Раждане вкъщи 4

• 38 238
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
  Meg, днес получихме бланките и другите неща, благодарим много още веднъж! Утре отиваме да записваме Мимето, че днес е лудница вкъщи. А аз на свой ред пък съм готова да се включа в инициативата и да помогна с каквото мога и други мамчета да преживеят чудото на спокойното безболезнено  раждане.

# 586
Честита рожба на d.ancheva, очаквам разказа с нетърпение!

Радвам се, че не съм гледала предаването на Гала, защото много се ядосвам от такива неща  Close

Затова ще сложа и подробни указания какво и как се прави и на базата на кои закона някъде на видно място в нета (Пърли, вашият сайт ми се вижда добро място! Simple Smile)

Мисля, че идеята е чудесна! Но съм в някакъв тотален застой и липса на креативност, чак се дразня на себе си вече. Имам нужда от ритник отзад. Желаещи?

Вчера в градинката (под)слушах 2 майки на другата пейка да си говорят, явно бяха медицински лица. Ставаше въпрос за техни колеги посетили Сингапур за "обмяна на опит" в местни болници. Масово раждали в домовете си и било голям проблем да "се преборят" да ги накарат да раждат в болниците. Не щат бе, "глупави" сингапурки...

Допълвам се, по повод това:

След като пощенска ми кутия беше буквално залята тази нощ от запитвания за раждане у дома от бъдещи майки, ми хрумна, че вече е време да се организараме малко повече.
Вече из цяла България има съзнателно родени у дома деца.

Няма ли начин да се съберат тези хора, както си правят нещо като национални срещи близнаците. Да се направи някакво такова събитие като парти, примерно. Да се види, че съществуват реално и ще има още такива в бъдеще, за да се направят съответните промени, знам ли.

Последна редакция: пт, 25 сеп 2009, 16:46 от Pea®ly

# 587
Само като идея, да допълня казаното от Пърли. Тук има митинг групс, мисля чрез яхуу се организират, но има и друг начин предполагам.  Та има такива групи по райони и се събират веднъж месечно, като  повечето им срещи са тематични- има гост лектори, а и те помежду си обменят ценна информация  Peace . Аз от почти година съм регистрирана в една такава група в моя район, ще взема да отида най-накрая, за да видя как точно протича една такава среща  Peace

# 588
Клерет, чудесна идея е това. Не съм фен на фейсбук, предпочитам мултиплай, и ако майките тук желят, може да направит там една затворена група, т.е. достъп да имаш само с покана, за да се чувстваме на сигурно място.

Пърли, да и това ще стане, ще има национални срещи, но повечето бебета са все още много малки, което пречи на родителите да пътуват. А и ни трябва още малко критична маса. До момента родените у дома (съзнателно) за 2009 са 5, очаквам да са поне 8 до края на годината, заедно с тези преди тях, правим грубо 20-тина деца. Мисля че ще ни трябва още една година - да стнат примерно 40 деца, и тогава вече ще е значимо, а и много други неща ще се случат.

Засега има голяма нужда от координатор във Варна - поне 3 майки са дали заявка за домашно раждане оттам и много се надявам Милуш да се включи с подкрепа и съвети за тях. Документалната част аз ще я оправя...

# 589
d.ancheva Честото второ съкровище и всичко най-прекрасно за цялото семейство.   bouquet

За телевизионните предавания - еми и тука ги има тези "журналисти" и аз много се ядосвам. Не за друго, ами защото то си е чиста пропаганда. Добре че имаме два канала които не си дърпат новините и фактите от пръстите.
Така е, където се намесят парите, нищо не остава свято. Раждането е добър пример също.

# 590
d.ancheva, честито и от мен.   bouquet

Meg, добре еда се направи наистина група например във фейсбук, да се подреди някъде он-лайн информацията, по стъпки- основно с административната част. мисля че ще са полезни срещите на живо- например най-лесно ми се струва организирането за София.
Ще помисля и аз с какво бих могла да помогна и ще пиша тези дни с още идеи.

# 591
Момичета, аз мисля че тук във форума тези, които не се интересуват от темата вече загубиха интерес, но пък това че е тук позволява на много нови майки да се запознават с нови за тях идеи. Мислите ли че има смисъл да се затваряме? Нали целта е да се съберат повече привърженици на идеята? И не мислите ли че е по-добре засега да се започне с пропагандиране преди всичко на естественото раждане, а покрай него, но и като по-следващ етап и домашното раждане? Просто си мисля че много майки не биха възприели на този етап идеята за домашно раждане, но пък биха могли да разберат необходимостта от естествено раждане. Да се създаде натиск върху билниците и постепенно нещата да започнат да се подобряват. Има крещяща нужда от това, не бива българчетата да се раждат в такива ужасни условия. Иначе подобрението ще засяга само един съвсем малък брой майки и бебета.   

# 592
heureuse, за естественото активно раждане сдружнеие Естествено работи от години и са направили ваче страшно много, макар и да се случва рядко в болниците, поне започна да се случва значително по-често последните 2 години. Те усилено работят в тази посока, но това не е моята кауза. Аз искам да работя за домашното раждане, понеже има много майки, които го искат и са готови да го постигнат, макар и на общия фон да изглеждата като еденици. За тези еденици искам да работя аз Simple Smile
Те не могат да чакат нито болничните практики да се подобрят, нито да се обучат акушерки; те имат нужда от информация и подкрепа тук и сега, в следващите месеци, не в следващите години...
Темата тук ще подължи да бъде активна, разбира се, но за да не я затлачваме излишно с организационни неща само за БГ, затова предложих затворена група другаде.

Анамар, ще чакам идей Wink   bouquet

# 593
Засега има голяма нужда от координатор във Варна - поне 3 майки са дали заявка за домашно раждане оттам и много се надявам Милуш да се включи с подкрепа и съвети за тях. Документалната част аз ще я оправя...
Аз съм от Варна Rolling Eyes Имам голямо желание да помогна, но не съм сигурна дали ще ми е във възможностите, не съм раждала вкъщи и има малка вероятност да ми се случи това.

# 594
Бухтичка,   bouquet Очакващите майки във Варна обаче имат нужда именно от разговори с някой, който вече е раждал у дома; само такава жена ще може да им даде онази малка доза допълнителна увереност, от която се нуждаят, както и да отговори на някои специфични въпроси Simple Smile
Ще разчитаме обече на твоята подкрепа, когато догодина организираме семинар за домашно раждане във Варна, става ли? Simple Smile

# 595
Бухтичка,   bouquet Очакващите майки във Варна обаче имат нужда именно от разговори с някой, който вече е раждал у дома; само такава жена ще може да им даде онази малка доза допълнителна увереност, от която се нуждаят, както и да отговори на някои специфични въпроси Simple Smile
Ще разчитаме обече на твоята подкрепа, когато догодина организираме семинар за домашно раждане във Варна, става ли? Simple Smile
Така е разбира се, аз просто да си кажа. То честно казано и да бях раждала вкъщи пак не знам доколко бих могла да съм от помощ, не мисля, че имам подход просто Crazy Но ако ви трябвам за нещо друго съм насреща, чета ви редовно и си трупам информация, просто в момента не планирам да раждам и нямам с какво да се включа по темата.

# 596
  • София
Обади ми се жена от Варна, която трябва да роди до 2 седмици и ме помоли за телефони/координати на жени родили вкъщи, за да си поговори с тях понеже е решила да ражда така. Търси съвети за административната страна на въпроса и изобщо. Дадох й линк към темата, но принципно ми каза, че няма много време за пред компютър, защото има малко дете (случайно(или не толкова) сестра й попаднала на нашия сайт и оттам  й дала телефона ми).

Меги, твоят телефон ми е някъде изгубен, пусни ми го на ЛС, за да го дам на жената, плс:)

# 597
  • ул. "Мечтание"
Аз съм на линия, ако ви е нужна помощ! Ще помогна с огромно удоволствие. Конкретни идеи нямам за момента, много неща ми се струпаха напоследък и ми е хаос в главата.
То с от кога се каня да се видим с Пърли и Зозима и все не става... Надявам се сега вече да стане, прибирам се в София във вторник и ще съм на линия.

# 598
  • София
Чудесно е това за подкрепата от минали през това хора!
На нас Мая наистина ни беше голяма опора!
Така че с мъжа ми сме готови да помагаме  Peace

А заявлението е хубаво според нас да се сканира и да се качи в нета - така няма да се разнасят кочани.
И в документалната част (която Мег се наема да оформи) може да се включи и нещо като формуляр, в който джи пи-то да се подпише ако откаже съдействие.

Много ни харесва идеята за среща с хора на нашия акъл  Grinning Peace

# 599
Здравейте, момичета!
Не знам точно как да започна... Отдавна ви чета, както и всичко за естественото и домашното раждане и с всеки изминал ден това ми става все по-голяма мечта. Първото ми раждане беше истински кошмар с всички екстри от софийските болници (окситоцин, постоянен запис на тоновете, скачане върху корема, епизотомия, моментално рязане на пъпната връв и отнемане на бебето за първите дни, шиене на многото разкъсвания под пълна упойка...) Тогава не знаех нищо за раждането и мислех, че това е "нормално раждане". Сега съм готова да се боря за едно истинско такова. Най-много искам да си родя вкъщи, но нямам подкрепа нито от мъжа ми (който дори в болницата не иска да присъства и е на страната на лекарите и техните разбирания), нито от майка ми и останалите ми роднини. Това много ме обезкуражава и може би няма да поема риска да родя вкъщи. От друга страна, ако отида в болницата, много от нещата няма да се случат както искам. Ангажирала съм лекарка, с която разговаряхме всичко да е максимално естествено, но знаете, че си има някои правила, които не могат да се обсъждат (раждаш легнала, веднага режат пъпната връв, къпят бебето и поне 2ч е под наблюдение в детското отделение). Също така в цялата тази обстановка не знам доколко ще мога да се отпусна и да се вслушам единствено в тялото си без да се ядосвам ако имаме противоречия с персонала. Ако отида в болницата, надявам се поне да е в последния момент.
Затова ви пиша тук, защото все пак оставям и възможността да си повярвам и да се справя сама вкъщи.
Та въпросите са ми следните:
Когато излезе бебето, а плацентата все още е вътре, колко време може да не се връзва пъпната връв? А ако и плацентата излезе? И трябва ли да се държи над нивото на бебето, за колко време?
Как става точно връзването на пъпната връв (ще купя неароматизирани конци за зъби от аптеката), колко пъти се връзва, на какво разстояние?
Колко време може да се изчака до раждането на плацентата без това да се счита за опасно?
Трябва ли да правя някакво по-специфично почистване и дезинфекциране на дома си?
До колко време след раждането е добре да се отложи първата баня на бебето?
ако дъщеря ми иска да суче заедно с бебето, мога ли да й дам дори и веднага след самото раждане?
Ако съм съвсем сама или само с дъщеря ми (1г. 10м.), мислите ли, че ще се справя?
Ако раждането стане вкъщи, със сигурност ще ме принудят веднага да отидем до болницата, аз се надявам да успея да ги убедя поне да не е първия ден, но сигуро на следващия ще отидем. Дали там ще настояват да бият на бебето ваксина срещу тетанус? А дали няма да искат да останем там под наблюдение и да ни разделят?
От предишното ми раждане имам фистула (дупчица между влагалището и дебелото черво) т.е. пътя, по който ще мине бебето не е "чист" и непрекъснато се "замърсява". Това дали ще е проблем за бебето (инфекции, бактерии...) ?
Като бях бременна в 28-ма седмица прокървих и влезнах в болница за 17 дни. Оказа се частично отлепяне на плацентата и пих 2 месеца Гинипрал и Верапамил за задържане, предимно лежах и си стоях вкъщи. Мислите ли, че тези неща ще попречат на естественото раждане?
Извинявам се за многото въпроси, които сигурно ви се струват глупави... Простете ако съм прекалила.
Приятна и спокойна вечер на всички!

Общи условия

Активация на акаунт