Зелено селище

• 22 400
  • 134
  •   1
Отговори
# 45
Да, Maktub, това селище имам предвид  Heart Eyes. Помня къде е другото. За мен нещата също дълго време бяха двуполюсни, може би затова все пак си купихме апартамент, а не къща на село. Но какво да кажа, моето дете беше тази година на предучилищна, избрах най-добрата възможност. Много наблягат на изкуствата, не само букви и цифри. И все пак, доста съм разочарована, далеч не беше това, което се надявах. Дори за малко да го откажат от любимото му иначе народно пеене, защото "госпожата много крещяла". Та, това с по-доброто училище не е много ясно... А за смислените думи - понякога ми се струва, че работата с хората е част от плана(?), поради който напредваме толкова бавно. Т.е. да се говори с хората, да се подхвърлят идеи, да се обмени опит. Наистина, аз от известно време намирам невероятни "обикновени" хора, които по един или друг начин успяват да ме ободрят, вдъхновят и подкрепят. Дори арендаторите на кооперацията на село, които орат, гледат крави и други обикновени селскостопански работи (и към които подходих с особено големи опасения), много се заинтригуваха от моите градини. Когато им поискам нещо, ми го подаряват, помогнаха ми веднъж, но не искаха да им платя (повече не съм ги молила, защото не ми допадат тежките им трактори), интересуват се, говорим.
Може би все пак вариантът със събиране на съмишленици е най-удачен. Но някак си ми се струва, че не трябва да сме изключително "различни". По някакъв естествен начин трябва да се впишем. За съжаление, моите интереси (а като че ли и възможности) са насочени изключително към създаването на, да речем, самоподдържаща се, устойчива агро-екосистема. Това ми е безумно интересно и привлекателно. И все се надявам някой друг да измисли как да направим селище  Blush... Ти имаш ли конкретни идеи? Да се съберат въпросните интересуващи се? Да се закупи земя?
Меги, много се радвам да те видя тук  Simple Smile.

# 46
  • Русе
 Да се включа и аз в темата.
Преди месец реализилахме едва от мечтите си и си купихме къща с двор. Дворът е изцяло храсти и гора, къщата е очарователна - камъни и кирпич с веранда.
Мястото също е досто хубаво, нещо рядко за нашата област.
Сега се заехме да ремонтираме и се стремим да запазим автентичния вид. Мъжът ми бърка кал и слама , аз варосвам.
За градината искам да запазя всяко клонче, колкото е възможно.

Ще следя темата с интерес

# 47
Амбър, това е прекрасно, поздравления!! Пожелавам ви щастливи и здрави дни там и да разказвате как върви ремонта и евентуално отглеждането на цветя или зеленчуци:)

# 48
  • Русе
Благодаря Азалея,
  Цвятя засега сме сложили в кошници където може, но май не е добро решение, въпреки че е красиво
а зеленчуковата градина вече е готова в едно малко ьгьлче

# 49

Здравейте! Hug
 една каменна къща,която много ми допадна- камъкът е доста трудоемък, но пък традиционалистите може да го предпочетат Grinning
http://www.moqdom.com/къщи/каменна-къща-крепост/
а тази много ми допада, но не ми се вижда функционална-как ли ще разположиш мебелите, пък и стаите вътре ... newsm78
http://1.bp.blogspot.com/_OrZ1r8OZfxU/SKmVNMNJjSI/AAAAAAAABdg/DZ … h/heat_loss_5.jpg

а тези са още по-готини  http://www.moqdom.com/%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%B … 1%86%D0%B8%D1%8F/

# 50
Здравейте и от мен в тази тъй хубава тема.  Hug

От много време насам желанието ни на двама ни с моя мил мъж е да живеем на село, в типична селска къща с голям двор. Като единствен недостатък на това отчитаме единствено факта, че за децата ни това рано или късно ще се окаже проблем в предвид, че е много по-желателно да учат в града, а не на село. Работата на моя мъж не изисква да живее в град (занимава се с озеленяване), а аз винаги съм мечтала да се занимавам с някаква творческа дейност, от която и да мога да печеля. И тъй като мечтите почти винаги се сбъдват, след седмица живот и здраве ще бъдем горди собственици на най-яката селска къща в Странджа, на точно 40 мин път от Бургас, където живеем в момента. Ако от малкото се тръгва към голямото, то нека споделя какво предвиждаме за нашата къща:
Ще се възползваме от съвременните технологии за две неща и те са - слънчеви батерии и поливна система за двора. За всичко останало - "назад към природата". Освен това в двора има сонда и така допълнително ще пестим вода. Зимъска - дърва. Оградата предвиждаме да е жив плет, освен тази към улицата - зид, който ще покрием с рози. Дръвчета има доста в двора, но повечето ще сменим с нови - плодни, ще сложим и някое друго декоративно за красота.  Heart Eyes В момента двора и изцяло райграс + цветя, но ние ще добавим зеленчукова градина, както и билки и подправки. Естествено ще ги отглеждаме по методите на биоземеделието, макар да сме доста боси и двамата в тази област, а на бг пазара няма много литература по темата. В момента чета тази книга http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=30545 и съм много ентусиазирана. Тази година като за пръв път засадихме - домати, чушки и малко краставици, също и чубрица и босилек.  Simple Smile Нямам търпение да си видим плодовете от труда.
Maktub - ако в БГ (задължително за мен условие Grinning) има такова място с учебни заведения с алтернативна насоченост, лекари по алтернативна медицина и жители, които ценят Живота, ще съм първият му заселник. А дотогава все така ще се старая да живея възможно най-близко до Природата и Естественото.

# 51
  • София
чудна тема!!!

за у-щето, особено ако се съберат повече семейства, сигурно ще има варианти за дистанционно обучение или ....
помня, че една приятелка докато учеше в математическата, завърши и английската гимназия... нали знаете начини ще се намерят, стига да има хъс и желание  Peace

# 52
А какво ще кажете за Homeschooling?
Мен отдавна ме блазни идеята, но все още не съм събрала достатъчно воля да я осъществя.
Въпреки, че тук е много популярно.

# 53
Теоретично много ми харесва идеята за домашно обучение като алтернатива на образованието в България в момента. В Зеленото селище има достатъчно деца за училище и то вероятно е с алтернативна насоченост - монтесори, валдорф, щетин или някоя друга система. От друга страна децата учат в малки класове, което винаги е положително. Варианти има, особено щом има достатъчно деца Simple Smile
Фибичка, добре дошла в Селището значи Hug Ако те интересува биодинамичното земеделие кажи Simple Smile
pak.vessela, и аз съм си мислила, че неслучайно сме разпръснати.... особено когато виждам как другите се влияят, понякога дори без да осъзнават, от по-високите вибрации на хората, които са по-близо до Природата.
Амбър, поздравления и от мен Simple Smile
Mamagemelar, хотела е наистина интересен! Предполагам, че вътре е приятно хладно от камъка денем и достатъчно топло нощем, тъй като доколкото си спомням това място е с по-големи температурни разлики между деня и нощта.

# 54
Направих група и във фейсбук, заповядайте и там! Simple Smile
Точно я пуснах и тока спря, май не издържа на напрежението Laughing

# 55
Maktub - ооо, интересува ме биоземеделието много. Ако можеш да ми предложиш някаква литература ще се радвам много.  Heart Eyes
A m b e r - селото се казва Индже войвода. Честито и на вас за къщата - да я ползвате с радост и любов!

Ето едно Екоселище, но за под наем http://www.azareiya.com/sitebg/galeriq.htm
Къщичките изглеждат много сладки.  Simple Smile

# 56
  • Русе
  Фибичка , леля ми живее в Каменец, къщата е на центъра точно срещу спирката на автобуса.  Ако минаваш, кажи че племеницата и от Русе е рекламирала градината  Simple Smile . Между другото тя искаше да си засади боровинки.

За домашното обучение - само интернет и подготовка в къщи мисля, че не е достатъчно. Синът ми пее и танцува, участва в групи и има репетиции всеки ден.
Не мисля, че ще стане певец или танцьор, но това е част от образованието му и обогатяване на емоционалние му свят, в тези групи той контактува с други деца с такива интереси и това е най хубавото.  В малките селища също могат да се организират такива занимания, но все пак трябва да има поне някакъв минимум деца.
Преди време имаше много такива програми за децата от селата. Например балетната школа в едно русенско село имаше много по добър успех от аналогичната група в града, със същия преподавател. Часовете бяха същите, но децата по малко и навярно, заниманията по пълноценни.
  Като начало може да се организират занимания през ваканциите.Когато родителите видят, че има условия за обазуванието на децата им,предполагам доста биха се решили да сменят града.

# 57
  • София
Хайде и аз тук,

Да живея в Зелено селище ми е като сбъдната мечта. Едно от нещата, които ме ужасяват в София (и като цяло големите градове) е усещането за смилане. Сякаш човек губи индивидуалността си. Преди се дразнех от материализма, обхванал мнозина от познатите ми, но Слава Богу намерих хора, които мислят в по-малка или по-голяма степен като мен. Страх ме дори за това в каква среда ще израстнат децата ми, защото чалга културата на "сръбско, маанета и гроздова ракия" сякаш се опитва да потупи душите ни.
Давам си сметка, че да имаме живота, който искам и в частност, къщата на нашите мечти са необходими и определени ресурси, които изискват да сме сравнително близо до голям административен център, където да работим. Затова избрахме да построим къщата си, близо до Варна. Въоръжила съм се с търпение, защото знам, че няма да е скоро времето, в което ще заживеем там, но сме поели по пътя и в обозримо бъдеще ще стане.

# 58
Като гледам идеята наистина е назряла и е споходила много хора!  Grinning Алтернати& … 088;а"

Последна редакция: чт, 25 юни 2009, 15:22 от Maktub

# 59
  • Русе
 Присъединявам се и аз към вас.Отдавна си мисля за едно такова Зелено селище,заселено с хора,които искат да се върнат към природата.. Идеята в сайта,който Maktub сподели,е наистина хубава.Ще трябва време,но не е невъзможно.Според мен обаче,ако наистина се създаде едо такова селище,някои от заселниците пак ще стрябва да пътуват до града и да работят там.Казвам го,защото прочетох отгоре-отгоре написаното и останах с впечатление,че идеята е всички да работят в пределите на селцето.Може и грешно да съм разбрала..
 Инъче съм си мислила да живея в къща в някое от селата до града.Е, точно в миомента финансите ми не предоставят особен избор къде да живея,но малко по-нататък.. Тук обаче идват някои проблеми.Аз мога да пътувам до града и да работя там,но детето.. Ще порастне,до училище не е такъв проблем да пътува,но ще иска да излиза с приятели,съученици и да се прибира по-късно.Няма да е много удобно за нея.Е,всъщност и това си има разрешение - да преспи в баба или в най-добрата си приятелка примерно.. Ще го измисля.  Mr. Green  За сега всичко е само мечти и разбъркани идеи...
 Но ако наистина създадем едно такова Зелено селище,би било чудесно.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт