital.bg/show.php?storyid=861220
Няма нищо общо с ЧУ, но е в близост до едно.

# 192
Понеже си говорите за Свети Георги, дано съм полезна с моите лични впечатления, от проучванията ми миналата година.
Първо: ми е останало неприятното усещане, че там много повече важи фамилията на родителите, отколкото някакви записвания или изпити на децата, и второ: при подбора на учителите се държи много повече на това да са native speaker, отколкото преподаватели с опит. За трагедията не искам и да коментирам - сама по себе си е достатъчно показателна.

Да, наистина не ми стана ясно- ако има повече кандидати от възможния брой, как става пресяването- няма тест.
И мен много ме смущава случая с удавеното дете. Твърде показателен е, за да го пренебрегна. Факт е обаче, че амбициите на училището впечатляват и учебната им програма ми хареса най-много от тази на останалите у-ща, които посетих.

# 193
А ти кои у-ща си посетила? Аз останах с впечатлението, че само ААУ - извинявай.

# 194
Миналата година в Св. Георги имаше тест и събеседване с родителите и детето за подготвителната група. За първи клас (и по-горните класове) казаха, че ще има и изпит по английски.

Общи условия

Активация на акаунт