Сушени домати

  • 2 512
  • 22
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 24
Здравейте,
Рибата е още в морето, но аз ще извадя тигана - бих искал да попитам някой сушил ли е домати на слънце? Черитата подходящи ли са за целта? Някакви тънкости (как се режат, колко се сушат и тн...)?
Благодаря предварително  Hug

# 1
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Аз съм сушила веднъж Черита - не ги режа,но ако има някое по големичко го режа на две.
Слагала съм в супа и става бомба.

# 2
  • Мнения: 1 798
Seltakis,не съм правила,но ето нещо което ми хареса
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/tomato_it

# 3
# 4
  • Мнения: 1 777
Аз съм сушила веднъж Черита - не ги режа,но ако има някое по големичко го режа на две.
Слагала съм в супа и става бомба.
Mоже ли да напишеш точно ,как ги направи?

# 5
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Pety аз съм сушила на слънце,но не в голямо количество че мухлясват  Rolling Eyes
Суша си колкото за една супичка и така всеки път. Simple Smile

# 6
  • Мнения: 5 001
Pety аз съм сушила на слънце,но не в голямо количество че мухлясват  Rolling Eyes
Суша си колкото за една супичка и така всеки път. Simple Smile
Може да си изсушиш и да ги залееш със зехтин и по желание да сложиш подправки(риган например или мащерка..или босилек).....

# 7
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
Сушила съм черита - срязах ги всичките на половинки, наредих ги в 2 тави със срязаното нагоре и ги сложих в много слаба фурна няколко часа едната тава долу, а другата върху решетката. По средата на сушенето размених местата на тавите. Изсушиха се супер добре. Преди да ги сложа във фурната ги поръсих с чесън на прах и сушен босилек - ухаят разкошно. След това половината си ги прибрах в буркан за супи, а другата половина пак в буркан, но ги залях със зехтин и си ги ползвах за гарниране на някои салати и мезета. Стават невероятни!

# 8
  • В сърцето на живота!
  • Мнения: 3 160
Валя,TheNMaster ще пробвам и по двата начина.

# 9
  • Мнения: 2 829
не съм сушила ,но
бих пробвала
Благодаря за идеите

# 10
  • Мнения: 503
Сушила съм черита - срязах ги всичките на половинки, наредих ги в 2 тави със срязаното нагоре и ги сложих в много слаба фурна няколко часа едната тава долу, а другата върху решетката. По средата на сушенето размених местата на тавите. Изсушиха се супер добре. Преди да ги сложа във фурната ги поръсих с чесън на прах и сушен босилек - ухаят разкошно. След това половината си ги прибрах в буркан за супи, а другата половина пак в буркан, но ги залях със зехтин и си ги ползвах за гарниране на някои салати и мезета. Стават невероятни!



А предварително солят ли се?

# 11
  • Мнения: 5 173
Сушила съм черита - срязах ги всичките на половинки, наредих ги в 2 тави със срязаното нагоре и ги сложих в много слаба фурна няколко часа едната тава долу, а другата върху решетката. По средата на сушенето размених местата на тавите. Изсушиха се супер добре. Преди да ги сложа във фурната ги поръсих с чесън на прах и сушен босилек - ухаят разкошно. След това половината си ги прибрах в буркан за супи, а другата половина пак в буркан, но ги залях със зехтин и си ги ползвах за гарниране на някои салати и мезета. Стават невероятни!
Звучи супер, а ако се обелят доматите, че не обичам домати с кожи, ще стане ли?

# 12
  • Мнения: 4 916
И аз мисля да пробвам тази година. А колко време издържат изсушените домати в буркани?

# 13
  • Мнения: 901
ако ги залееш със зехтин или олио до 6 месеца

А също така вкусни са и тези домати

Печени домати

Последна редакция: пт, 05 юни 2009, 21:21 от marabu

# 14
  • Мнения: 4 916
ако ги залееш със зехтин или олио до 6 месеца

...

И един въпрос относно затварянето на бурканите - стерилизират ли се?

# 15
  • Мнения: 5 173
Би трябвало Thinking.

# 16
  • Мнения: 27 524
Принципно се сушат продълговатите, месести сортове, Рома мисля, че беше подходящият. Черитата са доста сочни, ако се изсушат не знам какво ще остане от тях  Thinking

На слънце:

Режат се по дължина на половинки и се отстраняват семките. Нареждат се на дъска с отрязаното нагоре. Посоляват се, по една щипка сол на половинка. По желание се слага босилек, розмарин, чубрица, чесън... (с босилек ги намирам за най-хубави).  Simple Smile Покриват се с газ (или марля, ако не намерите) но да не се допират до доматите, най-лесно става ако се опъне на дървена рамка. Оставя се на слънце, а вечер ги прибирате, за да избегнете нощната и сутрешна влага. Сутрин ги изваждате и ги обръщате на другата страна (заобленото нагоре). На следващата сутрин пак обръщате и така редувате до пълното им изсушаване.

На фурна:

На хартия за готвене нареждате пак с отрязаното нагоре. Смесвате си сол, босилек, черен пипер и щипка захар и солите всяка половинка. В предварително загрята на 125° фурна го слагате по средата с полуотворена врата за минимум 3 часа. Доматите трябва да са сухи и меки, за да са готови.

Консервиране в буркани:

500гр сухи домати
1 чаша винен оцет (червено вино)
1 с.л. риган
2 скилидки чесън
20 зърна черен пипер
500мл зехтин

С мека кърпа хубаво почиствате изсушените домати, за да махнете евентуална полепнала мръсотия. Потапяте ги в оцета, след което изцеждате. Нареждате ги в подходящ буркан, като между всеки пласт ръсите от подправките и парченца или тънки резенчета от чесъна. Накрая слагате черния пипер, леко раздрусвате и доливате със зехтина. Затваряте херметически буркана. На няколко дни проверявайте дали зехтинът покрива добре доматите, защото една част често я попиват, а трябва да са покрити. Ако отгоре се покажат - отваряте и допълвате пак със зехтин. Съхранявате на сухо и проветриво място. По този начин се съхраняват една година  Simple Smile

Дано съм била полезна  Hug

Рома

Последна редакция: сб, 06 юни 2009, 12:36 от Блонди

# 17
  • Мнения: 155
аз си ги суша във фурната, правих и на слънце, но ми почерняха Аз също ги налагам със зехтин и подправки, но добавям и сушени на слънце червени чушки, става страхотно
Шушулче, аз си ги беля преди това

# 18
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
А предварително солят ли се?

Да, забравила съм да напиша за солта - заедно с подправките.

# 19
  • Мнения: 1 313
Аз на слънце не съм сушила, но на фурна съм правила.
Ето една идея за едни много ароматни сушени домати.Колко да са сушени вие преценете, според това за какви нужди ще ви трябват.

# 20
  • Мнения: 155
ммммм, това последното ще го пробвам със сигурност Благодаря ти

# 21
  • Мнения: 1 313
ммммм, това последното ще го пробвам със сигурност Благодаря ти

Моля, ще се радвам ако се харесат!Много са ароматни и са чудесни за предястия, за паста за салати и какво ли не Wink

# 22
  • Мнения: 121
Сушила сам домати и много ги обичам.Оригиналните са много скъпи, но моите по нищо не отстъпват.Трябва нарязаните домати да се наредят в суха тава.След това става най- добре на вентилаторна фурна на малко градуси, за да става по бавно и да не се пекат.После се редят плътно в бурканчета и се заливат със зехтин догоре.Ако няма въздех ще се запазят много дълго време.Не се прави нищо повече  chef

Общи условия

Активация на акаунт