Добри школи за подготовка на кандидат - гимназист

• 165 243
  • 905
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Смътно си спомням този спор, беше преди две години някъде, когато и аз се интересувах как се подготвят децата за кандидатстването и се чудех какво да изберем.

# 586
  • София
Качеството на преподаване в школите е свързано с нивото на децата. Като вземем предвид лесния изпит от последната година, а също и фактът, че въпреки това пак имаше много посредствени оценки, то май нивото на децата спада, а от там и школите трябва да се съобразят с него.

С това вече не мога да се съглася. И ето ти няколко примера защо.
1. Столична школа , запазвам за себе си коя,  незнайно как допуска  дете с много големи пропуски в най-добрата си група. Детето нищо не зацепва по математика, но преподавателката  2 месеца не се свързва с родителите, за да предложи преместване. Вероятно дори не знае,защото реагира много учудено на  отказването на детето от следващ модул. А точно в тази школа преди две-три години имаше непрекъснати рокади на деца между групите, в зависимост от представянето им. Какво има да съобразяват точно в  този случай темпото, обема, натоварването  и изискванията с нивото на децата? Та това е най-добрата им група, ако тя не подаде - кой.. Значи отсъства връзката.
2. Друга столична школа,в група на  която  миналата година се случвало да не се  дава няколко пъти поред домашно по БЕЛ. Дори и нивото на децата да е слабо и работата да е съобразена с него, то не е е ли упражнението форма за трениране и напредване?Как от слаби да станат по-добри с отсъствието на каквото и да е задание за домашно?

Не ме разбирай криво, аз  не критикувам школите, та нали точно през такава мина дъщеря ми и се справи отлично. Което значи, че са си свършили работата. Но пак повтарям, имам смътното усещане, че нещата се размиват и това не е свързано само с нивото на децата. Малко груб пример, но ще го дам. Отваря една нова баничарница обект. Прави вкусни , топли банички с много сирене. Хората ги харесват и масово купуват, образува се опашка. Но баничарите се изхитряват, постепенно намаляват количеството сирене, а оттам  качеството на баничките, за сметка на  увеличения брой банички и печалбата от тях. Хората постепенно се усещат и завиват към друга баничарница... Бизнес, по нашенски..

# 587
Аз както вече писах, ние се отказахме от избраната от нас школа.
Все още търсим учител по математика за индивидуално обучение, но не можем да намерим подходящ. Ако може някой да даде идея, ще сме много благодарни.

# 588
Е, нямам преки пресни наблюдения. Може и така да е. Но ми е странно, при положение, че се пръкват все нови школи и би трябвало конкуренцията да се ожесточава. Не се наемам да защитавам позиция по въпроса. Да се изкажат мами, чиито деца са сега в школите.

# 589
Аз лично не мога да разбера как точно се работи в школите с различните групи, синът ми засега посещава една и съща група, но още не е минал първият пробен.
Интересно ми е как се работи с децата, които не са в първата група?
В училище например има допълнителни часове - за отсъствали, за неразбрали, в школата по английски също има такива, та ми е интересно как се случва наваксването във втора група, при положение, че няма допълнителни часове.
Или просто в едната група децата учат за 6, в другата за 5, тогава разбирам защо това не се харесва на родителите.

Последна редакция: сб, 10 ное 2012, 21:42 от нова

# 590
  • София
Аз лично не мога да разбера как точно се работи в школите с различните групи, синът ми засега посещава една и съща група, но още не е минал първият пробен.
Интересно ми е как се работи с децата, които не са в първата група?
В училище например има допълнителни часове - за отсъствали, за неразбрали, в школата по английски също има такива, та ми е интересно как се случва наваксването във втора група, при положение, че няма допълнителни часове.
Или просто в едната група децата учат за 6, в другата за 5, тогава разбирам защо не се харесва на родителите.

Мога да ти кажа как беше преди 3 години при нас.Дъщеря ми беше в най-добрата група, в която обаче имаше и две деца , срещащи известни затруднения. Факт, който не мога по никакъв начин да отрека , е инициативата на учителката след приключване на занятията да поработи ДОПЪЛНИТЕЛНО И БЕЗПЛАТНО с тези неразбрали деца. Но това в нашата група и в още две-три. В другите предполагам, че се работи по същата програма, но предвид нивото на децата за същото време се минават по-малко на брой задачи.Което автоматично води до недостиг на време за разглеждане примерно на задачи с по-сложни построения или разлагане на по-завъртяни полиноми... Но родителите нямат причина да недоволстват точно по този параграф. Ако детето им се окаже  след предявяване на претенции от тяхна страна в напредналата група, то ще дърпа не напред и нагоре , а ще се смъква надолу. Един път защото има неизгладени пропуски в базата и още веднъж от неразбирането на сложните задачи, скокът към които не е по силите му за момента,  именно заради пропуските в основното. Но тук вина имат и родителите за погрешна преценка на детето.. Школите не са за всеки.

# 591

Или просто в едната група децата учат за 6, в другата за 5, тогава разбирам защо това не се харесва на родителите.

Не ме касае и пиша по принцип, но виждам логика в това.
Ако в една група има деца на ниво 5-6 и ги натоварят като за 6 те ще се развиват успешно.
Ако в друга група има деца на ниво 3-4 и ги подложат на същото натоварване те изобщо няма нищо да вдянат и ще си останат на същото ниво. Просто няма да се закачат. Но ако ги натоварят като за 5 те ще си повишат нивото. Може би не колкото първите, но все пак ще напреднат.
Разбирам, че на родителите това не се харесва, но както казахме - децата не са еднакви и родителите трябва да го приемат.
Другият подход е да няма групи по нива, да се преподава с темпото на първенците, а другите каквото научили- такова. И след време да се разбере, че изобщо не "загряват" и не напредват.
А школата не може да организира допълнителни часове, защото таксата е за точно определен брой.

Затова децата с големи пропуски или трябва да имат по-реалистични цели или да ходят на частен учител, защото за да наваксат трябва да положат двойни усилия. Всеки сам си решава. Но не може да се иска школата да обучава двойно деца с пропуски.

# 592
Затова децата с големи пропуски или трябва да имат по-реалистични цели или да ходят на частен учител, защото за да наваксат трябва да положат двойни усилия. Всеки сам си решава. Но не може да се иска школата да обучава двойно деца с пропуски.

Ето го още веднъж обяснението защо се налага ,в някои случаи и школа и частен учител.

# 593
Не се харесва, защото като начало почти всички, (хайде да не казвам всички родители) се надяват детето да се бори за най-желаните гимназии със съответния бал.
Аз лично щях да изровя света за частен учител, ако детето ми не е разпределено в най-добрата група, защото наистина не виждам как ще напредне в следващата.
Ако има родител, чието дете е напреднало във втора група и е преместено в първа, нека сподели как се работи в другите групи, на мен ми е наистина интересно.
Но имам големи съмнения, че наистина ще е напреднало, по-скоро е било грешно разпределено, все пак един изпит, може просто да не е било във форма на входящия.

ПП. Аз не очаквам школата да обучава двойно, затова  и написах, че единственият начин, за който се сещам, за да наваксват децата изпуснат материал е с допълнителни часове, просто констатирах, че школите не предлагат такива.
Мисля, че в Образователни технологии имат по-разчупено обучение, в смисъл - и индивидуално, но не съм много запозната.

# 594
Да в Образователни технологии, Регалия ,Софроний със сигурност знам,че дават допълнителни консултации.

# 595
  • Sofia

Ето , с това съм съгласна! Истината е , че всеки родител иска най-доброто за своето дете. Не всички деца , обаче са еднакви. Много родители  се усещат за пропуските чак когато детето стане в 7 клас, а тогава е твърде късно да се навакса всичко.
 Както писах по-напред синът ми не е посещавал курсове или уроци по БЕЛ. Бях сигурна в занята му до 6 клас , познавах учителката, пуснах му НВО-то за предната година и когато преди 7 клас изкара 50% от точките бях сигурна , че ще се справи без уроци. С математиката е друго , но и целите ни бяха други. Там заложихме на учител в школа и детето успя без кой-знае какво натоварване. Истината е една - трябва да се следи нивото постоянно!
 Сега имам третокласник и съм насно с всички пропуски , които има. Всяко нещо трябва да се решава навреме , а не когато ножът опре до кокала.

# 596
  • 1st floor
Да в Образователни технологии, Регалия ,Софроний със сигурност знам,че дават допълнителни консултации.
Последната със сигурност дава допълнителни безплатни консултации след часовете!  Peace Предполагам, че Русалка също визираше нея...

# 597
  • София
Последната със сигурност дава допълнителни безплатни консултации след часовете!  Peace Предполагам, че Русалка също визираше нея...

Да. Peace

# 598
Мисля, че на школите (за целите на кандидатстването след 7-ми клас) не трябва да се разчита повече от това, да проверят знанията на децата и да покажат какво трябва да се знае за доброто представяне на изпитите. Това са домашни, пробни изпити, иначе казано ПРОВЕРКА, сверяване на часовника. Не може от една школа да се изисква хем попълване на пропуски, хем подготовка за кандидатстване. Истината е в индивидуалната работа вкъщи. В сборниците има всички видове задачи - взимате един и решавате. Задачите започват от лесни към трудни, има отговори отзад - детето ще се ориентира, при неяснота - задава конкретни въпроси.

Просто няма шанс да отиде детето с тетрадка и химикал на школата и да каже, давай, подготви ме. Школите подготвят подготвени деца, това е истината.

# 599
  • София
Мисля, че на школите (за целите на кандидатстването след 7-ми клас) не трябва да се разчита повече от това, да проверят знанията на децата и да покажат какво трябва да се знае за доброто представяне на изпитите. Това са домашни, пробни изпити, иначе казано ПРОВЕРКА, сверяване на часовника. Не може от една школа да се изисква хем попълване на пропуски, хем подготовка за кандидатстване. Истината е в индивидуалната работа вкъщи. В сборниците има всички видове задачи - взимате един и решавате. Задачите започват от лесни към трудни, има отговори отзад - детето ще се ориентира, при неяснота - задава конкретни въпроси.

Просто няма шанс да отиде детето с тетрадка и химикал на школата и да каже, давай, подготви ме. Школите подготвят подготвени деца, това е истината.
Така е. И маркираното не се прави само в  7 клас, демек като наближат изпитите. Прави се бавно и славно  И през годините, предхождащи изпита. Peace И не са пък съвсем проверочни функциите на школите. Дори и едно много добре подготвено дете винаги има какво да научи там като хитринки за решаване на типове задачи.

Последна редакция: сб, 10 ное 2012, 23:17 от eine in Rente gegangene Nixe

Общи условия

Активация на акаунт