Бях чела веднъж статия за различния начин на възприемане и мислене на мозъка на аутиста- да, различен е от този намасата.
Но чий начин на преработка на информацията е по- чист и непорочен, непредубеден, непризнаващ маски и учещ се да се научи да "слага" и "разпознава" маските върху лицата на хората- естествено, това е аутистичния мозък.
Още преди да знам, че синът ми е аутист, бях забелязала, че без да се съобразява, говори за хората пред тях, нап. "На тази жена защо й е голяма главата" или "Защо е лош този?", така ги вижда и тогава отдавах на крехката му възраст и въпреки обясненията ми, че е невъзпитано, и въпреки ежедневните терапии, това продължава в голяма степен и до днес. Както чуем да се говори за някой "Каквото му е на сърце, това му е на уста", най- вероятно в детството си той е имал детски аутизъм, голяма част от който е преодолял, но е останало едно- невинното и чисто- трудно да крие това, което му е на сърце, трудно да слага маската на лицето и най- сериозното- трудно да разпознава маската върху лицата на хората. Такъв човек е винаги обсипан с проблеми, поради горните причини.
Та питам кой е различния- чистия и невинен мозък и реакция на аутиста или този, който лесно и от само себе си се учи, наблюдавайки само околните как по- лесно и добре се борави, когато всичко е покрито с маска и който борави с лъжата под- добре, отколкото с ножа и вилицата?
Макар да казвам на родителите на приетите за "деца в норма", че детето ми е различно, дълбоко в себе си знам, че не мойто е различното, просто мойто дете е непорочното. Ще излъжа ако не призная обаче, че ме е страх да не остане такова, защото трябва все пак да се "впише" в гнусния и мръсен маскиран свят тогава, когато мене няма да ме има.

.Не случайно е там - тя предпазва най вече чуждите деца от своето дете, като се опитва заедно с това и да накара и своето да се включи в игрите.Ако в училище има дете с проблем - не питайте учителката - попитайте майката на детето какво да обясните на своето дете.Най вероятно е първоначално тя да приеме защитна реакция и да се засегне - не случайно ние очакваме обикновено критики и нападки - това ни е ежедневието и не сме свикнали с нормален диалог - не и се сърдете - със сигурност обаче тя иска да обясни, иска но не знае как да подхване разговора.Трудно ни е, защото почти никога не искат да ни изслушат и това очакваме по традиция