Славната ЮНска дружина чукна четвъртата година

• 74 082
  • 665
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте, момичета Simple Smile

Каква галеща есен е навън...  поздравявам ви с прекрасното време Simple Smile

Две седмици Ени не беше на градина, спрях я, заради нови грип, едно детенце от друга група било болно и аз реших да си спестя емоцията и тя да лепне нещо. От тази седмица ходи на градина и бях приятно изненадана, че най-после една сестра проверяваше децата на влизане в градината. Така поне сополивите деца няма да заразяват останалите. Е, да де, но положителното впечатление трая до днес, когато отново никой не проверяваше децата и съответно няма контрол. Сега давам всеки ден по един витамин и се моля да е здрава!
Иначе е голяма скица... и голяма командирка... според баща й, прилича не мен Wink
Ани, за говоренето питаше... Ени говори всичко, но има думички, които казва по-странно и слава Богу, че е така, защото иначе бих съжалила, че не чувам уникалните съчетания на думички, които съчинява. Има едно упражнение, което правят с госпожата по музика и на него Ени казва "блани, муручета" (което всъщност е длани, юмручета) Simple Smile Р-то го казва в определени думи, но има някои, в които не може да го каже, явно зависи от съседните букви. Аз не винаги я поправям, защото толкова бързо расте, че сега й е времето да говори сладко и неправилно. Според някои, това е погрешно и трябва веднага да се поправят децата, че да се научели да говорят правилно, аз мисля, че те така или иначе ще се научат да говорят както трябва, защото се стремят по всичко да приличат на възрастните. На покривка доскоро казваше "попивка". Миналото лято казваше "бонати" - на доматите, "мином" - на лимона и "муки" - на малините Simple Smile Казва ми Пунова мама, когато я питат как е цялото има на мама и вместо Екатерина Панова. Като й казвам, че трябва да яде супи и манджа, тя ми казва: "о, Умръзнаха ми тея супи", а тя никога не е яла супи, не яде никакви готвени неща.
В тази връзка, да се оплача, че Ени продължава да не яде почти нищо. Яде само кюфтета, кренвирш (аз и двете не понасям и й се чудя как ги яде), домати, пържени картофи, сирене, кашкавал и сутрин и вечер пие по 250 мл. мляко. От плодовете яде ябълки и банан, грозде, пъпеш, малини. В детската градина също малко яде и направо се чудя откъде са й бузките.
С възпитанието ми е малко сложно, не ме слуша, наложи се да измисля система с бели и черни точки, като ако има повече бели отколкото черни, тогава Дядо Коледа ще й донесе това, което иска, иначе чувала ще е празен за нея. Понякога има ефект, а понякога ми казва, "ами добре, лоша съм"... Само от баща си има респект, но той през повечето време не е с нас, че да следи за дисциплината и така мен си ме прави на маймуна... с пляскане и викане не става... даже с една миловидна физиономия ме пита: "сега защо ми се караш, моля те, не ми викай" и с това ме обезоръжава...

Ето и една есенна снимка на Ени:

Хубав и усмихнат ден!   Simple Smile

# 241
Меган, радвам се че се включваш.
Тук битува схващането, че не може дете 3 дни да е с Т,
веднага ще тръгне инфекция към дроба, демек пневмония.
Аз не считам така.

Кате, много е сладка, направо ми изглежда по-голяма.
Въобще всички момиченца на възрастта на Стефан са някакси,
не по-големи, а може би по-накипрени, с цветни дрешки.
Тази сладка, Ени! Simple Smile

Може да ми се смеете, но купи шнолка да снимам с нея Бобо  Embarassed

Кате и аз смятам, че този завален говор е прекрасен,
затова и водя речник.
Хубаво е да се заснямат също децата,
но като правя опити за клипче с фотоапарата, Стефан се гевези.
Интерсен речник на Ени.
Аз почнах да водя на стефан в тетрадак,
но за удобство си направих уирдовски файл на дестопа и там пиша.

онзи ден Стефчо вика на Бобо:
Алооо, господине!
Алооо, г-н Стоименов!
-повтаря пак.
Щях да падна.
Стоименова е госпожата му в градината.
или
Къде хуТ(к)на, бе Бобо?
или
Мамо, искам да цуМтам Бобо!  Simple Smile

Освен речник, описвам и случки.

За яденето, Кате, Стефан има апетит, много се радвам за което.
Яде всеки ден плодове - ябълки, круши, вече и мандарини, обожава ги.
малее, тия кренвирши що не ги махнеш,
по-добре гладна да седи.
извини, ти си знаеш, може би като нищо не иска, затова по-добре нщ.
опитай с филе. аз купувам пуешко, поне знам, че е месо.
стефан го обича на сандвич с или без кашкавал.

# 242
Здравейте и от нас!
Таталинка,много ми е приятно да прочета нещо и от теб  HugЕни както винаги е прекрасна.
Меган,много от тези неща дето ги разправяш съм чувала,само че нашия бългаски манталитет почти изключва всички за съжаление.Дето вика нашия педи"болно цигле виждала ли си?"Наистина нетреперенето над децата,в смисъл,постоянно навлечени и изолирани,ги правят доста податливи на всякакви инфекций.
В нас болестите ни нападнаха,в частност мен  TiredПредната седмица схваната,сега от понеделник ме боли гърло,Т,кашлица,ужас.Колкото се опитвам да огранича контакта с  Диди,той пък толкова се лепи за мене.Дано не го заразя и него,че тъкмо се оправи.При нас в градината има строг контрол в грипната епидемия/сестрата сутрин ги взема от вратата и ги носи по групите,а вечер ни ги предава дежурна лелка,като вратата стои заключена и ние сме отвън/.Това обаче сигурно не изключва да има и кашлящи деца вътре.
Ане-да кръстът ме боли,имам стесняване на прешлени и износване на дискове на кръста  TiredНяма оправия,само незнам как ще я карам занапред с тези постоянни болки и схващания.Какви ли не хапове гълтам,хранителни добавки няма и няма.
За говора-Диди говори и той малко смешно,напоследък взе да го оправя.И той все ми вика "спокойно мамо,спокойно",като взема да му се карам нещо.Ама бели прави не е истина.Сега пък има мания да се преоблича по 2-3 пъти на вечер,пък и се научил да се крие,като се облече ми се показва хилнат.Предната седмица пък орязал с ножицата кабелите на мотора си и ми вика "аз ще го оправя,нали съм майстор"  ooooh!Как не избухнах незнам,само преди месец и нещо му го взехме.Това с плашенето не върви вече,казвам че като не слуша няма да има подарък,ама на него не му и пука,казава "че аз не искам ДЯДО кОЛЕДА да ми носи подарък".Абе страшна работа.
Май много дълъг пост написах,оставам ви засега.Целувки на всички,бъдете здрави!

# 243
Таталина ,Ени е прекрасна Hug.Много ми прилича в очите на нашата малка принцеска(която е взела изцяло балканския облик Mr. Green)
Сонка,добре де..има контрол в градините.Ама нали тази лелка дето посрещата децата има контакт с всички деца.И ако някое има по лабава имунна система,веднага с допир с нея ще се зарази с нещо..Незнам newsm78..От изолация разбирам аз ,всички,cемейно в къщи под ключ.Което няма как да стане. ooooh!Ето сега съм пред дилемата дали да ги ваксинирам.Защото онзи ден получихме писма за масова ваксинация на децата от 6 мес.до 4 год.Принципно не искам...с хората които говоря са на 50% за и против.Учителката от предучилищната каза,че ако не са болнави деца,няма смисъл..офф..имам още няколк дена да го мисля. Tired

# 244
Меган и аз си го помислих,още повече че оня ден като го взимах едно дете така кашляше  ShockedМоя от снощи и той взе да кашля,сега пък ми се струва има Т,ама хайде тоя път да го отдам на мен,че аз съм болна пък той е все покрай мен.То при нас повечето деца са спряни превантивно,ама през хубавите дни всички са навън по паркове и площадки,което обезсмисля малко тая мярка на майките  Rolling EyesЗа ваксината незнам,аз мислех да ваксинирам Диди за тая против бронхит и стрептококи 7 валентата,ама като си помисля ще се разболее от 8 болест и 130лв пак изгарят.Ти сигурно говориш за тая за свинския грип?

# 245
  • Канада
Здравейте момичета!
Влизам аз понякога за кратко,но само чета EmbarassedДа си призная мързи ме да драсна два реда.Домашните така ми взимат здравето,че  ooooh! ooooh! ooooh! Не знам как е с момичета,но.......с момчета е страшно.Такива са калпазани,не остана нещо здраво у нас и не остана не ударено или блъснато дете-не зависимо познато или не познато.Не ми се мисли като попорастнат още малко какво ме чака ooooh!,сигурно линч от мнооооооого родители Rolling Eyes
Страхотни снимки видях-толкова хубави госпожици....Благородно ви завиждам за тях.Таталинка,Ени е невероятно красива още от малка,а сега  направо е приказна.Да кандидатстваме за ръката и  Wink,ако не е заета  Hug
Гледам за болести си говорите....нашия батко е втори месец на градина и ни донася вирусчета от там,та Сами повече го отнася с болестите,но...............то по това време няма как да се предпази човек.Моля се поне да ни се разминава леко.Тук е масова психоза с този свински грип,но....на мен ми идва малко пресилено newsm78Изчетох страшно много информация и като че ли ме е по страх от ваксината,от колкото от грипа ThinkingТа реших,че няма да се ваксинираме.Моля се Господ да ни пази Praynig
Сонка,много лошо при теб се е получило.От какво е станало така?Не може ли иглотерепия или упряжнения за засилване на поддържащата мускулатура да стабилизират малко нещата?Дано намериш някакво решение,че.........не си е работа кръст да те боли Sad

Ниаш Ванко е като латерна #CrazyНе мога да му затворя устата.Понякога такива неща ми разказва,че ми скрива топката направо.Скоро ми разказа за един гейзер #CrazyЯвно го е чул от някъде,но аз бях изумена.И той казва някой думички смешно,но и аз не го поправям,толкова ми е сладък...Хитове са 'заглавница"-възглавница, "маканче"-камьонче, "кошмия"-комшия Mr. Green Учителката в детската градина казва,че там говорел на английски,но в къщи не съм го чула още.Явно прави разлика,въпреки че много пъти го разпитвам,не иска да говори пред нас NaughtyЯвно го е срам Grinning
Целувки от мен....дано се включа пак скоро.
На всички ви пожелавам да сте здрави! Peace

# 246
dany_ip , ще се "тепаме" за Ени Mr. Green

Таталина
, голяма прегръдка от нас за теб и Ени (кога ще се видим, да му се не види/м Tired )

Нашият голям проблем пък е не толкова яденето като ядене, а яденето като процес. Такова подмотаване пада, че вече сериозно губя търпение. Чудя се какво да измислям като "заплахи", за да се нахрани нормално, без да се върти, пее, играе с хляба и прочее заниманийца. Като го заплаша, че ще отива директно в леглото (много мрази да си ляга, спането за него си е загуба на време Mr. Green ), той казва: "Ми добре", след което като тръгне да ляга, започва да реве. Толкова се опитва да ми хитрее, че #Cussing out ...
Другото на дневен ред ни е обличането. Такава борба е с всяка дреха, такива обяснения, а то, милото, така тъпо гледа... Опитва, не успява и се отказва, голяма драма. Аз се опитвам да си сдържам нервите, да му обясня как да завърти дрехата, откъде да я подхване, но като че ли нищо не му влиза в тиквЕто. Та и тук ни отива половин час Sick .
Чудя се понякога как може по цял ден уж нищо да не правя (освен да се занимавам с малките) и накрая едвам да гледам Crazy
За интересните думи: и ние имаме хитове: вкус-вкус= кус-кус, чопка=човка и т.н. Вече знае как се казват и отвреме-навреме сам се коригира, но в началото не само, че не му правих корекция, но и го карах да ги казва пак Twisted Evil , много ми е сладичък да го слушам Laughing

Прегръдка на болничките и бързо да се оправят  bouquet

# 247
Момичета,влизам само набързо да ви се оплача  TiredГадния вирус се лепна от мен  и на Диди.От вчера вечерта е с  много висока Т,днес го водих на лекар,възпалено гърло.Милия днеска едвам го изтрайвам,ама няма как.От тая Т все плаче и мрънка за нещо,едвам сега се откъсна от мен.Не ни се размина тоя път АБ.Цял ден не мога да му смъкна Т,аз пък на друга страна с моя АБ и ужасно главоболие от снощи.Направо едвам изтрайвам вече  TiredКупихме сладолед и кока кола по заръка на док,че малко се поуспокои за 5 минути.
Ох надявам се не ми се сърдите дето ви занимавам,ама цял ден сме си сами и направо ще гръмна вече.
Данип за иглотерапия четох,но май финансово няма да се издържи  Rolling Eyes,за упражнения-да някои ги помня от мин.година от балнолечението ама пусто все нямам време да ги правя.
Поли и ние сме така,но не само с храненето.За всяко нещо се помотва и то все когато бързаме за градината сутрин  Rolling EyesЗа яденето все угладнява когато трябва да си ляга,опасен хитрец е  Simple Smile

# 248
Сонка, освен да ви подкрепя отдалеч.  Hug
Знаеш ли чувала ли си за БИоцитрин,
Цитросепта е вносният вариант,
но Биоцитрина е бг производство.
Екстракт от грейпфрут.
струва си, и това е единствения имуностимулант на който вярвам,
макар че аз не съм по превантивните мерки.
ако искаш повече инфо, пусни търсачката и ще ти излезе.

Дани, до скоро твърдеше, че поне Сами е спокоен  Grinning
Споко,  и у нас вече Борис се сърди, блъска глава, а в пода,
а в земята. Стефан хич не е толерантен, свидят му се играчки
 и между техните ''кавги'' ме стяга шапката.

Поли, и аз така каталясвам,
макар, че живея със свекърва, която след 17 часа ми помага.
Наистина тригодишните са във фаза РАБИРАМ но не ПРОУМЯВАМ,
демек разбират буквално, но връзка - никаква.
Това ме изморява, особено като почне тръшкане за няма нищо,
и да се скъсам да обяснявам, Стефчо не вдява, а вика ли вика, иска ли иска.
Онзиден в магазина ми вика да съм си купела ЦИВИЛО И СЕМТИ,
чак се разсумня, що не съм си купила,
естествено идеята е да ги ползва.
освен, че иска цивило, юз ( руж), сеМти, пудя ( пудра),
иска и дрелки, резачки от 300-400 лв,
въобще какво ли не иска и е страшен рекетьор.
на моменти купувам за да си осигуря спокойствие, но той е много хитър
и ако не спра, ще иска до безкрай.
има много енергия, често го разбирам.
друго се чудя,
как може родители да твърдят, че едно дете трябва да не ходи на ДГ,
а чак в предучилищна.
имам много такива познати, които оставят децата на баби.
Стефан си идва всеки ден с нов репертоар,
на какъвто аз не съм в състояние да го уча.
освен това полудява у нас, дори и след дълги разходки,
все нова занимавка иска.
ама то и аз съм човек, и аз искам да опъна краката
и да гледам тъпо в една точка (поне).

# 249
  • София
Здравейте, момичета Simple Smile

Аз и днес съм отпуск и бързам докато съм вкъщи да ви пиша, че после почна ли пак на работа и няма край...
Благодаря на всички за комплиментите за принцесата ми Simple Smile Всички дечица са сладкиши, да ги нацелувате  Hug

Ани, не понасям кремвирши, майка ми купува и Ени си отваря хладилника, взима си, бели си го и го хапва. Гледам да ги крия в хладилника, така че да не ги вижда, ама не винаги ми е пред очите.
Поли, Ени е същата мотка с яденето... едната леля в градината ми вика: "много е бавна във всичко, все я чакаме". Много криво ми стана, ама какво да направя, такава си е. Бърза е само за игрите, за песните и за танците, за всичко останало се мотае и разсейва. А за хитростите нямам думи, изненадва ме постоянно и ми е много сладка като си мисли, че й се връзвам на номерата. Вечерно време е ужас със заспиването. Понеже още заспива с мен, ми разказва през деня каквото й е направило впечатление, задава ми по 100 пъти един въпрос и докато не дам задоволителен отговор не мирясва, пее песнички, става да подрежда куклите...
Иначе с подреждането никаква я няма. Не мога да я науча да си подрежда играчките и в хола е панаир.

От сърце пожелавам болните бързо да оздравяват,
че времето е разкошно за разходки  Hug

# 250
Мда, и Боби се опитва да изнудва, обаче аз в зародиш му изкорених това желание. Надявам се и с Ана да е така, защото иначе... не знам как ще се въздържам Sick

За хитреенето май всички сме един дол дренки. Само че той лъже, че му се пика/ака Mr. Green

Таталина, опитай с някакво филе да я прилъгваш. Поне да е месо, а не... не-се-знае-какво Rolling Eyes . Или помоли майка ти да не взима (аз направо вкъщи им казах, че бозата, която му купуват, ще отива в мивката, пък те да преценяват дали ще си дадат утре пак парите). С подреждането се справих, като си направихме уговорка да му помагам. В началото не започваше, без и аз да се надупя да събирам Mr. Green . Сега вече не му прави впечатление и сам прибира. Дори ми се кара, ако не сложа дадената играчка в коша, който той й е отредил (малко Монк си пада Crazy ). Но! почти всеки път, когато иска да изсипе коша е с уговорката, че ще ги пробере след това. Ако не прибере, на следващия ден не му разрешавам да изсипва.

Ане, и аз съм със свекита, ама какво от това. На тях мерака им се е изчерпал явно. Помагат в пъти по- малко, отколкото като беше само Боби Tired
sonka, а как сваляш Т-то? Препоръчвам ти лепенките против Т. То е гел с някаква мента вътре, който охлажда и е много удобно, защото се лепва и забравяш. Детето също. Не е като да му слагаш мокри, студени кърпи Tired

# 251
Здравейте!
Днес вече мога да отдъхна и болното хлапе пак взе да щурее  Crazy
Ама в събота вечер не питайте,39.2 имаше и с нищо не щеше да пада.Пресушихме оцета,капки,свещички няма и няма.Изведнъж сама падна къмто 4 сутринта.беше ужасно хленчене,по едно време взе очи да обръща,гледа в една точка и не реагира.Моя мъж се дипломира вече и точно тогава ходи да се черпят,но набързо щото го прибрах под тревога  Rolling EyesДнеска вече е добре,сега пак си играе и майстори нещо.
Ане абе гледах аз за тези и се чудя дали да си взема.Да не е пак прехвалено.
Поли незнаех за тези лепенки,смъквам я с Нурофен,Панадол,свещички и хексалгин,с оцет,вода и сода,абе с каквото имам.По принцип той досега 3-4 пъти е вдигал Т и аз доста се шашкам,все боледува без Т.

# 252
Сонка, лепенки, само че, моите не бяха точно същите.

# 253
Сонка,добре че е минало вече.......то и ние бяхме на същия хал/при всичките ми приказки,че грипна епидемия няма и медиите само раздухват масова истерия,така взе че ни тресна,че едвам оцеляхме....и докато не се изредихме цялото семселе и не минахме през всички екстри-не ни остави/.За Т ,аз се осланям основно на хексалгина вече/но това при нас най-действа/,но го давам само при много висока и бързо покачваща се Т/и при видимо отпаднало и хленчещо дете...пък и каже ли,че главичката го боли-получава веднага по капка на кг.живо тегло/.Иначе ,ако не мрънка и успея да закарам болния до банята-къпя с хладка вода и после не бърша много старателно-изпаряването сваля Т много успешно..и обтриването с влажна кърпа........
Иначе,да се оплача,че ние опряхме до АБ/въпреки че доста усърдно го избягвахме и се пробвахме пръвом с хомеопатия,аюрведа,бабини илачи и пр./,но кашлицата ни слезе надолу...и пред перспективата да ни приберат в болница избрахме по-малкото зло-поне да е на домашен режим ....
За говоренето/да не ме чуе  Twisted Evil/,ама имаме голям напредък с Ивчовото приказване-вече доста добре почна да се изразява,даже и навън и в ДГ се оправя и разбира добре с хората и децата....но,все още имаме доста бисери/най-вече откъм род и число се оплита,както и словореда му е още малко странен/......и аз все го поправям/ по пример на логопедката при която ходехме/,но и аз му се радвам на бисерите/тая вечер детето си искаше от баща си "едно меденче"-демек-меденка,облича си"потенчето"/разбирай потниче/,..след няколко дневно проучване разбрахме как ,аджеба,се казва приятелката му от ДГ/пък те и сега момите с едни сложни имена,нямат улучване Wink/...като казах ДГ,та се сетих,че оттам едни мъдрости се научават-тая вечер бях квалифицирана като"луда",после бях"глупава мама", и като отреагирах,че така не се говори,станах"лоша"...ама знам,че и това ще мине...и ще е до време/просто вече съм го играла тоя филм със Сами/....но има и мъдрости,дето се позадържат-като например започването на всяко изречение с "ами да"-когато не е на ДГ тоя изказ го няма,но иде ли Иво ,макар и един ден и  всяко изречение му почва така/незнам дали не е от някоя от учителките това,но ще проуча тая работа/
За бавността-мога само да Ви кажа,че си е до темперамент...нали и аз си го имам един такъв/дкато се облече или нахрани и охлюва се шмугнал в храситте.... Mr. Green/...,но Сами от малък си ми е такъв...и не виждам изгледи да стане по-пъргав....от друга страна пък не му пречи/е мен ме изнервя,ама какво да се прави-не може всички да сме припряни/...но поне се оправя сам/е,понякога не издържам и се намесвам,но той поне дава-че дИването не позволява на никой да му памага-гледам и в ДГ е така-днес например се прибра с долнището на пижамата под панталона....редовно си го взимам с обърнати наопаки чорапи,със стърчащи навън етикети и ръбчета.....и с разменени обувки...но щом той е решил,че ще е така-така ще е .....няма лабаво.... Mr. Green
От няколко дни имаме и друг проблем-понеже докато бяхме болни и не можехме да излизаме,допуснах няколко пъти да играят на компютър...е,познайте дали вече не съжелявам горчиво......ама човек от главата си пати ooooh!.....но да не се оплаквам,че май сами си го направихме....
И за да не досаждам,ще Ви казвам лека и спокойна нощ и ще Ви пожелавам много здраве и поводи за усмивки!
И за да не съм съвсем без картинка-да Ви постна една пресна/полицейска/снимка на дИвчо:
http://picasaweb.google.bg/kabranska/SnimkiNoviEsen2009?authkey= … 04061821705527810

Последна редакция: вт, 24 ное 2009, 13:51 от Анонимен

# 254
А така, значи и ние сме от същата порода...Брей големи калпазанчета са тез нашите деца....
И аз да ви разкажа, от една седмица започнахме да четеме стихчета, та поне за пред дядо коледа да имаме репертоар, всичко запомня, но като го накарам да каже започва да се прави на интересен и бръщолеви неговите си ....Запален е по Рудолф,еленчето хем го иска,хем май не му стиска.Онзи ден баща му му показа една статуйка еленче от нашите коледните ,брей като се изплаши...
Иначе говори разбираемо, омотва само сложните думички , а какви изцепки оле,мале.Няма прошка за никой, каквото си мисли и му е на устата.
Няма търпение да дойде съботата и да излезем и играем по цял ден. Страшно се кефя на тези моменти само пита кога ще дойде почивката....и се започва искам да ми купиш това, искам да ми купиш онова, всеки ден има различна заявка. Връщам се и чантата се разтоварва ,за да се провери има ли нещо за него. Нещо само не можем да се оправим с обличането и събличането, много,много го мързи, бяга по събути гащи и не си ги вдига, при вас как е.  И все казва ,че не може, а аз знам че може, нали уж сме големи. За яденето понякога ми писва и ако не иска да яде го оставям, много го се притеснява да не се изцапа,чистника му с чистник.
Аз Любе се патя не от компютъра,че в къщи не го пускаме сега, а от ТВ-то,залепен е и ако го оставя ще мине цял ден само с детски.Виновни сме , но няма отърване....
Дано сте здрави !
Целувки на големите батковци и каки!

Общи условия

Активация на акаунт