Какво беше менюто Ви за днес за бебета и деца над 1 година?

• 60 125
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
закуска - юфка със сирене и масло
обяд - филе от пангасиус на фурна със зехтин, лим. сок, чер. пипер; картофена салата със зелен лук и морков; пълнозърнест хляб
сл. закуска - бисквити  с кис. мляко; портокал
вечеря - пилешка супа, пшен. хляб; плод ако иска

Ето и рецептата на днешните ни бисквитки  Simple Smile

2 и 1/2 ч.ч пълнозърнесто брашно
1 ч.л сода
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л канела
1/4 ч.л сол
1 ч.ч кафява захар /аз слагам половин и компенсирам с плод и брашно/
1/2 ч.ч масло
1 ч.ч пюре от тиква / пасирана, печена или варена/
1 яйце
Смесете брашното, содата, бакпулвера, канелата и солта. Разбийте маслото и захарта в голям съд /аз ползвам кух. робот/ прибавете към тях тиквата, яйцето и ванилията и бъркайте до хомогенна смес. Прибавете постепенно сухата смес. Взима се със супена лъжица от сместа и си поставя в/у намаслена тавичка или постлана с пекарска хартия. Пекат се  около 15 мин в предварително загрята до 175 градуса фурна. Съхранявам ги 3-4 дни в стъклен буркан, че всеки ден не мога да му правя  Crazy

Жени
, каква ти е машината за хляб? С тефлон ли е?

# 601
Панасоник. Май е с тефлон, не знам.
За тази риба пангасиус май не си чела темата.. По-добре не я давай на детето.

# 602
Клото, как правиш качамака - бях забравила за тази вкусотия?

Правя го с царевичен грис, но оригиналната рецепта е с царевично брашно.
Сипвам на око в кипнала вода грис и бъркам непрекъснато до сваряване. Гледам консистенцията да е такава, че да се отлепва от тенджерката. Разстилам в тава, заливам с разтопено масло и много сирене, не слагам допълнително сол. Много вкусно става с червен пипер в маслото.

Закуска - Пълнозърнест корнфлейкс
Обяд - Телешко варено, круша
Следобедна закуска - проспа я
Вечеря - зеленчува супа (грах, царевица, картоф, морков и карфиол)

# 603
Колото какъв е пълнозърнестия корнфлейкс?Тук нещоне открувам.Аз давам една зърнена закуска майчиитос беше.Като рингчета.С мед е и много и харесва.
Днес з закуска Попара с мляко и овесени бисквитки
Обяд риба с картофена салата. портокал
А този пангасиус защо да не се дава.Аз по принцип не съмдавала,но ми е интересно.
Следобяд Кисело мляко и банана
За вечеря ме подсетихте за спанак и спретнах една супичка със спанакиориз.

# 604
Ето темата - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=360912.0. Към средата се включва едно момиче от Италия, където е имало скандал преди време относно тази риба. Гледа се в някакви замърсени ферми във Виетнам, храни се с някакви гадости и антибиотици и т.н. Ето тук инфо - http://www.dietmindspirit.org/2008/01/30/why-you-shouldnt-eat-th … atfish-gray-sole/. Прочетете по-подробно в темата.

# 605
  • Вече в моята си приказка...
Сега за вечеря дадох на Калина сварена елда със сирене - радостна съм, че се прие много добре.

# 606
Жени, чела съм  Confused Била е дадена на детето по погрешка, беше за нас. В тази връзка да попитам, знаете ли нещо за бротола /пак е риба/  Peace че мъж ми е решил да разнообразява и е взел все риби, за които не знам нищо или пък са кофти  ooooh!

днес:
закуска - запечена пълнозърнеста филия с масло и кашкавал; чаша прясно мляко/не му хареса, но хапна 10-на лъжички/
обяд - спаначена супа със заешко, просо, морков, чушка, лук и подправки; хляб
сл. закуска - бисквити с кисело мляко
вечеря - празената тарталета на Жени

Последна редакция: пт, 29 яну 2010, 10:42 от Shada

# 607
  • Бургас
хайде и аз да запиша менюто ни за днес:

закуска- попара (4 сухара,сирене,масло,билков чай)
обяд- гювеч (картофи,свинско,зел,фасул,моркови и т.н)
следобедна закуска- корнфлейкс,ябълка
вечеря- снощната пилешка супа с един сухар

преди лягане - кис.мляко

Аз съм на ризото със зеленчуци цял ден,че съм на разделно хранене  Laughing
Просто хладилника е картинка- за всекиго по нещо Joy

# 608

Овесени бисквити на katilias

(1 чаша = 250 мл.)
3 чаши (270 гр. ) овесени ядки
1 чаша (160 гр) пълнозърнесто брашно
1/3 чаша (65 гр) кафява захар
60 гр. Масло, на стайна температура, нарязано на парченца
¼ чаща (60 мл) мед (тук всъщност се ползва нещом което се казва golden syrup, направено е от захарна тръстика, но е близко до меда, така, че спокойно може да се замени)
1/3 чаша (80 мл) мляко
В комбайна слагам овесените ядки и ги смилам, докато станат на брашно (е, има и по-големи парченца, но идеята е да е добре смляно.
В купа слагаме брашното, смлените овесени ядки и захарта, прибавяме маслото и всичко претриваме през дланите, един вид брашното да се смеси със сухите съставки.
В малка тенджерка (или канче) слагаме меда и млякото, слагаме го на силен котлон и го бъркаме, докато стане топло и горе долу меда се разтвори. Изливаме топлата течност върху брашняната смес и го бъркаме с ръце, докато се получи меко тесто (много е лепкаво). След това го слагаме на леко набрашнена повърхност и  го месим, докато се получи меко тесто. Вземаме малко пекарска хартия, и между два листа разточваме тестото около 3 мм. дебелина. Изрязваме кръгчета от тестото и ги слагаме с разстояние около 2 см. Помежду им (моите кръгчета са около 8 мм). Пече се във фурна около 170 градуса, за около 12 мин, или докато почнат леко да покафеняват. Слагат се да изстинат върху решетка.

Овесени бисквити на Петя

(1 чаша = 240 мл.)
1 и 1/4 ч.ч масло
3/4 ч.ч кафява захар
1/2 ч.ч бяла захар
1 яйце
1 ч.л течна ванилия
1 и 1/2 ч.ч брашно
3 ч.ч овесени ядки
1 ч.л сода
1 ч.л канела
Загряваме фурната на 200. Разбиваме маслото със захарта, добавяме яйцето и ванилията. В отделна купа смесваме брашното, содата, канелата и след това добавяме към захарната смес. Разбъркваме и добавяме овесените ядки. Към готовата смес може да добавим ядки, сухи плодове и т.н. Взимаме със супена лъжица от сместа и слагаме в намаслена тавичка или застлана с пекарска хартия, като леко оформяме бисквитките.

Вариант 3 - още не съм ги пробвала, че една съфорумка ми я даде наскоро. Пак е от този фурум, но не знам чия е  Rolling Eyes

Ето рецептата:

1 ч. чаша брашно
1/2 ч. чаша плодова захар
1 добре узрял банан - намачкан с вилица
1 ванилия
1/2 ч. лъжичка сода
1 ч. чаша фини овесени ядки
125 г. масло
1 яйце

* Яйцето се разбива и към него се добавят захарта и разтопеното масло. Всичко се разбива много добре.
* Добавя се бананът и отново се бърка, докато се получи хомогенна смес.
* Добавят се овесените ядки.
* Накрая, малко по малко, се прибавя пресятото брашно. Омесва се тесто.
* Содата предварително се оставя да прекипи с една лъжичка оцет. Добавя се към тестото. А след нея и ванилията.
* Върху хартия за печене с лъжица оформям кръгли бисквити
* Пека около 30 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна.

Shada, прекрасни рецепти, ще ги пробвам обезателно, че аз както съм фен на овесените ядки, и малкия ги яде много, научих го от малък. Ако ги докарам, ще споделя:)))

А днес ние ще хапваме нещо набързо, че имаме доста излизания през деня и няма много време... Та сутринта Мони пи АМ+1 овесена бисквита, за обяд: кисело мляко+ сухари, плод, вечеря - ще правя пилешки бутчета с фикс на Маги в плик + картофено пюре (ама истинско)Simple Smile))

# 609
Клото, как правиш качамака - бях забравила за тази вкусотия?

Правя го с царевичен грис, но оригиналната рецепта е с царевично брашно.
Сипвам на око в кипнала вода грис и бъркам непрекъснато до сваряване. Гледам консистенцията да е такава, че да се отлепва от тенджерката. Разстилам в тава, заливам с разтопено масло и много сирене, не слагам допълнително сол. Много вкусно става с червен пипер в маслото.

и аз така го правя, даже съм добавяла понякога и кашкавал и става също страхотно!!!

# 610
  • София
Мерси за качамака! Grinning

# 611
  • Вече в моята си приказка...
Днес - закуска макарони със сирене
обяд - отново доматена супа със сирене, ама й хареса затова
следобяд - бисквитена каша с прясно мляко
вечеря - или доматена супа или елда, ще видим

# 612
Днес:

Попара с масло и сирене
Манго
Пуйка с броколи, пащърнак и елда, краставица
Печена тиква и кисело мляко
Яхния зелен боб, хляб, домат

А как правите доматената супа? Аз въобще не харесвам и не правя за нас, но може да пробвам да видя дали на детето няма да му хареса  newsm78

# 613
Купа, ако ще правиш само за детето, мога да ти препоръчам да вземеш готова такава на прах от био-щандовете (не помня марката, но съм я проучила основно, няма мляко, няма натриев глутамат, няма мазнини, има малко нишесте, повечето съставки са био, изсушени, има домати и червено цвекло (заради наситения цвят) - опаковката е за 500 мл. супа и струва около 2,5 лв.
Проучила съм и другите разновидности на био-супи и сосове, но всички други са със мляко на прах.

# 614
Днес закусвахме домашентутманик с кисело мляко,
За обяд боб
Следобяд кисело мляко с банан
Вечеря кюфтета по чирпански

Общи условия

Активация на акаунт