Да се научим да работим с Excel

• 130 104
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Е, важен е принципа. По същата логика ще умножаваш по 8 или колкото часа е необходимо, стига да знаеш данните  Peace. Същия въпрос е резонен и за дните, защото има както работни, така и почивни дни. Но за това има и подходяща функиця за изчисляването им.

# 181
  • Sofia
Да така е Simple Smile

Благодаря за идеите   bouquet  bouquet  bouquet

# 182
Това да не е една от задачите по Информационни технологии на проф. Лютов, защото ако е негова едва ли е това решението. За една негова задача се наложи да ми я решават хора от института.  Mr. Green Защо не дадете цялата задача и всеки да пробва, все някой ще я реши правилно.

# 183
Намен това също ще ми е полезно, ползвам програма за часовете, но за проверка- ексел
не знам иначе кой би го дал за задача Simple Smile
Ама дайте решението, може да е от полза

# 184
  • Sofia
Това да не е една от задачите по Информационни технологии на проф. Лютов, защото ако е негова едва ли е това решението. За една негова задача се наложи да ми я решават хора от института.  Mr. Green Защо не дадете цялата задача и всеки да пробва, все някой ще я реши правилно.

не зная кой я е измислил, но ми беше в казус при кандидатстване за работа т.е една част от него. това е задачата, както съм я описала,да се намери времето, за което е свършена определена работа, след което са зададени граници, които да се оцветят напр. ако е до 5 часа в зелено, между 4-10 часа в жълто и т.н т.е след това се ползва Conditional Formating ,а решението не зная дали е това, защото няма кой да ми го каже  Laughing
според мен обаче трябва да има и някакво друго с IF ELSE statement, но не съм сигурна.

# 185
Ми с if ще е ако дните съвпадат, да се вземе само разликата в часовете, ама ако не съвпадат- тогава как ще се сметне?

# 186
Дайте цялата задача, защото така не става ясно астрономични или работни часове се търсят
Ако е работни ще ви трябва и потребителска функция, ако е за астрономични е достатъчно да знаете, че
датите  се съхраняват като брой дни спрямо 01.01.1900 г. в Ексел
Практически за да получите разликата между две дати в часове е достатъчно да напишете следната формула
=CONVERT(B1-A1;"day";"hr")
B1 - адрес на клетката с  крайна дата и час
А1 - адрес на клетката с начална дата и час
само формулата = B1-A1 ще ви даде разликата в брой дни, а convert ще преоразува броя  астрономични дни в брой  астрономични часове  Peace

# 187
Браво КОТЕ, на мен лично би ми била полезна в работни часове (каква е разликата  newsm78)
Сега ще изпробвам и тази формула

# 188
  • Sofia
Дайте цялата задача, защото така не става ясно астрономични или работни часове се търсят
Ако е работни ще ви трябва и потребителска функция, ако е за астрономични е достатъчно да знаете, че
датите  се съхраняват като брой дни спрямо 01.01.1900 г. в Ексел
Практически за да получите разликата между две дати в часове е достатъчно да напишете следната формула
=CONVERT(B1-A1;"day";"hr")
B1 - адрес на клетката с  крайна дата и час
А1 - адрес на клетката с начална дата и час
само формулата = B1-A1 ще ви даде разликата в брой дни, а convert ще преоразува броя  астрономични дни в брой  астрономични часове  Peace

А ако използваме само датата, може ли да се напише =CONVERT(B1-A1;"day";"hr")

# 189
Фея, има значение при точно изчисляване на брой работни часове се взимат следните неща предвид
- отчитат се само работни дни за фирмата
- ако се намесят часове се гледа работно време, обедни почивки

vaflichka, Може и без това датата има формат по подразбиране с 00:00:00 h

# 190
Аз имам един въпрос и се надявам да има някой, че ми е нужен отговора до утре след обед. ))))

Имам пасаж с данни в Sheet1- Име, ЕГН, адрес, телефон и т.н.
Въпросът ми е - Може ли при въвеждане само на ЕГН в Sheet2 примерно, да излязат и всички останали данни за лицето?
Ако е възможно, по какъв начин?

# 191
Аз имам един въпрос и се надявам да има някой, че ми е нужен отговора до утре след обед. ))))

Имам пасаж с данни в Sheet1- Име, ЕГН, адрес, телефон и т.н.
Въпросът ми е - Може ли при въвеждане само на ЕГН в Sheet2 примерно, да излязат и всички останали данни за лицето?
Ако е възможно, по какъв начин?

да, може, с vlookup
ако във Шийт 2 в колона А са ти ЕГН-тата във колона В ще напишеш
=VLOOKUP(A1,Sheet1!A:B,2,0)
съответно ако в Шийт 1, в колона А са ти ЕГН-тата а в колона В са ти Адреса, срещу всяко ЕГН в Шийт 2 ще ти извади адреса.
Съшаата фомула ще напишеш и в колона С за да ти извади телефона и тн
дано ясно обяснявам:)
по принцип за всички, които работят с база данни в ексел, vlookup е най - полезната хубава и любима формула:)

# 192
  • Стара Загора
Записвам се да Ви следя и се връщам да Ви чета  Hug

# 193
Имам спешен въпрос:
Попълвам данни в таблица. Пиша сума, после Enter  и не ме прехвърля в долната клетка, а в клетката вдясно. Какви настройки да променя така, че да ме прехвърля в долната клетка!

# 194
Маркираш ли поле, от което да сумира ?

Общи условия

Активация на акаунт