Примерна схема на захранване (17)

• 39 435
  • 715
  •   1
Отговори
# 195
vip_desi_g, общото количество, което да предложиш ли те интересува? Ако е това - колкото бебето изяде (поне при нас винаги е било така, но едва ли ще ти трябват повече от 100 мл). За пропорциите - винаги съм правила на око, но може би това ще проработи: правиш нишестето максимално гъсто ( по вариант 1) добавяш АМ колкото поеме, за да стане с гъстотата на каша (или малко по-гъсто от боза) и от тази смес взимаш 50 мл, добавяш 50 мл плодово пюре и готово. Опитай така, аз не съм голям експерт по кисела, защото ми се стори ненужен от гледна точка на хранителна стойност, предпочиах кашите.
hrismi_13 , купувам заводски хляб на Нилана (той е само брашно, вода, мая и сол, или поне така пише) и на филийки без коричките го пека във фурната на 120-140 градуса за около час (това много зависи от фурната). Въпросът е накрая сухарчетата много леко да порозовеят. Стават много вкусни, с удоволствие дояждам попарата:)

# 196
Мога ли да дам пасирана сурова праскова и какви други сурови плодове мога да давам?
От Косе Босе:

Сурови плодове
Може след 6 м.
- само някои плодове (банан; авокадо; грозде; пъпеш; ябълка - спорен плод; манго - евентуално)
- не трябва да предизвикват никакъв стомашен дискомфорт

Най-добре след 8 м.
- всички гореизброени могат да се включат и от 8 м.
- суровите плодове са по-силен алерген от термично обработените
- плодовите киселини стимулират двигателната активност на стомахчето (проблемите идват в по-късна възраст)
- суровите плодове съдържат доста фибри (товарят храносмилането)
- в много схеми на захранване сурови плодове се предлагат именно след 7-8 м. (с някои изключения)

Първите пресни плодове, независимо от възрастта, трябва да бъдат нискокиселинни и слабоалергизиращи:
- ябълка (сладка)
- круша (сладка, не много твърда)
- грозде (обелени зърна)
- банан (да не се прекалява с количеството, съдържа хистамин)
- авокадо (съдържа много мазнини, зависи кога и как се предлага)

Избягва се смесването на пресни плодове, поне в началото. Причините са две: за да опознае детенцето 'чистия' вкус на даден плод и за да не се претовари храносмилането поради различната смилаемост на плодовете.

Допълнение за ябълката: в някои схеми се препоръчва сурова, но по-често се среща мнението да е леко термично обработена. Ако е прясно пюрирана, ябълката не е лесносмилаема (заради целулозата и пектина). Ако е под формата на сок, той също може да бъде агресивен за стомаха.

Консумират се до 15-20 мин. след разрязването, почистването и пасирането, след това пресните плодове имат много малко витамини в резултат на окислителните процеси.

Има и научно обосновани теории, че е добре да се предлагат за начало пресни плодове, типични за местните географски ширини, но практиката по-скоро не доказва правотата на тези теории

Праскови, кайсии
- пюре: 6-8 м.
- сурови: 8 м.
- слаб алерген! (в детското захранване не се считат за проблемни мъхести плодове)
- при алергична обремененост: след 1 год.
- ценен витаминен и минерален състав (витамин С, бета-каротин и др.)
- регулиращ ефект (алтернатива на крушите и сливите)
- суровите плодове съдържат пектин (може да дразни нежното стомахче)
- средноцелулозни (не са леки за стомахчето, но най-вече сурови)
- едно наум за плодовите органични киселини в пресните плодове (дори да са видимо зрели и сладки)

# 197
vip_desi_g, общото количество, което да предложиш ли те интересува? Ако е това - колкото бебето изяде (поне при нас винаги е било така, но едва ли ще ти трябват повече от 100 мл). За пропорциите - винаги съм правила на око, но може би това ще проработи: правиш нишестето максимално гъсто ( по вариант 1) добавяш АМ колкото поеме, за да стане с гъстотата на каша (или малко по-гъсто от боза) и от тази смес взимаш 50 мл, добавяш 50 мл плодово пюре и готово. Опитай така, аз не съм голям експерт по кисела, защото ми се стори ненужен от гледна точка на хранителна стойност, предпочиах кашите.
hrismi_13 , купувам заводски хляб на Нилана (той е само брашно, вода, мая и сол, или поне така пише) и на филийки без коричките го пека във фурната на 120-140 градуса за около час (това много зависи от фурната). Въпросът е накрая сухарчетата много леко да порозовеят. Стават много вкусни, с удоволствие дояждам попарата:)
Хиляди благодарности   bouquet  bouquet  bouquet!!! Сега малко ми се поизясни. Simple Smile

# 198
  • Велико Търново
erota, страшно подробна информация!!!  Simple Smile Благодаря ти много!  Simple Smile Тъкмо се чудех какво да правя. Ще ми свърши добра работа!  Simple Smile

# 199
Ще повторя въпроса си - мога ли да въведа 7-10 дни елда и веднага след това месо?

Точно това направих аз-заради нисък Хб.При въведени три вида зеленчук (около двайсетина дни) вкарах каша от елда(постепенно захранване),чиста или смесена със зеленчуците и след седмица-месно пюре-заешко с моркови.Кашата и особено месното пюре се приеха много добре,а и малката поопозна лъжичката,сега и зеленчуците,на които преди се мръщеше ги хапва добре (всъщност яде по около 60гр. пюре на ден).Следващата стъпка-ще въведа още един вид месо и после-още няколко зеленчука.Малко хаотично и не по схемата един месец-един вид пюрета,но това проблем ли е,чудя се Thinking Нещата ни вървят добре.Когато започне да яде с още по-голяма охота изброените до тук ще вкарам плодовете и други видове каша.

Кога започваме да предлагаме твърда храна втори път през деня,т.е. на обяд-зеленчук или месо,а следобяд-каша,плод?

# 200
бингъл, този въпрос се дискутира на всяка страница, а има информация и в първия пост - по принцип второто твърдо хранене се въвежда месец след захранването.

# 201
Ще повторя въпроса си - мога ли да въведа 7-10 дни елда и веднага след това месо?

Точно това направих аз-заради нисък Хб.При въведени три вида зеленчук (около двайсетина дни) вкарах каша от елда(постепенно захранване),чиста или смесена със зеленчуците и след седмица-месно пюре-заешко с моркови.Кашата и особено месното пюре се приеха много добре,а и малката поопозна лъжичката,сега и зеленчуците,на които преди се мръщеше ги хапва добре (всъщност яде по около 60гр. пюре на ден).Следващата стъпка-ще въведа още един вид месо и после-още няколко зеленчука.Малко хаотично и не по схемата един месец-един вид пюрета,но това проблем ли е,чудя се Thinking Нещата ни вървят добре.Когато започне да яде с още по-голяма охота изброените до тук ще вкарам плодовете и други видове каша.

Кога започваме да предлагаме твърда храна втори път през деня,т.е. на обяд-зеленчук или месо,а следобяд-каша,плод?

Първия месец се захранва в едното хранене, на др месец след захранването може 2 хранене, на 3 месец (или когато е готово детето) може 3 хранене- това го знам от Косето Босе

# 202
От една седмица въвеждам глутена с овесена каша (от готовите). Първо я смесвах с оризова каша и детето горе-долу хапваше. Като увеличих количеството овесена каша, почна все по-малко да яде, а само овесена каша хич не ще. Последните два дена му сварих овесени ядки, които после пасирах с малко плод - хапна 3-4 лъжички. Въпросът ми е какво да правя сега? Явно овесената каша не се харесва, мога ли да сменя с нещо друго - ръж, ечемик? Седмица достатъчна ли е, а и количествата, изядени от него, са символични...

# 203
Както не веднъж съм казвала по наложителни причини, започнах да захранвам в средата на 4 м. (със зеленчукови пюрета) и две седмици по-късно педито ме караше да вкарвам и плодовите като в след обедното хранене- аз обаче реших да изчакам до 6 седмици след захранването с зел. пюренца и да карам с много бавно увеличаване на дозата. Четох доста тук и си направих една ориентировачна таблица за въвеждане на храните. Ще ви помоля за коментари и допълнения -особенно за фрапантните грешки[/color]. Аз по принцип от вас съм черпила инфото, но все пак може да съм направила някаква грешка. Ето я таблицата:

1.   ЗЕЛЕНЧУЦИ (чрез пюрета):
Тиква,морков, картоф- въведени
Пъщернак-въвеждам в момента

Тиквяичка-средата на 5 м.
Зелена чушка-края на 5 м.
Царевица- 6 м.
Карфиол-  6 м.
Броколи- 7 м.
Грах- 7 м.
Спанак- 8 м.
Зелен Фасул- 8 м.
Червена чушка- 9 м.
Домат- 10 м.
Краставица – 11/12 м.

Може и др да се появят в последствие за сега съм се сетила само за тия??

2.   ПЛОДОВЕ (чрез пюрета):
Круша- средата на  5 м.
Ябълка – Края на 5 м.
Банан – 6 м.
Синя слива – 6 м.
Праскова – 7 м.
Кайсия – 7 м.
Манго – 8 м.
Авокадо – 9 м.

3.   МЕСО
1 вид месо- средата на 6 м. (Точно 2 месеца след захранването и 10 тина дни след въвеждане на оризова каша)
Оризова каша – 1 вид месо- каша елда- 2 вид месо
2 месо – края на 6 месец
Не съм мислила нито какво ще е първото месо, нито какви ще са др. видове след него, нито кога по на там да продължа с др меса- може би по месец за вид месо?????
 И рибата кога (8-9 м.)???

4.   ЖЪЛТЪК- 7 м. (след въвеждане на месото за да се редуват с вече въведените меса)

5.   КАШИ
Ориз  - началото на 6 м.
Елда – средата на 6 месец
Царевица -7 м.
Просо – 7/ 8 м.
Овес ( на Хип ) – 8 м. (започвам с него въвеждане на глутена)
Киноа - 8/9 м.
Амарант- 9/ 10 м.

6.   ГЛУТЕН – 8/ 9 м.
Овес на Хип
Ръж, пшеница, ечемик – (незнам под каква форма ) в продължение на 1 месец

7.   МЛЕЧНИ- 10 / 11 м.
Сирене-10 м.
Кисело мляко- 10/11 м.
Млечни каши- 10/ 11 м.

8.   МАЗНИНИ- от 6 м.
Рапично олио, чрез пюренцата- 6 м.
Краве масло- в храната  - 7 м.
Олио, зехтин- 8 м.

9.   СУРОВИ ПЛОДОВЕ – 8/9 м.
Ябълка, банан (и др. Въведени чрез пюретата)- 8 м.
Киви, пъпеш (и др. Сезонни и не въведени) – 9 м.

10.   СОКОВЕ 9/ 10 м.
Ябълки и др. Сезонни и въведени – 9 м.
Които не са въведени- 10 м.

11.   ПОДПРАВКИ
А) ЗЕЛЕНИ- 7,8,9 м.
Копър, магданоз, целина и др. Според правилата
Лук- 10 м.

Б) ДРУГИ- след 12 м.
ЗАХАР, сол и др.

Да си пробутам пак питанката напред???

# 204
gundie,аз ще си кажа моето мнение,докато някоя от по-компетентните мами ти отговори Peace
ЖЪЛТЪК- 7 м.-мисля,че може да изчакаш още малко с него(аз още не съм го въвела).
Сирене-10 м.-аз бих преместила сиренето малко по-напред.
Краве масло- в храната  - 7 м.
Олио, зехтин- 8 м
.-бих им сменила местата-първо зехтина,а после маслото.
СОКОВЕ 9/ 10 м.-ако детето харесва пресните плодове,може и още да изчакаш със соковете.

# 205
Мерси за коментара- доктора ме напира за жълтъка- ако мога ще изчакам максимално(аз за всичко което ми каже си слагам по месец)....само за соковете да кажа, че тогава ще е зимата и едва ли ще има кой знае какви плодове пресни и затова съм ги вмъкнала. И пак за педито- той от 2 месец ми вика да давам-ама аз се услушвам..... Wink

# 206
Момичета,от доста време следя темата и съм ви много благодарна за споделеното от вас!Захраних на 5 мес. и няколко дни с оризова каша.Вече въведох основните зеленчуци като ги предлагам около един час след храненето в 9.30 ч.Проблема ми е,че бебка много повръща от раждането си..Според джипито преяжда-наддава си добре.И сега като въвеждам допълнително храна между кърменията според мен и идва в повечко.Според вас как е по-добре да подходя-да заместя обедното кърмене със зел.пюре или да намаля порцията която давам  към 10.30ч.Освен това се опитвам да въвеждам и плод след обед и става мазало-повръщане и пак повръщане.Количеството което давам е около 60 гр.Къде според вас бъркам?
Благодаря ви предварително!  bouquet

# 207
А от кога повръща- от както захранваш или от преди това??

# 208
От както се е родила.При това доста обилно.Понякога става време за следващо хранене,а тя още повръща от предното.
Педиатъра твърди,че не е проблем след като си наддава добре.В смисъл,че преяжда.

# 209
secret girl,gundie,благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт