И з р а е л >@< 41

• 18 382
  • 293
  •   1
Отговори
# 90
  • Някъде там...
По въпроса за боите - не използвам, щото така с прошарена коса съм по-чаровен... като един същински Карлсон съм...  Laughing
smile3532

Ей,никой не дава инфо какви са били поводите да напишат,че се очаква освобождаване на Гилад  Tired

# 91
  • София
Здравейте момичета и вече двама мъже,

Чета отвреме на време темата,даже честичко, но не се включвам не за друго, а защото съм малко  сърдита на Тигър Wink, нищо не направихме за просперитета на общия ни бизнес с метали Mr. Green Шегувам се... Peace
Виждам ,че Боряна пита, какъв е бил поводът да се изразят надежди за освобождаването на Шалит.. Thinking
Ами ,просто  Азиз Дуейк е освободен от израелски затвор  след 3-годишно пребиваване в него.Дуейк се счита за една от ключовите фигури в сделката за освобождаването на Гилад Шалит.Той на практика  е един от лидерите на "Хамас" ,  а също така и един от арестуваните непосредствено след пленяването на Гилад Шалит на 25 юни 2006 година в района на пропускателния пункт „Керем Шалом".Приема се като една от фигурите, чрез освобождаването на които ще може да се постигне сделка за обмен на пленници.Та затова....
И да не кажете, че се появявам в неподходящ момент,ей Naughty Постът ми съдържа единствено и само инфорамция по въпроса... PeaceПросто се случва както и преди, дискутирате доста лични неща и ми е някак неудобно да се включвам по тях.Все ми се струва, че ще изглежда като натрапване Thinking

# 92
  • Някъде там...
not stubborn enough благодаря много   bouquet
Мъжо искаше аз да чета сама мен ме хванаха нервите ,че чета бавно и така и недочетох статията  Tired та разчитах на някой да даде инфо а не да се потя пак сама  Blush
Мисля,че си обективен човек и контактуването ми с теб е удоволствие така,че  Hug

Сега вече мога да се тръшна да спя...Сладки сънища ви желая   bouquet

# 93
  • На дивана, под юргана
Здравейте момичета и вече двама мъже,

Чета отвреме на време темата,даже честичко, но не се включвам не за друго, а защото съм малко  сърдита на Тигър Wink, нищо не направихме за просперитета на общия ни бизнес с метали Mr. Green Шегувам се... Peace

Мани, някакъв грък ни подлива вода... щял да прави колите да се движат с метал... сега като фръкнат цените на желязото нагоре... дип, че затворихме Кремиковци - можехме да станем един Кувейт на Балканите... ама пропуснахме...  Wink

А относно общия бизнес - опитах да направя общо събрание, но все го докарвам до 50% (сиреч - само аз). Все няма 50% + 1, за да извърша преврат в компанията и да узурпирам властта... и тя компанията само на хартия си остана...  Laughing

# 94
  • Paris, France
Добро утро,

Ух, ъх, вкарах си аз таралеж в гащите с този закон за непокорния син. Не ми е проблем да го преразкажа, имам слонска памет. Да го намеря, при това на разбираем език и да пусна достоверен източник, тълкувания на специалисти с репутация си е, мисия почти невъзможна, особено без помощ. Та, реших аз да помоля библиотечната мишка на темата и докато се каня, тя писала:
]Не се трудя, явно грешно впечатление съм оставила  Thinking Но там, ако някой иска разяснения защо така е написано, написано ли е наистина, не бих отговорила без да проверя в източника написано ли е, после да видя тълкуванията на специалисти защо така е написано и т.н.
Това не става с едно търсене в Google с думичката Талмуд - трябва да се отвори, да се прочете и т.н.- та, за това писах, че нямам нерви да се занимавам с тази материя. Който се интересува специално от нея и му е важно да има достоверни източници, ще учи езици, ще чете, ще говори със специалисти тет-а-тет. Ама, разни неонацисти не влизат в тази категория на търсещи истината.
По-горе писах от обща култура, както се казва.  Peace  В крайна сметка, на мен Талмуд не ми е настолна книга  Laughing

След това излияние да я моля за помощ си беше, хуцпа, или наглост на чист български език. Тя и без това анимира темата и спомага за умственото ни усъвършенствуване.  bouquet, Мента.

Седнах аз да се ровя. Отне ми доста време, но си струваше!

Имах страхотен преподавател по антично право. На неговите лекции място се намираше трудно ако не се иде поне 1 час преди започването. Законът беше даден като пример в юрисдикцията за несъразмерност (предвидено е тежко наказание за неособено тежко престъпление в случая), целяща възпрепятствуване на противообществено поведение. Тъй като наказанието е прекалено тежко са предвидени в самия закон спънки за изпълнението му. И така:

Законът:

Библейски закон, от Петокнижието (Тора), Второзаконие 21:18-21 . Копирах го на български от тук:

http://biblia.duh-i-istina.net/index.php?k=5&g=21&tr[]=1

18 Ако има някой упорит и непокорен син, който не слуша думите на баща си или думите на майка си, и при все, че те го наказват, пак той не ще да ги слуша,     
19 тогава баща му и майка му да го хванат и да го заведат при старейшините на града му и при портата на местожителството му,    
20 и да кажат на старейшините на града му: Тоя наш син е упорит и непокорен; не слуша думите ни, разблуден е и пияница.    
21 Тогава всичките мъже от града му да го убият с камъни, та да умре; така да отмахнеш злото отсред себе си; и целият Израил ще чуе и ще се убои.

Законът е обширно дискутиран в:трактат Санхедрин(45 б, 46 а, 68 б, 69 а, 70 а, 71 а,б , 86 а,б, 88 б, 89
а, 107 а) и също, но не в подробности в трактат Нида 52a, Йебамот 80a, Сота
25 а, Маккот 10 б, и баба Батра 126 б.

Надълго и нашироко е описвано какво трябва и не трябва да е направил за да е "непокорен син", като:
- да е откраднал пари от родителите си
- да е ял много месо, като са дадени количества
- да яде непрекъснато и лакомо
- да пие много вино и без да го разрежда
- да псува
и още цели страници с дискусии какво и как и дали да е направил всичко от гореизброеното или само някои провинения.

Не се признава за "непокорен син" ( бен сорер у-море) дете на родител, който е:куц, сакат, глух, ням или сляп, защото:

тогава баща му и майка му да го хванат  - това изключва сакат родител без пръст, ръка или с парализирана такава, защото не могат да го хванат

и да го заведат - изключва куц родител

и да кажат на старейшините на града му - изключва ням родител

Тоя наш син е упорит - изключва сляп родител

не слуша думите ни - изключва глух родител

За да бъде наказан двамата родители трябва да изискват наказанието. Ако майката не е достойна за бащата, няма наказание!

не слуша думите ни - Р. Юда е казал, че ако гласовете, външния вид и ръста на майката и бащата се различават няма как да е наказан  Mr. Green

GEMARA. What is meant by 'NOT FIT'? Shall we say that she is forbidden to him under penalty of extinction or capital punishment at the hand of Beth din;8  but after all, his father is his father, and his mother is his mother? — But he means not physically like his father. It has been taught likewise: R. Judah said: If his mother is not like his father in voice, appearance and stature, he does not become a rebellious son. Why so? — The Writ saith, he will not obey our voice,9  and since they must be alike in voice, they must be also in appearance and stature. With whom does the following Baraitha agree: There never has been a 'stubborn and rebellious son',10  and never will be. Why then was the law written? That you may study it and receive reward. — This agrees with R. Judah.11  Alternatively, you may say it will agree with R. Simeon. For it has been taught: R. Simeon said: Because one eats a tartemar of meat and drinks half a log of Italian wine, shall his father and mother have him stoned? But it never happened and never will happen. Why then was this law written? — That you may study it and receive reward. R. Jonathan said: 'I saw him12  and sat on his grave'.

това от тук:

http://www.come-and-hear.com/sanhedrin/sanhedrin_71.html

Мъдреците решават, че за да може да се изпълни смъртното наказание е необходимо:

- родителите да са еднакви на ръст

- да си приличат

- гласовете им да си приличат

Ето ви материали. Ако не ги изчетете, поне хвърлете едно око:

http://www.moreshet.net/oldsite/parasha/5762/kitetze62.htm

http://bdl.freehostia.com/2008/10/26/honor-and-anachronism-in-th … rk-of-avner-gold/

http://www.shemayisrael.com/parsha/peninim/archives/kisetze64.htm

Дали тези закони обясняват огромния брой проспериращи в юридическите професии евреи newsm78?

HugХайде лека, че се изприщих докато намеря кое какво Hug

# 95
Nevena Virolan , много интересен закон, и доколкото разбрах от линковете не е забравен и остарял. Шокира ме разказа за майката, която отишла при равина в Русия и му заявила, че според нея сина и трябва да умре, защото е извикан в руската армия и там ще се превърне в атеист, а тя предпочита мъртъв син отколкото атеист Shocked.
        По въпроса за успехите на евреи в юридическите професии, мисля че предимството им идва от ранното научаване за спазване на правила (след като получават Тора). Peace

Кафенце Grinning

# 96
  • T"A
HugХайде лека, че се изприщих докато намеря кое какво Hug

Невенче, благодаря   bouquet Беше много интересно за мен. Не бях чувала за този закон, но съм убедена, че подобни има в изобилие.  Laughing Най-важното е, че условията за смъртно наказание са почти неизпълними и това май е единственото нещо, което има смисъл... Колко е трябвало да разсъждават, колко се е изписало, за да намерят тези непостижими условия, които фактически отменят наказанието  Mr. Green

Борянка, за освобождаването на Гилад има граждански инициативи, вчера поне имаше - бяха се организирали на поход да задръстят пътищата към Газа и по този начин да притиснат тези, които го държат; уж да задействат някакви процеси... Акцентът в новините беше върху това, не върху Аниз Дуйейк. Обаче прогнозите бяха по-скоро скептични, отколкото оптимистични.

Мимкис, как ти е ... бившият мъдрец? На антибиотици ли си в момента?

Меченце, нещо такова имах предвид, да  Peace Хазяйката просто ни разказваше разни неща (как са живеели, какви трудности са минали), и като пример, че са спали през лятото на балкона и между другото вметна, че по време на войната е трябвало да напуснат къщата и да се укриват някъде, защото тя е била нещо като щаб за Агана... И кога се разприказва на тази тема - ако и намекнем, че къщата е стара и се нуждае от по-сериозен ремонт  Mr. Green

# 97
Цитат
Като съм се загледала по теЗ турски сериали
Аз пък да си призная само за Шехи ми хареса филма - останалите са блудкаш,боза някаква.

Писах,трих и .....темата е прекратена !Няма да я подхващам отново....

Отивам да чета поста на Невена ,че за там ми трябва време и спокойствие ... Laughing

# 98
 Сладки, спреди малко се прибрах от шИфИоРстване (и по радиото за Гилад през цялото време ) - голям пек, голяма жега и аз  - без очила  ooooh! ...един вид - изпитание за полуРамБовци  Joy ....

НевенаJoy Хубаво си го изработила  постинга.Друг път - глей си приказката....пак таралеж да не си  нагласиш на неудобни места...Но пък читателите  се кефят .Ти се спасявай както знаеш  hahaha ... Огромния брой проспериращи в юридическите професии евреи  - 'ми ето на - права си ...умеят да извъртат приказката кат' за световно  Joy Под вола  и телета има , а дори по видове и тегло могат да ги групират , както и да опишат млеконадоя на мъжките  Mr. Green .

Свекър ми се върна от  сватба в Цфат.Там е сестра му .Религиозни са. Та тя жени  внучка и понеже  присъстват на всяко наше празненство (обрязване , бар/бат мицва, сватби и т.н.) той отиде представител от цялата фамилия да се отчете ( с чек и присъствие ). Веселко било, но той ядосан - защо се жени  внучката на 17 г. Казвам му - и твоята жена на толкова си я взел , а той - ааааа  , друго време беше.На това дете още косми не са му пораснали  Joy ... Хем ми смешно, хем той сериозен. Догодина вика - на обрязване вероятно ще ходим и така  поне 5 г. една след  друга на бебета ще ходим. А мъж й - войник ! Ама как да си отслужи и после да се жени като момата трябва да се вземе докато някой не го изпревари и освен това как да се сексат.  Rolling Eyes На смешка ме напуши мене , защото човека - сериозен...  Иначе на сватбата седяли не  по отделно мъже и жени , но пък музиката - религиозна.Но те си й се радват. Свекър ми казва - весело, ама не нашето весело, а тяхно си весело. Е , ами те се женят  Simple Smile . Защитнико на  слабия пол !  Joy Ще  го изям !  Mr. Green

Утре пък  сме на обрязване .Как от  днес  дават покана за утре , бе ! Ще  е в същия ресторант , в който обрязахме Саги Simple Smile  - братовчедка на мъжа ми обрязват син. Така  от  днес  за утре - малко незнам ...Може само мъжо да иде  след работа да се отчете  Simple Smile ... Аз не съм я виждала тази братовчедка от няколко години , аааа може и да съм на някое празненство , но то много хора - не съм забелязала даже , че е бременна , не съм знаела...

Такива неща .. Хайде  след малко ежедневни приказки да ви оставям да се пънете по сериозни теми  hahaha    Wink Йом тов !

# 99
  • T"A
Анди, еврейският тероризъм не е насочен към налагане на юдейството като религия на други хора, нито към контрол на нещо извън региона тук. В Израел е имало и организации, има и терористи, които си действат самостоятелно и са убедени, че религията им налага да действат по даден начин. Има едни луди, които правеха магия -пулса де-нура на Ариел Шарон, но и на Ицхак Рабин са правели. А вторият също беше убит от терорист... Значи, това са хора, които застават срещу всеки, който не е последовател на идеите им - и срещу араби, и срещу евреи съответно.  Rolling Eyes
Има и организация Ках, тя е забранена и в Израел и в западния свят. (в твоя пост са споменати май като JDL). Брит а-канаим са срещу процесите на отделяне от религията, тях най-вече ги грее в Израел да няма некашерни магазини, жени да не се мобилизират в армията и т.н. - също са забранени като организация първо тук.
Предимно са религиозни, но това в случая има много малко значение - това, което ги кара да правят атентати, е крайният им национализъм, а не религията. Религията я използват като оправдание само. Приличат напр. на хора в Бг, които си вярват и копнеят по "България на три морета" и т.подобни. Само че - вместо "България на 3 морета" те се стремят към т.нар. "Цялост на земите на Израел" (на иврит - ерец исраел а-шлема) и, между другото, се оповават на Библията. Такива хора, крайни националисти, има във всяка държава - пр. в Гърция има "мегали идеа", изобщо на Балканите всяка държава си има идея за "Велика Гърция/Сърбия/България" - е, за такива става дума.

Често терорът тръгва от еврейските заселници в Юдея, Самария и Газа (когато имаше там заселници) - те в това си вярват - че там им е мястото и са страшни драми, ако някой тръгне да им го оборва - такива са Гуш емоним. Не знам дали си следила изтеглянето на селищата от Газа. И да не обобщавам за всички, но голяма част са си просто фанатични хора. Към света нямат претенции, към окупираните територии имат, ама нейсе... От религията използват идеята за Обетованата земя и за богоизбраността, но това и синодалното издание на Библията да четеш, и там е написано. И те го използват  Rolling Eyes Те се наричат дати-леуми - т.е. национал-религиозни, не ционисти (не че всички национал-религиозни са фанатици, де...). Хората, които им опонират, обикновено са хора, неодобряващи насилието просто, те даже не взимат отношение към религиозни текстове или просто наблягат на други концепции от религията, като светостта на човешкия живот, което е в основата на юдаизма.  Peace

Както и да е, мисълта ми беше, че в основата на религиозния тероризъм, не само сред евреите, според мен, е национализмът, това е тероризъм на крайни националисти. И при християнския тероризъм крайно десни вярвания се "оправдават" с религия http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_terrorism, т.е. това съществува при почти всички религии. http://terrorism.about.com/od/politicalislamterrorism/tp/Religious-terrorism.htm
Е, в случая с християните, Инквизицията е най-яркият пример за насилие в името на Бог, но пък това са събития, останали доста отдавна в историята... В религията много неща се изопачават, замисли се за различията между християнските деноминации  Wink - всяка от които твърди, че най-добре разбира и интерпретира християнските текстове, а обикновено просто слагат акцент на различни неща. Започвам да се отплесквам от въпроса  ooooh! както и да е, надявам се да е било ясно, защото набързо нахвърлях информация и мисли по въпроса... (колкото да не увисне питането без отговор...)

Писах,трих и .....темата е прекратена !Няма да я подхващам отново....

Коя тема е прекратена, Танче?  Thinking Да не би пък аз да отварям някоя кутия на Пандора сега  newsm78 Уф!

# 100
   Menta, направила си хубаво резюме на организациите, и много верни изводи  Wink
           Моя мъдрец(бившия) почна малко да ме мъчи от вчера, но не съм на антибиотик. Като ходих да ми изпишат друг, зъболекаря реши, че не трябвало Rolling Eyes. Почнах да взимам обезболяващи и  в понеделник ще ми свалят конците Whistling.
                 Пете, прав е твоя свекър, други времена са били преди, и  аз мисля, че е рано на 17 независимо дали са религиозно или не. В тази връзка вчера в шоуто на Слави бяха млада двойка, момчето на 18, момичето на 17 и половина, избягали от вкъщи, защото майката на момичето не и дава да се вижда с момчето и искала да я прати да учи в Германия. Не разбрах какво точни искаха да направят  с появата си в шоуто, но той им заяви , че трябва да се върне момичето при майка си за още 6 месеца и като стане на 18,тогава да се взимат married Grinning
         Йом тов на всички и от мен   bouquet
         ПП. Тук е ужасно времето вали от сутринта, а вечер са ужасни бури  Tired

# 101
Мента благодаря   Wink

Не винаги налагането на дадената религия е основния мотив за терор на верска основа, а е достатъчно само някой да намери основание да изхожда от религиозна основа.

До колкото разбирам при еврейските терористични организации е вид  национализъм , като религиозната нишка е идеята за Обетованата земя и за богоизбраността .
Цитат
Е, в случая с християните, Инквизицията е най-яркият пример за насилие в името на Бог, но пък това са събития, останали доста отдавна в историята...
Така е и кръстоносните походи ... Но никъде в християнската религия не може да се намери основание и оправдаване  на  тези деяния.
В исляма обаче има. В юдаизма принципен текст няма който да позволява да се убиват неверници- има изтребление на верска основа но това е Божия воля в конкретна ситуация,а не принцип . Но  с тезата за изправността може при определена гледна точка да си оправдават такъв вид действия .

Ето за Хагана:
В Палестина са сформирани редица еврейски групировки и милиции, като най-известните от тях са ”Selfer Toldot Ha Haganah”, по-известна само като „Хагана” ההגנה „Отбрана”), която организира „Нощта на влаковете” (взривена е ж.п. мрежата) и „Нощта на мостовете” (взривени са всички мостове по границите). По-късно „Хагана” прераства в редовната израелската армия.

Има прояви на терористични актове , но до колко се базира и влага религиозни подбуди е друг въпрос.

Танче аз гледам и Перла  Laughing  Бозичка , ама главния герой е един БяЛ РуС СинеоК   Heart Eyes 

# 102
Ментичка,спокойно ,нищо не си отворила ....

# 103
Кой каза дъжд  Grinning, така обичам въздухът след дъжд!!! Искам! Дано да вали, когато си идем. Ще прекарам доста време по планините и се надявам да ме вали! Е все пак дано не ме удари гръм  Laughing..

Извинявайте за лиричното отклонение  Crazy, аз съм в етап на обратно броене към 1 юли 6-5-4...  Whistling

# 104
Кой каза дъжд  Grinning, така обичам въздухът след дъжд!!! Искам! Дано да вали, когато си идем. Ще прекарам доста време по планините и се надявам да ме вали! Е все пак дано не ме удари гръм  Laughing..

Извинявайте за лиричното отклонение  Crazy, аз съм в етап на обратно броене към 1 юли 6-5-4...  Whistling

Тали , все такива отклонения да имаш . Обожавам въздуха след дъжд. Малко остана ...

Общи условия

Активация на акаунт