Да се научим да работим с Excel

• 130 065
  • 737
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте!
Имам един въпрос - Задала съм формула за сбор на колона. Когато променям сумите, автоматично се променя сбора, но днес сбора се променя след като запаметя, ако не запаметя сбора не се променя, стои си стария. На какво се дължи това?  newsm78

Провери в Tools -> Options -> на етикет Calculation дали отметката е сложена на Automatic.

# 121
Кара, благодаря!   Hug  bouquet

# 122
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, проблемът ми е огромен , защото има отношение към всекидневното отчитане и приключване на ден.
Общо взето таблицата представлява изплащателна ведомост за хонорари. В края на деня трябва да пусна опис с всички изплатени суми и имената на лицата, които са ги получили. За целта използам автофилтър на колоната "ДАТА на изплащане" и си пускам опис на изплатените суми само от днешно дата ...обаче след засичане с документите видях, че не всички изплатени суми влизат в описа. Тоест при филтрирането СЕ ПРОПУСКАТ ЧАСТ ОТ ЗАПИСИТЕ. Ако някой знае известни причини, поради които може да се получи нещо такова моля да сподели.... Знам кои не влизат при филтрирането и ги порверих дали не са с различно форматиране, различен текст, различна дата и пак ..всичко е еднакво с останалите записи...
..може би трябда кажа и това - файлът е share-нат, като останалите потребители не могат да редактират, а само да четат. през деня също така имаше прекъсване на мрежата, но записите все пак са се записали.

# 123
  • Galaxy 13197853088
дай да видим таблицата.

# 124
  • Sofia, Bulgaria
При филтриране НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРАЗНИ РЕДОВЕ И КОЛОНИ между записите, които искаме да се включат. Това е бил проблемът при мен.

# 125
Ами дали някъде при изписване на датата не сте използвали граматическа запетая, тогава ексела се обърква и всичко в таз колона го взима за текст, достатъчен е един знак, тогава няма да го включи в сортирането

# 126
  • Sofia, Bulgaria
Не, проверявах си тези записи много пъти- датите , имената , всичко е изписано както и при останалите. Няма нищо допълнително като форматиране на тези редове, за да бъде то причина да не се включат в филтрирането. Аз вече написах,  тръгнах от там, че отделих "проблемните ми записи" и започнах да ги анализирам , за да видя какво общо имат.Оказа се, че всички принадлежат към един и същ месец -Декември. От там прегледах целия месец Декември и видях, че след ноември имам два празни реда - вероятно това е била пирчината. Записите след тези редове не се включват във филтрирането, защото Ексел ги смята за отделен списък.

# 127
по моят въпрос инкой ли не знае?  Praynig

# 128
  • Пловдив
име   телефон
Диана   879777777
Иван   878777777
Илия   882777777
Мими   898777777
Петър   888777777
Sheet1

име   адрес   телефон
Диана   Ст.Загора   =VLOOKUP(A2;Sheet1!$1:$65536;2;TRUE)
Иван   София   =VLOOKUP(A3;Sheet1!$1:$65536;2;TRUE)
Мими   Варна   =VLOOKUP(A4;Sheet1!$1:$65536;2;TRUE)
Петър   Пловдив   =VLOOKUP(A5;Sheet1!$1:$65536;2;TRUE)
Sheet2

Lookup_value – избираме това което ще сравняваме
Table_array –  избираме таблицата или в случая е шиита в който ще търсим съвпадения
Col_index_num – избираме номера на колонката, която да бъде дръптата от тази табличка в случая телефоните са във втора колона затова 2
Range_lookup – при сортирана таблица TRUE При несортирана таблицаFALSE
По-добре сортирайте таблиците при другия вариант много често се получават грешки.

надявам се да ме разберете

# 129
Lookup_value – избираме това което ще сравняваме- в случая имената ли сравняваме и избираме първата колонка с имена
Table_array – а тук избираме имената в другат атаблица, с които сравняваме и от които търси ли?

# 130
  • Пловдив
L
Lookup_value – избираме това което ще сравняваме- в случая имената ли сравняваме и избираме първата колонка с имена
Да имената сравняваме това е информацията която е има и в двете таблици
Table_array – а тук избираме имената в другат атаблица, с които сравняваме и от които търси ли?
тук избираме другата таблица името и и деапазона в случая цялата затова е от 1 до 65536 т.е. от първа клетка до последна

herelina има една функциика която може да ти помогне да изчислиш дните и да ги умножиш по 24 часа а пък часовете да ги досметнеш в др клетка и да ги събереш поразгледай я може да ти свърши работа DATEDIF(начална дата, крайна дата, D)

# 131
Утре ще пробвам, досега все не ми се получаваше, но не изключвам вероятност да имам и проблем във данните

# 132
И аз имам запитване. Имам таблица с Дата, име, Град и тн. Трябва да направя така, че да брои хората, които са се обадили и са от София като това да става автомачино за всеки ден т.е. само да разбира, че е почнал нов ден и да преброи от миналия ден. Ако не е автоматично, ми е ясно - с countif, обаче така не мога да го направя.

# 133
  • Galaxy 13197853088
една пивотка няма ли да свърши работа? ще и дадеш по голям обхват и само ще опресняваш справката.

# 134
Мерси много, ще помисля и за този вариант. То и аз не съм сигурна какво точно искат от мен. Нещо се виждали някъде си.

Мдам, справих се дано и това, което направих, да са искали от мен. Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 фев 2010, 19:16 от Lamma

Общи условия

Активация на акаунт