Отговори
Здравейте!
При един от прегледите ми в АГ ми беше връчен списък със задължителни консумативи, които трябва да нося при постъпване в АГ Варна за раждане по ЗДРАВНА КАСА! Въпрасът ми е защо след като съм здравно осигурена и здравната каса заплаща на болницата сума за моето ражда, трябва да нося консумативи, стойността на които е според болницата и списъка 58,97лв. Напрактика обаче в аптеката ми казват обща цена около 90 лв.Ето и самия списък:

АГ-РОДИЛНО ОТДЕЛЕНИЕ-КОНСУМАТИВИ - 58,97ЛВ.

подложки 60/90              - 5бр. 2,50 лв.
системи инфузионни      - 2 бр. 1,60 лв.
абокат N18                     - 2 бр. 2,60 лв.
ръкавици стерилни N7   - 2 бр. 1,60 лв.
ръкавици стерилни N8   - 2 бр. 1,60 лв.
марлени компреси 7,5/7,5 x100 - 2бр. 9,20 лв.
термометър                    - 1 бр. 2,20 лв.
иригатор за клизма plasti-med   - 1 бр. 1,5 лв.
         / ENE;D SET - САМО ТОЗИ МОДЕЛ/
левкопласт                                 - 1 бр.
лигнин                                        - 500гр.
Бебешки памперси                    - 10 бр.
спринцовки                               - 2сс - 5 бр. - 0,40 лв
                                                  - 5 сс - 5 бр. - 0,50 лв.
                                                  - 10сс - 2 бр. - 0,30 лв.
                                                  - 20сс - 2 бр. - 0,40 лв.
памук                                         - 1 бр. - 1,40 лв.
конци  Merlin 6x45N 0-2бр. - 6,50 лв.
            Merlin HR43S- N1/90см./ - 2бр
            Marlon DS 24 2/0-70 см. - 1бр.
                   или
            Mariderm DS 30 2/0-70 см - 1 бр

Списъка не е връчван само на мен, ако не си носиш консумативите те задължават да ги купят и донесат твои роднини.

Според вас нормално ли е? И къде мога да сигнализирам!
Благодаря ви!

# 1
Според мен това е напълно недупостимо при положение че сме здравно осигурени и Здравна Каса поема както разходите по самата процедура така и за консумативите. На лекциите на списание "9месеца " изрично казаха че това е неправомерно искане, но къде наистина да се опалче човек  newsm78

# 2
  • България
Ти ме закопа ooooh!Не знаех,че има място с такива изисквания!И през ум не ми е минавало,че някъде ще поискат подобно нещо CrazyЖалко,много жалко,че те принуждават да закупиш всичките тези неща Crossing ArmsАбе,нямам думи просто...

# 3
А,не,не.Аз не мога да повярвам,че искат такива неща. ooooh!
Че те и обяд и вечеря ще искат още малко да им носиш.
Жалко,много жалко,че това се случва.

# 4
  • под кривата круша
Ами не е нормално според мен, но не само в АГ и не само за раждане е практика да се купува набор от консумативи. И аз всеки месец кихам от заплатата си подобаваща сума за ЗО, и мен ме е яд после, но това е положението. Колкото за разликата в цената, предполагам, че те насочват към определена аптека-пробвай другаде и виж дали има разлика. Иначе за оплакване можеш да се обърнеш към РЦЗ, не знам обаче колко ще има сми Tired

# 5
  • България
Ами вземи от сега ги попитай какви цветя и подаръци искат,че да си подготвена,че можеш да сбъркаш нещо WhistlingНяма да ги разочароваш я,списък да ти дадат,не ги е срам #2gunfire

# 6
От всичко което си изброила аз си купих само лигнина и подложките, но така ми каза една приятелка. Но пък доктора при последния преглед ми каза де взема само дрехи за мен и бебето и  малко памперси ако държа на определена марка, нищо друго. Някой в тази болница в която ще раждаш някой яко "пести пари" за медикаменти.
 Момичета какво ще стане ако този проблем се отнесе при Защита на потребителя????

# 7
Или Господари на ефира май ще свършат по добра работа. Mr. Green

# 8
Да ти дадат списък и кой колко пари иска #2gunfire
Обади се в "Господари на ефира"!

# 9
А ти защо си се насочила да раждаш в АГ? Аз раждах в окръжна болница и там искат само еднократните чаршафи, лигнина и памперсите за бебето. Такива консумативи като марли и спринцовки за първи път чувам, че трябва да се купуват. Според мен това не е нормално. Дори да не си здравно осигурено би трябвало да влизат в цената на раждането, а не всеки да си ги купува

# 10
Списъка е за конкретна аптека. От същата аптека една моя приятелка, която скоро ще ражда си ги купи на цена около 90 лв. Явно ценоразписа просто е стар!

# 11
Както написах и по горе някой яко "пести пари" в тази болница, ами на всичкото отгоре играе игричка и с определена аптека. Наистина, ако ти се занимава обади се в "господари на ефира". Все пак парите, които плаща всеки един за ЗО би трябвало да покриват някой елементарни консумативи като тези, които си изброила. Не съм ли права newsm78

# 12
  • под кривата круша
Списъка е за конкретна аптека.
Знам, моя приятелка също ражда там м. март и на мъжа и връчиха списък. Ще ти дам и малко off пример за Терапията-правиха операция на мой близък и комплекта с консумативи струваше близо 350 лв., също от определена аптека. Явно варненските болници са си намерили лесното.

# 13
  • Варненско мишле
Като се замисли човек каква бюрократщина цари ,в която и институция да се оплачеш....от едното ,та в  другото .
Не че трябва да се примиряваме,напротив- да огласяме подобни безумства.
Подкрепям предложението- нека стигне до "Господари на ефира ".
И да не спечелим , нищо не губим Wink
Може пък и да има резон.
Дайте да го измислим заедно  newsm12

# 14
,,Господари на ефира'' докато си заснемат предаването,както са в отпуска сега,докато го излъчат,докато се задейства Здравната каса ще минат месеци.
На сайта на Здравната каса има телефон за оплаквания.Обади се и обясни за какво става дума.Ако благоволят да реагират проблема ще се реши за няколко дни.Успех.

Общи условия

Активация на акаунт