КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 71 155
  • 644
  •   1
Отговори
# 420
Не съм фен на АК, но искам да изкажа и на тях и на испанската гимназия УВАЖЕНИЕ.
Ето това няма нужда от кеклама, доказва качество.
Е, ние все пак сме българи и сме "му намерили цаката". Имам "вътрешни сведения от две държавни и едно частно, в коти ЮНАШКИ е диктувано на абитуриентите. Така че и тук не можем да сме сигурни.И ако в село....на матура има 10 деца и 5 от тях са ми роднини, аз няма да им подскажа.... newsm78 Joy Но с това заслугата на двете "горни" училища не я омаловажама.Моите уважения, УЧИТЕЛИ в тези училища.
За съжаление останаха малкИ ще издам информацията си - едно от гимназиите е т.н. "Киров"!Е, ХУБАВА РАБОТА, АМА БЪЛГАРСКА!!!!!

# 421
  • София
Във връзка с по-горното мнение искам да попитам дали е вярна информацията, че само АК не допускат външни квестори на матурите си? Мисля, че някъде из форума го бях прочела, някой ако си спомня, моля да отговори.

# 422
Във връзка с по-горното мнение искам да попитам дали е вярна информацията, че само АК не допускат външни квестори на матурите си? Мисля, че някъде из форума го бях прочела, някой ако си спомня, моля да отговори.

Мисля, че в темата за АК се обсъждаше. Имаше и много точен отговор, на който определено вярвам. Беше нещо от сорта, че има няколко големи гряха в АК, за които директно изхвърчаш оттам - преписването и плагиатството. Така че дори и да е нямало външни квестори, едва ли отличните им резултати се дължат на това. Разбира се, аз съм доста далеч от АК и нямам отношение - само го запомних това обяснение, защото ми направи впечатление.

# 423
Момичета, имате ли информация в кои ЧДГ/ЧУ се провеждат изпити за постъпване в І-ви клас. И какво е вашето мнение. Моята позната от ЕК сподели, че при тях се прави първо "вътрешен изпит" за училищна зрялост, а после има и такъв официален.Аз, лично считам, че това е добре.Какво е вашето мнение?

# 424
ОСВЕН ТОВА НЕ МОГА ДА НЕ ИЗРАЗЯ СВОЕТО УВАЖЕНИЕ ЗА ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ ОТ АК И ИСПАНСКАТА ГИМНАЗИЯ. Това връща вярата на родителите, че има и добри учители, училища и надежда. Поздравления!

# 425
Момичета, имате ли информация в кои ЧДГ/ЧУ се провеждат изпити за постъпване в І-ви клас. И какво е вашето мнение. Моята позната от ЕК сподели, че при тях се прави първо "вътрешен изпит" за училищна зрялост, а после има и такъв официален.Аз, лично считам, че това е добре.Какво е вашето мнение?

Май в повечето от по-популярните ЧУ си има изпит. В някои е доста сериозен и си е приемен изпит с приети/неприети, в другите - по-лежерен, може би като входящо ниво (поне аз така си го наричам), за да видят дали какво знае кандидатът. Сещам се за следните у-ща с изпити:
- Св. София, Св. Георги, Увекинд, ПЧМГ (те са от 5 кл.), мисля, че и ЕСПА и Българско школо. Ти споменаваш ЕК. Не знам как е в Св. Кл. Охридски и Веда, но са си солидни ЧУ и сигурно имат подбор. Може би и в Монтесори да има изпит или ползват този от Горна баня. За Ровел, Меридиан 22, Дрита, Дорис Тенеди - не знам. За Евростар също не знам.
При по-малките може би няма изпити, а може и да има. Нямам представа.
Да, и на мен ми стана интересна повдигнатата тема.

Ето резултатът към момента:

Одобрявате ли изпитите като форма за прием в частните училища? След като гласувате, можете да се обосновете в темата.
да    - 85 (73.9%)
не    - 22 (19.1%)
не мога да преценя    - 8 (7%)

Последна редакция: сб, 05 юни 2010, 23:34 от 1

# 426
Браво на испанската гимназия.

АК за поредна година доказва, че тяхната система за преподаване е най-подходяща и учениците им са най-добре подготвени за матурите. Все пак тестовата система на оценяване е копирана от "американския модел".

Някой има ли идея, от къде може да се види статистиката за резултатите по училища, след 10-то място?

Кога ще обявят и статистиката от "малките матури", за да се види топ 10 на основните училища?

# 427
Дебат в "Капитал" за държавно финансиране и на ЧУ:
http://www.capital.bg/interaktiv/debati/6_triabva_li_da_se_izpla … or_obrazovatelni/
Има и анкета.
Анализът хич не ми хареса. Стори ми се набързо нахвърлен, еднопосочен и повърхностен. Позициите ЗА и ПРОТИВ още не съм ги чела. Хвърлих око на коментарите - има готини.
Резултатът в анкетата обаче е доста окуражаващ. Е, все пак си има значение и кой чете този вестник.  

Последна редакция: пн, 07 юни 2010, 00:54 от 1

# 428
  • София
Без да омаловажавам резултата на ИЕГ, бих искала да отбележа, че НЕГ дели второто място със същия резултат. Второто място на ИЕГ е поради азбучната подредба.
http://news.ibox.bg/news/id_210978900

# 429
момичета,
за догодина ще тръгваме първи клас и сме в чуденка накъде да се насочим;
много ви моля ако някой има инфо за частно училище ПЕЙО ЯВОРОВ да пише!
предварително благодаря за всичко!!

# 430
victress ,зависи от ориентацията ви-език, дарби и т.н.т Сподели все пак какво търсиш.ЧУ са мнооого.
Момичета, това с държавното финансиране на ЧУ и ЧДГ нещо позамря. Пак ли ще си замълчат! е не е честно. Какво, децата от ЧДГ и ЧУ да не са "доведеничета! Гледам и слушам коментари на служители от държавния сектор.Те са против!! Е защо, за да има повече за тях. Още повече, че при едно такова финансиране ще лъснат нелегитимните, измислени у-ща, ще падне таксата и така повече родители ще имат възможност за избор.От това ли ги е страх държавните!

# 431
ние сме с близнаци така че много трудно мога да се съобразя с изискванията на всеки един от двамата Rolling Eyes
по скоро таксата за момента е много определяща...ако някой може да даде добър съвет да пише моля ви Hug

# 432
  • София
victress,
дано във форума да се намери родител с дете в училището, което те интересува, но не ми се вярва. Освен таксата, предполагам и местоположението е важно.

# 433
  • София

Много интересни коментари...

# 434
Интересни коментари, но за съжаление човек трябва да има 3 дни да прочете всичко.
Прочетох по-обстойно мненито на Йонка Първанова.Основната й теза, че има "дискриминация" м/у държавно и частно. ДА, СЪГЛАСНА СЪМ! Но съм съгласна, защото държавните лапат субсидии, без да ги реализират. А едните деца са чада, другите "доведеничета", едните родители плащат данъци и получават, другите-не!
1.г-жата говори за условието към ЧУ-"да са длъжни да прие3приемат деца със СОП и от малцинствата".Защо?И сега в някои ЧУ и ЧДГ има деца с увреждания, но те са там под контрол на специални учители-нещо,което в общ.не е осигурено.Държавата ще дава ли и пари за ресурсни учители?!И не може да ме убеди, че в общ.винаги приемат такива!
2.избор учители-може би РИО на МОН ще определя кои ще са учителите в ЧУ!!Да,да.С пълно право Директорите си определят персонала,заплащане,условия.
3."пълняемост на паралелки"-в закона е казана максимална бройка, а не задължителна! Може би 32деца в група е перфектно, не е скучно като с 12!
4.Защо държавата ще опреде ля таксите! може би чиновете, мин.вода,месото ги купува държа вата.Е, ако в една д.д.гр в понеделник децата обядват "първо първо и второ първи", в ЧДГ менюто е различно.
5.защо ще отрича правото на избор на родителя!Не могат да ме задължат да си дам детето не въвВеда, а в 7-мо у-ще/примерно/!
Освен това парите се полагат НА ДЕЦАТА не на ЧДГ и ЧУ, а родителите на децата трябва сами ДА ИЗБЕРАТ!

Общи условия

Активация на акаунт