Гледах...!Хареса ми! Препоръчвам го! - ХVIII

• 69 230
  • 721
  •   1
Отговори
# 285
Много благодаря   bouquet

# 286
  • Universe
Не си падам по криминалета, обаче реших да гледам шведския Men Who Hate Women / Мъже, които мразят жени (2009) и определено не сгреших
http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=190022
http://www.imdb.com/title/tt1132620/

Задъхваща криминална история, която ще ви държи в плен до самия край, отсъствие на канонада от куршими и street Супермени, сюжет, отличаващ се от тези на Дан Браун  Wink, добра игра, или както е писал един потребител - "Браво на шведите!"

Стиг Ларшон /1954-2004/ е шведски писател и разследващ журналист Говори се , че смъртта му през 2004 година , само на 50-годишна възраст, е свързана с дейността му на разследващ журналист и не е случайна.
Книгата  Wink - http://knigabg.com/index.php?page=book&id=18975,

Едит:  newsm78  Някой гледал ли е   Daisy Diamond (2007) - http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=180606&hit=1
http://www.imdb.com/title/tt0839773/
с участието на Noomi Rapace

Последна редакция: вт, 29 сеп 2009, 22:31 от lenny_pld

# 287
  Току що гледах "Догвил".
  Ако продължа така с филмите на Ларс съвсем ще изгубя вярата си,хора. Направо съм разбита....

Смятам,не  е нужно да казвам за прекрасната Никол Кидман и останалите актьори. Но идеята,изводите,този напълно обезсърчителен завършек...Казвам ви,разбита съм. Ще ми трябва малко време да ближа рани.

# 288
Аз след Догвил ходих като ударена една седмица. Антихрист го гледах малко след теб, още не мога да намеря думи. Първо го намразих, бях отвратена, ненавиждах образа на жената, пресъздадена там, реших че този път Ларс е прекалил, че няма право да си играе така със съзнанието ми. Бях бясна. След време обаче  ми мина. Не бих го гледала втори път, не виждам и смисъл от такъв филм, такъв сюжет.
maraidara, изобщо не е добра идея да гледаш филмите на Ларс фон Триер един след друг. Дълго време ще се събираш след това.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2009, 09:39 от криста

# 289
  • Belgium
lenny_pld благодаря за линка, аз сега чета Стиг Ларшон - прекрасен писател. По принцип "Мъжете, които мразят жените" е първата книга от трилогия.

Щом завърша книгата, ще изгледам и филма.

# 290
криста,права си,но нали мазохизмът е част от човешката природа. Laughing Hug

Ето още малко коментари за филма,ясно е,че не ми излиза от главата.

Този филм-"Догвил", е в състояние да разклати вярата ми в хората. Безмилостно обидна истина,поднесна бавно,постепенно,на порции и накрая се чувстваш като зашлевен право през лицето. Много е последователен Ларс фон Триер в бичуването на хорските недъзи,няма никаква милост и никакво снизхождение. Може би така трябва,всъщност?
   В крайна сметка,хората са като кучетата...Няма разлика. И живеят в Догвил. А проповядването за смирение и християнски добродетели е висша арогантност...Око за око,зъб за зъб....Никой и нищо не може да убеди гангстерите в обратното....Но кои са гангстерите,не са ли и те като обикновените догвилци-също толкова жестоки и толкова безсърдечни? Всички са еднакви и законът е само един-за да оцелееш,трябва да убиваш,ако те мачкат,ти трябва да размазваш....

Хубав ден на всички,все пак животът е прекрасен,нали?! Laughing

# 291
maraidara , направо ме е яд, че в момента не мога да говоря за Ларс фон Триер (може би нещо като Трийр трябва да се произнася  Thinking ) и по-специално за "Догвил", просто защото не съм на тази вълна сега (а и "Антихрист" още не съм гледала)...Но като се замисля, не знам...останах с някакво усещане, че героинята на Никол Кидман прави някакъв свой социален експеримент, нещо, което е извън  традиционното ежедневие и в същото време разкрива само грозното лице на човешката природа съвсем преднамерено...Този театрален ефект не идваше ли да покаже, че става въпрос повече за гротеска, отколкото за реалистично разкриване на характери...Уфф, нещо не ми се отдава мисленето в момента  Confused Иначе какво още съм гледала от този човек - нищо и половина - "Порейки вълните", и разбира се "Танцьорка в мрака" (великолепен!) , естествено, че не мога да се изкажа адекватно, моля да ме извините...Ще поправя пропуските, когато мога...

Днес, както обещах, изгледах "Сектор 9" http://www.imdb.com/title/tt1136608/ . Хм, да, този трябва да се гледа  Grinning Трудно е  Mr. Green , но си заслужава. Този филм определено не е хит и не трябва да се подхожда така към него, но предполагам че ще остане в историята на киното (не че съм сигурна напълно  Laughing )...Не разбирам от кинематография, но оценявам начина на заснемането му, въпреки че след това боли глава  Mr. Green Интересен замисъл и идеи, макар че според мен винаги когато има персонаж извън рамките на реалното (в случая имаме извънземните "скариди") съществува прекомерно голяма свобода на тълкуване, например - "Защо "скаридите" не успяват да се измъкнат 20 години"? "Ооо, ами да, те са ниско интелигентни и не агресивни и се нуждаят от водач, макар и да имат оръжия ", "Ама как така този водач се появява след 20 години? (колкото и да не е убедителен и всъщност пак човешкият фактор тържествува)", "Ами като Нео от "Матрицата"...Препоръчвам този филм, обаче пак с предупреждения - има много гнусен натурализъм, който много хора няма да понесат, но ... да, вярно е това за Апартейда, което kiora вметна и още по-добре за разширяване на нашия мироглед, защото в много сравнения, ние си оставаме силно толерантна нация...и - бих искала да чуя още ваши мнения  Simple Smile ...

# 292
  • София
аз съм единственият идиот в темата, който на 2 пъти започва да гледа "Догвил" и отегчен до смърт не му дава шанс повече от 15-та минута Blush

# 293
аз съм единственият идиот в темата, който на 2 пъти започва да гледа "Догвил" и отегчен до смърт не му дава шанс повече от 15-та минута Blush

Не си  единствената на мен също ,не  всичко ми допада...За  сметка на това  "Порейки вълните" ме  потресе ..плаках на него ,и  цяла седмица и повече не знаех къде се намирам. Ценя хубавото   стойностното кино  Simple Smile  bouquet

# 294
останах с някакво усещане, че героинята на Никол Кидман прави някакъв свой социален експеримент, нещо, което е извън  традиционното ежедневие и в същото време разкрива само грозното лице на човешката природа съвсем преднамерено...Този театрален ефект не идваше ли да покаже, че става въпрос повече за гротеска, отколкото за реалистично разкриване на характери...

Точно за това става дума. Тя героинята даже направо си го казва по едно време, мисля накрая, но трябва да проверя отново за сцената, понеже не се сещам сега.
Театралният ефект идва първо от декора. Ларс беше казал в едно интервю (цитирам по памет), че декора е специално изчистен (сякаш има накъде повече  Crazy), за да се акцентира върху характерите (край). А че всичко е гротеска - така е, но реалистичното разкриване съвсем не остава на заден план или да е заместено, според мен.
3:30 ам е. Нямам сили да пиша повече.  Hug

Невероятен филм!  Heart Eyes

# 295
С риск да станем досадни вече с Догвил, мен точно театралният ефект ме грабна в първите минути. Казах си: Я нещо различно! Изчистеността, липсата на излишни детайли в декора, липсата на дразнители, които разсейват, ме накараха да вникна в характерите, да се съсредоточа върху актьорската игра. В този филм открих Никол Кидман като актриса. До тогава ми беше убягвала.
Спирам вече.

Men Who Hate Women много ми хареса и на мен.

# 296
А че всичко е гротеска - така е, но реалистичното разкриване съвсем не остава на заден план или да е заместено, според мен.
3:30 ам е.

Грешно съм се изразила  Embarassed , това и аз сега го виждам, ама нали и аз писах посред нощите...По-скоро мисълта ми беше, че максимално силното разкриване на "тъмното" у човека е на преден план (това го имаше и в "Танцьорка в мрака", сигурно си е похват на режисьора), което надхвърля реалистичното в някаква степен  Rolling Eyes  

# 297
kiki29, (беше ми любопитно да те прочета).  Това, което ‘напипваш’ в играта на Н. Кидман (момента преди да изведеш ‘тъмното’, т.е. преди втория си пост-отговор Simple Smile), е обобщаващ термин на Брехт – за  гестуса. В случая дори социалния гестус (преобладаващото социално поведение, метафора на обществен феномен, над характера), затова Триер  по-скоро ‘реализира’ ‘социалното тяло’, отколкото характер (за актьорската игра),  в логиката на Брехт.
И без да ни казва Триер, зрителите, поне любителите на театъра разпознаваме знаците*, вдъхновили филма  (Догвил)– а именно епическия театър на Брехт.
Но за Антихрист добре, че Триер ни 'подшушва', че има Стриндберг (веднага се сещаме за кризите на драматурга, темата за половете, изобщо, че ЛФТ чете Стриндберг) за да си обясним някои обстоятелства. Колкото до ‘тъмното’, бих надскочила думата  (услужливо)  с ‘ужас ‘.  (докато работи върху Антихрист, режисьорът гледа японски филми от жанра на ужаса, макар че е истина, това като закачка.)

Въпреки, че доста се спекулира с изказването на Триер затова, че лекува (тежка) депресия докато снима Антихрист, за мен е сложен и обмислен (в смисъла на 'търсене’) филм, меланхоличен.  Друг път за него.

Обсъжданият от някои от нас в темата (когато я четях Wink) Guillaume Canet партнира на Емир Кустурица в трилър -  L'affaire Farewell (2009). http://www.imdb.com/title/tt0806029.

* мизансцен, ‘отчужден’ тип  игра, беден реквизит, политически идеи и т.н.

# 298
На братята Коен Burn after reading:   
http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=153290&hit=1

# 299
Ив , безумно се радвам да те "видя" тук  Hug  Grinning  Heart Eyes
Идва ми да се ударя по челото за паралела с Брехт (в края на краищата съм завършила немска гимназия с неговото име и му отделяхме специално внимание винаги, когато е било възможно  Wink ), но признавам си, че трудно ми се отдава да анализирам кино  Confused и се радвам, че поне съм била на прав път  Sunglasses   bouquet 
"Антихрист" се надявам скоро да го гледам, но ще трябва и още филми от този режисьор да видя, то е ясно  Simple Smile

nellykoyo, този филм още не съм го гледала, но сериозно съм ги подхванала братята напоследък. В личната ми видеотека имам 3 техни филми ("Да отгледаш Аризона", "Фарго" и "Няма място за старите кучета"), освен това съм гледала още "О, братко, къде си" и "Големият Лебовски" , но ще изгледам и този и още 2 набелязани и тогава ще си кажа  Joy...

Общи условия

Активация на акаунт