Майчинството - счетоводно - 20

• 44 781
  • 1 035
  •   1
Отговори
# 960
Отново опирам до вашата безценна помощ...

Следния казус: Родих преждевременно ( много ), в 26 г.с и днес отивайки да си взема болничния, разбирам, че диагнозата не е раждане, а комплетен аборт, съответно излиза, че детето, не се води живородено, което според новия закон не е вярно, а ....просто няма дете. От клиниката по педиатрия ми казаха, че 7 дни след раждането, детето може да бъде записано, съответно...тогава какво, болничния за аборта ще бъде покрит от друг за раждане, или....и какво става с 135те дни...май губя доста голям период...Термина ми беше на 07.11, а аз родих на 31.07...

Дали, някоя от вас е наясно, в случай, че няма смърт на дете какво се прави и какви болнични се полагат, изобщо, какво се случва....

# 961
  • В полите на Пирин планина
Отново опирам до вашата безценна помощ...

Следния казус: Родих преждевременно ( много ), в 26 г.с и днес отивайки да си взема болничния, разбирам, че диагнозата не е раждане, а комплетен аборт, съответно излиза, че детето, не се води живородено, което според новия закон не е вярно, а ....просто няма дете. От клиниката по педиатрия ми казаха, че 7 дни след раждането, детето може да бъде записано, съответно...тогава какво, болничния за аборта ще бъде покрит от друг за раждане, или....и какво става с 135те дни...май губя доста голям период...Термина ми беше на 07.11, а аз родих на 31.07...

Дали, някоя от вас е наясно, в случай, че няма смърт на дете какво се прави и какви болнични се полагат, изобщо, какво се случва....

Първо стискам палци с все сила детенцето да се пребори  Hug
Уви, до колкото знам, деца родени под 1 кг се водят аборт и се чака дали ще преживеят 7 дни и чак тогава ги записват  Confused

Ето ти какво казва Наредбата за медицинска експертиза на неработоспособността:

Чл. 27. (1) Когато раждането не стане в рамките на 45-те дни отпуск по бременност, той се продължава с нов болничен лист до деня на раждането, но за не повече от 93 дни.
(2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск по бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск по бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.
(3) В случаите, при които осигурената няма право на отпуск за времето след 42-ия ден от раждането, болничен лист за неизползвания отпуск по бременност не се издава. Ако здравословното състояние на осигурената не е възстановено, се издава болничен лист по общия ред.

Чл. 28. Болничен лист за временна неработоспособност след раждане се издава от датата, на която е станало раждането, като винаги се разрешават 42 дни отпуск независимо от това, дали детето е мъртвородено, починало или е дадено за осиновяване или в детско заведение на пълна държавна издръжка преди изтичането на 42-ия ден от раждането.

Чл. 29. Когато детето почине, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или е дадено за осиновяване след 42-ия ден от раждането, отпускът по третия болничен лист се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена, срокът на временната неработоспособност се продължава по общия ред.

# 962
Много благодаря за бързия отговор и съпричастието  Hug

Поправи ме ако греша, но доколкото разбирам след въпросните 7 дни, аз имам право директно на 42та дни ( т.е 2рия болничен ), и ако след това всичко е наред, ми се издава 3ия като към него се прибавят 45 те дни за раждане... newsm78

Ако пък междувременно се е случило най-лошото, тот огава нямам право на 3ия болничен...

# 963
  • София-Младост
комикс късмет за детенце, стискам палци Praynig

# 964
  • В полите на Пирин планина
Много благодаря за бързия отговор и съпричастието  Hug

Поправи ме ако греша, но доколкото разбирам след въпросните 7 дни, аз имам право директно на 42та дни ( т.е 2рия болничен ), и ако след това всичко е наред, ми се издава 3ия като към него се прибавят 45 те дни за раждане... newsm78

Ако пък междувременно се е случило най-лошото, тот огава нямам право на 3ия болничен...

Съвсем точно си разбрала  Peace

# 965
Ясно, благодаря  Hug поне това да не го мисля... Tired

Ала-бала    bouquet

# 966
  • Майничка
Комикс, късмет! Hug
Дано се пребори малката душичка!

# 967
Момичета, извинете че не гледам назад, може би въпроса вече е задаван, но се нуждая от отговор.
Много съм притеснена, защото получих смс за майчинските и се оказа, че сумата този месец не е тази, която съм очаквала. А разчитам на тези пари. Sad
Още в началото пресметнах, че на месец трябва да взимам по 500 и няколко лева. Първия месец получих 580лв. - до тук добре.
Втория месец, незнайно защо, получих 680 лв. казах си, че са объркали нещо и следващият път ще пратят по малко. И сега получих смс, че от НОИ ще ми преведат обезщетение 164.59 лв. Защо е така, можете ли да ми кажете? И редно ли е всеки месец сумите да са различни. Все пак си правя сметката, а така очакваната сума е доста по малко този месец. Close

# 968
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Момичета, извинете че не гледам назад, може би въпроса вече е задаван, но се нуждая от отговор.
Много съм притеснена, защото получих смс за майчинските и се оказа, че сумата този месец не е тази, която съм очаквала. А разчитам на тези пари. Sad
Още в началото пресметнах, че на месец трябва да взимам по 500 и няколко лева. Първия месец получих 580лв. - до тук добре.
Втория месец, незнайно защо, получих 680 лв. казах си, че са объркали нещо и следващият път ще пратят по малко. И сега получих смс, че от НОИ ще ми преведат обезщетение 164.59 лв. Защо е така, можете ли да ми кажете? И редно ли е всеки месец сумите да са различни. Все пак си правя сметката, а така очакваната сума е доста по малко този месец. Close

Да не би през този месец да имате подаден болничен лист /третия изравнителния/?

# 969
Момичета, имам едно 100 пъти предъвквано питане, но се притеснявам да не объркам нещо...
Значи става въпрос за служител на трудов договор, излиза по майчинство. Освен трудовия договор има няколко граждански договора, чийто доход ежегодно декларира по ЗДДФЛ.
Може ли да продължи да си бачка по гражданските договори (легално) и има ли опасност да си прецака обезщетението, което ще получава заради трудовия?
Предварително благодаря за отговорите   bouquet

Според мен няма причина да се спре изплащането на обезщетението, ако имаш граждански договор и получаваш възнаграждения по него.

Много благодаря, винаги сте на линия момичета   bouquet

Комикс,  Praynig

# 970
Здравейте, чак сега виждам тази тема, за която поздравявам момичета, които са компетентни и отговарят!  bouquet
И аз имам въпроси:
Интересувам се колко плаща работодателя по време на майчинството?
Цитат от 1стр:
Цитат
Първо се ползва отпуск по бременност и раждане в размер на 410 дни, от които 45 преди термина. 135 дни от него са с болничен, а за остатъка се подава декларация...
След 410-тия ден започва отпускът за гледане на дете. Той продължава докато детето навърши две години за първите три деца.
За цялото това време 45+135дни с болничен+остатък с декларация и след 410 ден до навършването на 2 годинки на детето се интересувам каква част се поема от работодателя и каква от НОИ?Т.е интересувам се от осигуровките също, които се полагат на майката за това време...
Предварително ви благодаря!

# 971
  • София-Младост
Здравейте, чак сега виждам тази тема, за която поздравявам момичета, които са компетентни и отговарят!  bouquet
И аз имам въпроси:
Интересувам се колко плаща работодателя по време на майчинството?
Цитат от 1стр:
Цитат
Първо се ползва отпуск по бременност и раждане в размер на 410 дни, от които 45 преди термина. 135 дни от него са с болничен, а за остатъка се подава декларация...
След 410-тия ден започва отпускът за гледане на дете. Той продължава докато детето навърши две години за първите три деца.
За цялото това време 45+135дни с болничен+остатък с декларация и след 410 ден до навършването на 2 годинки на детето се интересувам каква част се поема от работодателя и каква от НОИ?Т.е интересувам се от осигуровките също, които се полагат на майката за това време...
Предварително ви благодаря!
Работодателя не поема нищо от полdгащото се обезщетение, парите идват изцяло от НОИ. За целият период от първият 45-дневен болничен до рождения ден на детето се плаща само и единствено здравна осигуровка. Социални осигуровки не се дължат, но този период се признанваза трудов и осигурителен стаж.

Последна редакция: ср, 05 авг 2009, 08:09 от Ала-Бала

# 972
Момичета имам две въпросчета.Работодателят ми е  внесъл  здравните осигуровки до 25.07 тъй като до тогава съм се водила при него на работа(прекратява дейността на фирмата)Назначена съм на работа от 04.08-защото ми изтича тогава 410 ден,та въпросът ми е от 26.07 до 03.08 аз ли трябва дас си внеса здравните осигуровки и как да разбера калко са те?

Другият ми въпрос е,че подадох декларацията за детските,като удостоверението  за доходите ми е от старият работодател.Обаче сега при новия ще работя една седмица и ще излезна в отпуск за отглеждсане на малко дете.Трябваше ли декларацията да я подам тогава newsm78,да ли ще има някакъв проблем според вас?

Благодаря Ви предварително Hug

# 973
  • София-Младост
Момичета имам две въпросчета.Работодателят ми е  внесъл  здравните осигуровки до 25.07 тъй като до тогава съм се водила при него на работа(прекратява дейността на фирмата)Назначена съм на работа от 04.08-защото ми изтича тогава 410 ден,та въпросът ми е от 26.07 до 03.08 аз ли трябва дас си внеса здравните осигуровки и как да разбера калко са те?

Другият ми въпрос е,че подадох декларацията за детските,като удостоверението  за доходите ми е от старият работодател.Обаче сега при новия ще работя една седмица и ще излезна в отпуск за отглеждсане на малко дете.Трябваше ли декларацията да я подам тогава newsm78,да ли ще има някакъв проблем според вас?

Благодаря Ви предварително Hug
ищо няма да смяташ и да внасяш. Подала си декларация, ако има промени за подадения период тогава ще ги декларираш, за бъдещ период не е необходимо. Ти вероятно си я подала м.08, така че ен виждам аккъв проблем може да има.

# 974
Здравейте мили майки,искам да попитам какво става с майката когато фирмата прекрати дейност?Трябва ли да си търся друго място ,на което да ме назначат на работа,за да продължа да взимам майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт