Малта

• 176 553
  • 836
  •   1
Отговори
# 795
Цялата система е "Майка плаче, грамофон свири..."   Sunglasses
И моето инфо е от тази учебна година - искат малтийски карти, че и отпечатък от палец на крака искат. Обаче имунизации не искат. Общо взето всичко опира до това, къде ще попаднеш.
Да не разказвам през какъв цирк преминавам в момента в нашето училище, за да третират детето поне малко като чужденец по отношение на малтийския език и да си снижат изискванията. Поредната ми среща с поредната заместник-директорка е следващата седмица и едва ли ще отбележим някакъв напредък.

Инак имунизациите ги донесох написани на един медицински лист и подпечатани от българския педиатър. Не е проблем, те си разбират кое какво е.

# 796
  • Малта
Носете си преведен акт за граждански брак, без значение от кого е направен превода. Искат го за записване на децата.

Оф ние сме без брак и се чудя да се бракуваме ли тук преди да заминем или там ако се налага заради децата и осигуровките?! Как ще ме посъветвате по този казус :-\

# 797
Да не разказвам през какъв цирк преминавам в момента в нашето училище, за да третират детето поне малко като чужденец по отношение на малтийския език и да си снижат изискванията. Поредната ми среща с поредната заместник-директорка е следващата седмица и едва ли ще отбележим някакъв напредък.

Хм, във вашия район има ли много чужденци?
Дъщеря ми няма да прави тестове по предметите, които са на малтийски и това се отнася за всички деца, които са по-малко от две години в Малта. Аз нямах нищо против да се яви на тестовете, но по закон било така. Аз от училището не мога да се оплача, даже съм много доволна.

medimed, специално за целите на емиграцията не е нужно да се бракувате.   Laughing Просто ще трябва или двамата да ходите навсякъде, където подавате заявления относно децата, или липсващият родител да е подписал разни декларации, каквито искат.

# 798
Хм, във вашия район има ли много чужденци?
Дъщеря ми няма да прави тестове по предметите, които са на малтийски и това се отнася за всички деца, които са по-малко от две години в Малта. Аз нямах нищо против да се яви на тестовете, но по закон било така. Аз от училището не мога да се оплача, даже съм много доволна.

Има, даже българчета има, но при всички случаи сме далеч от пропорциите в северната част. Имам чувството, че аз им съобщавам за първи път за "намаленията", които ползват чуждестранните ученици по отношение на малтийския език.
Нашият човек прави втора година в малтийско училище, така че изпитите няма да му се разминат. Но дори и в такава ситуация пак трябва да има различни нива на изпитите и допълнително преподаване на малтийски. Поне на теория.
Като цяло иначе нямам от какво да се оплача от училището, даже съм доста доволна. Но с този малтийски усещам как леко, но напоително започваме да затъваме.

# 799
Врабец -сина ти не ли започнал с малтийския от abc -тс от началото ?Аз съм намерила един сайт и даже уча 2г на думи ако искаш виж го може да е от полза за домашна занимавка  Simple Smile                                                      medimed -няма проблем,ако е писано като дойдете ще се видим  Simple Smile ,даже в Гозо да сте ние лятото ходим поне няколко пъти там на Рамла бай .      
http://www.surfacelanguages.com/language/Maltese.html
това е сайта -има опция да се слуша думата има и тестове забавен е и дано ти е от полза за момчето пък и на другите ако имат интерес .

Последна редакция: пт, 05 фев 2016, 16:07 от stefi 1304

# 800
Благодаря, Стефи Simple Smile Ще го проверя този линк. Ние имаме доста книги, той ходеше и на помощни уроци при една пенсионирана учителка. Но не е толкова просто положението. Защото те де факто не учат малтийски като за чужденци, а както българчетата учат български в училище - с презумпцията, че целият речник ти е в главата и трябва да научиш само правилата.
Лесно беше до миналата година, когато по един месец се въртяхме на "s като serp".
Сега изведнъж започнаха да учат родове, да пишат изречения. Да, ама граматиката има 3 правила и 300 изключения, които ние не сме чували. Да не говорим, че глаголът се променя в коренно различни думи по род, по време, пълен хаос. Нито един речник не ги хваща тези вариации. И като трябва да разкаже в три изречения как му е минал аутинга, само мигаме на парцали всички вкъщи.
Има колежка - малтийка, от англоговорящите малтийски семейства. Нейното дете, което в Y4, ходи на частни уроци по малтийски, защото му идва нанагорно. Представям си ние как ще сме след 2 години.

# 801
Много малтийци казват, че имат проблеми с малтийския. Аз изобщо не си го слагам на сърце.

# 802
  • Малта
Чек и аз не искам да се омъжвам, ама смятам ще спестим така 150 евро месечно  newsm78  и поради тази причина си мисля да го направим.

Някой да е сключвал брак там? Каква е процедурата, може би гражданското е в църквата, като се има предвид, колко са набожни Praynig

А и нещо друго: искам да кръстя децата ама дали католиците ще ги приемат? Идея някаква и по тоз въпрос  Rolling Eyes

# 803
Аз брак не съм сключвала тук, но бях на сватба на китаец и японка.  Mr. Green Не е в църквата, в една административна сграда във Валета се случва ако не искаш в църква, без церемонии и тържествености. То за църквата трябва и да си католик.
Това за 150-те евро не го разбрах съвсем. Предполагам, че осигуровките имаш предвид, но не е точно така, защото те не са само за медицинско обслужване, а и сумата може много да варира. Има обаче облекчения за семейства относно данъчното облагане.

# 804
А и нещо друго: искам да кръстя децата ама дали католиците ще ги приемат? Идея някаква и по тоз въпрос  Rolling Eyes

Да ги кръстиш като как? Simple Smile Имаш предвид в България, в православна църква?
Какво има да им приемат католиците. Тях не ги бърка особено.

# 805
  • Малта
Това за 150-те евро не го разбрах съвсем. Предполагам, че осигуровките имаш предвид, но не е точно така, защото те не са само за медицинско обслужване, а и сумата може много да варира. Има обаче облекчения за семейства относно данъчното облагане.

Да осигуровките ивмам предвид, защото, освен ако нещо не съм разбрала, като си правя сметка за бюджета и смятам сигурните месечни разходи така:
наем/комунални + осигуровки х 2 , а си мисля, че може осигуровките да са само х1 Rolling Eyes ако сме с брак, ама явно не е точно така?

Да ги кръстиш като как? Simple Smile Имаш предвид в България, в православна църква?
Какво има да им приемат католиците. Тях не ги бърка особено.

Нее имах предвид в католическа църква?ама си отговорих, че няма да може.... тук трябва таткото да се кръсти, а той не иска, за това си мислех, че католиците може и да нямат такива условия  Wink

Последна редакция: сб, 06 фев 2016, 15:57 от medimed

# 806
Брак може във Валета както е писала Check,може и в Църква -за вас не ли по добре брак в БГ -просто подпис в Общината ако не планирате и сватба с гости и целта ви е  само узаконяване на връзката .Брака помага само за медицинска помощ тс единият работи и е осигурен ,но другият съпруг ползва мед.помощ без да плаща -пример .моето раждане тук  Simple Smile.Ако обаче само той има работа -само той ще има след години пенсия ако и ти се бориш за пенсия трябва да си осигурена и ти .Относно болнични са доста пестеливи -за деца не се дават болнични ,ако детето ти е болно теглят ти от платената отпуска АКО желаеш да го гледаш .

# 807
Относно болнични са доста пестеливи -за деца не се дават болнични ,ако детето ти е болно теглят ти от платената отпуска АКО желаеш да го гледаш .

Аз досега за болнични до държавната болница не съм ходила, нито за мен, нито за детето. За тази цел ходя до family doctor, който е в аптеката на 100 метра от нас. Той, както е ясно, не е лекар, който сме си избирали, просто ходя при него, защото е най-близо. Може да се отиде при когото и да е, по всяко време. Срещу 10 евро ми дава винаги болнични, дори редовно със задна дата, в т.ч. и за детето. Работодателят ги плаща на 100%. Става дума за заболявания като настинка, възпаление на око, болки във врата и ей такива. Единият беше за алергия с неустановен произход, изразяваща се в сърбеж по кожата. Пед дни. Crazy За една година към десет пъти се случи да вземам болнични, повече от половината за детето.

# 808
  • Малта
Ееее в такъв случай ще пропусна бракуването  Party
смяна на фокуса Wink :
На мен много ми се иска да науча малтийски и по този въпрос се чудя дали на курсове да се запиша или да наблегна на социалната комуникация с местните ... ? Съвет?

# 809
Успех  Mr. Green Аз още не мога да си изкарам боя даже на малтийски. От комуникацията с местните чувам само "Ала-бала, хафна тайба", докато не минат на английски.
Пробвай с частни уроци според мен.

Общи условия

Активация на акаунт