САМО за фенове на Стивън Кинг!

• 41 495
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Излезе нов разказ на Кинг. Можете да го прочетете (стига да владеете прилично английски) във форума на Тъмната кула.

# 616
  • София
Благодаря   bouquet
Аз ще пропусна, не съм добре с английския.  Embarassed

Междувременно прочетох "Кръгът" на Коджи Сузуки и "Парфюмът". За първата мога да кажа, че човекът е на светлинни години от Кинг (понеже на корицата го представят като японският Стивън Кинг). Много, много плоско пише. Никакво влизане В героя, всичко се върти само и единствено около действието. Да, книгата е интересна, но не е никак дълбока. Имайте в предвид, че филма не съм го гледала.

Виж "Парфюмът" е нещо друго. Има защо да се препоръчва навсякъде. Много ценна книга, радвам се че си я купих и че си е моя  Laughing Не че чета много, но този автор дъблоко ме впечатли. Досега не бях попадала на такъв стил, който без никаква пряка реч успява да пресъсздаде уникално сюжена. А за богатството на езика, който ползва, просто нямам думи. Искам и аз да мога да говоря така!!! Възхитена съм!

# 617
И аз не съм на ти с английския,ще го чакам в превод.

Аз съм към края на "Здрач" на Стефани Майър.И ми харесва PeaceМалко тийнейджърска ,но ми е интересна.

# 618
Вив, за "Парфюмът" на Патрик Зюскинд ли говориш? Аз също съм я чела, по препоръка на един приятел, дори той ми даде неговата. Доверих се на оценката му, че книгата е уникална, най-малкото защото самият той е изчел маса книги и академични трудове, самият той пише такива, вкл. и на английски и е доста начетен човек. Съгласна съм, че Зюскинд има твърде странен изказ, натурален и неподправен. Само дето мнението ми не съвпадна с това на собственика на книгата - аз харесвах главния герой. За мен той беше позитивната персона в повествованието. В никакъв случай не го приемах като престъпника, убил толкова млади и невинни девойки, нито като извратеняк, този човек беше уникален в мисленето и възприятията си на всичко заобикалящо го. Толкова нестандартен, устойчив на лукавството на обикновения човек, ловък, прозорлив, немиришещ, в същото време уязвим, но само и единствено от самия себе си, постигащ целта си. Определено ме възхити образа на .. Жан, май така се казваше.  А Зюскинд мисля, че няма особено богато творчество. Имаше още няколко неща, но те не бяха така силни и въздействащи.

# 619
Между другото има и филм по "Парфюмът". Не знам колко версии са, но аз съм гледала тази на Том Тиквер от 2006г. "Парфюм - историята на един убиец". Добре е направен, но има пропуснати доста интересни моменти, описани в литературния вариант на историята. Жан-Баптист Грьонуи се казваше симпатягата Wink Той и актьора е готин де - Бен Уишау. Него пък съм го гледала в един друг филм на гей-тематика - "Завръщане в Брайдхед".

# 620
  • София
Явно аз съм нещо сбъркана, защото нито книгата, нито филма с всичките звездни актьори там не ми харесаха  Crossing Arms !
Историята изобщо не ме грабна, а фантасмагоричния финал - съвсем. Все едно авторът не е знаел как да му завърши романа и е скалъпил на две на три нещичко, просто за да си пусне книжлето на пазара в срок.
Сори, че съм в контра на дотук написаното, но не се стърпях  Embarassed !

Аз довършвам "Завещанието на Макиавели" на Алан Фолсъм - супер книга, много по мой вкус  Heart Eyes ! Дано и до финала не ме разочарова. Ще пиша отзиви като я свърша.

# 621
  • София
Кали, нямаш грижи бе душа, какво като ти е различно мнението, лошо няма  Wink
Подкрепям го за финала - да, финала за мен дойде много бързо и малко недодялан. Не ми се вързаха нещата. Но като цяло ме възхити езика, начина на изразяване на автора. Това най-вече ми хареса в книгата. Историята не е лоша, приятна е, леко върви, на моменти ми беше адски странно (когато Грьонуй пребиваваше в пещерата, защото не виждам как човек би оцелял през зимите, па макар и саможив и самодостатъчен човек  като него), но предпочитам да не се ровя в разните подобни моменти в много книги, приемам ги като читател, и продължавам, та мисълта ми беше, че автора, Зюскинд ме впечатли. Не толкова историята на т.нар. чудовище Грьонуй.
За него бих казала, че не е никакво чудовище. Чудовищата се гаврят, те са извратени, гадни. Аз очаквах нещо в този род да прочета, за някой ужасяващ индивид, който да не мога да побера в съзнаението си със сторените от него гадости. А то един самотен гений, надарен от Бога с дарбата си и просто гонещ целта си.

А, сега се сещам, че и още нещо ми се видя странно, че трябваше да сваля ароматите на жените по този начин, че нали е гении, не можеше ли просто да ги създаде?

# 622
По отношение на  "Парфюмът", аз също не припаднах от възторг, и това бе второто нещо, което въпросният мой приятел не успя да разбере, как така не окачествявам "Парфюмът" като най-великото нещо, което съм чела. Интересна, малко по-нестандартна истоярия е, но нищо особено. Мен ме изкефи повече Грьонуй като личност и гений, отколкото автора.

# 623
А, сега се сещам, че и още нещо ми се видя странно, че трябваше да сваля ароматите на жените по този начин, че нали е гении, не можеше ли просто да ги създаде?
Грьонуй е гений, но не е магьосник  Wink

По отношение на  "Парфюмът", аз също не припаднах от възторг, и това бе второто нещо, което въпросният мой приятел не успя да разбере, как така не окачествявам "Парфюмът" като най-великото нещо, което съм чела. Интересна, малко по-нестандартна истоярия е, но нищо особено. Мен ме изкефи повече Грьонуй като личност и гений, отколкото автора.
Романът е изключително оригинален и няма еквивалент в световната литература. Самото хрумване на автора да представи всичко чрез миризми е изключително само по себе си. Ако книгата не ви е харесала достатъчно, значи просто не сте я разбрали и дооценили. Това не е обикновен криминален роман/хорър/трилър за сериен убиец, а смесица от цял куп жанрове, която може да се разглежда като философски трактат, сатира, магически реализъм и роман на абсурда. Всяка страница на книгата е пълна със символизъм, а целият роман иронизира и осмива обществото и неговите ценности и порядки. Колкото до края - може да е неочакван, шокиращ, гаден и прочие, но е перфектен и единственият възможен  Laughing

# 624
  • София
Това не е обикновен криминален роман/хорър/трилър за сериен убиец, а смесица от цял куп жанрове...

Е именно тази еклектика на мен не ми хареса. Сигурно съм консервативна и не ми се отдава да оценя новаторското изкуство, в случая тази книга. Без да искам направих мислен аналог с "Майстора и Маргарита", за която писахме одеве - книга, също без еквивалент в световната литература и затова толкова обичана и отхвърляна. При "Парфюмът" случаят е същия, както се убеждавам. Обикновено една стандартна книга се приема от 80 на 100 от читателите като хубава или лоша. А при книги като обсъжданата нещата винаги ще са 50 на 50.

# 625
  • София

Аз довършвам "Завещанието на Макиавели" на Алан Фолсъм - супер книга, много по мой вкус  Heart Eyes ! Дано и до финала не ме разочарова. Ще пиша отзиви като я свърша.

Да не забравиш отзивите!  Flutter

Три книжки от мен:

и "Островът на съкровищата", Робърт Луи Стивънсън (от поредицата на Труд)

# 626
За тази ли говорите?

# 627
  • София
Аха  Heart Eyes Същата.

# 628
Да, това е едно от българските издания (до момента трябва да са 4-5).

Това не е обикновен криминален роман/хорър/трилър за сериен убиец, а смесица от цял куп жанрове...

Е именно тази еклектика на мен не ми хареса. Сигурно съм консервативна и не ми се отдава да оценя новаторското изкуство, в случая тази книга. Без да искам направих мислен аналог с "Майстора и Маргарита", за която писахме одеве - книга, също без еквивалент в световната литература и затова толкова обичана и отхвърляна. При "Парфюмът" случаят е същия, както се убеждавам. Обикновено една стандартна книга се приема от 80 на 100 от читателите като хубава или лоша. А при книги като обсъжданата нещата винаги ще са 50 на 50.

Аз не искам да те убеждавам в нищо, всеки пречупва прочетеното през призмата на собствения си мироглед и го възприема различно. Но ако сравним чисто обективно "Парфюмът" с "Майстора и Маргарита", първата книга е много по-значима за световната литература със своите идеи, послания и внушения, далеч по-оригинална като замисъл и много по-добре написана. "Майстора и Маргарита" е значима най-вече за руската литература, защото отразява руската действителност през 30-те години на миналия век, а фантастичният елемент в нея - посещението на Дявола в Москва в човешки облик - е добре познат от цял куп стари народни приказки, разкази и романи (особено готическите) с тази разлика, че в тях Дяволът не  посещава Москва, а затънтени села или западноевропейски градове, в които алхимията е била далеч по-напреднала  Simple Smile

# 629
  • София
Аз не конкретизирах за съдържанието на "Майстора и Маргарита". Просто я дадох за пример, че е книга, колкото харесвана, толкова и нехаресвана. И именно тук си прав - че всичко си зависи от субективното възприятие  Peace Hug .
Не съм си и помислила, че се опитваш да ме убеждаваш, аз също не го правя. Просто си споделяме личните възгледи  Wink !

Вив, няма да забравя, бре  Hug !

Общи условия

Активация на акаунт