САМО за фенове на Стивън Кинг!

• 40 624
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Леле,колко отплувала темата...
Защо не пишете момичета и момчета,книгите ли свършиха ,какво ли?!

Кали,прочете ли "Дългата разходка"?Нали щяхме да обсъждаме финала?
Вив,мерси за ЛС ,което ме и подсети за нашата тема,в която пък никой не пише в скоро време...
Хайде на отчет кой какво чете- и да не е Кинг пак напишете да мръднем малко нагоре Hug

# 496
  • София
Така де  Heart Eyes да се отчетем набързо!

Аз прочетох "Проклятието", много як финал! Много ме изкефи! Евала на Стиви! Тръпки ме побиха просто от мисълта за участта на семейството  ooooh!

В момента чета "Парижката света Богородица" на В. Юго от поредицата на Труд и 24 часа.

Имам още много непрочетени неща на Кинг -  Талисманът, Клетка, Лизи, Живата факла, Кошмари и съновидения, ТК. Обаче малко искам да си почина, защото ги карам наред и вече не мога да ги почувствам така, както след една почивка.

Хайде, казвайте вие   Hug Hug Hug

# 497
Аз в момента нищо не чета, имам предвид художествена литература, иначе вестници и закони - всеки ден. Wink
Чакам идния месец да излезе новия сборник разкази на СК и на българския пазар. По последни данни се очаква ноември, та да видим.

# 498
  • София
Нати, прочетох "Разходката" още миналата седмица, но се явявах на едни конкурси за работа и направо ми се беше подпалила главата, и почти нямах време за форума.
Пиша ти в бяло, за тези, които не са я чели, да не развалям удоволствието  Wink !

Финалът ме хвърли в размисли  Thinking ! Първо не очаквах, че така ще завърши - с толкова много необяснени неща, което ме подразни, честно казано. Хем изглежда, че историята се развива в бъдещето, хем си е съвсем в настоящето. Да речем, ще приема, че е в някоя паралелна реалност. Второ, хареса ми, че Гарати намира сили точно на финала да се затича - с това ми стана още по-симпатичен. Но "черния" човек - какъв е, що е ...  newsm78 ! Не е Майора със сигурност. Замислих се, да не би да е самата Смърт, но няма логика да е персонифицирана точно на финала, след като в цялата книга няма подобни фантасмагории.
И всъщност си мисля, че книгата е написана не за да обяснява повдигнатите в нея въпроси, а за да опише едно пътуване, заради самото пътуване - нищо повече. Като цяло ми хареса книгата, но не е от тези, които бих прочела втори път.

Последна редакция: нд, 04 окт 2009, 14:06 от Kally May

# 499
  • София
Кали, перфектно си описала финала, и точно затова исках да поговорим ...
При мен, когато я четох, се явиха същите въпроси.
Ще ми е интересно да прочета интерпретациите и на другите, но определено за мен финалът е тъмна индия  Naughty И книгата, заради него, попада сред последните в класацията ми ...

# 500
Кали, перфектно си описала финала, и точно затова исках да поговорим ...
При мен, когато я четох, се явиха същите въпроси.
Ще ми е интересно да прочета интерпретациите и на другите, но определено за мен финалът е тъмна индия  Naughty И книгата, заради него, попада сред последните в класацията ми ...

newsm78 За мен пък финалът е абсолютно еднозначен.Не съм се чудела изобщо.Поради тази причина ми е една от най- любимите книги Peace
ББ: Гарати умира ,точно на финала,когато би трябвало да получи всичките облаги от победата , черната фигура ,която вижда  е смъртта.
Със смъртта му се показва абсурдността на мероприятието(ако мога така да се изразя)

# 501
  • София
Значи, догадката ми е вярна. Но пак не ми е по вкуса финалът  Confused !
Лично аз на подобна история бих заложила на следния финал: След като наградата е всичко, което победителят поиска, Гарати да поиска да няма никога повече Дълга разходка и с това си желание да срине цяла една система, за която нееднократно е намекнато в книгата (Бригадите, военните, Майора изкривеното мислене на хората). Няма лошо и да умре накрая, но някакси по-ясно да станат нещата и да има отговор на повдигнатите въпроси. И наистина, ако приемем, че черната фигура е Смъртта, ми се струва и необходимо да е персонифицирана по един или друг начин през цялото време. А така, ни в клин ни в ръкав, хайде хоп! - Смърт!
Това е моето мнение, разбира се! Но се радвам, че за пореден  път доказваме, колко разностранно може да се приеме едно произведение на Кинг. Това го прави толкова богат автор(не в смисъл на пари)!

# 502
Момичета, Дългата разходка съм я чела в ученическите години и съм я позабравила - благода, че ми припомнихте  smile3503
Аз прекъснах с Клетка - нещо изведнъж ми стря, не знам защо  newsm78 Добре тръгнах, но... А и големия ми син си беше в къщи и с две деца...
През уикенда прочетох Момичето, което обичаше Том Гардън - допадна ми, лекичко и бързо.
Сега ще се захвана с Кристин /отново след повече от 10г./, но първо ще видя дали ще мога да се сдобия утре с Дракула  smile3508
Между другото се запалих от наши съфоруми по сериала Истинска кръв - много добро филмче  Peace

# 503
  • София
От темичката разбрах, че имало такъв писател Джо Хил  Laughing
Купих си Кутия с форма на сърце, надявам се да ми хареса.
Чудя се дали да си купя и Лица във водата на Табита Кинг, някой чел ли я е, как е?

# 504
Kали,страхотен финал си измислила Hug
mamakaty ,моят съвет е да доизчетеш" Клетката",все пак е на Кинг.Ако не ти е толкова интересна прави като мен- аз чета по 2 ,понякога и по 3 книги паралелно.
Днес си купих "Щамът на Юда" по препоръка от приятелка.Надявам се да е интересна.
От Кинговите мисля да започна "Сблъсък",но още не съм решила ,има и други нечетени,които чакат

# 505
Здравейте набързо!
За "Дългата разходка", която наистина четох преди новата ера, не си спомням да съм имала някакви неясноти по сюжета, но със сигурност не си и помислих, че Гарити умира на финала. Предполагам, че и Кинг се е двоумял точно как да завърши и надраскал тази случка на края, та да се даде двусмислена трактовка на книгата, кой както предпочита. Не знам, но "Дългата разходка" ми е една от любимите, още от времето, когато ясно си спомнях сюжета й.
А за сина на Кинг - Джо Хил и неговата "Кутия с форма на сърце" четох рецензии някъде, че ставало дума за някакъв призрак, който подгонил централната персона и неговто гадже след като получили въпросната кутия и призрака започнал да ги тормози, те хукнали да бягат, ама не знаели какво ги очаква на финала, ха - изненада... и т.н. Но изказа на ХИЛ доста наподобявал този на "тати" - тя крушата не падала под ябълката.... Wink
Мисля да започна и аз да повтарям книгите му, или поне тези, които съм позабравила, и като че ли ще стартирам със сборниците. Но някой дъждовен ден... сега имам да пиша една дузина договори.
Айде, останете си със здраве!

# 506
  • София
Kали,страхотен финал си измислила Hug

Нати, от мен идеи да искаш  Laughing Blush ! Имам изкарани курсове по драматургия за кино, та ги измислям едни  hahaha !!
И при мен чакат доста за четене, но засега ще си дам малко почивка. Ако почнеш "Сблъсък" кажи, че и аз не съм го чела. Можем да "вървим" заедно  Wink !

Amidala, ще чакам с нетърпение отзивите ти за "Кутия"-та. Аз съм малко с резерви към сина, познавайки добре творчеството на бащата и дано ме опровергае книгата. Засега ще се въздържа от купуване.
За "Лица във водата" - май по-скоро нея да си купя да я "преслушам".

# 507
Относно "Лица във водата" - Написана е много добре от гледна точка на стил, но като история не струва. Сюжетът е доста объркан, може би защото е писана от двама души. Действие на практика почти няма. Случват се много неща (банални ежеднвени случки), но повечето нямат никакво отношение към основния сюжет, затова действие в истинския смисъл на думата няма. Напрежение също няма, а ужаси изобщо. Дори свръхестествените случки са сведени до минимум. Това просто не е роман на ужасите, за какъвто го представят в повечето книжарници.

Аз пък искам да питам дали сте чели "Умален свят" на Табита Кинг, какво представлява и дали си заслужава.

# 508
Аз чета в момента новото от Саймън Бекет...
За "Дългата разходка" - никога не съм се двоумила как свършва Peace
 в бяло: Гарати умира и ...край Sad

# 509

http://www.pleiadbooks.com

Плеяда преиздават "Кери"  Simple Smile

*

Как да тълкуваме финала на "Дългата разходка"?

Ето възможните интерпретации (да четат само прочелите романа):

Цитат
Garraty sees a "dark figure" beckoning to him. Although one can only speculate, most believe this is his father who, he explained earlier in the book, had been "squaded" by being captured and taken away by the Major's men. Some readers have interpreted this dark figure to be recurring Stephen King villain Randall Flagg, who is often referred to as "The Walkin' Dude" or "The Dark Man" (this is notably mentioned in the book The Stephen King Universe by Wiater, Golden & Wagner). A second speculation comes from Stebbins's earlier reference about the souls of the walkers being close by, and that the dark figure is the specter of either McVries or Baker. A third idea is that the figure is Death and he has come for Garraty, who has also died from fatigue and the action of him running is his move into the afterlife where he is now free of the fatigue and pain he gathered during the walk. A final speculation is that since Garraty "knows the figure like he knows himself," is actually chasing a figment of his own personality--his hope, which he believed was lost after Freeport. Ignoring (or most likely unaware of) the celebration going on around him, Garraty gets up from Stebbins's side and walks after the dark figure; when someone - possibly the Major himself - tries to grab him, he begins to run.

Всички версии звучат малко или повече логично, но според мен романът е метафора на живота. Каквото и да правиш, колкото и да се бориш, си безсилен; това е игра, която не можеш да спечелиш - накрая винаги умираш. Да не забравяме, че Кинг пише "Дългата разходка" по време на Виетнамската война, когато американското правителство е изпращало младежите на негова възраст на фронта, за да участват в една напълно безсмислена за тях война. Кинг е живеел в постоянен страх да не бъде вербуван, като същевременно си е давал сметка колко безсилен е срещу системата - едно гигантско зъбчато колело, което може всеки миг да го затисне и смачка. Измисленото тоталитарно правителство, което организира жестокото състезание в книгата, е олицетворение на тогавашното американско правителство и респективно на самия живот.

Последна редакция: вт, 06 окт 2009, 13:35 от deadface

Общи условия

Активация на акаунт