Израел39

• 21 838
  • 289
  •   1
Отговори
# 210
Цитат
Апостилът е сложен на дубликата на свидетелството за брак (това е важно - да е на дубликат, не на оригинала)
Тук не трябва преводач, само нотариус (той просто знае езика, не е преводач + нотариус)   Можеш ти да си превеждаш, може той, може преводач. Ако няма нотариус, който да знае езика (ако е някакъв много рядък език), си има друга процедура, но принципно това, че не ходиш до преводач, е удобство.

Да и аз така знам, а и моето е копие с превод и апостил Peace
    Дядо Хаджи беше попитал няма ли писмено какви документи се искат- има, но също подлежи на промени. Ето и пример- дава се формуляр, на който отпред са описани нужните документи, на този същия формуляр се слагат и заверки от нотариуси за верността на данните(израелски, не български нотариус), както и от общината за доказателство, че живееш на дадено място.
Обаче явно на няколко месеца, някой се сеща как да отежни процедурата и решава да се добави още нещо и още нещо. Има например изискване да им представиш документ за банкова сметка, но от банката казват, че не могат да ми отворят такава Crazy.  Обяснихме им го това, а те  Crossing Arms, не ни приемат документите и това е. Отиваме на друга среща след 3 месеца и ни връчват нов формуляр, в който има новото изискване всички документи да са по 2 броя, два оригинала( с превод и апостил), не копия. Режат ни стария формуляр и оствят само страниците с подписите на нотариуси и община, всичко останало да се попълни наново и документите по 2 броя оригинал #Crazy. И аз сега трябва пак да превеждам, а за целта и да вадя копия на оригинала от брачното свидетелство наново в Б-ия и т.н. и т.н. ooooh!

# 211
 Ех, какви главоблъскания ....! Боряна   Hug , ние си говорихме .Карай по правилата , за всичко има път и трябва да  внимава човек , да не прави пропуски . Дразнещо е, знам  Hug  .Аз минах леко , нямаше при мене никакви усложнения (преди  гиура това , а след него - хептен леко всичко). Всеки със своя си случай!

Обещах да си покажа новите ноктаци от днес. На краката няма да снимам - червен лак . На ръцете  - щампа с точици в цветенцата от лак .
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=12839255
(На вас на снимката не ви ли излизат едни грапави отгоре ноктите ?  newsm78 )

Утре ще пръскаме за хлебарки, че  вчера една  дебелачка църна (демек не  роднина  някоя , а хлебарка  Joy )  ми се замота  в кухнята  #Crazy .... УжасТ ! Веднъж на година е достатъчно, този който ни пръска е добър! Естествено химикалът не е отровен за дом. любимци и за хора. Не мирише. Половин ден обаче няма да се прибираме вкъщи ...  hahaha сякаш ще ни е зор  hahaha

Да си кажа - много съм съвестна със шофирането...Исках да кажа просто за излишните неща, но въпреки всичко съм изпълнителна.Ето на , сега след като си отдъхнах и се заредих положително малко на козметик , вместо да седя кълка до кълка с инструктора  Joy имам много търпение за него утре , чак ще съм пре блага  Mr. Green  Whistling

Наинка, много ти е опасТнОсТна роклята ...ама не за всеки ден ...за някакъв  случай , нали ? Аз така и за случаи не се обличам , много официална ми идва , обаче сладурска! Зависи на кой какво му  върви !

# 212
Ще ви чета довечера ,след като сложа децата да спят.

Нямах нет два дена и половина ...ужасТ просто!Пуснаха го ей сега ,когато ще се гласим за разходка ....И това е от голямата буря .....Бягам сега!

# 213
  • T"A
Аз малко бавно реагирам, докато прочета всичко написано, че и други неща правя... Но намерих нещо, което ми се струва важно:

- "Искам да говоря с началника тука."
- "Един момент."
и след минута идва началничката. Обясних й простотата на ситуацията, изтъкнах й, че ако чиновниците в Израел получават пари, трябва и да работят съвестно, така както е в България (нагла лъжа за съжаление  Laughing ) и щом са били така любезни да ми приберат парите за ненужна виза, сега да направят необходимото да мога да си изкарам остатъка от екскурзията както трябва.
След 1 минута имах нова тримесечна виза и извинение от страна на началничката.

Мисля, че е много важно в Израел, когато не можеш да се оправиш с един служител, да минеш на по-високо ниво  Peace
Това е начинът, по който и израелците си търсят правата, просто правим като тях  Wink Понякога дори е по-добре да се обърнеш директно към по-високото ниво, особено, като идваш с някаква по-нестандартна молба. 

Аз гледам и всякакви такива молби и жалби да ги подавам в писмен вид и ги пращам с обратна разписка - по този начин и от другата страна виждат, че си тръгнал със сериозни намерения и ти отговарят подобаващо (т.е. с писмо, копие от което е за дознание на шефа им).

На място в лишката (офиса на съответния служител) дори и да разбирам всичко, ги моля да ми напишат какво трябва да донеса, от къде да извадя документа и т.н. Ако изсумтят - усмивка и "Съжалявам, но с цел да изпълня задълженията си по най-добрия начин, да не забравя нещо...". По-добре е на момента да прозвучиш като глупак, отколкото де факто да те направят на глупак.
После тази бележка, която са написали, им действа, дори и да не е официален документ. Действа им и да ги питаш за името им, да си го запишеш и т.н., защото имат контрол.

Аз много не разбирам от израелска администрация, ама нямат ли някъде пълен и точен списък какви документи трябва да се подадат за даден случай. Ако пък нямат не може ли да им се поиска такъв писмен документ и после да ги видя, като откажат нещо с какво оправдание ще излязат.
За повечето неща има  Peace
Има сайт на правителствените организации и там пише за процедурите какво да донесеш www.gov.il
Някои неща са формулирани доста общо - доказателствен материал за това, че бракът не е по сметка  Crazy Не намерих в сайта какъв материал, знам от хора, на които им се е налагало, а те - от служителката...

Мимкис, може да си споменавала, но съм забравила - на какво основание банката отказва да ти отвори сметка?

Наина, така без повод не рискуваш ли да си остане роклята на закачалка доста дълго време  Thinking

Пете, ние също се каним да викнем обезпаразитителя ни, но за сега виждаме, че и мухите не оцеляват, значи още им действа миналогодишната отрова. Но го викам при първата хлебарка  Stop

# 214
Цитат
Мимкис, може да си споменавала, но съм забравила - на какво основание банката отказва да ти отвори сметка?
      Мента, искат или лична карта или работна виза, нямали иначе как  Thinking
      Може би има възможност в пощата да си отворя, но и това е под въпрос, трябва да проверя newsm78.

# 215
  • T"A
ТУК прочетох следното:
Цитат
The National Insurance Institution transfers the maternity grant and allowance directly to the mother's bank account. If she does not own a bank account she should open one (a letter from the national bank can be found in Kav LaOved stating that every bank must let migrant workers open a bank account, even without valid visa). We recommend to open the bank account in the Postal Bank (in any post office), where there's no requirement to deposit any sum of money. The authorization for opening an account under the mother's name must then be presented to the National Insurance's clerk.

Това за Битуах леуми (National Insurance Institution) не е релевантно за твоя случай, но си заслужава да се намери това писмо  Peace
Пробвай и ти в http://www.kavlaoved.org.il/ с търсене bank account.
Малко бавно ми се зарежда този сайт  Confused Писмото аз не го намерих, но евентуално звъннете и помолете директно да ви го пратят  Thinking До колкото разбирам, това им е имейла email@kavlaoved.org.il

# 216
  • Някъде там...
На мен банкова сметка не са ми искали както и от всеки документ оригинал и копие на оригинала (днес ми приеха и прости ксерокопия )
А да също слагат и апостил на оригинала на документа,не е задължително да е копие.Препоръчително е да е копие защото копия много а оригинала е само един 1...

# 217
  • T"A
А да също слагат и апостил на оригинала на документа,не е задължително да е копие.Препоръчително е да е копие защото копия много а оригинала е само един 1...

На дубликат трябва да е апостилът, защото, ако го дадеш някъде и останеш без оригинал, в България няма да ти извадят документ, че си омъжена. Не си заслужава рискът  Peace Иначе не ги интересува много върху какво слагат апостил - каквото си им дал  Laughing

Изпратиха ми нещо смешно, ако ви се чете: http://dnes.dir.bg/2009/06/10/news4593742.html  Mr. Green

# 218
  • Някъде там...
Не знам дали ви споменах ,че с първата в Мисрада имах проблем,че акта ми за раждане не е оригинал  Tired Опитах се да и обясня,че аз 29 годишен документ няма как да съхраня...но...ох ....Иска ми се да заспя пак да не се събуждам за да мисля докато ме заболи глава ...
Иначе за банковата сметка аз си имам отворена в Гърция банкова сметка и беше малък проблем,че не си нося договора от работодателя,но накрая не устояха на моите кафеви очи и ми отвориха бързо,бързо  Mr. Green За тук мога та попитам за Леуми как стоят нещата(имам дебела връзка там  Mr. Green ) ако все още ти изискват тази банкова сметка  Peace

# 219
По повод банквите сметки както е при Мимкис или Бубето закона не разрешава откриване на обща сметка със съпрузите заради различния им граждански статус-чужд гражданин и оле хадаш-както е пр Мимкис или чужд гражданин и кореняк израелец както е при Бубето.За сега всяка от тях може да си отвори сметка като чужд гражданин-във валута или шкалим като съпрузите им могат да станат пълномощници или обратно, жените да станат пълномощници във сметките на съпрузите си за да могат да оперират.

Последна редакция: ср, 10 юни 2009, 19:24 от maly

# 220
Наинка,не ти виждам роклята. Sad
Изписва ми се "This link appears to be broken".

# 221
             Плюшено Мече,по погрешка я изтрих Laughing,снимката е на другия ми компютър.Утре ще ти я пратя на ЛС! Laughing

# 222
    Мента, Бубе, Мали благодаря много за информацията.  Ние питахме в банката на мъжа ми, говорихме с шефката на клона и тя каза, че не можело и пълномощия не може ли да ми дадат, : за Дисконт става въпрос. Може би това е само при тях  Thinking.
     Благодаря на всички за подкрепата   bouquet

# 223
  • София
Ние пък в чест на Борянка днес си изпържихме цаца, пикантни картофи и гъби в масло, чесън и копър (три отделни ястия са - да не помислите, че всичко наведнъж сме направили). Като допълнение булката направи и салата - та изобщоооо да не ви разправям.

То щото знам, че тя обича цаца та затова, даже синът ми и бира взе.

cheers Та а наздраве Борянче, и по малко ядове с израелската бюрокрация.
Явно от бюрокрацията няма отърване никъде.

# 224
  • Някъде там...
Ех дядо Хаджи добре си живеете вие  Peace И цаца обичам и пикантни картофи и губи в масло  Mr. Green Наздраве  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт