Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Свищов-Пловдив-Банско-Слънчев бряг
 • Мнения: 2 773
Здравейте. Да се запиша и в новата ви тема.
Редовен кръводарител съм, но досега само 2 пъти бях дарявала за конкретен човек- а иначе безвъзмездно.
Днес благодарение информацията на Ани дарих за дете с таласемия, попитах в кръвния център и явно намериха детенце по списък с моята кръвна група, Цветомира Неделчева ( полуадашка:) на 4 г от Пловдив:)
Доколкото разбрах от Ани не е обичайна практика да се дават такива списъци. Благодаря на екипа на Кръвния център!

Между другото, момичето на регистратурата ме попита откъде знам за таласемичетата и отговорих, че има група в един форум, тя се усмихна и извика хематоложката:) Може би пише тук, благодаря!

# 31
 • Мнения: 8
Здравейте  и от мен,искам да помогна са малко информация за желаещите да дарят кръв в Пловдив , кръвния център се намира на булевард "България " № 234 Б,намира се  в МБАЛ "ПЛОВДИВ"( или както всички в Пловдив я знаят Окръжна болница ).Всеки ,който иска да дари за болен от ТМ е нужно само да каже на картотеката или на лекаря ,че желае да дари за болен от ТМ и те след като им кажете кръвната си група ще проверят за чакащите и ще  намерят пациент с тази кръвна група на който да се помогне,в общи линии е така .Лекарите  които могат да окажат съдействие са Д-р Митева и Д-р Джевизова.Незнам дали щее от полза но има удобен и редовен транспорт по посока на кръвния център.Автобуси - 222,113 ,20 на градския транспорт са в тази посока .Надявам се сам помогнала с малко полезна информаця.
И още веднъж благодаря на всички кръводарители които ни помагат ! Hug Hug Hug

# 32
 • Свищов-Пловдив-Банско-Слънчев бряг
 • Мнения: 2 773
Да допълня автобуси за Пловдив до кръвния център- 4,44, 18. Спирката на Английската гимназия:)

# 33
 • Мнения: X
Добро утро   bouquet на всички

Днес ходих във ВМА - София и всичко мина супер. Персонала там е невероятно любезен. Дарих кръв и се чувствам страхотно.

Благодаря Ви, че създадохте тази тема за да се осъзнаем и да помогнем на тези които имат нужда.   bouquet  Heart Eyes   bouquet Heart Eyes   bouquet
Знаеш ли какво е работното време на центъра във ВМА? Благодаря предварително.   bouquet

# 34
 • Мнения: 506
Започват в 08.00 ч. до 15.00 ч.
Аз и двата пъти съм ходила към 08.00ч и нямаше хора, но като си тръгвам след около 30 мин, чакалнята е пълна, понеже там много хора даряват кръв за лежащо болни в околните болници.
Успех   bouquet

Последна редакция: пт, 31 юли 2009, 12:22 от GeryD

# 35
 • Мнения: 124
Прочетете стихове излъчващи благодарност и надежда, бих искала да ги видите,това е още едно момиче нуждаещо се от вашата подкрепа, дарете кръв, дайте надежда, почувствайте се хора, чиито подкрепа е крайно необходима!
обичаме ви!
благодаря ви че сте част от каузата
"във мен кръвта бушува
във мен кръвта кипи,
навярно много се вълнува,
че ми я даде точно ти"...още>>

# 36
 • Мнения: 4 223
Много са силни!  Hug
Благодаря, че ги сподели с нас Grinning.

Имам отново лаишки въпрос, но има ли значение стойността на хемоглобина в кръвта  на дарителя?

Важна ли е диетата преди да се даде кръв?
Понеже винаги ми е бил добър, около средата на границите, но през бременността доста падна. Изписаха ме с 95 от родилния дом. Аз настоявах, че е от бременността и от отказа да ям месо тогава, супер неприятно ми беше. При контролните изследвания след шест месеца, вече хемоглобинът ми беше 136, серумното желязо също в норми.
Скоро си мислих, че в дните преди да даря заради жегите се бях отдала на постни манджи няколко дни.

Съжалявам, ако някъде в дадените линкове е казано, но честно нямах възможност да ги прочета обстойно.

# 37
 • Мнения: 124
Ако трябва да съдя по себе си всеки път стойностите ми са различни,последния път ми беше с десет единици по висок от предишното кръводаряване,всеки път ги питам специално за това,а и лекарите в кръвния център  няма да злоупотребят те следят тези неща много сериозно,кръвното и стойностите на хемоглобина се записват в картона на всяко кръводаряване

# 38
 • Мнения: 35
Аз като математик човек си мисля, че е по-добре да е по-висок хемоглобина защото:

човека, на който преливат примерно е с 80, а на дарителя е бил 120
тогава реципиента ще достигне до хемоглобин 90-100
но ако на дарителя е бил 150
тогава ще се достигне - 120 примерно.
Тези цифри аз си ги измислих, но предполагама, че нещо такова се получава. Да не говорим, че при някой таласемици преливането почва от 60 хемоглобин примерно.

  
А пък за храненето ти не знам..То със специиална диета ти трябват 2-3 месеца за да се повиши хемоглобина.

Някой ако знае някаква изпитана рецепта за повишаване-да казва...да се възползваме всички от нея.

# 39
 • Мнения: 35
На 28 юли вторник, Марчела ще участва в предаването "На кафе" при Гала. Ще си говорят за кръводаряването и даже ще има даряване в ефир. Ще присъстват и децата и, така че предполагам ще се говори и за таласемията.

# 40
 • Мнения: 171
здравейте, аз съм нова тук и все още не съм майка, но работата ми е свързана с деца. Смятам, че инициативата за кръводаряване е страхотна. Само бих искала да ви кажа, че колко ще бъде хемоглобина не се изчислява точно по начина, който сте споменали, защото тук не става въпрос за смесване на чисти разтвори с различни концентрации. Освен това, когато дарявате кръв за някого той не получава точно вашата кръв, а му се дава друга която е била изследвана и обработена, точно поради този факт може да дарите кръв и на пациент с кръвна група различна от вашата. Успех в инициативата !!!

# 41
 • Мнения: 35
здравейте, аз съм нова тук и все още не съм майка, но работата ми е свързана с деца. Смятам, че инициативата за кръводаряване е страхотна. Само бих искала да ви кажа, че колко ще бъде хемоглобина не се изчислява точно по начина, който сте споменали, защото тук не става въпрос за смесване на чисти разтвори с различни концентрации. Освен това, когато дарявате кръв за някого той не получава точно вашата кръв, а му се дава друга която е била изследвана и обработена, точно поради този факт може да дарите кръв и на пациент с кръвна група различна от вашата. Успех в инициативата !!!

Както казах тези цифри си ги измислям, изках да изясня, че при по голям хемоглобин на донора и реципиента ще му се повиши повече.
А за това, че на пациeнта се прелива друга кръв не съм съгласна. В София може и да е така, но в Стара Загора като си има поръчка за конкретен пациент с АВ+ примерно таласемик и ако отидете и сте с АВ+ може да сте сигурен, че точно за този човек ще отиде кръвта(след като е изследвана и обработена разбира се). Поради простата причина, че няма от къде другаде да се намери за него, а той вече е в отделението и чака. А да не забравяме, че на таласемици се прелива прясна кръв... Ееее разбира се ако отидат 3-ма доброволци с АВ+ може и да не изберат точно вашата...

# 42
 • Мнения: 124
Хадил, действително при типа терапия-КРЪВОПРЕЛИВАНЕ НА ПАЦИЕНТИ С ТАЛАСЕМИЯ е не само задължително но и наложително да съвпада кръвната група,ако си чела темичката ни ще видиш че дори е необходимо да се знае фенотипа на резусфактора който само при отрицателните кръвни групи е един,а при положителните е няколко вида или така наречената антигенна формула,В София и в Пловдив както и във Варна имаме данни че се прилага типа кръвопреливна терапия(трансфузионна терапия) по пълна съвместимост на кръвна група както и фенотипа на резусфактора,в някой други градове се прилага трансфузия само по съвместимост на кръвна група и резусфактор,но без да е правено изследване на съвместимост на фенотипа на резусфактора,В това е разликата между трансф. терапия на пациенти с таласемия и на останали спешни наложителни трансфузии при други пациенти.
Относно хемоглобина няма влияние върху реципиента

# 43
 • Мнения: 171
Момичета съгласна съм, че много сте чели и много сте се интересували и целта ми в никакъв случай не е да показвам кой има по-точни данни. Много от нещата, които казвате са правилни, а що се отнася до това как се изследва кръвта и за какви показатели смея да твърдя, че ми е доста познато поради естеството на работата ми. Само, когато се търси точно определен донор се скъсяват сроковете за преливане, а много често се разнася и сакове кръв по цяла България и тогава е неописуема бюрократщината - не пожелавам на никого да му се налага. Не знам как е в другите градове, но в София нещата са много порочни, а в Стара Загора имат страхотен късмет, че шеф е Д-р Щилянова. Между другото моята кръвна група е А+ тоест не е много кът, но така или иначе дават 3 до 4 пъти годишно, така че ако някой има нужда може винаги да разчита на мен и на колегите ми и то не само за операции или за деца с таласемия.

# 44
 • Мнения: 35
Между другото моята кръвна група е А+ тоест не е много кът, но така или иначе дават 3 до 4 пъти годишно, така че ако някой има нужда може винаги да разчита на мен и на колегите ми и то не само за операции или за деца с таласемия.
Остава за кажеш в кой град си налице за даряването.

Общи условия

Активация на акаунт