Малта

• 176 539
  • 836
  •   1
Отговори
# 810
Аз ходих на курс по малтийски, от който научих само някои основни положения. Това е много труден език, доколкова труден, че създава постоянни главоболия и на местните. В смисъл, че и те не го знаят много-много, някои никак.  Mr. Green
Честно, не се сещам за нито една причина някой много да иска да научи местния език, нито пък знам начин това да се случи.  Laughing Може да си комуникираш 20 години с местни, но най-вероятно ще разбираш само "меля", "ейя", "ийльостя" и разбира се мадоната във всичките ѝ спрежения.  Mr. Green
Сега сериозно. Колкото и да комуникираш, няма начин да научиш малтийския. В мига, в който разберат, че не си малтийка, почват да ти говорят на английски, ако трябва и на италиански. Това си е техен език, въпреки че много от тях не го знаят.

# 811
за МАЛТ. има курсове -начален малт.има и частни уроци ,ама идея нямам колко време ще ти е нужно за да го изучиш .Дъщерята на съпруга ми го знае учи го в у-ще и според нея не  е чак толкова труден -разликата от анг.ез е че имат дума за ед.ч и друга различна дума за множ. число .Аз смятам,че ако има човек  желание няма невъзможни неща ,хората китайски учат теб един малтийски ли ще те спре  Laughing Иначе езика им е смес от Италиански и Арабски .Имат и подобни на нашите звуци -Ч(чавета),дж(джея)...ш(шита)

Последна редакция: чт, 11 фев 2016, 13:10 от stefi 1304

# 812
Стефи, езикът им е смес от много езици, но никой от владеещите тези езици не разбира малтийски, защото общото е само в корените на думите. Оттам нататък разликите са много, а тези с английския са фундаментални, изобщо не е само горното. Всъщност няма прилики.

Дъщерята на мъжа ти е форм 5, т.е. вече ще завършва училище и е тук от много време. Говори езика, но далеч не перфектно. Знам го, защото са приятелки с дъщеря ми.  Laughing

medimed, курсове за чужденци на символични цени има чрез Lifelong Learning Centre. Към края на лятото става записването и курсовете почват от октомври. Това е сайтът, но изброените курсове са тези, които в момента са провеждат. По-късно през лятото ще се появят новите.

https://lifelonglearning.gov.mt/public/frmCoursesCategory.aspx?cat=14

Последна редакция: чт, 11 фев 2016, 14:02 от Анонимен

# 813
Аз ще започвам някакви курсове сега. За родители на чуждоезични деца, които ходят в малтийско училище. Уж нещо са адаптирани за съответните нужди. Ако и сега не науча нищо, значи просто няма да се разберем с този език и това е. А не е като да не съм учила езици.  Crazy
Похвално е, че се опитват да си запазят езика, обаче имат още да се изясняват със себе си. При положение, че в момента, в крачка си досъздават граматическите правила и тепърва "помалтийчват" думи...

# 814
Check Please-Малта е малка   Simple Smile , ето ,че децата ни са приятелки ,да последна година е от следващата е в Колеж . Аз все си мисля ,че арабите разбират малтийският -може и в грешка да съм ,но смятах ,че е както ние се разбираме с македонци и сърби -може и да греша .                                                                                                                           Врабец   - и такива ли курсове има  'За родители на чуждоезични деца, които ходят в малтийско училище  "-успех ще ни държиш в течение как се справяш ..

# 815
да последна година е от следващата е в Колеж .

Училището, в което в момента учат двете е колеж.  Simple Smile Тук е по-особена системата.

# 816
Стефи, оказва се, че и такова има  Mr. Green От училището бяха пуснали линка, явно за такива досадници като мен. Курсът бил само за 30 човека от целия остров. Въобще не очаквах, че ще се класирам, но ето на - късмет. Записали ме били. Сега ще видим, започва през април.

# 817
Check Please-аз Колеж казвам на следващите две години като приемам ,че колежите са съответно Junior College,Malta College of Arts Science and Technology(MCAST) и още един на които не му помня името -та затова така казвам .Иначе знам ,че тези у-ща в които учат до 16г също ги наричат колеж нашият е Maria Regina College(региона ни ,че ние живеем в Аура) и понеже се водят  Secondary School -аз не ги приемам за истински Колеж  Simple Smile . Врабец-късметлийка  Simple Smile ,успех !                                                                         Да ви питам-децата ви ходят ли в БГ у-щето и дочувам,че има такса -какъв и е размера за година ?И защо така нали уж беше без Пари или аз  нещо не съм разбрала ?!

# 818
Стефи, моето ходи на българското училище и съм безкрайно доволна - и благодарна. Защото всичко се прави на мускули, и пак се получава добре. Има такса, но е символична. Платих я наведнъж за цялата година и сега не помня по колко се връзваше на месец, но е около 20 евро.
Няма как да е без такса, защото финансирането от МОН е смехотворно и не покрива най-малкото наема на стаите. Учебниците доплатихме, а те само тетрадките са 5 парчета. Пък и им е първа година - всичко им се случва за първи път. Доста родители гледаме да помагаме с каквото можем.
И четирите учителки са страхотни. Малкият направо тича към училището в неделя  Mr. Green 'Що не тичаше така и към малтийското, да е щастлива майка му...

Доживяхме - новата карта на автобусните маршрути вече е налична: от тук и после на Download map in PDF

Последна редакция: пт, 12 фев 2016, 13:44 от Врабец

# 819
  • Малта
"Ала-бала, хафна тайба"

Това така ме развесели, благодаря Врабец Joy То пък не е малко и това да разбираш, аз не си представям да си говоря с тях на малтийски за да ги впечатля, а само основен речник поне да събера за целите на бизнесчето, което ще си спретнем Wink А и моята памет е "папагалска" и бързо научавам обикновено.

medimed, курсове за чужденци на символични цени има чрез Lifelong Learning Centre. Към края на лятото става записването и курсовете почват от октомври. Това е сайтът, но изброените курсове са тези, които в момента са провеждат. По-късно през лятото ще се появят новите.

Благодарско за линка Чек. Отивам да проверя.

Аз смятам,че ако има човек  желание няма невъзможни неща ,хората китайски учат теб един малтийски ли ще те спре  Laughing

Стеф, така си е! Все нещо ще се прихване ако човек има желание.

Така или иначе, днес-утре буквам еднопосочните билети!  Laughing

Аз от както се върнахме искам да споделя впечатления, хем за четящите темата, хем да кажете правилно ли съм усетила нещата.

Като цяло това е моята визия за любима страна (другата ми крайност е Холандия, обаче) Морето, Хубавите къщи, спокойствието, особено Гозо, приветливи хора, спортуващи и сиестата разбира се!
Особено много ми хареса, че имат често и различни фестивали и културни мероприятия - моя професия  Sunglasses

Учуди ме обаче, че доста грозно се обличат  newsm78 и мръснички ми се видяха, а и дечицата им милите едни мърлявка такивааа ... едно на вид 5-6 годишно даже с памперс видях  #Crazy

Ние бяхме с рент-а-кар, но пробвахме и автобусите  и трафикът по това време на годината *януари* ми се видя абсолютно приемлив / в софия живеем инак /. Това което ми се струва малко неудобно е липсата на адекватни тротоари и дефакто е трудно да вървиш пеш от т.А до т.Б

Много евтино ми се стори и в ресторанти и в магазини. Особено в един мол, ей тъй за проучване влязохме, ами доста от лукс марките, които ги има и в БГ са по-евтини с едно от 50% до 70%  #Crazy

Разбрах, че местните предпочитат "лесни пари" и не си дават много зор, което е + за нас вероятно!

Къщите са им мноооогооо красиви! А, и ми хареса транспорта от Валета до Слима - фери за 1,50 си е готино Wink

Само по пустите пазари (този в столицатанай-вече), как може такива ужасни неща да продават ... или ние не случихме?

Любимите ми места станаха: Гозо разбира се!,от Малта - Валета, Слима, Марсашлок, Бирзебуджа, Калкара, Буджиба (ама много бг там), Мелиеха, Рабат/Малта. Айде стига,че още малко ще изброя всичко:)

... със сигурност това не е всичко, но децата ме зоват. скоро ново включване  bouquet

# 820
Ами впечатленията ти са като на турист и то от тези, които идват за съвсем малко.   Laughing Идвайте и след година-две ще придобиеш истински впечатления.  Mr. Green

Не искам да звуча в стил "Тези са вече там и искат да ни спрат нас новите", но си имайте едно на ум, че Малта официално е най-лошото място за правене на бизнес в ЕС. Нямаш си на представа обаче колко по-лошо е за чужденците, които се опитват да правят бизнес в Малта.
Статията е от 2013, но от тогава нещата не са се променяли в по-добра посока, напротив. Просто го имайте предвид. Иначе са царе да те накарат да си изхарчиш парите, та внимавайте с бизнеса.

http://www.independent.com.mt/articles/2013-11-04/news/malta-rem … siness-3076128769

Последна редакция: ср, 17 фев 2016, 22:39 от Анонимен

# 821
  • Малта
Турист ми прозвуча кофти  Embarassed Ама сигурно е така.
Гледам статият е базирана на проучване на World Bank във връзка с инвестиционния климат в Малта, което си е друга "бира". Представям си според това проучване България на кое място е
... Rolling Eyes

# 822
Представям си според това проучване България на кое място е
... Rolling Eyes

На 18-то. Малта е на последно място от всичките страни-членки, т.е. на 28-мо от 28 възможни.
Хич не е друга бира, баш си е истина.

# 823
  • Малта
Е, най-много като не ни се получи да се приберем.
А един приятел малтиец, с който се видяхме там пък сподели, че работата/доход/бизнес там е като риболова, ако не клъвне където си пуснал, като смениш стръвта или мястото ще клъвне Wink

Аз бизнес наричам и най-дребното занимание, с което човек би изкарвал собствен доход, ама може би неправилно  Blush

# 824
medimed- за децата тук не държат детето да е като кукла -оставят ги да се цапат ,все пак нали опознават света ,аз също оставям малката да се рови и ако ни срещнеш след игра ще кажеш и за нас така  Simple Smile. За памперс -значи около 3г повечето са научени ,че ако са на ДГ там не дават с памперс,но може да има и изключения,както може да видиш и дете с биба и да се вози на количка на 4г  Simple Smile-избор на родителя.Хората се обличат както им е удобно ,лятото всички са с джапанки  Simple Smile,може би си свикнала с кифленското облекло на младите българки ,които излизат за хляб все едно ще ходят на Парти .Тук на Парти са облечени като за Парти .Надявам се,че ме разбираш правилно .Цените- в Мол януари са с намаление ,има си месеци с високи цени и време с намаления .Аз пазарувам във време на намаления и на места цените са наполовина от редовните им .Лятото са различни цените ,чак в август има намалени

''Аз бизнес наричам и най-дребното занимание, с което човек би изкарвал собствен доход''- по този критерии и аз така мисля,и мъжа ми си има бизнес мини  Simple Smile,но се справяме ,но пак от бизнес до бизнес има разлика !

Общи условия

Активация на акаунт