Супа от лапад
около 400 г. лапад
4 с.л. кисело мляко
1 яйце
1 глава лук
1 шепа фиде
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
Задушавам лука за няколко минути и прибавям нарязания на ситно лапад. Задушавам за още около 10 минути. След това прибавям брашното, червения пипер, сол, заливам с около 2 л. вода и оставям да кипне. Добавям и фидето и оставям да ври около 15 минути. Накрая правя застройката от млякото и яйцето и след като поври още 5 мин. свалям от котлона.
Каша от коприва
Сварява се 500 гр. коприва в 2 л. вода / ври 5 мин./ и после се пасира.
В друг съд се задушава 1 глава кромид лук, нарязан на дребно, добавят се 4-5 с.л. брашно и 1 ч.л. червен пипер. Сместа се разрежда с пасираната с водата коприва. Ври така около 15 мин.
Разбиват се 2 яйца и се прибавят към копривата. Слага се джоджен.
Преди да се свали от котлона се добавя около 200 гр. сирене.
Поднася се с кисело мляко.
Спаначена супа
400 гр. спанак
1 глава лук
1 морков
1/3 ч.ч. ориз или също толкова фиде
3-4 с.л. олио
черен пипер, сол
за застройката
2-3 с.л. кисело мляко
1 яйце
Лукът и спанакът, нарязани на ситно, се задушават в олиото.
Прибавя се и настъргания морков. Долива се вода.
Оставя се супата да заври, след което се добавя оризът и се подправя със сол и черен пипер. Оставя се да къкри до готовност на ориза.
Застройва се с яйце, разбито в киселото мляко.
Доки ми каза, че щом ми се яде зелено да ям колкото искам, само да не прекалявам със спанака и на лапада задължително да изчиствам дръжките. Надявам се да съм ти била полезна.