Защо лекарите се дразнят от информирани пациенти?

• 12 116
  • 228
  •   1
Отговори
# 105
Ако са толкова компетентни няма да се комплексират от въпросите ни. Хора са, могат да допускат и грешки. Аз не се комплексирам от това, че не съм безгрешна. И в случай, че някой може да ми съдейства да работя по-правилно, няма да го обвинявам. Още по-малко ще го вкарам в джаза заради това, че не познава сметкоплана и ми задава допълнителни въпроси. Но това е сигурно, защото боравя с цифри, а не с животи. С живота предполагам е по-просто - както с телевизора.

# 106
Така е - независимо дали пациентът е компетентен или не, добре информиран или не и т. н., той има притеснения, с които лекарят е длъжен да се съобрази и въпроси, на които лекарят е длъжен да отговори!  Crossing Arms

# 107
В наше време е немислимо човек да е неинформиран, но информиран не е равносилно на компетентен.
Сещам се за един потресаващ случай от форума с фатален изход, за съжаление.Открива се проблем с кръвотока на плацентата и се назначава съответната терапия.Майката прочита листовката и инфо в нета и решава, че лекарството има много странични ефекти и не го приема(тъй като съм на същата терапия, от както съм бременна, в листовката е посочено единствено, при бременност да се уведоми лекуващия лекар).Месеци по-късно, в 8-ми месец, нещата вече са много сериозни, приемат я в болница, прилагат същата терапия, но вече е късно.Сега името на лекаря фигурира в списъка"Причинил смърт ,поради некомпетентност".

Това не е информираност, а глупост.  А лекарят е виновен, че не е спечелил доверието на пациентката.  Защо да не го попита, след като е прочела. Предполагам, защото  се е държал като бог и е казал - Ти какво разбираш, ма.

# 108
Как бях забравил за други безумия... Синът ми беше шестмесечен, когато уважаван детски хирург от "Пирогов" се пробва да ни убеди, че една пъпка е фистула и се налага операция и че заради един родилен белег на кръста след време "мацките щели да му се подиграват", та хубаво би било до годинка да се махне. Пъпката изчезна след седмица, а в момента от родилното петно има  съвсем миниатюрна точица. Отидохме конкретно за първия проблем, но той си изнамери още. При бебетата и най-елементарната операция се прави с пълна упойка и когато го попитах няма ли риск, той ми отговори, че "имало риск и тухла да ни падне на главата по улицата". Когато излезнахме от кабинета, в който имаше още  няколко негови колеги, единият ни настигна и ни каза да си отидем вкъщи и да забравим за предписанията на колегата му.

Последна редакция: вт, 09 юни 2009, 14:43 от valerie

# 109
В наше време е немислимо човек да е неинформиран, но информиран не е равносилно на компетентен.
Сещам се за един потресаващ случай от форума с фатален изход, за съжаление.Открива се проблем с кръвотока на плацентата и се назначава съответната терапия.Майката прочита листовката и инфо в нета и решава, че лекарството има много странични ефекти и не го приема(тъй като съм на същата терапия, от както съм бременна, в листовката е посочено единствено, при бременност да се уведоми лекуващия лекар).Месеци по-късно, в 8-ми месец, нещата вече са много сериозни, приемат я в болница, прилагат същата терапия, но вече е късно.Сега името на лекаря фигурира в списъка"Причинил смърт ,поради некомпетентност".

Това не е информираност, а глупост.  А лекарят е виновен, че не е спечелил доверието на пациентката.  Защо да не го попита, след като е прочела. Предполагам, защото  се е държал като бог и е казал - Ти какво разбираш, ма.

Точно така - ако лекарят й беше обяснил нещата, когато е изписвал лекарството, то тогава тази жена нямаше да търси информация в Интернет! Точно за това лекарите са длъжни да дават обяснения! Това им е работата! И да - той е причинил смъртта на тази жена косвено, защото не си е свършил работата!!!  Crossing Arms

П. С. Винаги може да съществува вариантът лекарят да е обяснил, а тя да е действала на своя глава. В случая е липсвало "разследване" на получилата се ситуация. Или поне на мен така ми се струва.  Thinking

Последна редакция: вт, 09 юни 2009, 14:42 от Pavlina Nikolova

# 110
Лекарите все пак са и хора и като такива имат право да са различни и да реагират различно.
Нормално е в наши дни всеки да е повече или по-малко информиран и е естествено да търси информация за здаравословни проблеми.
Аз лично нямам нищо против информираните пациенти.приятно е да се работи с такива.Но е много важно тази информираност да не пречи на лечението и да не го възпрепятства.Самата аз обяснявам много и всичко(и без това пациентите ми не могат да говорят много докато работя Simple Smile)Обяснявам с прости думи,не,защото смятам,4е не са интелигентни,а защото не са длъжни да са наясно с цялата терминология. Simple Smile
Обаче трябва да знаете,че е адски неприятно,когато пациента още от вратата съобщи,че вече си е поставил диагноза и си има и план за лечение- в повечето случаи грешни.Неприятно е когато се вижда негативното му отношение към леечението и към лекарите като цяло.Да,в такива случаи се дразня,губя желание да обяснявам и аз самата се настройвам негативно.

# 111
... Когато излезнахме от кабинета, в който имаше още  няколко негови колеги, единият ни настигна и ни каза да си отидем вкъщи и да забравим за предписанията на колегата му.

Ето, че има и съветни лекари!  Peace

Гадинка, наистина някои пациенти не се държат адекватно, но има и такива лекари - то не зависи от професията, а от манталитета ни!  Peace  Sad

# 112
Павлина,абсолютно съм съгласна.Все пак и на мен ми се налага да ходя по лекари и ссъм попадала на всякакви.

# 113
Сега се сетих друго.
По време на цялото ми следене на бременността, а и след като родих, винаги съм получавала исканото инфо. Сама си изисках изследване за биохимичен скрийнинг предвид възрастта ми, карах да ми правят изследвания, защото отичах МНОГО.
В родилното ми обясняваха какво точно ми вливат-антибиотик-защо-защото много време съм била без околоплодни води. Станислав беше 2 дена на системка поради леко обезводняване-дойде неонатоложката и ЛИЧНО ми обясни защо, как, дори ме накара да отида да го видя.
Бях невероятно спокойна тогава. Но това не се случва навсякъде и е май по-скоро изключение. Огромно, при това. Tired

# 114
Сама си изисках изследване за биохимичен скрийнинг предвид възрастта ми, карах да ми правят изследвания, защото отичах МНОГО.
В родилното ми обясняваха какво точно ми вливат-антибиотик-защо-защото много време съм била без околоплодни води. Станислав беше 2 дена на системка поради леко обезводняване-дойде неонатоложката и ЛИЧНО ми обясни защо, как, дори ме накара да отида да го видя.
Много щях да ти се издразня, честно. Mr. Green

# 115
Дойдат, вика, при мене и аз като ги прегледам и им кажа, че нищо им няма и те ме гледат сърдито и си тръгват намусени. Чудя се, вика, дали да не изнамиран на всеки по една болест, та да са доволни и щастливи всички. Ти му казваш, че нищо му няма, то вика, ааа, не може да бъде, я пак ме прегледайте.  Laughing  Много недоверичв народ сме.

Това е едно от най-големите малоумия, които могат да се кажат по темата.
Ще опре  човек до лекар и оня ще му каже, че нищо му няма. Много сме недоверчиви, наистина  ooooh!

Ами има такива хора, дори е пълно. Човекът е неврохирург. Преглежда всякакви хора, някой го заболял кръста и веднага на лекар - няма лошо. Но докторът го преглежда и установява, че няма проблеми. Ноооо...твърде "информираните" пациенти почват веднага - ама дали няма дискова херния, дали няма нам си кво си на прешлените. Ами няма, понякога боли кръст и от натоварване, от лека простуда.
Това имах предвид, минзухар.

# 116
newsm78
Що, какво пак направих?

# 117
Знаела си, питала си, искала си, давали са ти. Моята лична би истерясала. Simple Smile

# 118
Сама си изисках изследване за биохимичен скрийнинг предвид възрастта ми, карах да ми правят изследвания, защото отичах МНОГО.

надявам се да не си лекар.

# 119
Не съм, спокойно. Визирах субекта на темата. Четете.

Общи условия

Активация на акаунт