Малта

• 176 587
  • 836
  •   1
Отговори
# 735
  • Малта
Чек, Врабец мерси за отзивчивостта  Hug

Значи до колкото разбирам по-добре да спестя 100-тина лева и само да си преведа дипломата, за да е ясно какво съм изучавала, че и мойта специалност е специфична ....

Аактовете за раждане на децата да легализирам ли или с червените паспорти е достатъчно на първо време?

А нещо за MALTAPARK сайта, някаква идея, вашите профилиработят ли си. т.е. някой кондидатсквал ли е от там за работа. И също смятатели че за Малта и местните работодатели е адекватен този портал: https://ec.europa.eu/eures/public/homepage

Някой да сподели има опит, какво се чете повечековър/мотивейшън летър или четат само СВ-то .... или друга особеност?

Мерси.

# 736
 medimed-сина си преведе и лагализира дипл.от средното ,но той за колеж(университет) я ползваше и беше изискване .Акта за раждане може само преведен -въпреки ,че чувам ,някой и тях легализират (аз не съм ).ЗА среща ако се обадиш аз съм свободна -гледам се с малката 2г2м -дано ви се разхожда към нашият град Сен паул,Буджиба ,че не разполагам с кола денем пък тя е малко палава и с автобус на делече ми е трудно ,ще типратя тел.номер на лично -ако решиш звънкай .

# 737
medimed, акт за раждане на детето и нашето свидетелство за брак ги бях превела от България както си трябва - с легализация (даже за свидетелството за брак се вадеше някакъв специален дубликат от общината, който после се превежда).
Навсякъде, където са ми трябвали (а те доста ми трябваха в началото), носех легализираните преводи и по едно преснимано копие за съответната администрация. Не знам, дали е било задължително да съм чак толкова изрядна. Но при всички случаи копията ми бяха полезни и навсякъде ги приемаха без забележки. Може и с обикновен превод да съм можела да мина, де да знае човек.

# 738
Акт за раждане не съм легализирала, но го преведох в България, което всъщност не е по малтийските изисквания. Ако трябва стриктно да ги спазват, то документите трябва да са преведени в Малта, също както българските институции искат документите да са преведени от български заклети преводачи. В Малта също има такива преводачи и на сайтовете на много институции (включително и за личните карти) пише, че документите трябва да са преведени от тях. Само че малтийците не са стриктни в това отношение и приемат какъвто превод им дадеш. На тях не им говори нищо преводаческата фирма в България, даже са ме питали какво е това. Апостил не съм слагала на нито един документ освен на дипломата, която обаче също не ми искаха, камо ли пък за него да гледат.

Ако ще се учи тук и е нужна предишната диплома, то тя трябва да е легализирана и то не само с апостил, а и в Министерство на образованието. За друго не мисля, че е нужно, може би само ако има нотариални заверки се слага апостил за да се удостовери, че нотариусът наистина е нотариус.

Има ЕС регламент, и то от доста време вече, според който в държавите членки се признават официални документи без апостил. Само че българските чиновници няма да почнат да го спазват, докато някой не ги осъди и шефовете не им напишат указания.
http://newsbg.eu/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8 … 0%B3%D0%B0%D0%BB/

# 739
Ако се чудите кои са най-добрите места за туризъм през 2016, на трето място сме според NYT.  Flutter

http://www.nytimes.com/interactive/2016/01/07/travel/places-to-v … =cur&_r=4

# 740
Ако се чудите кои са най-добрите места за туризъм през 2016, на трето място сме според NYT.  Flutter

http://www.nytimes.com/interactive/2016/01/07/travel/places-to-v … =cur&_r=4

Стискаме си ръцете с NYT - американците идват в Малта, аз отивам в Бордо  Sunglasses (И в Сконе в Швеция бих се върнала още хиляда пъти).

# 741
Мда, на чужд гръб и сто камънака са малко.  Mr. Green

Хора, не знам за вас, но аз почвам да се чувствам нелепо насред тази зимна жега. Хем съм много топлолюбиво същество. Еми не е нормално да си купуваш от намаленията през януари само тениски.  Laughing Това ми е пета или шеста зима тук, но толкова топло и бездъждовно не е било.

# 742
Аз си дойдох от сняг и съм като пияна от смяната на температурите в момента.   Crazy
Но предпочитам това пред миналогодишния мокър студ. Тогава имах чувството, че вода тече от небето, извира от земята, капе по стените и че костите ми скърцат. И седем градуса в спалнята нощем, при конвектор, включен на макс.

# 743
Здравейте, планувам пътуване до Малта през юни. Може ли да ми дадете информация как е времето тогава, как е температурата на водата? Освен това ми е интересно какви са цените по магазините, по ресторантите. Скъпа дестинация ли е Малта? Добре ли е да се храниш навън? И последния ми въпрос е може ли да се организира еднодневна екскурзия до Сицилия, разумно ли е това?
Благодаря предварително!  Hug

# 744
- През юни е много топло или горещо.
- Водата в морето е топла.
- Цените в магазините като цяло са по-високи от тези в България, но пак зависи.
- В ресторантите е по-скъпо или много по-скъпо от българските. Има и много хубави, и не чак толкова хубави.
- Малта е туристическа дестинация, съответно всичко е направено така, че туристите да харчат пари, т.е. евтино едва ли ще минете, освен ако просто не се разхождате с автобуси.
- За разумността на екзурзията до Сицилия нищо не мога да кажа. Към 300 евро за двама ще излезе без харченето на място. Можете да отидете и неорганизирано с ферибота и ще е по-евтино, но пък ще слезете в Позало и ако не наемете кола, няма какво да правите там цял ден. За мен си заслужава много да се види Сицилия, за други може би не. Няма какво да се организира, на всеки пет метра буквално има продавачи и агенции за екскурзии всякакви.

# 745
Нашето семейно излизане на ресторант винаги излиза около 40 евро, без значение дали планираме да ядем много или малко. Факт, на който вече не се чудя  Sunglasses Разбира се, говоря за пицарии и ресторантчета. Където пицата се движи между 8 и 11 евро. Има и скъпи места. Има и какво да се яде на крак по улиците и за по 1 евро на парче (2-3 пастици или сосидж рол). Не съм имала проблеми с ядене на пастици и други подобия на банички. От друга страна не смея да купувам дюнери и неща с повече сосове (и Бог знае какво още). (Пастици е местната кулинарна атракция, като нашата баничка със сирене. Продават се през ъгъл и са с пълнеж сирене или нещо друго.)

Лично на мен през юни водата ми е студена още. Но хората джапат. Чак юли влизам. Юни още плуват и медузи. Една моя гостенка я парнаха едни такива другарки. Местните казват, че медузите са до края на юни. Не е чак толкова страшно, де.

И аз като Чек бих вкарала температурите през юни в категорията 'горещо'.

Току-що установих, че Гугъл мапс вече е ъпдейтнат с новите линии на градския транспорт и номерата им излизат като цъкнеш на спирката, както и часовете на идване по разписание.

В Сицилия за по-малко от 4-5 дни не бих отишла. Иначе ще бъде чисто кандилкане на ферибот и препускане до някоя поляна и обратно, само заради идеята да стъпиш на острова.

# 746
Юни времето е топло става за плаж ,водата не е чак като август  Simple Smile за мен е хладна ,но пък малката влиза тя по смела от мама . Цени в магазина хм -като в БГ но в евро  Grinning хляб около 1 евро ,сирене,салам,кашкавал може да купиш на гр . за сандвичи . В повечето Паркове има пикник -арея и може да си направите пикник ,а също може и барбекю на плажа в Мелиха има определено място и не само там ,продават се и еднократни барбекюта -препоръчвам ако сте фенове на този тип хранене съчетано с романтиката на вечерното море .Често си правим лятото ние .Пици ,спагети -около 5,6,7,8,10 евро зависи от ресторанта и вида пица ,спагети .Пастиците са вкусни има с извара,пиле и едни с грах .Парчето е 30 цента ,на  тези с пилето 40 цента .Малката много ги харесва тези с извара  Simple Smile . Малта има и БГ ресторант -там може да хапнете по Български .В Сицилия -ходихме тази години ,но с 3 нощувки -хареса ми .АЗ лично за ден не отивам ,въпреки ,че има подобни екскурзии ,но са мен са много натаварващи .За ден става до Гозо  Simple Smile екскурзия  с ферибота -цял ден разходка и вечерта обратно в  Малта  Simple Smile -това го практикуваме всяко лято по няколко пъти .

Последна редакция: сб, 16 яну 2016, 23:50 от stefi 1304

# 747
Аз бих отишла и за един ден в Сицилия. Българския ресторант и на врага си не бих препоръчала. Не защото е български, да не ме разбере някой погрешно. Макар че не вярвам, че някой ще отиде в чужбина и ще търси точно ресторант с националната му кухня.

# 748
За БГ ресторанта като инфо го споменах ,ние не сме го посещавали и нямам преки впечетления .Само усещане ,че някой сънародници се радват да го посещават вид гордост може би -разни хора разни вкусове  Simple Smile .Ние сме в застой откъм посещение на заведение и магазини -с 2г дете мисия невъзможна ,тъй ,че като цяло не съм най-вещта в този вид хранене на вън .Check Please ето ти дъжд и вятър сега . Искам си топлото време аз.Да тази зима е по топла от всички предишни от 2011 съм тук и такава е нямало наистина .

# 749
Тази сутрин едвам си показах носа изпод завивките от студ...  Confused

Общи условия

Активация на акаунт