КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 15 - изпитите

• 71 143
  • 644
  •   1
Отговори
# 435
Съжалявам за дългият пост.Още имах какво да пиша, но се спрях!
Само да добавя-значи за производство на тютюн се полага държавна субсидия, а за децата ни-не?

# 436
  • Bristol
Не само в България е така. Това, което съм забелязала е, че държавата обикновено осигурява един минимум, ако желаеш нещо повече, просто трябва да се бръкнеш  Rolling Eyes
Ето сега държавата е осигурила държавни училища, където можеш да си запишеш детето, места има, не е да няма. Обаче ти си предпочел частно училище, проблемът е твой.

# 437
Мери, да, точно в това е въпросът - относно този минимум, който се осигурява от държавата. И от този въпрос за минимума се "тегли" в 2 посоки. Едната е това, което си написала - държавата решава и инвестира този минимум в свои структури и ти казва, ако искаш я ползвай тази услуга. Другата посока, за мен е по-зряла и не така авторитарна - дава възможност на всяко дете да си избере как да си използва този "минимум". Ако отиде в ДУ, няма да доплаща. Ако отиде в ЧУ, ще си доплаща. Винаги и аз съм се питала какво става с този "минимум", който се заделя за всички деца, а реално щом има деца в ЧУ, значи не стига изобщо до тях. Т.е. какво се случва с тези пари - преразпредят ли се, виртуални ли са само или пък още първоначално изобщо не са начислени за всички деца и са изключени тези от ЧУ. Но ако пък дадено дете от ЧУ се върне в държавното образование, как ще се начисляват разходите за него, ако предварително не са заложени. Confused
Не съм наясно в дълбочина с тези бюджети, само се зачудих сега като родител какво се случва.

# 438
Да ,така е. Но-държавата отпуска субсидия за 3000 деца за І-ви клас/примерно/. От тях 2100 се записват в държавните у-ща, а останалите отиват в частни. Е, къде отива субсидията за тези 900?! Питам. Ако системата е- държавата отпуска толкова колкото са децата от този набор, директорите на държ.у-ща усвояват толкова колкото им е бройката...а останалите къде се "пренасочват"?!Излиза, че държавата има сметка децата на данъкоплатците да НЕ ползват субсидия за образование. Същото е и при ЧДГ.

# 439
  • Bristol
Да ,така е. Но-държавата отпуска субсидия за 3000 деца за І-ви клас/примерно/. От тях 2100 се записват в държавните у-ща, а останалите отиват в частни. Е, къде отива субсидията за тези 900?!
Отива за други държавни разходи  Crazy Държавата се грижи за нейните си структури на първо място. Дали ни харесва това или не е отделен въпрос. Парите да следват детето е една по-социална структура. Лично аз съм песимист по този въпрос. Държавата ни е далеч от социална и това се вижда с просто око само като се разходиш дори и по излъсканите улици и молове  Rolling Eyes

# 440
Като се замисли човек - то всъщно може би и сега ги има тези пари за децата от ЧУ, но са насочени нанякъде другаде. Реално може да се окаже, че не са никакъв допълнителен разход за държавата тези средстава. А още повече не са и никак голям, защото не са много тези деца от ЧУ и ЧДГ.

# 441
  • Bristol
Като се замисли човек - то всъщно може би и сега ги има тези пари за децата от ЧУ, но са насочени нанякъде другаде. Реално може да се окаже, че не са никакъв допълнителен разход за държавата тези средстава. А още повече не са и никак голям, защото не са много тези деца от ЧУ и ЧДГ.
Пари има. Дори и да не са много, ако се харчат разумно за важните неща пак ще има ефект. Въпросът е кое е важно и тук гледните точки започват да се разминават, образование, здравеопазване, социални осигуровки ... колите на депутатите Wink

# 442
Пари има. Дори и да не са много, ако се харчат разумно за важните неща пак ще има ефект. Въпросът е кое е важно и тук гледните точки започват да се разминават, образование, здравеопазване, социални осигуровки ... колите на депутатите Wink

Аз имам предвид за парите, които по принцип са си заделени за учениците. Т.е. за N-брой ученици X лв. И в тези N-брой ученици дали влиза и бройката на децата от ЧУ. И след това тези средства, които за учениците в ЧУ, накъде се насочват. Пак трябва да е за образование. Но накъде отиват - след като не стигат до училищата, в които учат децата от частното обр. Парите би трябвало да ги има и да са точно по това перо, за тази цел и т.н,, щом тези деца съществуват. Но понеже не са в държавни училища, не ги получават. А къде са тогава? При това положение, ако се преразпределят между ДУ, е ясно, че те нямат интерес от такава инициатива и винаги ще са против и ще плуят по ЧУ.

Според мен, има си наистина ясна социална политика - за ученик толкова на година и са заделени парите. След това обаче настъпва някакво объркване в системата. По каква причина децата, за които е отпусната еди-каква сума, не я получават. Това се чудя! Confused

Сега се сетих за помощите за раждане за дете - макар че те са си друга "бира". Да не би там някои да следи дали си раждал в частна клиника, дали си платил за екип или пък дали ходиш на частен педиатър, за да не ти дадат тези пари, а реално те са си като "подарък" от държавата за бебето. Държавата решава да подпомогне семействата с деца без значение дали са бедни или богати. Всъщност не знам дали още я има тази помощ, но се сетих за този паралел. Държавата едва ли се интересува как ги изразходваш тези пари за бебето.  По същия начин държавата заделя около 1000 лв. на ученик и трябва да се интересува само те да отиват целево за образование.

Последна редакция: ср, 09 юни 2010, 15:11 от 1

# 443
  • София
запис

# 444
Така, че можем да трансформираме искането си- "дайте си ни парите за нашите деца ,а избора си е наш!
При подготовка на бюджета би трябвало да са заложени субсидии за всички деца, нали! А после неусвоените са "икономия"!!
Само един пример- софииска община. 7 общински градини. При тях "се изисква " да се стремят "да правят икономии"/заплати, оборудване, ток и т.н.т. В края на годината се знае, че има над 3000 лв. икономии. Би трябвало тези икономии да се разпределят на тези 7 градини, а те да си преценят дали ще си ги делят като 13-та заплата.Да, ама не- общината отговаря- "какви икономии, всички средства отиват за "текущи "нужди - социални помощи, инфраструктура и т.н.т. Ние не искаме от вас икономии, за да вземете 13-та заплата, а за да "удовлетворим нуждите" на общината! Та така, икономията от субсидията за нашите деца "запушва някоя бюджетна дупка", или нечии джоб....!

# 445
  • София
...Прочетох по-обстойно мненито на Йонка Първанова....

Това мнение не го прочетох, признавам.
Изброените от теб неща са толкова ужасни, че "Не, не мерси..." не им ща държавните пари за моето дете.

От една страна смятам, че моето дете не е по-малко българче и ми е обидно, че държавата не му дава това, което му се полага... От друга мога да приема факта, че ОК мога да си позволя частно образование и парите от моето дете се спестяват, за да отидат при други, които имат повече нужда. А къде отиват? Искам да знам, искам да го видя.
Не ползвам държавно здравеопазване, както и детето ми, не ползваме държавно образование, данъци обаче плащам и то не малки. Искам да знам къде отиват спестените от мен и детето ми пари. Ако щеш да вдигнат една дет. градина и да напишат: "Построена от спестените средства от децата в частното образование." Да знаем, че парите ми отиват реално да другите деца, а не за новия мерцедес на мин. на образованието.  Twisted Evil

# 446
Подкрепям мнението на Иза!
 Peace

# 447
  • на път
Парите не отиват за другите деца (там отброяват и сециганят за всяка стотинка от делегираните бюджети). Интересно ми е обаче къде отиват ...  newsm78 връщат ги в бюджета ли под формата на икономии или други лоши мисли ми минават през главата.

# 448
Isa, ако в дълбочина анализирам това изказване, трябваше да пиша 3 дни, но не исках да ви отегчавам. Лошото е, че това е една майка, а не учителка! Освен това "дискриминацията не е насочена към ДДГ, а именно към ЧДГ! И защо държавата ще отпуска полагаемото, но при тези условия, които са ТЪПИ! Че в такъв случай ЧДГ ще станат като общински, но за повече пари.И защо трябва "по-добрата "практика да се принизява към по-лошата! Просто от завист!?Нали искаме да сме европейци. Е, там основното е правото на избор, но тук нещо не го виждам. Съгласна съм да има изисквания към ЧДГ! Така трябва да бъде. Примерно -Да се води и заверява задължителната педагогическа документация в Инспекторатите, да се съгласуват и отчитат условията от ХЕИ, да се отчитат брой и конкретни деца, ценз на преподаватели, при екскурзии и др, да се подписва документ в Инспектората, да се контролират учебните програми и т.н.т. НО....всичко това и в момента се прави в лицензираните детски градини!

# 449
  • София
балони, абсолютно си права.
Какъв е смисълът детето да е в частно училище ако преподавателите ще се избират от общината или пък класовете ще са по 30 човека?

Във всеки случай аз мисля, че сега само се говори, без да се прави нищо. Кога и как все пак децата от частните училища ще получат нещо... май няма да е скоро. В България омразата към хората с пари се увеличава, вместо да намалява и настоящото правителство с удоволствие се възползва. Промяна в полза на децата на богатите ми се вижда невъзможна баш сега.

Общи условия

Активация на акаунт