Арабско име- моля за идеи

• 129 703
  • 440
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
В групата на дъщеря ми има едно момиченце на име РАния, много ми харесва името. Peace

# 271
Много е хубаво, като кралицата на Йордания.
Детето българче ли е?

# 272
  • Варна
Много е хубаво, като кралицата на Йордания.
Детето българче ли е?

Не, арабско семейство са, но живеят явно от дълго време тук, имат българско гражданство.

# 273
Wakil  как се чете това име- вакил??? newsm78

# 274
Wakil  как се чете това име- вакил??? newsm78

Уакииль, с меко л накрая и ударение на втората сричка (и-то е провлачено).

# 275
може ли някои да ми каже какво значи името ЕЛИАС

# 276
Илия.
Името не е от арабски произход и се използва само от християни.

# 277
Хм, не съм знаела, че името не е с арабски произход. Има го във всички списъци с арабски имена. Тук е доста често срещано име.
Но не съм и съгласна, че се използва само от християни, познавам и такива, които не са.
Може би и християни и мюсюлмани го използват.

# 278
  • сред маслини и портокалов цвят
Използват го и мюсюлмани. Напоследък и доста дечица, родени в смесени бракове(арабин-мюсюлманин и християнка) се кръщават така.
Моят мъж го беше предложил за сина ми, но аз имам крайно неприятен роднина с името Илия , та се отказахме.

# 279
Да, наистина много смесени двойки го избират като име на децата си. При нас (още преди да забременея) бяхме решили ако е момче да е Елиас, но в последствие установихме, че има страшно много деца с това име и няма да е нищо особено ако го кръстим така, а и под нас се нанесоха съседи, чието дете също се казва така... та избрахме друго. Simple Smile

# 280
Хм. Може би е някаква нова тенденция? Преди 15 години да ти каже сириец или египтянин, че се казва Елиас, си беше сигурен признак, че е християнин. Но пък от друга страна и в Исляма това си е името на пророка Илия, така че нищо чудно да се използва универсално.

Така или иначе, Елиас е погърчено произношение на еврейското име Елияху - не е арабско име по произход и няма значение като дума на арабски. По същия начин Илия не е българско по произход име, въпреки че е традиционно.  Wink

# 281
ние сме смесен брак,аз християнка той сириец. ще имаме бебе ,а искам името да не е чак толкова арабско ,а и да си отива с неговите имена за да не става със смешно звучене на име и фамилия. за името ЕЛИАС до момента разбрах че няма значение, а за тяхната фамилия е важно да има и значение     ooooh!.    ще бада благодарна ако успеете да ми помогнете

# 282
за тяхната фамилия е важно да има и значение   

Като казвам, че няма значение името, имам предвид, че то просто не е арабска дума. За разлика от имена като Карим (щедър), Джамал (красота), Аля (извисеност) и прочие. Иначе името Елиас е традиционно използвано в арабския свят, означава Илия и в Корана присъства като името на пророка Елиас (Илия). Това не е ли достатъчно като "значение" или те искат името да си е арабска дума като изброените в началото?

# 283
  • сред маслини и портокалов цвят
asimeonova80, а съпругът ти има ли някакви предложения?

# 284
  • Монреал
Мисля, че се приема за "християнско" когато името се изписва Елиас. Когато е със И - Илияс, тогава се приема за арабско  Crazy Това е името на малкият ми син и наистина е много добър вариянт за смесен брак, а също и много красиво име на светец/пророк.

Общи условия

Активация на акаунт