Научете ме ...

• 22 615
  • 209
  •   1
Отговори
# 165
Мастерче, тези рецепти ми ги правеше баба когато бях дете. И не я питах как ги прави. Опитвах се сама ,но не можах да ги докарам. Като гледам твоите ще станат точно такива. Много ти благодаря!  bouquet
Може вече да ми викаш "бабо" тогава  smile3532
хи-хи-хи.....Шегувам се,да не се обидиш нещо  Hug Hug Hug
Радвам се,че съм върнала "детския" ти вкус.  bouquet

# 166
  • Варна
Мастерче, тези рецепти ми ги правеше баба когато бях дете.
И моятааа!  Heart Eyes Откакто ги прочетох тук само слюнкоотделям...но още не съм ги правила.
Мастерче, с чушките дали ще стане с царевично нишесте вместо брашно?  Rolling Eyes

# 167
Мастерче, ако си специалист по 'бабините' рецепти, да питам и аз?  Embarassed Ама тя е на прабаба ми... Значи, правеше сирена каша. Пръстите си облизвах. После прабаба ми умря. Колко пъти карах майка ми и баба ми да ми правят сирена каша, ами те съвсем друго правят. И двете не знаеха какво е направила майка, съответно баба им...  Thinking
Преди няколко месеца, на гости, хванах една готварска книга, то в нея имаше рецепти как се пържат яйца на очи  Mr. Green  та имаше и за сирена каша. Познах, че това е именно 'моята' сирена каша. То имаше 2 продукта, всичко на всичко.... Зарадвах се, че най- сетне открих рецептата и е елементарна, викам си, ще я запомня... Е, кухата ми глава я забрави!  ooooh!   Помня само, че имаше сирене....  Tired   Дайте ми рецепта за сирена каша, моля ви!  Praynig

пуснах в Гугъл, това е
http://www.receptite.com/recepta.php?r=4925

# 168

Мастерче, с чушките дали ще стане с царевично нишесте вместо брашно?  Rolling Eyes
Не съм пробвала.... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Както казах....Не променям нищо в съставките,за да мога да получа вкусът от детството ми... Laughing Laughing Laughing Laughing

ПИНА  Hug
Я виж това?

Сиренова каша

Продукти: (200 г)

Вода 180-190 мл,
препечено брашно 20 г,
натрошено сирене 3 с. л. масло 5 г,
сол

Слагаме да заври водата с малко сол. Прибавяме размитото с малко вода препечено брашно и бъркаме. Прибавяме и натрошеното сирене като бъркаме до сгъстяване. След като свалим от огъня прибавяме маслото.
 източник - http://www.mamaibebe.com/forums/viewtopic.php?f=23&t=11553

# 169
Да, Мастерче, аз си отговорих сама  Blush  Такова е. Мисля, че прабаба ми слагаше и яйца понякога. То, аз бях много малка...

# 170
То, аз бях много малка...
Не е случайно...На малките деца тази каша се харесва ужасно много и е полезна храна,особено с това препечено брашно.....

# 171
Помня, че беше едно такова - запържено, мазничко и със сиренце... светло на цвят. После, майка ми и баба ми, като се опитваха да догадят, ми готвеха някакви неща с домати и лук... то ставаше яхния със сирене, а не каша.  Ще трябва да си го забъркам аз, не знам дали сега ще ми хареса, ама ми е мерак от 100 години!

# 172
Може би е без яйца оригиналната сирена каша....По-логично е....

# 173
Ами, въртят ми се някакви яйца в главата, че е слагала прабаба ми  Thinking Доколкото мога да имам спомени от преди 26 години...

# 174
Ами, въртят ми се някакви яйца в главата, че е слагала прабаба ми  Thinking Доколкото мога да имам спомени от преди 26 години...

Тая рецепта пък е от Уикипедията:
Цитат
Бяла каша (сиренява каша) - изпича се брашно, добавя се масло, сирене и яйце и се вари до сгъстяване.

Ако прабаба ти я е правела с домашни продукти, няма да и докараш вкуса със сегашните купешки.

# 175
Ами, сигурно домашни... то и с купешки да е било... тогавашните..., пък сегашните...

# 176
  • София

Много обичам тази кашичка! Аз запържвам 2-3 с.л. брашно в кр.масло.
Когато стане златисто го оставям малко да се охлади - 2-3 мин.
Разреждам с вода да стане като смес за палачинки и бъркам докато се посгъсти.
Накрая добавям натрошеното сирене, на върха на ножа слагам лимонтозу, черен пипер ( една идея)
и ако има нужда добавям сол - зависи от сиренцето.
Пина, благодаря ти, че ме подсети за тази манджичка! Тези дни ще я направя, че става много бързо.

# 177

Яйца с червен сос

Запържват се 3-4 с.л. брашно в олио,добавя се 1 ч.л. червен пипер и веднага се налива студена вода при непрекъснато бъркане,за да няма бучки(или се бърка директно с телта за разбиване на яйца - така гладкия сос е сигурен)....Посолявате на вкус и се слагат 2-3 щипки млян черен пипер.Като клокне соса се чукват няколко яйца(ама да си останат целички,както за панагюрските яйца)...Като се забулят и се втвърди белтъка е готово....

Пипер с мляко(прясно)

Печен и обелен пипер се нарязва на по-едро.Запържва се в олио,добавят се 3-4 с.л. брашно обърква се и се налива прясно мляко.Като се сгъсти соса е готово.Подправки - само сол  Mr. Green Изяжда много хляб,особено ако е мекичък(тя и горната рецепта е такава де...)  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
[/quote]

много благодаря за рецептата Пипер с мляко   bouquet

Бяла каша  и аз правя на децата много я обичат и моята баба ни правеше когато бяхме малки  Grinning

Последна редакция: ср, 05 авг 2009, 09:54 от Кари_

# 178
Мастерче, тези рецепти ми ги правеше баба когато бях дете...
...Радвам се,че съм върнала "детския" ти вкус.  bouquet
                            Гледам на 'Рататуй' сте го обърнали  Hug. Този уикенд се надявам да успея да се включа със снимки и аз.

# 179
  • София
Хайде и аз да дам една много бърза и изключително лесна рецепта.

- 2 банана;
- 2 праскови;
- 2 супени лъжици пудра захар;
- 2 ванилии;
- 500 ml сладкарска сметана

Бананите и прасковите нарязвате на ситно и ги минавате през чопъра (блендера) да ги направи на пюре. После ги изсипвате в една голяма купа (ние им викаме каски - едни такива пластмасови) добавяте захарта и ванилията и разбърквате с миксера. Накрая сметаната се добавя на части като продължавате да разбивате (по възможност на турбо обороти).

Това съм го правил в комбинация и с други плодове (включително и от компот). Ако не искате сметана сложете кисело мляко (по възможност изцедено) обаче тук ще увеличите пудрата захар.

Цялата процедура не отнема повече от 10-на минути.

Уверявам ви, че от както почнах да го правя внучката вече не се е сетила за прословутите данонино.

Общи условия

Активация на акаунт